Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Este Florin Cîțu principalul vinovat pentru criza politică din România?

Scandal la moțiune

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Criza politică din România ține capetele de afiș în presă. Criză economică, una sanitară, o criză politică și una existențială. Cuvântul care poate caracteriza cel mai bine România este „criză”. Indiferent de formula politică ce preia guvernarea, țara este aruncată în haos, iar toată atenția este îndreptată către scandaluri politice. Între timp sistemul sanitar arde, școlile sunt încă în evul mediu, cu toaletele în curte, autostrăzile sunt construite doar în visele noastre și cetățenii privesc indignați și resemnați circul. De pâine nu mai spun, că nu știm la ce preț va ajunge având în vedere scumpirile anunțate.

Ce pare amuzant e că nimeni nu vrea să înțeleagă că în acest scandal nici PNL și nici USR PLUS nu au luat deciziile corecte

Florin Cîțu avea toate motivele, 50 de miliarde de motive, mai exact, să treacă programul Anghel Saligny în contextul alegerilor interne din PNL, dar USR PLUS nu are nici cel mai mic interes față de acest program de investiții având în vedere că nu au decât 30 de primării. Prin urmare, au mizat pe desființarea SIIJ și au condiționat aprobarea programului Anghel Saligny de acest lucru. Motiv pentru care proiectul de ordonanță pentru programul de investiții s-a pierdut câteva zile prin sertarele ministerelor. Acum că Stelian Ion a picat în bătaia puștii.. ghinion. Dar remanierea acestuia a fost picătura care a umplut paharul.

Criza politică din România. Mai știe cineva numărul crizelor pe care le trăim?

În toată povestea asta ipocrizia duduie mai tare decât economia și toate demonstrațiile de forță, din partea tuturor partidelor, sunt de fapt pentru susținerea propriilor interese, nicidecum pentru vreo guvernare măreață care să dezvolte sau să salveze România.

La acest moment PNL nu este deloc un cal breaz. Din păcate, nici din Cotroceni și nici de la Palatul Victoria nu avem intenții clare pentru a rezolva conflictul cu USRPLUS.

Actuala coaliție de guvernare a fost dinamitată mai rău decât oricare alta. PSD-ALDE au reușit să funcționeze foarte bine împreună și să coabiteze pentru că s-au așezat la aceeași masă. Au discutat, au negociat și au făcut în așa fel încât ambele partide să obțină ce și-au propus. Da, ne-au scos în stradă iarna, pentru OUG 13. Dar decizia pentru acea ordonanță a fost luată la comun. Ca să fiu mai clară, subliniez faptul că acele două partide au găsit o formulă de negociere convenabilă pentru toată lumea. Lumea lor, evident, dar au fost mai abili politic.

Cât despre actuala coaliție de guvernare, așa cum am mai spus și într-un alt articol, nu știu de ce am avut impresia că va fi lapte și miere în această coaliție, având în vedere că PNL și USR PLUS au fost la cuțite 4 ani și foarte rar au găsit momente în care să lucreze împreună

USR PLUS sunt novici, fără experiență politică și cu un scor extrem de slab la alegerile parlamentare din 2020. Vor face orice pentru a crește politic și pentru a atrage câți mai mulți votanți. Pe de altă parte, PNL este lăsat pe mâna unui om la fel de nou ca USR PLUS și care nu are nici un fel de responsabilitate pentru cuvântul dat, pentru funcția pe care o ocupă și mai ales, pentru voturile oamenilor.

Din păcate, zilele acestea ne-am convins că actualul premier nu este un om politic și ar face orice pentru urmărirea agendei personale, iar aceasta cu siguranță conține mai multe obiective și nu doar șefia PNL. Este Florin Cîțu principalul vinovat pentru criza politică din România?

Dincolo de Congresul din 25 septembrie, Florin Cîțu are planuri mai mari și după cum se vede, este dispus să dinamiteze întreaga coaliție de guvernare pentru acest lucru. Cu susținerea de la Cotroceni, evident. Pentru că nici acolo nu mai există interese reale, din păcate, având în vedere „expirarea” mandatului în 2024. Prin urmare, experiența Sibiu – acolo unde sunt oameni care au renunțat la funcții în primărie pentru că nu găseau deschidere la actualul primar – se va replica la nivel național. Va fi lăsat în urmă un om care ia decizii unanime, fără consultare cu partenerii de guvernare și fără să aibă vreun interes față de nevoile cetățenilor.

Ceea ce deja se întâmplă de fapt, decizia de a trece programul Anghel Saligny a fost luată fără consultări și negocieri reale, unanim și doar pentru a urmări interesul propriu. Criza politică din România afectează implementarea acestui program.

Iar în cazul ăsta, USR PLUS sunt prea politici și nu se vor mai lăsa duși de nas atât de ușor. De data aceasta criza politică din România nu se va stinge atât de ușor. La remanierea lui Vlad Voiculescu au fost naivi, acceptând un nou acord la nivelul coaliției, acord pe care Florin Cîțu l-a ignorat. Sigur, în privința remanierii lui Vlad Voiculescu a fost de fapt un acord tacit din mai multe părți, având în vedere că la acel moment USRPLUS au fost cei care nu au jucat în echipă și au trecut peste declarațiile publice ale premierului, prin ordonanța semnată de Moldovan. Așa că USR PLUS a acceptat situația și a mers mai departe bazându-se pe cuvântul dat de Florin Cîțu. Doar că ecuația s-a schimbat complet când Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion cu acordul de la Cotroceni, fără nici o altă discuție, cu doar un sms trimis președintelui PNL, Ludovic Orban, în timp ce mergea spre pupitrul de unde a anunțat remanierea.

Având în vedere faptul că premierul nu a respectat promisiunile făcute coaliției, USR PLUS a decis să joace până la capăt jocul, doar pentru a nu mai ceda

Au luat decizii cel puțin discutabile, dacă nu chiar proaste, au legitimat AUR și aleg să facă scandal și să arate PNL cu degetul. Parțial, au dreptate. Pentru că nu sunt băgați în seamă așa cum își doresc și pentru că acest lucru contează foarte mult pentru ei. Au un scor extrem de mic, urmează și în rândurile lor alegeri interne și trebuie să demonstreze cu orice preț că sunt puternici și că au un cuvânt de spus. Așa că tot ce contează acum, e că în acest scandal USRPLUS are dreptate doar pentru că PNL, partidul care ar fi trebuit să fie mai matur politic, a eșuat în a menține coaliția funcțională, prin mâna premierului „big time”.

Ceea ce se întâmplă acum în coaliție, pare că se va întâmpla și în PNL, depinzând de rezultatul alegerilor interne din 25 septembrie. Florin Cîțu a demonstrat că nu poate ține în frâie coaliția și vizează președinția PNL cu aceeași echipă care în 2016 a băgat partidul într-o comă politică din care doar Ludovic Orban a reușit să-l scoată. Drept dovadă avem scorul electoral al PNL de la alegerile din 2020 și sondajele recente care au arătat că partidul a scăzut drastic în doar câteva luni. Iar acum cetățenii sunt îndemnați să creadă că echipa din 2016 este „suflul nou” din PNL.

Situația nu stă bine nici cu USR PLUS. Oamenii care cer acum voturile membrilor sunt cei care nu au fost capabili să câștige încrederea cetățenilor și au luat doar 15% când ar fi trebuit ca împreună să adune măcar 20%, dacă nu chiar mai mult. S-au bâlbâit pe toate părțile în stabilirea unei strategii în actualul scandal și într-un final au ales cea mai proastă variantă, asocierea cu AUR. Au servit pe tavă contra-argumentul perfect pentru toate momentele când vor mai aduce în discuție vechia alianță USL. Câtă încredere am putea avea în „oamenii noi” ai USRPLUS, care fie ne spun că nu e mandatul lor să salveze România, fie atunci când vor să o salveze, se bâlbâie și o adâncesc și mai tare în noroi?

Atât USR PLUS, cât și PNL pierd masiv în criza politică din România, dar adevărații perdanți sunt cetățenii de rând. Din păcate, alegerile interne din cele două partide primează, iar guvernarea a trecut în plan secund. Cei care vor acum conducerea acestor partide sunt aceiași care au pierdut alegerile în 2016 (PNL) și care au obținut un scor extrem de slab în 2020 (USRPLUS) și noi ar trebui să fim extrem de naivi să credem că PNL sau USRPLUS vor avea vreo șansă de izbândă cu astfel de oameni la conducere.

Aplanarea conflictului și soluționarea actualei crize, nu pare că se va întâmpla prea devreme

Iohannis consideră că nu există nici un fel de problemă la nivelul coaliției. Desigur, pentru el lucrurile sunt deja așezate. Ludovic Orban mizează pe moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS împreună cu AUR, urmărind și el același interes ca Florin Cîțu, câștigarea alegerilor interne din PNL. USR PLUS se menține orgolios și nu va mai colabora în nici un fel cu Florin Cîțu, AUR se bucură de atenția primită, iar PSD se comportă ca o nevastă nemulțumită și geloasă, dar perfect conștientă că-și are soțul la mână. Neagă toate zvonurile de aliere cu PNL, se amuză pe seama USRPLUS care se mândrește cu propria moțiune și bagă bățul prin gard cu fiecare declarație publică.

PSD este partidul care are cel mai mult de câștigat din criza politică din România

Florin Cîțu declara săptămâna trecută că soluția se află în interiorul coaliției, dar s-a dus la Vila Lac și a discutat doar cu membri PNL. Într-una dintre seri, declara că e dispus să reia coaliția cu USR PLUS, dar în același timp a anunțat că demite toți secretarii de stat și i-a acuzat că ar putea lansa o campanie anti vaccinare alături de AUR. Comportamentul și declarațiile lui Florin Cîțu nu arată tocmai un om care să-și dorească cu adevărat încetarea acestui scandal.

În altă ordine de idei, zvonurile privind o posibilă guvernare PNL cu sprijinul PSD sunt chiar interesante

În plină pandemie, Florin Cîțu a refuzat să fie prim-ministru argumentând că nu va accepta să guverneze cu voturile PSD. Dacă în urma demisiilor miniștrilor, USRPLUS nu numește alții, configurația politică a coaliției se schimbă, iar Florin Cîțu va fi nevoit să meargă în Parlament și să ceară votul pentru a forma un guvern minoritar. Ținând cont de supărarea USRPLUS și posibilitatea de a ieși definitiv de la guvernare, putem să ne dăm seama că nu s-ar grăbi să voteze noul guvern minoritar al lui Florin Cîțu. Acesta ar fi nevoit să treacă noul guvern cu voturile PSD.

Pur și simplu așa ies socotelile la prima vedere. Prin urmare, mă aștept la demisia lui Florin Cîțu, pe același argument ca în martie 2020, că nu poate fi împăcat cu gândul că ar putea guverna cu voturile PSD. Dacă nu vedem demisia într-o astfel de situație, nu cred că mai avem prea multe de spus în privința intențiilor lui Florin Cîțu. Acum, dacă încercăm și un exercițiu de logică, s-ar putea să ne dea cu virgulă.

Dacă majoritatea parlamentarilor PNL care îl susțin pe Florin Cîțu, se înțeleg într-o formă sau alta cu membri PSD pentru amânarea votului pentru moțiunea de cenzură, atunci Florin Cîțu guvernează cu acordul tacit al PSD. Cum se potrivește acest lucru cu următoarea declarație „Decizia mea de ieri a fost una de a refuza categoric orice compromis cu PSD, ALDE şi Pro România. Când am văzut că Guvernul pe care l-am propus trece doar cu voturile PSD şi ALDE am refuzat categoric acest compromis. Am multe compromisuri în politică, dar nu pot trece peste această linie. Gândul că m-ar fi votat Olguţa Vasilescu, Ciolache, Iordache, Şerban Nicolae, Tăriceanu m-a făcut să iau această decizie. Eu mă lupt cu aceşti oameni de trei ani de zile. Când e vorba de PSD, ALDE, nu luăm prizonieri”?

Pe de altă parte, Florin Cîțu susține că are încredere în membrii PNL, iar dezbaterea moțiunii nu ar influența votul acestora. Acest om, care are încredere în membrii PNL, a atacat moțiunea la CCR și acceptă înțelegerile tacite dintre PNL și PSD pentru împingerea dezbaterii după congresul din 25 septembrie.

Dacă vorbim și despre alegerile din PNL și cum afectează acestea coaliția de guvernare, cred că e lesne de înțeles că este nevoie de un om pe care oamenii să se poată baza. PNL este partidul cel mai mare din această coaliție și are nevoie de o conducere stabilă care să ofere garanții partenerilor și care să poată ține frâiele unei struțo-cămile guvernamentale. USRPLUS și PNL sunt două partide cu agende complet diferite și este imperios necesar să avem oameni care să știe să negocieze politic. Asta dacă ne dorim cu adevărat liniște și dezvoltare în următorii 3 ani. Aceeași poveste se aplică și în cazul USRPLUS. Și acolo e necesară o conducere care să crească acest partid și care să găsească soluțiile optime pentru a coabita cu PNL la guvernare.

Pentru PNL, Ludovic Orban este mult mai apreciat la firul ierbii

Deși majoritatea filialelor și a membrilor parlamentari s-au așezat în spatele lui Florin Cîțu, acesta nu este tocmai apreciat la firul ierbii nici în PNL, nici în spațiul public. În ultimele zilele valul de critici la adresa lui Florin Cîțu a crescut considerabil, iar din păcate, se dovedește din ce în ce mai mult că susținerea acestuia este bazată exclusiv pe interese de partid. Din susținătorii lui Florin Cîțu, 10% sunt pe bune, 10% au interese comune cu acesta, alți 10% de fapt nu-l plac pe Orban și ar vota pe oricine altcineva, iar restul se duc după fenta funcției de prim-ministru, care are pixul cu care semnează bugetul național.

În spațiul public, Florin Cîțu nu a fost văzut bine niciodată

Cu mult timp înainte de a deveni ministru. Nu știe să comunice, nu e carismatic, e arogant și nu se apropie în nici un fel de cetățeanul de rând. De exemplu, abia dacă a trecut prin filiale în campania internă din PNL și sunt chiar curioasă cât de mult a discutat cu membrii simpli atunci când a fost în teren. Între timp, nu cred că e membru al acestui partid pe care Ludovic Orban să nu-l știe, să-l recunoască efectiv. Ceea ce reprezintă un atu. Ludovic Orban este susținut pe emoție și abia apoi pe interese politice. E o mare diferență. Este foarte important ca liderul unui partid mare să fie apreciat de publicul larg. Vedeți exemplul Dragnea, care a îndepărtat totuși o parte din votanții PSD.

Pentru USR PLUS, din păcate nu știu dacă există alte variante cu șanse reale de câștig și ne putem baza doar pe Dacian Cioloș sau Dan Barna

Din păcate, nici unul dintre cei doi nu a demonstrat că poate gestiona guvernarea sau coaliția, cu atât mai puțin nu ar putea asigura un procent mai mare de alegători în 2024. Sunt cât se poate de erodați politic, spațiul public nu-i mai agreează în aceeași măsură ca acum câțiva ani, dar nu cred că membrii USRPLUS au capacitatea de a scoate în față un om cu aceeași notorietate ca Dan Barna sau Dacian Cioloș. Și din nou mă îndrept către PNL, unde va fi nevoie de un om care să știe cum să discute cu USRPLUS.

În acest partid s-au adunat în ultimii ani oameni bine pregătiți, bine intenționați și gata de muncă. Dar pentru a putea evolua USRPLUS are nevoie de o conducere la fel de bine pregătită și bine intenționată. Sunt încă instabili, ideologia politică e în continuare un unicorn și nu au nici o coerență în gândirea politică. Merg la risc, stabilesc strategii neclare și iau decizii pripite, fără să gândească pe termen lung. Motiv pentru care au și pierdut mulți simpatizanți și au reușit să rămână cu susținător sectanți care cred că partidul salvator va schimba lumea. Din păcate, apucăturile mesianice și susținerea oarbă a unui politician, și nu reprezintă soluția „salvatoare” pentru România.

La final, nu mai suntem deloc surprinși că țara e copleșită de criza politică din România, iar rezolvarea nu pare să apară prea curând. Cel mai probabil moțiunea de cenzură va fi votată după 25 septembrie, iar șansele ca Florin Cîțu să rămână premier sunt relativ mari. PSD nu are nici un interes să guverneze, actuala situație fiind pentru ei instrumentul perfect prin care îi pot avea la mână atât pe parlamentarii PNL, cât și pe cei USRPLUS. AUR tocmai a mai câștigat câteva procente, în timp ce speranțele noastre ca acest partid să dispară până în 2024 au scăzut, Florin Cîțu menține linia sfidării și ignoră orice cerință a USRPLUS, iar aceștia din urmă insistă pe plecarea lui de la guvern. Se poate ca acesta să mai rămână premier o vreme și să avem o rezolvare a acestui conflict abia peste câteva luni.

Alegerile interne din PNL ar putea aduce o oarecare rază de lumină, dar deocamdată se pare că cei 5000 de membri delegați au de luat o decizie cam grea, iar șansele celor doi candidați par a fi destul de iluzorii. Prin rezultatele alegerilor din 25 septembrie, PNL va transmite un mesaj foarte important: nu le pasă cine e prim-ministru atâta timp cât bugetul este alocat conform propriilor interese și prin urmare nu le pasă nici de faptul că țara e în haos. Sau vor arăta că dincolo de persoana care ține pixul le pasă cu adevărat de guvernare, de funcționarea coaliției și de cetățenii acestei țări. Așadar, PNL, încotro? De la USRPLUS așteptăm același răspuns. Despre România nu mai întrebăm încotro, ne-am obișnuit deja cu circul. O lume politică plină de clovni.

Articol publicat pe site-ul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da Câțu este vonovat de criza ,
  • Like 0
 • Autorul are, cel puțin, simpatii USR-Plus! Această afinitate îi blochează accesul către cauza reală a prezentei crize politice.

  Să ne amintim ce a pățit Băsescu în ultima parte a celui de-al doilea mandat: si-a văzut fratele la pușcărie! Ce a pățit fiica cea mare a lui Băsescu: a primit o pedeapsa privativa de libertate! Johanis are bubele lui, și nu vrea să pățească ceea ce a pățit Băsescu. Cei din spatele USR-Plus au jucat din nou piesa șefilor Ministerului Public și l-au împins pe Stelian Ion la o greșeală strategică : s-a intâlnit în privat cu candidații de la șefiile procuraturilor și a dat drumul la dosarele candidațiilor pe tejgheaua concursului de ocupare a funcțiilor. Greșeala este strategică pentru că ministrul face recomandarea dar numirea o face Președintele, așa spune legea! Astfel, nivelul lui Ion Stelian devine cel al Andreei Moldovan care a publicat în Monitorul Oficial proceduri de carantinare pe care nu le-a aprobat șeful celulei de pandemie, premierul Câțu. Johanis nu vrea să se trezească cu d-na Carmen condamnată după ce nu va mai fi Președinte. Atât este de simplu!

  Autorul ar trebui să facă o scriere despre cei din spatele USR Plus, ce-i mână în luptă, de ce-i urăsc pe cei din spatele PNL, de ce cearta lor trebuie să zădărnicească țara de mai bine de 30 de ani.
  • Like 2
 • "Au obținut un scor extrem de slab în 2020", "novici, fără experiență politică și cu un scor extrem de slab la alegerile parlamentare din 2020", "nu au fost capabili să câștige încrederea cetățenilor și au luat doar xx%", "pentru XXX, din păcate nu știu dacă există alte variante"; "Sunt încă instabili, ideologia politică e în continuare un unicorn și nu au nici o coerență în gândirea politică. Merg la risc, stabilesc strategii neclare și iau decizii pripite, fără să gândească pe termen lung. Motiv pentru care au și pierdut mulți simpatizanți și au reușit să rămână cu susținător sectanți care cred că partidul salvator va schimba lumea. Din păcate, apucăturile mesianice și susținerea oarbă a unui politician, și nu reprezintă soluția „salvatoare” pentru România." Sunt toate exprimările autoarei fața de USR PLUS. Parcă vorbește Cîțu, Ciolacu sau Rareș Bogdan. Evident că toate se potrivesc ca marca pe scrisoare și PNL-ului. O fi vorba doar de infantilism, vedetism și atitudine superioară ridicolă sau trolling penelist. Din introducerea paragrafului final "alegerile interne din PNL ar putea aduce o oarecare rază de lumină" înclinăm să credem că este vorba despre ultima variantă.
  • Like 0
  • @ Alexandru Marian Toniuc
   Delia MC Delia MC check icon
   Nici eu nu sunt de acord cu toate din articol dar na, fiecare are părerea lui și e liber să și-o spună.
   Aia cu trolling penelist mi s-a parut nostimă de tot: dacă ați observat, articolul a fost publicat inițial pe blogul autoarei iar Republicii i s-a părut demn de republicat. :))
   Trolling ar fi însemnat să dea cu tifla pe pagina vreunui politician USR+ iar nu să scrie pe blogul personal ori să fie preluat pe Republica.
   Dacă vreau îmi fac blog și scriu acolo ce-mi trece prin cap și nu poate nimeni să mă acuze de trolling. Cenzura nu merge până acolo. Așa a făcut și dna, cu toate că articolul ăsta nu-mi pare cine știe ce minune.

   PS: strategia e clară, nu merg deloc la risc iar deciziile nu sunt pripite ci bine gândite.
   • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  Daca as fi in locul USL+, as intra in opozitie acum,caci iarna care vine va fi groaznica, cu preturile la energie din ce in ce mai mari,pe fondul cresterii consumului de energie si as lasa PNL-ul sa deconteze singur,pana cand il vor sacrifica singuri pe Catu, daca vor voi sa supravietuiasca,caci nici PSD-ul nu le va mai tine atunci spatele. Personal cred ca PNL-ul nu vede padurea de copaci acum. Astrele dezastrului se aduna: concediile s-au terminat, banii la fel, pandemia va impune reguli drastice, vor fi iar in somaj tehnic la privat, preturile explodeaza in lant pe fondul cresterii de consum ,caci se intra in iarna si productia de energie este la pamant, nu a fost nicio reforma facuta si toata ura va avea un singur nume:PNL. Asadar, opozitia este cel mai sigur loc, daca vrei sa supravietuiesti. Cred ca vor fi miscari de strada care vor matura toata scena politica.
  • Like 2
 • Sigur că vina e împărțită. Acesta e un truism pe care doar talibanii fiecărei tabere nu vor să-l accepte. Cu observația că în privința PNL talibanul este excepția, iar în privința USR el este regula.

  Dar ceea ce, cu adevărat mă scîrbește, este înverșunarea cu care Florin Cîțu este demonizat, mai pe față... mai subliminal, însă cu atît mai vîrtos, de media așa-zis imparțială.

  Exemplul cel mai vizibil este Realitatea TV, care are un singur laitmotiv, de vreo lună încoace: Cîțu, Cîțu, Cîțu.... Eu bănuiesc că și Orban și-a băgat coada acolo.

  Dar nici Digi nu e departe. Dintre colaboratorii vizibili doar CTP se străduiește să-și păstreze echidistanța. Ceilalți mimează sau nu-și dau seama că aparenta lor neutralitate înclină clar spre USR.

  Constat, cu mare părere de rău, că ne scăldăm într-o mare de informație manipulată.
  Și cu o și mai mare părere de rău, că premierul, care inițial promitea, s-a dovedit a fi doar un membru de partid. Ca toți ceilalți.
  • Like 1
 • Alex Mag check icon
  USR+PLUS a incalcat o singura regula.
  Nu te certa in public cu un prost pentru ca nimeni nu va vedea diferenta.
  • Like 4
 • Evident că principalul vinovat este, ca de obicei, Prostannis! Nu numai pentru toată căcănăria de acum, ci pentru atitudinea băsisto-petrovistă afișată de la bun început, când a refuzat să numească un premier de la PSD, deși acesta este partidul care a obținut cel mai bun scor la alegeri și, tocmai de asta, socialiștii europeni i-au bătut lui Prostannis obrazul - dar el oricum nu are așa ceva, el este doar o unealtă în slujba imperialismului amerloc! Tot aia e și Cîțu, așa că e mai mult evident că, într-o țară ca România, care mai întâi de toate este stat-marionetă al Americii imperialiste și abia apoi este, eventual, stat-membru al UE, Cîțu se va menține și la guvernare și va câștiga - de fapt e clar că a câștigat deja - alegerile din pnl. Evident, cu sprijinul total și necondiționat al lui Prostannis.
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Cum dracului sa desemneze premier de la psd cand au avut 29% la alegeri?
   ARTICOLUL 103
   (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

   ABSOLUTA inseamna 50% +1
   • Like 0
 • Paul check icon
  Nu știu cine a păcălit-o pe autoare ca are stofa de analist politic… Articolul poate fi încadrat la categoria “stai sa vezi ca negrul e gri, iar griul e alb sau cel puțin la fel de alb ca alt alb”, ca sa ma exprim eufemistic.

  Și pentru ca am un pic de timp liber acum, continui cu eufemismele si îmi dau cu părerea ca primul ministru in înțelegere cu președintele sau poate convins de președinte (deci nu spun cacatu cutu cutu e jigodia pampalaului penal), a acceptat sa arunce țara in criza, pentru cacamarazii lui din PNL, sa poată sa acceseaze banii din PNDL si PNRR cât mai ușor si fără frica de repercursiuni penale dacă ii sifonează un pic către alți asociați si fara sa ii împartă cu cei de la PSD (deci nu spun ca mafia împuțită a lighioanelor peneliste vrea sa fure in liniște si fara sa împartă cu mafia jivinelor pesediste).

  Asta se vede din narativul aruncat pe piața de iluștri politicieni cu vocație de formatori de opinie ca Rareș Bogdan (deci nu spun bufonul isteric beat de putere Rareș Bogdan), cum ca ‘nu se poate guverna decât cu USR+, care totuși sunt putin imberbi si trebuie pedepsiți ca au făcut scandal, luându-le intr-un ipotetic viitor guvern ministerele care ar trebui sa administreze fondurile venite prin PNRR si PNDL’..

  • Like 2
 • "...Este Florin Cîțu principalul vinovat pentru criza politică din România?.."
  ”Câţule nici nu ştii cât de mic începi să fii!” Că mare, oricât ai vrea, nu mai poţi fi! La fel ca şi actualul ocupant al fotoliului de la Cotroceni, preşedintele care te-a sprijinit să fii mai varză decât eşti.

  Citeste mai mult: adev.ro/qz5p47
  • Like 1
 • Nume check icon
  Bineinteles ca toti sunt de vina pentru declansarea acestei crize politice, Totusi cred ca Florin Catu este primul si Stelian Ion al doilea. Primul pentru ca frica lui de a nu pierde alegerile, pentru ca altfel nu inteleg de ce sa dai pe repede inainte acest program in OUG si de ce nu sa treaca prin parlament. Nu mai puteau PNL-ul de grija toaletelor din curtea romanilor. Niste ipocriti si impostori .
  Stelian Ion pentru ca daca nu le placea ceva la OUG trebuia sa dea din prima aviz negativ cu motive serioase de procedura si sa lucreze ca la carte. Poti sa sari si regulile, dar numai cand le cunosti. Niste imaturi si incepatori.
  In acest moment nu cred ca se va ajunge la o reconciliere si o refacere a aliantei pentru simplu motiv ca s-au spus prea multe lucruri si afirmatii destul de grele, de aceea cel care va "intinde mana" va pierde clar imagine si va crea confuzie in randul alegatorilor. Am vazut Duminica seara, interviul lui Sighartau la Digi24. Penibil. Cum poti sa ii faci imaturi, iresponsabili politici pe USR si dupa doua fraze sa spui ca coalitia trebuie refacuta cu ei?!Cum te astepti tu ca cineva la care i-ai infipt cutitul de doua ori in spate sa se intoarca la tine sa te ia in brate. Iar fostul "mare" politician de televiziune, Rares Bogdan, justitiarul Romaniei si cel este priceput la toate, vine si spune ca da va intoarceti, dar nu mai primiti tot ce ati vrut. Acestea sunt mesaje de reconciliere? Mie nu mi se pare. Pana cum cel mai mare castigator este PSD-ul de origine maghiara. Alegeri in doua tururi si SIIJ nu se vor intampla pentru ca nici PNL-ul nu doreste acest lucru. In plus si numirile la DNA si DIICOT pare sa fie tot politice. Deci urmatorii opt ani avem de lucru...
  P.S. Ce se va intampla daca totusi Florin Catu nu iese presedinte si tinand cont de scandulul actual care cu siguranta nu se va rezolva pana la alegeri?
  • Like 1
  • @ Nume
   Pai cam asta este echipa castigatoare a PNL , Sighiartau, un agramat , Rares Bogdan un clovn cu niste legaturi foarte dubioase , vezi prietenii de la Realitatea TV : Gusa , Hoandra si alti "ardeleni" de bine gen Dancu si grupul de PSD-isti de la Cluj. Si sa n-o uitam pe doamna Gorghiu , o alta dubioasa care a facilitat victoria PSD din 2016. De la Boc aveam mai multe pretentii ,dar dupa ce lucrezi cu Basescu banuiesc ca orice este posibil in politica, mai ales daca vrei metrou la Cluj.
   Ei nu au nici o treaba cu reconcilierea pentru ca pun dinamita la baza colaitiei de cand s-a format acest guvern. Interesul lor este ca prostovanul majoritar sa creada ca urmatorul USL2 se face pentru ca nu s-a putut altfel. Bineinteles la un calcul cinic este normal sa vedem toti talharii dandu-si mana peste tara, ca asa pomana cum este PNRR, nu s-a mai pomenit si banii astia o sa cimenteze niste dinastii politice pe plan local cum nimeni nu a mai vazut.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult