Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Oricât ar încerca să iasă din poză, totuși Guvernul Ciolacu e cauza problemelor și a protestelor: ordonanțele date pe finalul anului „au extras banii din buzunarele fermierilor” - Cezar Gheorghe, expert în piețe agricole

protest fermieri - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Cezar Gheorghe, expert în agricultură și piețe agricole, a detaliat motivele care au dus la aprinderea spiritelor și declanșarea amplelor proteste ale fermierilor în întreaga țară. Una dintre măsurile contestate este aplicarea unei taxe de 1% asupra companiilor cu o cifră de afaceri peste 50 de milioane de euro, alături de taxa de 2% aplicată băncilor. Aceste măsuri au fost percepute ca fiind o extragere directă de fonduri din buzunarul fermierilor, afectând prețul mărfurilor și generând un impact financiar negativ asupra acestora.

„Momentul a fost cel in care s-au dat acele ordonanțe de urgență în ceea ce privește  1% aplicat companiilor care au un nivel de cifră de afacere peste 50 de milioane euro și măsura cu acel 2% aplicat băncilor. Aceste două masuri extrag efectiv bani din buzunarul fermierului, din prețul mărfurilor. O companie care achiziționează și face export, o  companie mare, scade prețul cu 1%, logic, ca să își acopere taxa către stat”, a spus Cezar Gheorghe la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

De asemenea, expertul în agricultură a subliniat că o altă sursă majoră de nemulțumire a agricultorilor provine din neplata sumelor promise de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Fermierii nu și-au primit banii aferenți despăgubirilor pentru seceta din 2022 și nici fondurile provenite de la Comisia Europeană, ca răspuns la impactul negativ generat de cerealele ucrainene în România.

„Fermierilor nu li s-au dat banii de către APIA, banii pentru secetă din 2022, Sunt banii (cuveniți) fermierilor, banii de la APIA. Nu au venit banii care au venit de la Comisia Europeană drept despăgubiri pentru impactul produs de cereale ucrainene, care au provocat distorsiune în România. Nu au fost distribuiți, cu toate că au fost promiși. Și toate lucrurile au venit ambalate într-un pachet complet care a dus la nemulțumiri din partea fermierilor”, spune Cezar Gheorghe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nicu check icon
    Nu s-a plătit nici subvenția regulară decât în proporție de 50%.
    Probabil că guvernul așteaptă rambursarea sumei de la UE pentru a plăti restul de 50% care vin de la bugetul național.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult