Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Oricât ar încerca să iasă din poză, totuși Guvernul Ciolacu e cauza problemelor și a protestelor: ordonanțele date pe finalul anului „au extras banii din buzunarele fermierilor” - Cezar Gheorghe, expert în piețe agricole

protest fermieri - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Cezar Gheorghe, expert în agricultură și piețe agricole, a detaliat motivele care au dus la aprinderea spiritelor și declanșarea amplelor proteste ale fermierilor în întreaga țară. Una dintre măsurile contestate este aplicarea unei taxe de 1% asupra companiilor cu o cifră de afaceri peste 50 de milioane de euro, alături de taxa de 2% aplicată băncilor. Aceste măsuri au fost percepute ca fiind o extragere directă de fonduri din buzunarul fermierilor, afectând prețul mărfurilor și generând un impact financiar negativ asupra acestora.

„Momentul a fost cel in care s-au dat acele ordonanțe de urgență în ceea ce privește  1% aplicat companiilor care au un nivel de cifră de afacere peste 50 de milioane euro și măsura cu acel 2% aplicat băncilor. Aceste două masuri extrag efectiv bani din buzunarul fermierului, din prețul mărfurilor. O companie care achiziționează și face export, o  companie mare, scade prețul cu 1%, logic, ca să își acopere taxa către stat”, a spus Cezar Gheorghe la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

De asemenea, expertul în agricultură a subliniat că o altă sursă majoră de nemulțumire a agricultorilor provine din neplata sumelor promise de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Fermierii nu și-au primit banii aferenți despăgubirilor pentru seceta din 2022 și nici fondurile provenite de la Comisia Europeană, ca răspuns la impactul negativ generat de cerealele ucrainene în România.

„Fermierilor nu li s-au dat banii de către APIA, banii pentru secetă din 2022, Sunt banii (cuveniți) fermierilor, banii de la APIA. Nu au venit banii care au venit de la Comisia Europeană drept despăgubiri pentru impactul produs de cereale ucrainene, care au provocat distorsiune în România. Nu au fost distribuiți, cu toate că au fost promiși. Și toate lucrurile au venit ambalate într-un pachet complet care a dus la nemulțumiri din partea fermierilor”, spune Cezar Gheorghe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nicu check icon
    Nu s-a plătit nici subvenția regulară decât în proporție de 50%.
    Probabil că guvernul așteaptă rambursarea sumei de la UE pentru a plăti restul de 50% care vin de la bugetul național.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult