Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Trei reguli pe care trebuie să le urmezi înainte să iei un împrumut de la bancă

Împrumut bancar

Foto: Getty Images

Ce trebuie să știi despre relația cu băncile din perspectiva celor mai des folosite instrumente și servicii bancare?

Înainte să vorbim despre principalele opțiuni de creditare, vreau să încep cu 3 bune practici care ar trebui să preceadă contractarea unui împrumut.

În primul rând, răspunde la întrebarea daca achiziția respectivă este absolut necesară! 

Am vorbit în trecut despre diferență dintre nevoie și dorințe, cele mai bune tehnici pentru evitarea cheltuielilor din impuls și importanta bugetului de venituri și cheltuieli. Toate acestea sunt necesare pentru o analiza rațională a destinațiilor și utilității tuturor acestor cheltuieli.

Un principiu foarte important pe care aș dori să-l reiau este importanța circuitului banilor în familie. Cei cu venituri mici deabia își acoperă cheltuielile, iar cei din pătura de mijloc își folosesc veniturile pentru cheltuieli și achiziții de pasive, precum casă și mașini. De multe ori, aceștia mai contractează împrumuturi pentru finanțarea deficitului, dacă au cheltuieli peste venituri. Spre deosebire de aceștia, cei independenți financiar își folosesc veniturile pentru cheltuieli și achiziția de active, adică investiții care produc și mai mulți bani Cu aceste resurse, aceștia investesc în noi active, își achită datoriile și deabia apoi cumpără pasive, din banii câștigați de banii lor.

Pentru creșterea bunăstării primelor două categorii sunt esențiale trei direcții. Prima, creșterea și diversificarea veniturilor din mai multe surse. Aceasta nu se poate obține decât printr-un stil de viață sănătos, investiții în educație și networking de calitate. A două direcție este monitorizarea atentă a cheltuielilor prin regula 50-30-20 pentru nevoi – dorințe – economisire. A treia este folosirea economiilor pentru investiții disciplinate pe termen lung într-un portofoliu diversificat care să iți genereze un randament anual stabil. 

Nevoie vs dorință

Deci, PRIMA REGULĂ: înainte de a solicita sau utiliza o facilitate de creditare, răspunde sincer la următoarea întrebare: Este această achiziție absolut necesară acum? Daca răspunsul este afirmativ, atunci a doua regulă este să te pregătești responsabil pentru acel credit.

Pentru aceasta, cele mai bune practici recomandă să exersezi în prealabil capacitatea de a plăti ratele aferente unui credit prin prisma capacității de a pune deoparte lunar o parte din veniturile câștigate. Mergi la bancă, solicită niște simulări privind rata lunară pentru rambursarea creditului respectiv și vezi cum este să plătești lunar această suma. Dacă te gândești la un credit de consum sau nevoi personale pe o perioadă de 3 până la 5 ani, vezi cum este să economisești rata lunară timp de 3-6 luni. În schimb, dacă vrei să contractezi un credit ipotecar pentru o perioada mai mare de 20 de ani, îți recomand să economisești înainte rata lunară pentru minimum 12 luni. 

Responsabilitatea rambursării creditulu

Dacă urmezi aceste bune practici, câștigi două avantaje esențiale. În primul rând, păstrezi sumele economisite într-un fond de urgență care să fie folosit pentru rambursarea creditului, în cazul în care venitul tău scade sau îți cauți un nou loc de muncă. În al doilea rând, te acomodezi și vezi cum este să NU mai dispui de suma respectivă care trebuie plătită lunar către bancă după contractarea creditului.

Până acum am vorbit despre diferența dintre nevoi / dorințe și ce înseamnă responsabilitatea asumării unui credit. A treia regula este alegi produsul cel mai potrivit pentru nevoile tale. Aici, variabilele sunt multiple: tipul de credit, perioada de rambursare, valuta și dobânda. 

Despre toate acestea promit să vorbim în episodul următor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult