Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Totalitarism de stradă

Am în față lista cu cele 76 (șaptezeci și șase) de cereri ale răsculaților pe roți mari. Cum să citești așa ceva? O căpiță de revendicări înseamnă mult mai puțin decât câteva esențiale, demonetizează gestul până la ridicol.

O mișcare de stradă a unor categorii profesionale, pentru a fi credibilă și sustenabilă, trebuie să aibă câteva solicitări considerate esențiale în domeniul respectiv. Dacă este vorba despre o revoluție, care angajează mari mase de oameni din întreaga societate, atunci revendicarea este una singură: înlăturarea celor aflați la putere.

Ce fac actualii protestatari nu e nici una, nici alta. Lista 76 nu este semnată de nicio asociație a fermierilor sau transportatorilor, sau cu niște nume de persoane. Iscălitura este, nici mai mult, nici mai puțin decât: Poporul Român. Vasăzică, cei aflați în stradă nu îi reprezintă nici pe departe pe toți agricultorii și transportatorii, în schimb, se autoidentifică cu întreg poporul! Dacă ar fi așa, ar trebui ca medicii de familie, de pildă, să nu mai protesteze acum cu pancarte și scandări, ci să-și transmită doleanțele către poporul agricultor și transportator, ca să le pună pe lista lui – unde a mers mia, merge și suta. La fel, alți lucrători care mai au de gând să se revolte. Vânătorii au fost trecuți deja, nu știu dacă și întrebați, la nr. 74 și 75, cu „adeverința de poligon” și o lege a „ursului”... 

Procedând așa, opoziția din stradă încetează să mai fie democratică, devine totalitară. Dictatura poate apărea și în opoziție, nu numai la putere. Opoziție care vrea să se substituie astfel singurelor forme democratice legale de manifestare a poporului: alegerile și referendumul.

Unde mai pui că, paradoxal, dacă toate cererile răsculaților pe roți mari – de genul: „44. Reducerea cu 50% a impozitului pe venit a salariaților din agricultură”, „46. Eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură direct de la pompă”, „51. Rating bancar separat pt fermierii aflați în dificultate”, „15. Posibilitatea de a nu plăti TVA-ul la stat în situația în care o companie nu își achită către transportatori facturile și intră în insolvență” – ar fi acceptate de către Guvern, privații din agricultură și transporturi s-ar transforma în privilegiați în raport cu toți ceilalți oameni ai muncii, carevasăzică, „cu poporul”!...

Cât privește cereri ca „47. Interzicerea vânzării terenurilor către străini sub orice formă chiar dacă unul din acționari este roman (interzicerea oricărei forme de capital străin în a cumpăra terenurile țării)” sau „19. Măsuri pentru blocarea externalizării profitului multinaționalelor” mă duc la gândul că protestatarii i-au alungat pe AUR ca să le ia locul!

Cum deja o face șoumanul-vedetă, al emisiunii „iUmor”, fără chiloți, dar cu căciulă albă țuguiată, care ocupă ecranele vorbind, în numele tuturor, despre un nou partid politic – „Nu mai votați PSD, PNL, USR, UDMR!” – pe care îl înființează el!

Din acest moment, singura continuare posibilă a protestului sunt negocierile serioase, coerente, între reprezentanți desemnați ai asociațiilor fermierilor și transportatorilor și Guvern. Rămânerea haotică în stradă, blocarea șoselelor și vămilor, nu poate să ducă la nimic bun.

Sau poate să ducă la foarte rău. Ultimul punct de pe Lista 76 sună sinistru: „Toți participanții pașnici independenți care au fost la protest și care pot face dovada că au fost la protest nu vor fi supuși unor controale suplimentare față de controalele legale ale autorităților, li se vor returna permisele, li se vor anula dosarele penale”. Adică, urcarea protestului cu roțile pe legi, orice infracțiuni fiind permise participanților, în numele „poporului”...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult