Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tigruța transmite: Jumătate din Madrid 2016 e campionatul național al României!

Madison Keys nu-i fiștecine. Nr. 21 mondial, americanca e o lupoaică tânără care vine. În meciul de azi-noapte, oricât de mare ar fi bucuria, să rămânem lucizi: Keys a jucat prost, ca trezită din somn, cu momente rare în care a arătat ceva din ce poate, alternând cu multele în care a zâmbit aerian după greșeli.

Ce-a arătat Patricia Maria Țig: în primul rând, o siguranță dată de încredere cum foarte rar se vede la o jucătoare care doar astă-vară, la București, primind un wild card, a ajuns prima oară pe un tablou principal de turneu WTA. La Madrid, Tigruța a câștigat în câteva zile cât în toată cariera ei de până acum, consumată prin turnee ITF challenger și futures cu premii de câteva mii de dolari...

Uluitor e că, în aceste condiții, Patricia a arătat peste noapte ca o jucătoare de top WTA. Capacitate mare de acoperire a terenului, serviciu solid, lovituri reușite din unghiuri grele, „tupeul” cu care pune stopuri sau lobează. Se mai văd și niscai „provincialisme”: digeră nu destul de repede greșelile, se uită lung după urme de minge, deși știe bine că arbitrul nu-și va schimba decizia. 

Și interesant este că pe antrenorul ei, fostul jucător de Cupa Davis, Răzvan Sabău, Patricia nu l-a chemat la bancă, deși au fost destule momente care i-ar fi cerut prezența.

Tigruța corectează prin victoria ei asupra lui Madison Keys, după ce le-a bătut pe Kasatkina și Stephens (numărul poziției Patriciei în clasamentul WTA, 134, e aproape dublul sumei locurilor învinselor, 78!) ce scriam azi-noapte: Madrid 2016 nu mai „poate fi” cel mai bun turneu din istoria tenisului românesc, întrucât chiar este!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult