Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Teoria conspirației după Donald Trump

Donald Trump - lumina - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Donald Trump a dat share duminică unui tweet care promova o teorie a conspirației despre implicarea lui Clinton în moartea deținutului miliardar Epstein.

E vorba despre președintele Americii. O situație fără precedent în politica americană. Acest retweet vine după o serie de catastrofe politice, printre care promovarea rasismului, demonizarea imigranților și apărarea lugubrului dictator nord-coreean.

Alegerea lui Trump a fost un șoc pentru sistemul american și este un simptom a unei dinamici mult mai profunde în societatea americană. Trump a intrat în ultima săptămână înainte de alegerile din 2016 absolut convins că va pierde, cu sprijinul partidului republican retras după ultimele sondaje care arătau un landslide pentru Clinton și înconjurat de o camarilă de wise-guys, dubioși, membri ai familiei și escroci.

Rezultatul a fost un șoc în primul rând pentru Trump. S-a trezit pur și simplu într-o situație pentru care nu era pregătit. A urmat apoi o perioadă care a testat rezistența instituțiilor americane. Când se face trecerea de la o administrație la alta, are loc o perioadă de tranziție în care noile echipe înlocuiesc vechii oameni din instituțiile statului american (cea mai eficientă mașinărie birocratică din lume).

La primele contacte pentru a înlocui administrația nu s-a prezentat nimeni din partea noii puteri în multe cazuri; în cazurile în care s-au prezentat, au fost trimiși oameni fără nicio pregătire în domeniile respective. A fost un șoc instituțional. În DOE (departamentul de energie) a fost o perioadă de haos, pentru că oameni de știință care ocupau poziții cheie, de exemplu în energia atomică, au fost trimiși acasă de pe azi pe mâine. DOE se ocupă, printre altele, cu monitorizarea tuturor stocurilor de uraniu din lume, știe exact unde se află uraniul existent în lume, prevenind astfel posibilitatea ca să fie folosit în scopuri teroriste.

Același șoc a fost în multe alte instituții. Tranziția a fost groaznică și se poate ca statul american să fi fost slăbit.

Trump a rămas fidel lui însuși, adică un personaj nepregătit pentru o asemenea funcție. Principala lui calitate a fost că, spre deosebire de toți ceilalți oameni politici, discursul său e întotdeauna brut, neprelucrat: vorbește oamenilor necodat, fără acel limbaj de lemn care caracterizează discursurile sforăitoare ale oamenilor politici. Asta a fost principalul atu și i-a garantat multe voturi din partea unei părți a Americii dezamăgite de politica clasică și elitistă. 

Dar asta a venit la pachet cu cele mai murdare instincte ale lui Trump, care au continuat să fie exprimate brut, pe twitter. Aceste instincte, care au promovat supremația albă și ura rasistă, au contribuit la o creștere a violenței, manifestată prin atacurile armate mult mai frecvente. Studiile arată că retorica politică violentă incită oamenii care au deja tendințe violente să treacă la acțiuni.

O altă consecință a regimului Trump este normalizarea neîncrederii și a teoriilor conspiraționiste. Dacă în trecut aceste teorii dubioase erau limitate la zonele întunecate ale societății, rețelele sociale și retorica politică ce le promovează fac ca ele să introducă un climat de dubii și neîncredere. Eforturile Rusiei de a influența alegerile americane, eforturi bine documentate în raportul Mueller, prin favorizarea candidatului Trump au avut ca scop tocmai această creștere a dubiului și neîncrederii în societatea americană, precum și slăbirea instituțiilor americane cum am văzut prin tranziția de la echipe profesioniste la echipe nepregătite, angajate prin procedee dubioase.

Acest retweet al acestei teorii conspiraționiste este important, pentru că propagarea lui și șansele de a fi crezut este ușurată de circumstanțele cu adevărat dubioase ale sinuciderii lui Epstein (multe personalități publice, inclusiv Paul Krugmam și Ocasio-Cortez manifestând dubii publice) și de faptul că este propagat de însuși Președintele Americii.

Din acest punct de vedere, influența Rusiei pare că a reușit tocmai prin divizarea societății americane, neîncrederea în fapte și rațiune, dubiile asupra funcționării statului și normalizarea neîncrederii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comic articol, o insăilare de argumente dragi aripii progresiste din partidul democrat. Raportul Mueller s-a dovedit a fi o lăbăreală (scuzați termenul dar nu e altul mai potrivit), Coana Hillary numai de oameni de caracter nu era înconjurată (de asta a și pierdut alegerile) iar ,, personalitatea " Ocasio-Cortez e un monument de prostie ajunsă acolo doar prin merite ideologice așa cum era de altfel și pe vremea vechilor progresiști, calitatea de politruc devotat cauzei îți asigura succesul, un fel de Emil Bobu cu fustă. Donald Trump nu ar fi ajuns niciodată președinte dacă democrații nu virau (din păcate) spre un bolșevism de tip nou, politica asta a adus în față numai nulități sau persoane extrem de corupte de genul Hillary, mare amatoare de lobby și de aici și averea ei de vreo 400 de milioane de dolari strânși cinstit doar din politică. De fapt democrații atâta timp cât vor sta sub papucul progresiștilor vor propune ori un candidat mămăligă de genul Obama ori o persoană mare amatoare de,, lobby" de genul Hillary.
    • Like 2
  • WOW. Cata rea vointa si la autor si la comentatori. Articolul este o compilatie de acuzatii luate de pe site-urile democrate. Parca un bun reporter/comentator ar trebui sa se inspire din trei surse diferite. Nu influenta Rusiei,sau nu a Rusiei de acum cel putin ,a cauzat atata rau ci democratii , universitatile socialiste si mass media aservita lor. De ce nu ii intrebati si pe cetatenii americani ?
    • Like 2
    • @ Florentina Vlad
      Cetățenii americani de condiție medie sunt niște ,, deplorabili" în viziunea celor ce îmbrățișează progresismul luminos așa că părerea lor nu contează.
      • Like 2
  • Am sa comentez punand America in comparatie cu Romania si la modul cel mai sincer dar adevarat ca sa nu fiu interpretat sau acuzat : Da domnilor in prezent America este Romania la nivel politic institutional dar mai ales social ( urbe plebe ) . Singurul lucru dar singurul care difera la nivel uman ( caracterizant ) este Presedintele....al nostru prezentandu-se o persoana impozanta echilibrata venit dintr-o familie de intelectuali cu simpatii Europene pe cand domnul Trump ( mai trebuie sa continui ? )....omul cu "show me the money" si "what`s good for America it`s good for me to" + impulisivitatea conduita care face pe oponent sa stea cuminte in coltul sau ( background solid ). In rest totul in Romania este americanizat prin trend social life media conduite demente familii conduite familiale comert structuri sisteme actori politici sau mijloace de combatere etc. toate acestea fiind alimentate de structuri media ROMANESTI....SUBLINIEZ la nivel uman si nu la nivel implementativ. ( imagistica sistemica hologramica pentru mascarea realitatii sumbre si a "baietilor destepti" din Romania ) Crede-ti in fake news ? Da domnilor Romania este un fake-news total din motivele enumerate mai sus mai exact a asemanarilor chicioase cu America si din incapacitatea ei de a-si forma o identitate ( originala ) de tara futurista cu care sa iasa in lume de aceea este si asa de usor influentabila la fiecare "basina" data de occident. In prezent Romania este la mana celor cu prov. "totul se intampla cu un motiv" deci in zona de aberatie devianta....cum putem iesi din dementa spre RATIUNE CONSTRUCTIVA ?. numai cei cu functii institutionle sau publice ori in executia task-urilor pot gasi solutia. Pana atunci plebea ( societatea ) zace intr-o boala incurabila cea a mintii asteptand....ma intreb ce ?
    ( parere personala de ocazie )
    • Like 1
  • check icon
    Trump e un Becali al Americii. Norocul nostru e că Jiji se mărginește la idioțeniile fotbalistice. Ghinionul nostru e că de Trump...depinde tot Terestrul. Ceea ce e grav.
    • Like 1
    • @
      Jiji al nostru se mărginește la fotbal după ce a făcut un stagiu la pușcărie, inainte de asta avea și el ambiții politice.
      • Like 1
  • Îl au și ei pe Dragnea al lor. Măcar noi am scăpat de al nostru.
    • Like 0
  • Vai de America, ajunsă la remorca Rusiei putiniste!... Rușine? Mai rău: jale! Să fii condusă de la Kremlin, prin intermediul unui asemenea maimuțoi... Nenorocirea și mai mare este că, acum, se văd HIBELE enorme ale sistemului politic american, limitele democrației înseși, care poate fi manipulată și siluită ca în Uganda lui idi Amin...
    • Like 0
  • Trump nu este decat un orangutan idiot care isi distruge propria tara.... asta e clar c alumina zilei. Problema e ca aceasta tara a lui fiind chiar SUA, efectele vor fi devastatoare si pentru alte tari de pe glob. Mai mult, Trump si-a castigat averea in mod dubios, nu a declarat-o asa cum au facut altii si cum este normal, si e atat de bou incat joaca jocul lui Putin, care, sa imi fie iertat, este cu MULT mai inteligent.... Nu m-as mira ca Orangutanul sa iste un razboi mondial pana la urma, e in stare numai sa distruga, nu sa si construiasca ceva....
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      maripos check icon
      Trump si-a castigat averea in mod dubios, nu a declarat-o asa cum au facut altii si cum este normal

      Unde e normal asa? Presedintele Romaniei nu si-a castigat averea in mod dubios? A platit impozit pentru banii din meditatii? Daca da, si-ar mai fi luat atatea case?
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      1. De ce nu pui tu pe o hârtie toate dovezile pe care le ai despre modul dubios prin care Trump si a făcut averea, si trimite le frumos la IRS ul american si da i lovitura de gratie " orangutanului".

      2. Descifrează si pentru noi, ăștia mici, care este " jocul lui Putin" ?

      3. Aparatul cu care ai măsurat si dovedit inteligența superioară a lui Putin fata de cea a lui Trump, era ' Made in China"?

      3. Iti faci griji ca Trump v a începe un război mondial, dar uiti de razboaiele începute sau provocate de predecesorii sai Bush jr si laureatul Nobel pentru pace, Obama....

      4. Si ce e ala: "orangutan""?
      • Like 0
    • @ maripos
      Până una-alta, declarația de avere și declarația de interese ale președintelui României sunt publice pe presidency.ro, asta e ceea ce Trump a refuzat să dezvăluie.
      Și oricum, e diferență de câteva ordine de mărime între valorile averilor.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult