Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Toată lumea se ducea la război, numai Ciucă al nostru se ducea la doctorat

Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis

Foto: Klaus Iohannis, președintele României, îl felicită pe gen-lt. Nicolae Ionel-Ciucă, noul Șef al Statului Major General, la sfârșitul ceremoniei de învestire, la sediul MApN, în București, marți, 6 ianuarie 2014. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Dl. Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999 și l-a terminat în 2003. Între timp, spune că a fost în misiunea NATO în Balcanii de Vest (2000-2001) și în „misiunea de tip coaliție” din Afganistan (2002). Mărturisește că teza sa de doctorat înglobează, „pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile” la care a participat.

Oricine a muncit la un doctorat știe ce înseamnă cercetarea științifică și studiul teoretic: îți ia zile și nopți din viață petrecute la biroul tău sau în bibliotecă, interacțiunea cu alți specialiști din domeniul pe care îl explorezi, participarea la colocvii și redactarea unor versiuni intermediare, capitole ale tezei finale, pe care să le discuți cu profesorul coordonator și pe care să le prezinți în fața unor specialiști. Să muncești la un doctorat înseamnă în primul rând timp. Mult timp. Cum timpul dlui locotenent colonel a fost ocupat, în acea perioadă, cu participarea în teatrele de operații, putem spune că toată lumea mergea la război, numai Ciucă al nostru mergea la doctorat, unde executa foc de voie epistemologic împotriva talibanilor.

În 2002, pe când era în „misiunea tip coaliție” din Afganistan, dl. Ciucă bibilea la versiunea finală a tezei de doctorat. Prins într-o ambuscadă gnoseologică, și-a pierdut ghilimelele din dotare, prilej cu care a produs un doctorat „tip Ponta”, copy-paste după lucrări anterioare, fără citare. Adică și-a însușit victoriile științifice ale altora, iar el a luat medaliile, sporul la salariu și înaintarea în gradul de general care vin la pachet cu această performanță academică.

Nicolae Ciucă nu are obrăznicia lui Victor Ponta, dar gândește la fel. Față de celălalt premier copy-paste, care și azi încearcă să demonstreze că negrul este alb, dl. Ciucă anunță că se pune la dispoziția colegilor lui, specialiștii din Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare, care vor decide dacă camaradul lor a plagiat. Gestul a fost lăudat imediat de președintele Iohannis, care ne-a comunicat cu această ocazie că e ultima oară când se pronunță pe acest subiect.

Oricât de mult vor încerca să țină capacul pe oală, situația generalului-premier bolborosește urât. Felul în care se apără, motivând, la fel ca Ponta, că altfel erau regulile când și-a dat doctoratul este insultător pentru orice student care și-a scris vreodată o lucrare pe bune. Semnele citării erau la fel și în perioada aia, cum sunt și acum. Apoi. dl. Ciucă susține gângav că nu e vorba de plagiat, ci de unele sintagme care trebuiau folosite la fel în acest domeniu sensibil de care s-a ocupat dumnealui, cum e securitatea națională. Nu știu cum e la epoleți, dar la civili nu am întâlnit niciodată sintagme de zeci de pagini, cât a reprodus dl. general din alte surse, fără ghilimele.

În fine, dl. Ciucă nu poate să scrie altfel decât vorbește. De aceea, mărturisesc că nu sunt foarte surprins de descoperirea doamnei Emilia Șercan. Cu un vocabular cuprinzând doar cuvinte din fondul lexical principal mai greu poți scrie o teză de doctorat.

Ce efect de public va avea plagiatul dlui general, odată ce el va fi certificat și de o instituție a statului? Probabil nul. „A dat în cap la oameni, a furat din buzunarul cuiva?” se vor întreba unii. Întrebați ce cred de furtul intelectual al dlui Ciucă, cei mai mulți vor ridica din umeri și vor răspunde sincer: „Decât atât?!”

Nu știu ce furt mai poate să ne revolte, după ce s-au furat aici combinate, fabrici, păduri, hectare de pământ, țara cu totul, viitorul, speranțele. Furtul intelectual nu mai e un furt, ci o virtute, la câți băieți deștepți cu doctorat și epoleți are țara asta. O fi furat dl. Ciucă 42 de pagini, dar a și făcut ceva în restul de 96. Plus coperțile.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate ati uitat, insa tovarasa Elena Ceausescu a fost Academician, Doctor si Inginer! Ciuca este numai General si Doctor!
  • Like 0
 • O teză de doctorat este sinteza activității de cercetare științifică a autorului. Performanța, atestării prin acordarea titlului de DOCTOR ÎN ȘTIINȚĂ, constă în creșterea gradului de cunoaștere științifică a fenomenelor și proceselor domeniului cercetat. Direct spus, contribuție proprie, originală, cu beneficii pentru teorie și practica în domeniu. Ani de studiu a literaturii de specialitate, confruntarea cu lumea științifică în sesiuni naționale și internaționale, publicarea în reviste științifice specializate și cotate cu recunoaștere unanimă sunt doar câteva din trăsăturile și exigențele doctoratului. Plagiatul, FURT nerușinat, practică oneroasă, este tratat, din păcate diferit de furtul clasic a unui obiect material. Dovedit că ai plagiat, nu primești titlu de doctor, eventual ești rugat să refaci părțile incriminate. Furtul clasic, chiar și intenția, este sancționat de lege ca atare, un act antisocial. Ai furat, ai fost prins, ai cazier. Ai plagiat, ai fost prins, dovedit, cel mult un cazier moral. Ce valoare are la noi un astfel de cazier moral? Plagiatori dovediți, sunt parlamentari, guvernanți centrali sau locali etc. Tară a culturii noastre naționale, furtul prin plagiat este mai degrabă încurajat (prin sonsecințele pe care le generează pentru plagiator), decât sancționat. Mai este ceva trist și nedrept. Peisajul doctoratelor, care a explodat în ultimele două decenii la noi, este contaminat de practicile plagiatului, aducând prejudicii în percepția valorii muncii a mii de cercetători autentici, dedicați și care aduc contribuții la progresul nostru al tuturor.
  • Like 2
 • Coordonatorul de doctorat,adica dnii universitari,sunt primii responsabili,altfel vorba aceea,"..ii arestam pe drogati , dar traficantii stau bine linistiti in universitati pe viata si cu privilegiile neatinse si continua activitatea. "
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Republica,incepand cu voi,Florine,CTP-ule,de ce nu faceti echipa cu dna Sercan,ca sa comentati,adevarat,frumos,inteligent,justificat,un eveniment sau altul,mai util ar fi sa munciti ca dna Emilia,si sa fiti amenintati,nu numai criticati.
   • Like 0
 • Acum daca l-am facut de cacao pe Ciuca , pe buna dreptate , poate ar trebui sa vedem si cine i-a fost conducator de doctorat, caci din punctul meu de vedere ala ar trebui sa nu mai intre intr-o institutie de invatamant. La noi in RO , ii arestam pe drogati , dar traficantii stau bine linistiti in universitati pe viata si cu privilegiile neatinse si continua activitatea. Asta nu diminueaza cu nimic vina lui Ciuca dar ca el sunt mii. Daca s-ar analiza toate tezele de doctorat , probabil ca ar mai ramane 10% din cei care si-au luat doctoratul. Ca sa nu mai vorbesc de dizertatiile de licenta ... Daca e dat afara o haimana din asta de profesor universitar (care este platit pentru asta) , o sa vedem mai multa rigurozitate in viitor. Altfel , vorbim ca sa nu adormim.
  • Like 2
 • Cu o mână ucise șapte talibani, iar cu cealaltă scoase echipajul (toți cu răni grave) captiv în transportorul lovit de RPG.
  Răstimp, mai trase o rafală către defileul-capcană și, nemulțumit de ultimul paragraf din lucrarea de doctorat, o luă de la capăt.
  Altminteri, cine crede că-i ușor să fii toată ziua la răzbel iar seara să răscolești hârțoage în Biblioteca Academiei Române, se înșală amarnic.
  • Like 5
 • Spuneam ieri intr-un comentariu ca ar trebui sa-si dea demisia de onoare. Retrag acest cuvant. "onoare". Onoare ai cand esti curat ca lacrima, nu manjit de niste furtisaguri fie si prin metoda Ponta Copy-Paste. Are onoare exact cata are Ponta care a renuntat la doctorat ca sa scape de acuzatie, Ponta care s-a ascuns de procurori in Istanbul sub pretextul unei operatii, Ponta care a demisionat cand sistemul mafiot construit de el si ai lui a asasinat o multime de tineri si a generat revolta strazii. Rusine si "rupeti randurile"!
  • Like 1
 • Liviu check icon
  Romania educata...
  • Like 0
 • profun check icon
  Absolut... R U Ș I N O S!!!

  N-a făcut doar haina militară și propria-i reputație de rușine , ci chiar toată țara. Din păcate asta încă se mai întâmplă din cauza lipsei de consecvență care pleacă de la primul om în stat.

  Dacă și Kovesi ar fi trăit așa cum merita stigmatul pentru plagiat, probabil că toți profitorii ulteriori ar fi făcut pasul în spate și nu s-ar mai fi îngrămădit în funcții publice (măcar).

  Dar „noi” din păcate vedem (/ dezbatem/ filozofăm/ acuzăm cu scrâșnete de dinți ...) mai degrabă paiul din ochiul lui Djokovic decât bârnele din ochii „alor noștri”.

  -//-

  Textul pozei asociate articolului îl prezintă pe Iohannis ca președinte în ianuarie 2014, ceea ce este greșit, desigur

  • Like 1
 • Am mai scris aici în legătură cu subiectul. Revin.Justificarea că așa era procedeul atunci este o mizerie bună numai pentru neaveniți. Citatele întotdeuna au fost puse între ghilimele și eventual se scriau cu alt corp de literă. Obligatoriu, în josul paginii sau la sfârșitul lucrării se indica sursa. Ceea ce trebuie accentuat este faptul că altădată autorul unei teze de doctorat trebuia să vină cu contribuția sa academică la problema tratată. Alte vremuri alte cerințe. Conducătorii comuniști cu patru clase aveau obsesia studiilor. Și atunci făceau gimnaziul, liceul și facultatea într-un timp record. Un an, maxim doi. După 1989 a mai intervenit și moda doctoratelor. Gândiți-vă că mulți dintre aceștia conduc instituții importante ale statului și chiar instituții de cultură. Și vrem să discutăm de cultura în România. Este semnificativ și cine au fost miniștrii culturii în ultimii ani.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult