Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Toți stăm cu ochii pe Iran ca pe butelie. O armă nucleară în acea zonă, în mâinile Liderului Suprem, ar fi un scenariu de coșmar

Iran steag

 (Foto Guliver/Getty Images)

Câteva elemente despre ce se întâmplă în prezent în Iran:

- Din punct de vedere geopolitic, Iranul este extrem de bine apărat de granițe naturale, cu două lanțuri muntoase, o mare zonă mlăștinoasă și mare. Mongolii au fost ultimii care au reușit să facă un progres semnificativ în acest teritoriu; așa că orice strategie de invazie a Iranului poate fi extrem de complicată. Statele Unite știu asta, așa că amână momentul.

- Încă de la revoluția islamică, acest stat a încercat să umple un vid de putere în regiune, în opoziție cu marii dușmani, America și Israelul. După ce Bush a făcut prostia să le transforme ghimpele din coastă, Iraqul, într-o ruină, influența iraniană a crescut în zonă, căpătând accente din ce în ce mai fanatice, prin vocea liderilor supremi și chiar a președinților. 

- Iranul are trei mari resurse: petrolul, gazul natural și virtuala dezvoltare a unor capacități nucleare. Are de asemenea abilitatea să închidă sau măcar să destabilizeze strâmtoarea Hormuz, pe unde trece în fiecare zi aproape 20% din cererea mondială de petrol. Recentul incident cu petrolierul atacat poate fi doar un început.

- Nuclearul a început să fie dezvoltat în anii '50 și a fost gândit ca alternativă la posibilitatea ca rezervele de hidrocarburi să fie epuizate. În timp, cu ajutor pakistanez, industria nucleară a început să progreseze, sub ochii comunității internaționale.

- Comunitatea care a reușit să negocieze un acord pentru a limita progresul nuclearului iranian. Iranienii susțin în continuare că vor doar să construiască niște centrale nucleare, nimic mai mult, că au și ei nevoie de electricitate. Explicație pentru proști, pentru că stau pe zăcăminte imense de gaz care mai nou poate fi folosit cu succes pentru a produce electricitate. Nu m-aș mira dacă o vor da cu climate change în curând ca explicație.

- Scopul deci e simplu: vor și ei jucării nucleare. Problema cu armele nucleare e că nu sunt foarte simplu de produs. Ba sunt chiar al dracului de dificil. Trebuie să îmbogățești niște uraniu în primul rând. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pentru a produce un focos nuclear viabil și nu o petardă, cantitatea de izotop U-235 (ăla mai puternic și mai rar) trebuie să fie cam de 90%. Or acum ei sunt pe la 3,67%, restul e U-238, care nu are același potențial distructiv. Au depășit deja pragul acordului de la Viena, dar sunt foarte departe de 20%, minimul pentru aplicații medicale, de exemplu.

- Problema e că dacă ajung la 20%, de la 20 la 90 e mai ușor, decât de la 3 la 20.

- Așa că stăm cu ochii toți pe Iran ca pe butelie, pentru că o armă nucleară în zona aceea în mâinile Liderului Suprem ar fi un scenariu de coșmar. Deocamdată sunt departe. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O tara care suffers fe sondromul razboiulu, desi are tot ce-i trebuie ca sa fie o Norvegie a Orientului Mijlociu. Dar nu se poate, deoarece islamul gara conflict nu a avut si nu are ratiune. O credință primitivă, in care inutilitatea a tot si a toate este filozofia de baza. S-a războit decenii cu Iraqul, o tara cu aceiasi filozofie ca a ei, diferita doar de o specificitaye- a fi sau nu siit. Aziza, dupa ce a reusit cava in domeniul nuclear (cu ajutorul rusilor, of course), vera sa se is de piept cu toata lumea. Pact, putea sa traiasca in pace, air poorly sa se bucure de peosperitate, aratand ca nu a invatat mimic din lectia siriană. Ce a fost Siria si ce-a ajuns. Păcat!
  • Like 0
 • am si eu o intrebare, nevinovata..... Daca tot va dati cu parerea si le stiti pe toate despre zona de dincolo de frontierele Golanului, de ce nu faceti exact ce spune mai marele interlop din Israel-Netaniahu: lichidarea musulmanilor din tarile "dusmane Israelului"...Toti sunt teroristi, in zonele de unde "nu iese nimic". Acelasi Israel, il convingea pe Bush ca Irakul a comis genocid in Kuweit, ca detine arme nucleare, chimice, biologice, etc,etc,etc.... USA, a prezentat printr-un general de carton intr-o dupa amiaza "o dovada concludenta primita din zona", iar in cursul noptii au atacat Irakul. Au luat ca prada de razboi, timp de zece ani cu 5 $ barilul petrol, cat se putea fura, au devalizat muzeele irakiene, au devalizat la propriu banca irakiana dand liber militarilor sa fure tot ce le iesea in cale... In numele libertatilor individuale americane, sau israeliene. Dar despre genocidul sistematic al populatiei palestiniene, NIMIC nu se scrie si spune....Despre copii palestinieni impuscati "ca distractie" de catre militarii israelieni lunetisti.... Si acesti copii, sunt tot teroristi? Parerea mea este ca daca Arabia Saudita are dreptul la armament de ultima generatie, daca Israelul are dreptul sa detina (neoficial) armament nuclear, atunci, daca exista petrol de furat din Iran, de ce n-ar face-o USA si Israel si pe asta, dand satisfactie si criminalilor de la Riad? Ca in Siria si Egipt au incercat si reusit pana la un anumit punct....Ma gandesc ca daca am fi sinceri cu aceasta comunitate de cititori ai Republicii, ar trebui aratata realitatea din zona, si cum s-a ajuns pana aici.... Un lucru nostim insa pentru democartiile care vor sa se impuna prin razboaie: cum naiba se face ca, tocmai in pragul alegerilor pentru al doilea mandat, americanii republicani si democrati, de-a valma, ori israelienii aflati in "criza politica", declanseaza in comun cate un razboi pe Planeta... De aceasta data, nu cred ca partenerii europeni vor mai musca din momeala intinsa de Trump si gasca de bisnitari....
  • Like 2
 • Gabi check icon
  Am citit undeva că musulmanii se sinucid ca să meargă în Paradis să obțină 72 de fecioare. Te întrebi, în loc de-a deveni violenţi în speranţa că dacă se vor sinucide vor fi răsplătiţi cu fete virgine, de ce oamenii ăia nu merg pur şi simplu în vizită la o școală locală în timpul vieţii? Ar fi mult mai simplu şi s-ar mai reduce puţin din motivaţia lor să facă atentate.
  Şi de ce 72? ... Ce, 71 de femei sunt prea puține? ...73 sunt prea multe? Ce te faci dacă a fost doar o simplă greşeală de tipografie și de fapt o să primeşti o singură virgină de 72 de ani?
  Oare, virginele alea se pensionează vreodată? Sau rămân virgine pentru totdeauna? Și dacă sunt pensionate, li se va da o pensie specială?
  Virginele vin cu vreo garanție? Poate că femeile alea au rămas fecioare pentru că sunt urâte! Într-un astfel de caz, ghinionistul va fi îndreptățit la schimburi, retururi sau rambursări? E mai bine să fi în cunoştinţă de cauză, ca să şti în ce te-arunci.
  • Like 0
  • @ Gabi
   Alien check icon
   Treaba asta cu martirii si virginele e propavaduita (in cam toata lumea islamica sunni) de prietenii occidentului, si anume sauditii salafisti. Astia sponsorizeaza variante radicale de Islam de la o vreme in toata luma araba (si se vede in ce directie se indreapta).
   Pana una alta 911, Paris, Bruxelles etc au fost salafistii si nu iranieni sau shia.
   • Like 1
 • Chestia asta cu Iranul mi se pare o diversiune de toata frumusetea. Va amintiti ce ne aburisera cu armele de distrugere in masa ale lui Sadam ? Si pana la urma s-a dovedit a fi o mare fasaiala cu armele de distrugere in masa. Cam asa ar fi si cu ayatolahul iranian,
  Probabil li s-a pus pata pe Iran pentru ca unii dintre conducatorii iranienilor au negat si neaga holocaustul. Negarea holocaustului este un fel de blasfemie cam cum ar fi la crestini sa nege Nasterea din Fecioara Maria, sau zamislirea de la Duhul Sfant, de exemplu.
  Sefii iranienilor n-au invatat nimic din lectiile istoriei de la altii. Ceea ce le poate fi fatal.
  • Like 3
 • Oare de ce cauta SUA motiv de cearta cu Iranul ? Dintr-un motiv foarte simplu: rezervele de gaz si titei !
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Liderii religioși iranieni cu ai lor , gardieni ai revoluției, sunt fundamentaliști islamici extrem de periculoși.Vor face totul să-și mențină Puterea și Controlul in țarā și în zonā.
  • Like 2
 • Problema este cu ipocrizia fără margini a jandarmilor democrației universale.
  • Like 4
 • Oare de ce cauta SUA motiv de cearta cu Iranul ? Dintr-un motiv foarte simplu: rezervele de gaz si titei ! Restul sunt doar abureli pt comunitatea internationala. Ca ayatollahul ia tras un sut in fund sahului , a fost bine pt poporul iranian dar nu si pt SUA , care avea ceva interese majore acolo.
  SUA a pornit razboiul impotriva Iraq-ului pt rachetele alea chimice, care nu mai erau dupa cum era raportul comisiei aia internationale si pt ca Saddam ar fi renuntat la dolar ca moneda de schimb pt euro. SUA (si cu ajutorul aliatilor) a facut praf si pulbere Iraq-ul , sa nascut statul islamic si unde sunt cele mai mari rezerve de titei a Iraq-ului au fost concesionate la Shell, Exxon, BP.
  Arma nucleara in posesia Teheranului ar fi un factor de stabilitate in zona si de neinterventie a unor state, sub presiunea diferitelor corporatii.
  • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Arma nuclara in posesia Teheranului n-ar fi un factor de stabilitate in aceea zona. India si Pakistanul au deja arma nucleara. Si este vreo stabilitate ?
   Iranienii, urmasii perilor, ar trebui sa dea dovada de mai multa intelepciune.
   Nu stiu de ce au ei grija pentru Israel.
   Sa-ti ridici tara o poti face si fara sa-ti faci dusmani.De sute de ani este ocolita de razboaie. Nici macar bestia hitlerista n-a indraznit sa atace Elvetia. Dar de ce sa ma mir de iranieni. Nu au inteles calea adevarata de urmat nici conducatorii nostri care sunt la doi pasi de Elvetia, cea neutra si infloritoare.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult