Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Trei reguli pe care trebuie să le urmezi înainte să iei un împrumut de la bancă

Împrumut bancar

Foto: Getty Images

Ce trebuie să știi despre relația cu băncile din perspectiva celor mai des folosite instrumente și servicii bancare?

Înainte să vorbim despre principalele opțiuni de creditare, vreau să încep cu 3 bune practici care ar trebui să preceadă contractarea unui împrumut.

În primul rând, răspunde la întrebarea daca achiziția respectivă este absolut necesară! 

Am vorbit în trecut despre diferență dintre nevoie și dorințe, cele mai bune tehnici pentru evitarea cheltuielilor din impuls și importanta bugetului de venituri și cheltuieli. Toate acestea sunt necesare pentru o analiza rațională a destinațiilor și utilității tuturor acestor cheltuieli.

Un principiu foarte important pe care aș dori să-l reiau este importanța circuitului banilor în familie. Cei cu venituri mici deabia își acoperă cheltuielile, iar cei din pătura de mijloc își folosesc veniturile pentru cheltuieli și achiziții de pasive, precum casă și mașini. De multe ori, aceștia mai contractează împrumuturi pentru finanțarea deficitului, dacă au cheltuieli peste venituri. Spre deosebire de aceștia, cei independenți financiar își folosesc veniturile pentru cheltuieli și achiziția de active, adică investiții care produc și mai mulți bani Cu aceste resurse, aceștia investesc în noi active, își achită datoriile și deabia apoi cumpără pasive, din banii câștigați de banii lor.

Pentru creșterea bunăstării primelor două categorii sunt esențiale trei direcții. Prima, creșterea și diversificarea veniturilor din mai multe surse. Aceasta nu se poate obține decât printr-un stil de viață sănătos, investiții în educație și networking de calitate. A două direcție este monitorizarea atentă a cheltuielilor prin regula 50-30-20 pentru nevoi – dorințe – economisire. A treia este folosirea economiilor pentru investiții disciplinate pe termen lung într-un portofoliu diversificat care să iți genereze un randament anual stabil. 

Nevoie vs dorință

Deci, PRIMA REGULĂ: înainte de a solicita sau utiliza o facilitate de creditare, răspunde sincer la următoarea întrebare: Este această achiziție absolut necesară acum? Daca răspunsul este afirmativ, atunci a doua regulă este să te pregătești responsabil pentru acel credit.

Pentru aceasta, cele mai bune practici recomandă să exersezi în prealabil capacitatea de a plăti ratele aferente unui credit prin prisma capacității de a pune deoparte lunar o parte din veniturile câștigate. Mergi la bancă, solicită niște simulări privind rata lunară pentru rambursarea creditului respectiv și vezi cum este să plătești lunar această suma. Dacă te gândești la un credit de consum sau nevoi personale pe o perioadă de 3 până la 5 ani, vezi cum este să economisești rata lunară timp de 3-6 luni. În schimb, dacă vrei să contractezi un credit ipotecar pentru o perioada mai mare de 20 de ani, îți recomand să economisești înainte rata lunară pentru minimum 12 luni. 

Responsabilitatea rambursării creditulu

Dacă urmezi aceste bune practici, câștigi două avantaje esențiale. În primul rând, păstrezi sumele economisite într-un fond de urgență care să fie folosit pentru rambursarea creditului, în cazul în care venitul tău scade sau îți cauți un nou loc de muncă. În al doilea rând, te acomodezi și vezi cum este să NU mai dispui de suma respectivă care trebuie plătită lunar către bancă după contractarea creditului.

Până acum am vorbit despre diferența dintre nevoi / dorințe și ce înseamnă responsabilitatea asumării unui credit. A treia regula este alegi produsul cel mai potrivit pentru nevoile tale. Aici, variabilele sunt multiple: tipul de credit, perioada de rambursare, valuta și dobânda. 

Despre toate acestea promit să vorbim în episodul următor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult