Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Emilia Șercan: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat

Foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Jurnalista Emilia Șercan a analizat teza premierului Nicolae Ciucă și a constatat că lucrarea, în baza căreia acesta a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, 

„Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat”, scrie Emilia Șercan în Pressone.

Nicolae Ciucă - Inquam

Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999 și a obținut titlul de doctor în Științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), cu teza Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale. La acea dată, Ciucă era locotenent colonel la UM 01047 Craiova.

Potrivit sursei citate, lucrarea premierului plagiază alte două teze, care ulterior au fost publicate în volum, dar și două cărți. „În acest caz, gravitatea este cu atât mai mare cu cât ambele teze din care Nicolae Ciucă a plagiat au fost susținute cu câțiva ani înainte în aceeași școală doctorală, una dintre ele fiind coordonată chiar de îndrumătorul actualului premier, generalul de brigadă în rezervă (r) Emil Chețe.

Nu este prima situație în care un doctorand de la UNAP plagiază din teza unui alt doctorand de la UNAP.

O altă teză în care am descoperit o situație similară, tot de la UNAP, este cea a fostului ministru al Internelor, Petre Tobă, despre care am scris, în exclusivitate pe Pressone, în noiembrie 2015”, relatează Emilia Șercan.

„Dincolo de conținutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică și Relații Militare Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, invocate în teză – să dezvăluie și alte porțiuni de conținut plagiat.

Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat”, mai scrie autoarea.

Într-o declarație transmisă către Pressone, Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

Jurnalista Emilia Șercan scrie că, în timpul procesului de documentare nu a avut permisiunea să fotografieze sa să fotocopieze teza premierului, pe care a consultat-o la Bilblioteca Națională, în format digital, iar la biblioteca UNAP în format tipărit.

Foto: Pressone

Ca alternativă, ea a transcris câteva pagini, pe care le-a redat întocmai din punct de vedere al conținutului, dar și al așezării în pagină.

Citiți întreaga analiză în Pressone.

Nicolae Ciucă: Am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp

După apariția articolului, premierul Nicolae Ciucă a reacționat pe Facebook printr-o postare în care spune că va cere Comisie de Etică a Universității Naționale de Apărare să-i analizeze lucrarea de doctorat, despre care susține că „a fost elaborată onest”.

„Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulata in misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuția originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.

În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp - Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU - Comisia 26 - Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică”, a scris Ciucă.

Iohannis, în 2021: Plagiatul este înacceptabil. Cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți trebuie sancționați drastic

Anul trecut președintele Klaus Iohannis condamna cu fermitate plagiatul și spunea că, în prezența unor dovezi concludente, persoanele acuzate trebuie să facă un pas în spate.

„Plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrațiile consolidate, Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe cei care facilitează acest lucru”, spunea șeful statului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toti au schelete in dulap...asa ca e normal sa se ajute unul pe altul...adica sa se acopere...
    • Like 0
  • valeriu check icon
    Cat timp vor fi la putere ciuca&iohannis, nu se cerceta aceasta teza.
    Asta pentru ca sunt amandoi niste LASI. Cam urat un general care ar trebui sa dea dovada de mult curaj se dovedeste un mare LAS. Asa cum iohannis este cel mai mare LAS dintre toti conducatorii Romaniei. Ii este frica de poporul lui, nu are curaj sa le raspunda oamenilor, isi baga capul in nisip si asteapta sa treaca timpul, sa se uite de intrebarile incomode (nu cele la care are raspunsurile pe prompter).
    Dar ciuca ar putea sa aiba dreptate: nu a plagiat EL, caci e foarte posibil ca sa nu fi scris EL teza respectiva! A dat un ordin si s-a scris de la sine!
    • Like 0
  • Eu cred ca si plagiatele astea ar trebui cumva nuantate. Nu de alta dar in 92 parca , cand mi-am dat lucrarea de licenta , "indrumatorul" meu de proiect mi-a aruncat in brate lucrarea de licenta a unui individ ( de care nu auzisem in viata mea) si mi-a zis sa continui si sa faca sa mearga ce incepuse el... DUpa aia s-a carat in Franta si nu l-am mai vazut pana la sustinerea licentei.
    Am muncit mult sa fa proiectul sa mearga, dar sunt aproape sigur ca daca te apuci sa controlezi teza sunt paragrafe pe care pur si simplu le-am luat din lucrarea aia... fara sa ma gandesc sa pun citate...
    Deci nu m-as agita foarte tare daca vezi niste fraze preluate fara citate , dar m-as focusa pe tezele copiate pe coloana vertebrala a subiectului.
    Nu ca as vrea sa-i apararea lui Ciuca ,care cred ca este sergentul lui KI si nimic mai mult.
    • Like 0
  • pe bune?
    • Like 0
  • Și într-un articol de revistă sau ziar regula era ,când citai dintr-un alt material, să așezi citatul între ghilimele, eventual și cu un alt corp de literă și să indici sursa fie în josul paginii fie la sfârșit la Note. Acesta era și bănuiesc și azi cutuma-obligație științifică. Argumentul, folosit adesea, că așa erau normele atunci este nu numai o prostie dar și un mod jalnic de a scuza plagiatul.
    • Like 2
  • Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”......cand se plagia in voie si in masa fara ca cineva sa reclame.......!!!! eh, important e ca ne-a aparat de " dusman" si de "agresiunile externe " ....mare noroc sa avem asa viteji !!! hahahahaha
    • Like 0
  • Precis este la fel de adevărat ca în cazul kövesi, iar rezultazul "investigațiilor" în cazul ciucă de asemenea precis va fi la fel ca în cazul kövesi: nu se va întâmpla absolut nimic. Ambele personaje sunt unelte ale imperialismului amerloc și, tocmai de asta, au ajuns să ocupe funcții importante în România, stat-marionetă al Americii imperialiste, respectiv în UE, misiunea lor fiind să impună agenda washingtonului. Prin urmare, exact ca în cazul lui kövesi, și în cazul lui ciucă se va decide menținerea titlului de doctor, că doar e necesară menținerea lui în funcție, mai ales după cât s-au scremut prostannis et comp să găsească pentru funcția de premier un om al washingtonului, după dezastrul cîțu! Că doar e clar de ce nu a ajuns cioloș premier: nu a avut undă verde de la washington!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult