(Foto: Guliver/Getty Images)
Te apuci cam pe la patru-cinci ani. Așa vor părinții. Sau un idol care te împinge de la spate. Racheta e cam cât tine. Cam în același timp în care tu vezi prima dată terenul de tenis, alte câteva milioane de copii de pe glob fac cam același lucru. Au același vis. Numărul 1. Sau un Grand Slam. Prin urmare probabilitatea ca, peste vreo 20 de ani, să reușești cam asta e: una la câteva milioane. Dacă rămâi în acest sport, dacă zi de zi o iei de la capăt, dacă nu te înving dulciurile, accidentările sau...un nou idol...din alt sport sau o pasiune pentru matematică de exemplu, dacă, dacă, dacă, îți cresc șansele: una la câteva zeci de mii.
Creierul nu distinge însă prea ușor această urcare în clasamentul șanselor. Mult mai bine o fac părinții tăi, căci constată că nu mai au ce vinde pentru a te susține. Și atunci se împrumută.
Nu calculați eficiența investiției în tenis! E cel mai dificil sport din câte există pe acest pământ. Treci de futures, treci de ITF. Ajungi în WTA. În care mai sunt alte câteva sute de jucători. O șansă la câteva sute...Știi orice centimetru de zgură, mâncarea de la hotel. Ai putea spune exact cât de lung e drumul până la terenul 22. Doar ai fost și anul trecut aici. Și acum doi ani. Numai că ai o problemă...feminină. Nu, nu ai nevoie de silicoane. Dimpotrivă. Trebuie să faci o operație pentru reducerea sânilor. Ciudată ironie a sorții. Sau a sexului, mă rog. O faci fără să clipești. De ce? Pentru că ai în tine același vis ca atunci când, la patru ani, ai văzut prima dată un teren de tenis.
Vine Roland Garros. Împarți visul de data asta cu alte numai 127 de adversare. Care au început tot la patru ani. Și ai căror părinți sunt la fel de îndatorați ca și ai tăi... Un acrobat aflat la mare înălțime care merge pe o sârmă al naibii de subțire. O entorsă pândește la orice șpagat. O zi proastă. O repriză de ploaie care îți poate tăia oricând ritmul. O minge a adversarei pe care o poți primi fix în ochiul drept. Sau altceva. Altceva. Altceva. Ajungi în finală. Probabilitatea maximă de a atinge visul. ACEL VIS. O șansă din două. La 27 de ani. 50%. Cifrele îți joacă în minte. Și reverul adversarei. Și fileul care parcă te prinde câteodată în el... ești ca un peste neajutorat în năvodul pescarului rapace. Simți că te sufoci. Că vei pierde. Știi sentimentul așa cum știi toate bășicile din podul palmei, colecționate de când aveai patru ani. Și atunci se petrece un miracol. Nemo scăpa din năvod. Nu, azi nu voi pierde. Respirație adâncă și liniște interioară totală. Ce ușor de zis și de scris.... Lovitură după lovitură te apropii de vis. E al tău. Ai învins în meciul purtat ani, zeci de ani, cu probabilitatea de a-l împlini. Lumea te aclamă. Toți vrem să fim acționarii succesului, nici unul al eșecului. Natura umană. Unde erați când nu am avut bani să iau un taxi până la hotel la primul futures jucat?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Chiar si cei cu care ma certam, cand o sustineam s-au dat pe brazda, ma rog pe tusa.
M-am intrebat ce se intampla daca nu reusesti. Ce-ti ramane de facut ? Cat timp ai avut sa aprofundezi altceva pentru a-ti asigura un viitor alternativ ? Sa incerci sa devi insturctor. Sa-ti pui in slujba altora experienta acumulata. Dar cu cati bani si cate sacrificii ca sa atingi un loc eligibil in piata asta dura.