Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Madrid 2016 poate fi cel mai bun turneu din istoria tenisului românesc

Turneu

Ce uriașă inimă de luptătoare are Irina!

Meciul cu Christina McHale a fost al treilea de trei seturi în trei zile, fiecare de peste 150 min. Și a avut în față o adversară de fier: parcă am văzut înfruntarea dintre doi cavaleri medievali schimbând lovituri de paloș ținut cu două mâini.

Majoritatea duelurilor au fost raliuri crâncene de pe fundul terenului, asprimea și adâncimea mingilor nepermițând varierea jocului. S-a lovit din răsputeri, cu un singur gând: cine cade prima.

McHale a câștigat primul set în tie-break, deși Irina a avut 6-5 și serviciul, minge de set – din păcate nu a ales tactic să trimită un prim serviciu mediu, de siguranță, l-a ratat, iar pe serviciul 2 slab Christina a intrat în teren și a trimis un retur imparabil.

Americanca a avut și 2-0 în setul 2. De aici însă, Irina a scos niște rezerve speciale, ea știe de unde, impunând un ritm infernal, în forță, la care McHale a cedat: 6-4.

În decisiv, în continuarea elanului din setul precedent, Irina se desprinde la 3-1. Simțeam însă că mai urmează un contraatac al Christinei, și așa a fost: a prins niște serii de winnere direct în ficatul subsemnatului: 3-3.

Parcă așteptând să se termine șarja americancei, Irina a apăsat din nou maneta de presiune: nu-mi venea să-mi cred ochilor cât de îndesat putea să lovească după 2 ore și jumătate. McHale s-a clătinat, apoi a căzut în genunchi, apoi la pământ: 6-4… Epic.

Lupta Simonei cu Timea Bacsinszky a fost, rămânând tot la scrimă, spada contra floretei.

Alegerea tactică a Timeei a fost să varieze jocul, știind că la raliul tare de pe fund are șansa a doua. Așa că a pus stopuri, a slaisat și cu dreapta, și cu reverul, a ridicat baloane, a aruncat chiar mingi „moarte”, foglia secca, mult mai greu de lovit decât pare la televizor.

Răspunsul Simonei a fost cel pe care îl aștept de astă-vară, de la Cincinnati și Toronto: defensivă-ofensivă. După aproape fiecare minge care o punea în dificultate pe Timea, Simona a venit în față și a izbit hotărât, n-a mai așteptat pe fund. I-a ajuns elvețiencei niște scurte, pe care le-a plasat cu mână rece în lung de linie sau le-a proiectat în cros cu toată forța. A făcut și un voleu de dreapta fabulos, din minge tare, de sub fileu.

Cheia meciului stă într-o cifră, cu totul neobișnuită pentru Simona: a câștigat 15 (cincisprezece!) puncte din 19 la fileu, față de 4/7 ale Timeei.

Spre tristețea și bucuria noastră, adversara Simonei în sferturi este Irina. Avem deja o româncă în semifinale!

Sorana Cârstea contra Laurei Siegemund a fost, așa cum mă așteptam, tahicardie continuă. Aproape că nu conta cine e la serviciu, între cele două jucătoare-brici totul era atât de tăios că gemea aerul: break-uri și rebreak-uri în serie. Laura a încercat s-o destabilizeze pe Sorana cu stopuri, slaisuri lungi, loburi, recuperări incredibile, furișări la fileu. Și, în destule situații, a reușit, Sorana nefiind foarte familiară cu astfel de execuții.

Însă Laura, al cărei joc bogat face un mare serviciu tenisului ca spectacol, a pierdut pentru că a vrut să-i țină piept Soranei în raliurile de pe fund, impunând un regim de viteză care-i depășește posibilitățile fizico-tehnice. A reușit o grămadă de winnere cu reverul lung de linie à la Simona Halep, i-a mers și dreapta, dar, la procentaj, mingile scăpate afară au fost mai multe.

Și a mai contat ceva: stăpânirea de sine a Soranei. În tie-break-ul setului 2, fiecare a avut mingi de set, respectiv meci. S-a ajuns până la 9-9, fără ca ritmul sălbatic să scadă o clipă. Sorana nu s-a clătinat, a rămas tot timpul adunată: nu pot să vă spun cât mă bucur pentru ea când știu ce atacuri de panică și crize de încredere a traversat în ultimii ani, strigând disperată la antrenor: „Ce să fac!?”.

Și uite-așa, republicani iubitori ai acestui nobil sport, cu 3 jucătoare, posibil 4, să vedem ce face Patricia Țig cu Madison Keys, în sferturi și cel puțin una în semifinale la Premier Mandatory Madrid 2016, tenisul românesc face probabil cel mai bun turneu din istoria lui…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E desgustator cum CTP refuza sa foloseasca dulcea limba romaneascs. Nu domnule nu e "winere" pentru ca avem cuvantele romanesti punct castigator sau lovitura castigatoare. Nu e vorba sa folosesti "gat legau" pentru ca limba romana e o limba moderna bogata. Sa-ti fie rusine CTP care vrei sa pocesti cu buna stiinta limba romana!!!!
  • Like 1
 • Ce bucurie! Nu numai pe teren, ci și aici în textul literar! Ca bătrân filolog nu pot să nu constat cu mare satisfacție că „reportajul sportiv-literar” trăiește un reviriment prin ceea ce scrieți , stimate domnule Cristian Tudor Popescu. Iată o pildă: „Sorana Cârstea contra Laurei Siegemund a fost, așa cum mă așteptam, tahicardie continuă. Aproape că nu conta cine e la serviciu, între cele două jucătoare-brici totul era atât de tăios că gemea aerul: break-uri și rebreak-uri în serie.” Nu, nu vă dau „cu bidineaua” că, la anii mei, nu mai are sens. Dar când un text literar atinge o asemenea coerență...flaubertiană nu poți să nu o remarci și să o aplauzi! Am distribuit articolul și pe Facebook. MERITĂ!
  O întrebare: Am putea vedea la Madrid o finală...românească?! Ce colosal...ar fi!!!
  • Like 5
 • check icon
  UNGHIURI. /// ”Madrid 2016 poate fi cel mai bun turneu din istoria tenisului românesc... /// Punctul meu de vedere (grație căruia nu voi face carieră în literele românești). În materie de un sport, de o simpatie în lungul lumii ăsteia, mi-aș alege drept reper un tip valoros la nivel mondial. Îndeobște ăștia nefiind compatrioți (din motive altminteri de simplă probabilitate). // De la aceia pot învăța mai mult, respectiv să-mi bucur ochii. Ca atare, mă depășește un pic tentația de a pune atenția pe cineva, doar pentru că are aceeași cetățenie... // Traiul în grup, în ginte o avea avantajul de a conferi oarece siguranță, dar cred că sîntem binișor mîțe speriate în afara lui...
  • Like 1
 • Superb! http://www.wtatennis.com/news/article/5545521/title/romania-rules-in-madrid
  • Like 2
 • Doamne ajuta tuturor sportivilor romani!
  • Like 3
 • Patru asi feminini (daca se poate formula astfel) avem la Madrid ! Respect pentru munca fetelor ! Pentru orele de chin si antrenament ! De maine vom avea numai trei pentru ca dupa cum joaca acum la madrid Sorana si Pati nu stiu zau cat noroc le trebuie adversarelor lor sa castige ! Sa ne bucuram !
  • Like 1
 • Hai, România!
  • Like 1
 • 4 romance in sferturi! Incredibil! Meciul Patriciei a fost nebunie curata.
  • Like 2
 • a batut si patricia!
  • Like 3
  • @ Lucian Baciu
   check icon
   se umfla pipota in ctp maine cind s-o trezi
   • Like 3
 • Foarte frumos scris, ca de obicei. Ne-am dori sa va avem la microfonul de comentator de tenis al unui post tv de sport. Ne bucuram foarte mult pentru aceasta performanta deosebita a româncelor la acest turneu. Când scriu aceste rânduri Patricia Tig are 6-3 2-2 in meciul cu Madison Keys. Doamne ajuta !
  • Like 1


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult