Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Trei reguli pe care trebuie să le urmezi înainte să iei un împrumut de la bancă

Împrumut bancar

Foto: Getty Images

Ce trebuie să știi despre relația cu băncile din perspectiva celor mai des folosite instrumente și servicii bancare?

Înainte să vorbim despre principalele opțiuni de creditare, vreau să încep cu 3 bune practici care ar trebui să preceadă contractarea unui împrumut.

În primul rând, răspunde la întrebarea daca achiziția respectivă este absolut necesară! 

Am vorbit în trecut despre diferență dintre nevoie și dorințe, cele mai bune tehnici pentru evitarea cheltuielilor din impuls și importanta bugetului de venituri și cheltuieli. Toate acestea sunt necesare pentru o analiza rațională a destinațiilor și utilității tuturor acestor cheltuieli.

Un principiu foarte important pe care aș dori să-l reiau este importanța circuitului banilor în familie. Cei cu venituri mici deabia își acoperă cheltuielile, iar cei din pătura de mijloc își folosesc veniturile pentru cheltuieli și achiziții de pasive, precum casă și mașini. De multe ori, aceștia mai contractează împrumuturi pentru finanțarea deficitului, dacă au cheltuieli peste venituri. Spre deosebire de aceștia, cei independenți financiar își folosesc veniturile pentru cheltuieli și achiziția de active, adică investiții care produc și mai mulți bani Cu aceste resurse, aceștia investesc în noi active, își achită datoriile și deabia apoi cumpără pasive, din banii câștigați de banii lor.

Pentru creșterea bunăstării primelor două categorii sunt esențiale trei direcții. Prima, creșterea și diversificarea veniturilor din mai multe surse. Aceasta nu se poate obține decât printr-un stil de viață sănătos, investiții în educație și networking de calitate. A două direcție este monitorizarea atentă a cheltuielilor prin regula 50-30-20 pentru nevoi – dorințe – economisire. A treia este folosirea economiilor pentru investiții disciplinate pe termen lung într-un portofoliu diversificat care să iți genereze un randament anual stabil. 

Nevoie vs dorință

Deci, PRIMA REGULĂ: înainte de a solicita sau utiliza o facilitate de creditare, răspunde sincer la următoarea întrebare: Este această achiziție absolut necesară acum? Daca răspunsul este afirmativ, atunci a doua regulă este să te pregătești responsabil pentru acel credit.

Pentru aceasta, cele mai bune practici recomandă să exersezi în prealabil capacitatea de a plăti ratele aferente unui credit prin prisma capacității de a pune deoparte lunar o parte din veniturile câștigate. Mergi la bancă, solicită niște simulări privind rata lunară pentru rambursarea creditului respectiv și vezi cum este să plătești lunar această suma. Dacă te gândești la un credit de consum sau nevoi personale pe o perioadă de 3 până la 5 ani, vezi cum este să economisești rata lunară timp de 3-6 luni. În schimb, dacă vrei să contractezi un credit ipotecar pentru o perioada mai mare de 20 de ani, îți recomand să economisești înainte rata lunară pentru minimum 12 luni. 

Responsabilitatea rambursării creditulu

Dacă urmezi aceste bune practici, câștigi două avantaje esențiale. În primul rând, păstrezi sumele economisite într-un fond de urgență care să fie folosit pentru rambursarea creditului, în cazul în care venitul tău scade sau îți cauți un nou loc de muncă. În al doilea rând, te acomodezi și vezi cum este să NU mai dispui de suma respectivă care trebuie plătită lunar către bancă după contractarea creditului.

Până acum am vorbit despre diferența dintre nevoi / dorințe și ce înseamnă responsabilitatea asumării unui credit. A treia regula este alegi produsul cel mai potrivit pentru nevoile tale. Aici, variabilele sunt multiple: tipul de credit, perioada de rambursare, valuta și dobânda. 

Despre toate acestea promit să vorbim în episodul următor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult