Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Terapeut nutriționist: Nu există tratamente miraculoase pentru noul coronavirus

Supermarket

Cozile lungi la farmacii și la magazine sunt dovada că această criză ne-a făcut pe toți să ne aducem aminte că avem o dilemă. Avem un corp, cum procedăm? Ce punem în el, cum îl îngrijim, cum îl tratăm?

Până ieri, când nu circulau fake-news despre tratamente miraculoase pentru noul coronavirus, corpul nostru era un coș de gunoi, unde aruncam tot ceea ce era foarte bine promovat, frumos ambalat sau la ofertă. Nou, cu gust de căpșune! 

Ca terapeut nutriționist, încerc că îmi pregătesc pacienții de astfel de crize (deși o pandemie nu avea nimeni în calendar, desigur) sau de unele mai mici, personale, când individul are o perioadă grea, fie de efort fizic intens sau de stres. Ca să fim în cea mai bună formă, e important să alegem rațional, și pe timp de liniște, dar și acum, în plină criză, și să atribuim fiecărui aliment și supliment rolul potrivit.

De obicei, alegem instinctiv, mergem să cumpărăm orice, de dragul de a transforma locuința într-un mic depozit, dar cantitatea nu echivalează cu un drum corect către sănătate, ci calitatea.

Totuși, stilul de viață este... pe viață, nu se construiește în situații de criză, pe o perioadă limitată de timp, ci se parcurge, pas cu pas, un drum al echilibrului, al cumpătării, al varietății.

Fuga la farmacie sau la magazine naturiste pentru a găsi o rezolvare rapidă în cazul diferitelor afecțiuni sau lipsuri nu reprezintă o soluție. Soluțiile exterioare ni se par la îndemână. Ne este mai ușor să cheltuim bani pe promisiuni nerealiste decât să ne asumăm respect față de organismul nostru. Astfel, dezamăgirea vine tot din altă parte, nu punem presiune pe noi înșine, așteptările mari sunt întodeauna de la alții. Am prefera să ne transforme corpul și sănătatea un aparat sau niște pastile, decât să fim prezenți în viețile noastre, să ne ascultăm instinctul, nevoile, să spunem stop atunci când este cazul. 

În mod frecvent, relația medic – pacient se raportează la o rețetă, dar corpul nostru trebuie văzut ca un concept integrat, o armonie între alimentație, hidratare, somn, mișcare. Orice verigă lipsește, se creează dezechilibru în relația minte–trup–suflet și problemele de sănătate își vor face imediat apariția.

Este și cazul deficiențelor imunitare, căci nu avem resurse să luptăm pentru a ne proteja corpul, atâta timp cât nu mâncăm ce și când trebuie, nu dormim suficient, cât uităm să bem un pahar de apă sau nu avem timp să facem mișcare.

Dacă nu avem timp nici pentru funcțiile biologice, atunci care sunt prioritățile vieții noastre?

În situația de criză, conștientizăm drumul parcurs pe contrasens și dorim să ne poziționăm pe calea corectă, iar pentru asta trebuie să dăm un restart corpului. 

Astfel, pe lângă alimentația care ne asigură calitate în viață, putem apela cu încredere și la unele dintre următoarele suplimente:

  • Omega 3: creierul hrănit corect coordonează activitatea întregului organism: pește de captură, avocado, oleaginoase, uleiuri presate la rece;
  • Vitamina C: cea mai importantă vitamină pentru sistemul imunitar, absorbția este intensificată de bioflavonoide: cătină, măceșe, aronia, rodie;
  • Vitamina A: vitamina antiinfecțioasă: morcov, mango, portocale, cartof dulce, caise;
  • Vitamina E: interacționează bine cu vitaminele C, A si seleniu: avocado, semințe, oleaginoase;
  • Zinc: ajută in vindecarea rănilor, protejează ficatul: pește, semințe, oleaginoase.

Nu putem trișa când vine vorba de izolare decât cu grave consecințe, iar asta e valabil și în nutriție. Fiecare zi e importantă.

Viețile noastre vor continua și după această criză. Sucurile și dulciurile vor fi iarăși la ofertă, abonamentul la sală va fi înnoit la început de an, iar cardul de acces va fi probabil din nou uitat în portofel. Drumul de la potențial la performanță se parcurge însă pas cu pas, nu criză cu criză. Fiți în cea mai bună formă, zi de zi!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult