Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Cezar Gheorghe, expert în agricultură și piețe agricole, a detaliat motivele care au dus la aprinderea spiritelor și declanșarea amplelor proteste ale fermierilor în întreaga țară. Una dintre măsurile contestate este aplicarea unei taxe de 1% asupra companiilor cu o cifră de afaceri peste 50 de milioane de euro, alături de taxa de 2% aplicată băncilor. Aceste măsuri au fost percepute ca fiind o extragere directă de fonduri din buzunarul fermierilor, afectând prețul mărfurilor și generând un impact financiar negativ asupra acestora.
„Momentul a fost cel in care s-au dat acele ordonanțe de urgență în ceea ce privește 1% aplicat companiilor care au un nivel de cifră de afacere peste 50 de milioane euro și măsura cu acel 2% aplicat băncilor. Aceste două masuri extrag efectiv bani din buzunarul fermierului, din prețul mărfurilor. O companie care achiziționează și face export, o companie mare, scade prețul cu 1%, logic, ca să își acopere taxa către stat”, a spus Cezar Gheorghe la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
De asemenea, expertul în agricultură a subliniat că o altă sursă majoră de nemulțumire a agricultorilor provine din neplata sumelor promise de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Fermierii nu și-au primit banii aferenți despăgubirilor pentru seceta din 2022 și nici fondurile provenite de la Comisia Europeană, ca răspuns la impactul negativ generat de cerealele ucrainene în România.
„Fermierilor nu li s-au dat banii de către APIA, banii pentru secetă din 2022, Sunt banii (cuveniți) fermierilor, banii de la APIA. Nu au venit banii care au venit de la Comisia Europeană drept despăgubiri pentru impactul produs de cereale ucrainene, care au provocat distorsiune în România. Nu au fost distribuiți, cu toate că au fost promiși. Și toate lucrurile au venit ambalate într-un pachet complet care a dus la nemulțumiri din partea fermierilor”, spune Cezar Gheorghe.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Probabil că guvernul așteaptă rambursarea sumei de la UE pentru a plăti restul de 50% care vin de la bugetul național.