Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Telenovela vizei lui Djoković în Australia. Ca să construiești o țară excepțională, nu trebuie să ai nicio excepție de la lege. Nici pentru regi și regine, nici pentru campioni sau oameni politici

Novak Djokovic - Foto: Con Chronis / AFP / Profimedia)

Foto: Con Chronis / AFP / Profimedia)

„Djoković a împărțit lumea în două”, am citit la Dan Negru. Așa o fi, dar eu văd lucrurile un pic altfel. Știrea esențială ar fi nu că Djoković a împărțit lumea în două, ci că Australia nu poate fi împărțită în două, pentru că e o țară unde nu există nimeni mai presus de lege, nici vedete, nici oameni politici, nici campioni. Toți sunt supuși legii și așa se construiesc țările exemplare.

Să ne amintim de discursul doamnei fost prim-ministru al Australiei, Julia Gillard, din care îmi permit să citez un fragment: „Acceptăm convingerile voastre, fără întrebări. Tot ce vă cerem este să respectați convingerile noastre, să trăiți în pace și în armonie cu noi. Aceasta este țara noastră, pământul nostru și stilul nostru de viață, de care vă oferim posibilitatea de a vă bucura. Dar, din momentul în care începeți să vă plângeți, să gemeți și să bombăniți despre steagul nostru, angajamentul nostru, convingerile noastre creștine sau stilul nostru de viață, vă încurajez să profitați de o altă mare libertate australiană: «Dreptul de a pleca». Dacă nu sunteți fericiți aici, ei bine, plecați! Noi nu v-am forțat să veniți! Ați venit de bună voie, atunci acceptați țara care v-a acceptat așa cum sunteți!”

Vă amintiți cum și-a îngropat soțul regina Angliei? Știu că ea e regina, e cea căreia i se supun mulți, dar are și ea o maiestate căreia i se supune: legea! Și a fost supusă legii când și-a condus soțul pe ultimul drum.

La noi au fost mereu excepții la înmormântări, că toți cei cu un pic de „cheag”, indiferent de domeniul de activitate, nu puteau să își ducă morții la groapă ca muritorii de rând și atunci cum să vă asculte, urmeze și creadă tocmai acești muritori, cărora nu le sunteți niciodată exemple!? Lupi moraliști mereu, niciodată modele.

Vă amintiți de prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, ce nu și-a putut vizita mama înainte de a muri, pentru că respecta regulile din pandemie?!

Știți cum au încercat parlamentarii noștri să se excludă legii înainte de încercarea eșuată de implementare a certificatului verde?!

Înțelegeți de ce românii nu mai cred în nimeni, nu ascultă de nimeni și cred că sunt mereu mințiți și înșelați.

Cum să îi asculți pe cei ce îți spun că e pandemie și să respecți reguli când oamenii politici nu respectă nimic. omul de rând vede în lege o modalitate de a fi constrâns, nu un fundament pe care se construiește o țară.

Ca să construiești o țară excepțională, nu trebuie să ai nicio excepție de la lege. Nici pentru regi și regine, nici pentru campioni, nici pentru oameni politici. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • insist cu recomandarea pt autoare facuta de mine cu ceva timp in urma : va rog scrieti si un articol despre mediocritate , domeniul in care excelati ! Si as avea o intrebare pt domnia -sa : exista oare flatulenta mentala ? Intreb asta pt ca nu scapati nicio ocazie de a o demonstra...Si daca distinsa autoare imi permite o recomandare : aerisiti mai des incaperea unde faceti aceasta geniala munca de creatie !
    • Like 0
  • Alt articol care nu are alt scop decat acela de a mai afunda Romania mereu pusa in opozitie cu alte state asa zis civilizate, de fapt supuse prin legi aberante.Si daca prin Constitutia australiana se va cere populatiei, sub amenintarea unor drastice masuri represive, sa actioneze in propriul dezavantaj, nu vedem un sambure de autoritarism extremist, de domnia legii facute tot de ne/oameni?Avem destule exemple in istoria omenirii de supunere oarba prin forta legii . Lupta lui Nole este pentru un principiu de viata, pentru libertatea si dreptul fiecarui cetatean de a-si alege drumul, impotriva unor abuzuri legiferate. .In Australia nu exista decat legi si acelea adaptabile la situatia data.Nu stiu cati australieni vor intelege mesajul lui, cati il vor huidui si cati il vor aplauda, dar poate ca UN AUSTRALIAN va intelege lectia de democratie, curaj si demnitate umana.
    • Like 0
  • Efectiv, m-a cucerit postarea dnei Luminita Aldea. Felicitari !
    • Like 0
  • FELICITARI AUTOAREI!! Este foarte bine punctat, exact asa este! Sunt jurnalist de investigatie si stiu din proprie experienta ce tara de conducatori nemernici avem! Care nu au nicio lege de respectat si care au distrus presa in Romania, platind sute de "jurnalisti" facuti la scoala ajutatoare de presa sa isi faca site-uri (pardon, ziare) online, au distrus increderea in democratie si a cainilor nu numai a romanilor! Degeaba avem o tara superba, o tara cu oameni buni si ospitalieri (si ma refer la romanii autentici, de la talpa tarii)! Mai ca imi vine a crede ca Dumnezeu, cand a impartit democratia si bogatia a dat Romaniei cele mai bogate pamanturi si frumuseti, de au sarit Sfintii in sus zicand "Doamne, nu ai dat prea multa bogatie la romani??", iar Dumnezeu a zis "NU! O sa vedeti ce conducatori le dau!". Cam asa s-a si intamplat:) Inca odata felicitari autoarei!
    • Like 2
  • Dumneavoastra vorbiti despre suprematia legii, dar in cazul concret al lui Novak Djokovic ar fi fost util sa vedeti articolul foarte bine documentat al jurnalistului Paul Sakkal de la ziarul "The Age" din Melbourne preluat si de Ben Rothemberg de la "The New York Times" si atunci veti vedea cam cate exceptii de la lege au facut australienii, cam cat de mare a fost influenta politicului in aplicarea excesiva a legii, cam ce rol au alegerile ce vor urma in Australia si cam cum verificarea actelor lui Novak trebuia facuta cu mult inainte ca acesta sa primeasca viza de intrare in Australia si nu abia dupa ce acesta a pus jos piciorul pe aeroportul din Melbourne venind din Dubai. Despre tratamentul total nedemocratic, chiar inuman la care a fost supus ! Citatul la care cu onoare faceti referinta se refera exact la noii cetateni ai Australiei veniti prin procesul de imigrare si nu are sensul dorit daca este scos din acest context, deoarece Novak nu este un imigrant ci este un om de afaceri (fiind tenisman profesionist, participarea sa la un turneu este considerata exercitarea profesiunii sale, intamplator a uneia de sportiv si deci pe langa multe altele i s-a interzis dreptul la munca !). Orice principiu este sec daca este scos din context si rupt de viata !
    • Like 1
  • Am fost în Australia. E o țară model de democrație demn de urmat pentru orice altă țară a lumii. De departe, se vede că la ei atât demnitarii, cât și vedetele sunt constrânși în mod serios de lege să nu-și revendice drepturi excepționale, pe când la noi aceștia, după câte vedem, și la sârbi, vor să le impună.
    • Like 4
  • "Românii nu mai cred în nimeni, nu ascultă de nimeni și cred că sunt mereu mințiți și înșelați". Pe buna dreptate. Traim vremurile in care cei alcatuiti dupa modelul Iuda sant in competitie in fata gramezilor de arginti oferite pentru rastalmacirea adevarului. Un lucru este sigur, poate pentru prima oara in istorie toate acestea pot fi in favoarea noastra. Multa lume din Australia este revoltata despre ce se intampla acolo, Personal sant interesat de subiect, la 30 ani ma batea gandul sa emigrez acolo, nu am facut-o. Si spre stupoarea mea, citesc si urmaresc frecvent stiri de acolo, unde un comentator a ajuns a spune:"Ne uitam la China si ce se intampla acolo cu speranta ca si ei sa devina ca noi si vedem ca noi devenim ca ei..Fireste in media de pe la noi si la fel ca mai peste tot in lume, despre toate astea, tacere, nu sant bani, nu exista sponsorizari si "incentives" pentru opinii contradictorii liniei oficiale.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      corne check icon
      tovarase, matale pornesti de la imbecila si raspandita premisa ca in orice tara civilizata TOATA mass media e cumparata de guvern si pusa sa minta. (omiti, desigur, sa precizezi ca in tarile dictatoriale, mass media e SILITA PE FATZA de guvern sa spuna doar ce e convenabil tatucului, sau ...crezi ca asta e, evident, modelul de urmat, deci nu are rost sa mai dezvolti subiectul.). nu "sunt bani" pentru opiniile contrare.... pai cine "{sa fie bani", istetila, ce vrei, sa plateasca statul ziare care ISI PROPUN sa fie contra daca scot bani din asta, chiar daca e sa minta 100%?? nu ar inseamna asta CA GUVERNUL SA CONTROLEZE fluxul de stiri in favoarea lui, asa cum se intampla in dictatura? bani de la privati, atunci? pai de unde vin banii investiti in presa, de la extraterestri, idiotule? si cine sustine investitia, nu cititorul, cumparand ziarul? nu asa merg lucrurile intr-o societate liberala, bazata pe legea cererii si a ofertei? este ea perfecta? nu, dar e cea mai buna solutie. daca vii cu ciorba reincalzita numita urss sau rpchineza, meriti doar un sincer: hai sictir! si pana iti apare presa aia in care "se" bani de la vreo entitate morala de maxima puritate, asteapta sa ajunga australia precum china si dupa aia vii cu dovada si ne dai peste nas, bine, aliosa?
      • Like 0
    • @ corne
      Tovarase? Aliosa?Mai nataraule, eu sant moldovean 100% fara sange amestecat cu tata si mama din inima moldovei si bunic chinuit de regimuri comuniste iar faptul ca "maria ta, patriotica"gandeste in acesti termeni xenofobi te descalifica de la dreptul de a-ti fi luata opinia in consideratiune.
      • Like 1
  • Informatia/citatul despre presupusa declaratie a Juliei Gillard nu este adevarata. A fost analizata si infirmata de Reuters inca din 2020:https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-gillard-idUSKBN24830D
    • Like 5
  • Și autorul și comentatorii nu sunt la curent cu toate informațiile.

    Renata Voracova, jucătoare de dublu din Cehia, a intrat în Australia în luna Decembrie 2021 în baza aceleiași scutiri cu Djokovici: infestat cu covid în ultimele 6 luni. Ministrul Australian nu s-au sinchisit pentru că Voracova nu are celebritatea și notorietatea lui Djokovici. Rețelele sociale nu au băgat-0 în seamă! După scandalul ocazionat de aterizarea lui Djokovici în Australia, după ce Voracova a jucat prima manșă la turneul Melbourne Summer Set 2, Australia a anulat viza de intrare a jucătoarei din Cehia, a fost reținută și somată să părăsească Australia. Autoritățile investighează acum toate scutirile de la vaccinare ale sportivilor participanți la turneele australiene.

    Nu vă mai amăgiți că perfecțiunea s-a pogorât în Australia. Excepții sunt și acolo, vezi Renata Voracova care a fost bine mersi până la scandalul Djokovici.

    Interdicția impusă lui Djokovici apare în această lumină ca fiind o decizie pur politică și nu legală.

    Ezitările, bâjbâielile, contrazicerile, inconsecvențele, inconsistențele care au însoțit declanșarea pandemiei, campania de vaccinare, certificatele verzi, au generat o stare de insecuritate profundă care a dus la crearea taberelor de vaccinați și nevaccinați. În această lumină, și acestea apar ca decizii politice, afectate doar în subsidiar de decizii științifice. Emoțiile și reacțiile au fost modelate și sugerate de Rețelele Sociale.

    Nimic nu este nou sub soare! Reacțiile Rețelelor Sociale au devenit mesaje de Oracole și verdicte de Mare Juriu cărora politicul este obligat să se conformeze!
    • Like 5
    • @ Niculae Moromete
      corne check icon
      scutirea aceea nu are o valabilitate gobala si automata, ea presupune documentarea de catre beneficiar a catorva conditii specificate acolo, care pot fi diferite de la caz la caz. daca jucatoarea a fost indepartata, totusi, asta inseamna ca da, cei de la frontiera au comis o greseala. djokovici , avand o notorietate mai mare, a atras atentia asupra lui chiar cu doua luni inainte, de aceea a avut parte de aceasta soarta imediat dupa sosire. cum spuneati, nici o tara nu e perfecta, dar exista tari care isi indreapta greselile in felul in care a facut-o australia. indignarea dvs imi spune ca vi s-ar fi parut corect sa fie taman invers, sa fie lasat a intra oricine doreste, adica multiplicarea/incrementarea greselii. nu sunt surprins, este metoda "predata" in comunism, pe care ati carat-o cu voiosie pana in zilele noastre. tovarase, va felicit!
      • Like 6
    • @ corne
      Poate că mahmureala trufiei dată de convingerile analfabetului funcțional vă va trece și veți asimila că intrând într-un dialog, scopul este schimbul de idei, nu agresarea sau atacarea interlocutorului. Imitându-l pe CTP prin utilizarea patentelor dumnealui de șarjă stilistică demonstrați precaritatea și puținătatea mijloacelor de exprimare pe care le puteți accesa. Spre reconciliere cu semnatica limbii române, aflați înțelesurile utilizării cuvântului ”incrementare”.
      • Like 5
    • @ corne
      Australia a ales sa isi “repare greșeala” DUPĂ intrarea lui Nole in Australia. Eu ma îndoiesc ca a fost vreo “greseala”, S-a vrut cu orice preț sa se câștige bani mulți de pe urma notorietatii tenismenului. Când le-a sărit in cap populația frustrata și obosita de atâtea lockdown uri și restricții diabolice, și-au adus aminte de corectitudine și egalitatea in fata legii. Dacă nu ar fi atât de trist as face haz.
      • Like 1
    • @ Niculae Moromete
      Moromete, opinia mea e că tu ești agresorul, pe aici. Faptul că alte persoane, din cauza neglijenței unor funcționari, au primit viza, nu justifică acordarea vizei și pentru Jocovid. A fost o eroare, statul australian a corectat-o, care e problema? De unde și până unde o acțiune politică? Ce are Australia cu Serbia? Sau ne sugerezi cumva că "guvernul mondial" vrea să elimine dacii liberi iar Novaxx s-a nimerit la locul nepotrivit? Acum sunt curios dacă încerci cumva să dai cu "analfabetismul funcțional" și spre mine! Eu am folosit numele real, profilul corect de FB, CVul adevărat. Semnat, Cocoșilă
      • Like 2
    • @ Niculae Moromete
      corne check icon
      acesta ESTE un dialog, idiotule! ti-am comunicat o idee argumentata, fa bine si concentreaza-te asupra argumentelor, nu a abtibildurilor stilistice.
      pentru ca nu ai facut asta, ci ai trecut FARA CONTRA-ARGUMENTE la atac personal (adica taman ce infierezi matale, tovarase), te-ai ales cu caracterizarea de mai sus, pentru care iti furnizez si un link, fiindca nu vreau sa crezi ca am ceva personal cu tine: https://dexonline.ro/definitie/idiot
      • Like 1
    • @ corne
      Ar trebui sa nu acceptati persoane care folosesc un vocabular indecent ! (Ex. corne).
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Foarte adevarat, insa n-as vrea sa uitati derapajele unor politicieni din Downing Street 10 care la o petrecere luau în deradere pandemia sau balul de logodnă de la palatul regal din Țările de Jos. Desigur regina si-a cerut scuze apoi, insa ce parere sa-si faca olandezii despre asta? Aceasta a fost si sursa protestelor violente din Amsterdam. Si totusi, cum de a obținut viză Djokovic, daca ceva era in neregulă?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult