Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Traian Băsescu: „A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie"

Fostul șef al statului, Traian Băsescu, în prezent senator al PMP, a depus câteva amendamente la Legea grațierii în care se prevede graţierea pedepselor de sub 10 ani.

Traian Băsescu a explicat la Digi24 că prin amendamentele sale propune îndepărtarea elementelor de neconstituționalitate.

„Se propune grațierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreținere un copil de până la 14 ani cu motivația că trebuie sprijinit copilul să aibă mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupție, așa ceva nu e posibil ca și copilul unei mame care a făcut fapte de corupție ori e acuzată de abuz în serviciu sau luare de mită, are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani”, a explicat Traian Băsescu la Digi24.

Traian Băsescu a declarat și pentru Ştirile TVR de ce susţine graţierea corupţilor nerecidivişti.

„A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. (...) Avem nevoie de un moment zero, o graţiere largă de la care să spunem: «Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia. Aşa, tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate»", a spus Băsescu la postul public de televiziune.

Aproape 1.200 de deţinuți ar beneficia de proiectul de graţiere iniţiat de Guvern şi aflat în dezbaterea Senatului, potrivit cifrelor prezentate de Administraţia Penitenciarelor. Dacă vor fi adoptate și amendamentele care prevăd graţierea condamnaţilor pentru corupţie numărul deținuților care vor fi eliberați va trece de 2.700 de persoane. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta e .Tipic.Aceasta fatisa toleranta fata de gainaria "mica " seamana cu mentalitatea turceasca de adineaori."Capuchehaie"-le adica functionarasi din Muntenia,Oltenia din timpul turcilor nu primeau salarii de la putere ci se prezuma ca isi vor lua banii de la supusi ...Coruptia era planificata in interior..
  Fostul presedinte al Romaniei gaseste in ordine si azi.Cel care cica "conducea" lupta impotriva coruptiei- de altfel lupta obligata de curiosii astia licurici -gaseste un alt index de masurare a hotiei decat cea normala adica la nivelul celui care fura un bou,Cel care fura numai un ou este un sarman din perioada tranzitiei..(intre ce si ce ? )
  • Like 2
 • L-am votat in 2004 si in 2009. De fiecare data vot negativ, adica sa nu iasa celalalt. Raul mai mic. Dar ce face acum, de cand e o voce in corul nemernicilor ce-i apara pe "persecutatii" cu cazier, depaseste orice previziune. Stiam ca e pungas , prefacut si excroc, dar ca poate ajunge la un asa nivel de ticalosie, incat sa propuna si sa sustina aberatii, sa fie pe fata de partea hotilor, n-as fi crezut. Este solidar cu ei, si la fel de speriat si las ca si ei. Are, ca si ei, schelete prin dulapuri. E unul dintre ei.
  • Like 1
  • @ Valentin Fortu
   Cri check icon
   Aceste lucruri au fost tot atat de evidente si in 2004 si in 2009 pentru cei care au avut ochi sa vada si minte ca sa judece; numai ca, in 2004, comportamentul anti - democratic al lui Nastase, precum si mafia politico-economica a pesedistilor a generat un vot profund negativ al populatiei, care a preferat sa voteze un alt mafiot, de data aceasta pedelist, Basescu, doar ca sa scape de Nastase si de al sau PSD.
   In 2009, doar cei mai naivi sau fanatici alegatori nu-si dadusera inca seama de faptul ca Basescu si pedelistii erau deja mult mai periculosi si mai toxici pentru Romania decat Nastase et co. Insa era prea tarziu, fostul marinar isi plantase acolitii in toate structurile Statului, astfel ca masluirea votului popular a fost realizata lesne si fara niciun fel de scrupule.
   Urmarile au fost catastrofale pentru Romania: veniturile legale si legitime ale oamenilor au fost drastic amputate in timp ce la ANRP acolitii Basescului furau sute de milioane de euro din banii publici, 74 de spitale inchise, a fost anulat in mod fraudulos un referendum perfect legal si legitim, etc.
   Iar autorii acelor nemernicii politice si de tip mafiot sunt inca bine mersi.
   • Like 0
 • check icon
  Minunați-vă români! Există de acum un nou concept! Coruptul nericidivist!
  Care trebuie grațiat! Că așa a fost în tranziție!
  Cine spune asta? O spune cu gurița lui și din profunzimea judecății lui matrafoxate chiar fostul preș al României.
  Ca și cum coruptul a luat o SINGURĂ dată bani și, gata, subit, l-a apucat o mustrare groaznică de conștiință după ce și-a făcut palate prin țară sau aiurea și după ce și-a umflat conturile, apoi n-a mai luat nici un cent și s-a calmat.

  Câți spălați pe creier l-au votat? Aud?
  Cel mai bun președinte pe care l-a avut România! Da, da, sunt unii care cred și ACUM lucrul ăsta, acordându-i votul ticălosului, chiar recent ca să aibă imunitate în Parlament.

  Ați înțeles bă portocaliilor ce spune ăsta? Că dacă ai furat de ai rupt din bugetul statului (cică o singură dată!) și ți-ai făcut plinul pe 100 de ani, distrugând economia, furând din spitale, trebuie să fii grațiat.

  Hai portocaliilor, dreptacilor, ieșiți în stradă și demonstrați. Arătați-vă iubirea nețărmurită pentru marele Cârmaci.
  Unde ești Liiceanule? liicheanule, dă fuga și mai scrie-i, tu, intelectualule, o odă, poate mai pupi o medalie!

  Hai că te citez! Ești un superb exemplar al intelectualității românești. Ești un clasic în viață!

  liicheanu: "Dumneavoastra ati spus in cuvantul pe care ni l-ati adresat ca nu stiti daca ati fost la inaltimea exigentelor macar a unei parti din intelectualitatea romana. Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de ᅡintelectual al lui Basescuᅡ si as vrea sa spun cu aceasta ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta. (...) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea dumnavoastra".
  "Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim".
  • Like 1
 • Un ticalos desavarsit - ca sa utilizez o caracterizare atat de draga acestui specimen de fost presedinte. Simte ca se apropie ziua cand va da si dumnealui socoteala, ca doar nu o sa fie aparat la nesfarsit de cercul de sustinatori - care dau acum cu subsemnatul prin diverse anchete si sunt urmariti penal.
  Iar declaratia "a luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa" este de un prost gust, de o indolenta, tupeu si obraznicie nemaivazute - pana si pentru standardele joase ale dumnealui. Pentru ca:
  - Faptul ca sunt condamnati pentru "o mita", nu inseamna neaparat ca au luat DOAR o mita - ci ca atat a putut aparatul de justitie sa documenteze si sa probeze
  - Mita in sine reprezinta doar varful iceberg-ului, daunele produse fiind de fapt inzecite sau insutite; iar rezultatul se vede pretutindeni - mocirla in care ne scaldam
  - Nemerniculului de a fost condamnat pentru coruptie nu i se distruge viata; pur si simplu raspunde pentru faptele sale, la fel ca un hot, un criminal, etc. - cum spunea si Tom Dick N'Harry mai jos
  - Oamenii cinstiti din aceasta tara au deja vietile afectate de acesti nemernici - fara a avea vreo vina; pe acestia cine ii apara, cine si cum le indreapta situatia? Printr-un simplu "asta este, a fost tranzitie", stergem tot cu buretele?
  - Borfasii care au fost condamnati pentru coruptie nu vor invata NICIODATA ca nu este bine ce au facut; stiau de la bun inceput ca incalca niste legi - dar i-a durut la bascheti de asta. Asadar nu clementa ii vindeca - ci inasprirea pedepselor.
  • Like 2
 • check icon
  „grațierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreținere un copil...”
  Carevasăzică, chiar dacă infractorul-femeie nu mai poate biologic să fie mamă, e suficient să „aibă în întreținere” un copil pentru a nu mai pușcăriá. Să vezi cum ar crește subit numărul adopțiilor pe-repede-'nainte. O să avem pârnăile pline de mămicuțe și bebeluși, ca să parafrazez un clasic în viu.
  • Like 2
 • Eu propun sa poți sa -ți cumperi libertatea . Adică fiecare an de beci sa coste 500000 de mii de euro . ( Așa si Nuti Udrea - cotizează 10 milioane si scapă de aia 20 de anișori )La câți corupți are țara asta cu bani strânși facem spitale ,scoli și 1000 km de autostrăzi .
  • Like 4
 • check icon
  Traian Băsescu? Gunoiule! Jegule! Dăunătorule!

  Așa a fost în tranziție, zice porcul ăsta? Da, așa a fost în tranziție cu cei care au condus și nenorocit o țară! Nu vrea nimeni să le distrugă întreaga viață, doar anii cât merită să facă închisoare, conform legilor.
  • Like 1
  • @
   check icon
   Nu-i așa că și uitaserăți de Băsescu? Ei, uite că ni s-a reamintit că există, mai un scandal, mai o poză, mai o afirmație și, cu niscai șmecherii, îl vedem iar sus, premier. Păi tandemul Putin-Medvedev să n-aibă pereche? Una așa, mai micuță, mai carpatică...
   • Like 0
 • Anon check icon
  A, gata, am rezolvat problema coruptiei? E la un nivel scazut, controlabil si putem incepe sa o lasam mai usor cu pedepsele? Deja?? Pe bune?!
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult