Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tricoiul român

Râde niște unii ca proștii de domnul Cosmin Butuza, secretar de Stat în guv. Dăncilă, că a spus: „Să punem Centenarul pe tricoaiele noastre”. Cică a inventat un plural eronat pentru tricou.

Eronați sunt râzăreții ăștia. Domnul Butuza e unul dintre cei mai profunji români care eu i-am văzut în viața mea.

El a făcut vorbire despre un lucru foarte mare. Spre deosebire de toate popoarele planetei, românii are câte trei coaie, două între picioare și unul în căpățână, care să mai numește și neuroi.

De aia, cu guv. Dăncilă la președinția Consiliului UE, o să le-o tragem la toți, germani, francezi, americani, soroși, bruxeli, și la țigani, de-o să-i ia dracii. (Duamna premier avea și d-sa o bijuterie din asta, un coleus în cap, din naștere, dar și l-a operat când și-a schimbat cuafura).

Ideea mi să pare excepțională.

1 Decembrie să ne găsească pe toți cu 100% ștampilat pe frunte și pe chiloți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Țara te vrea plecat definitiv

  Mă gândesc în ultimul timp din ce în ce mai des la cartea lui Emil Cioran intitulată „Pe culmile disperării”.
  O să vedeți, poate, de ce.
  Ca simple detalii biografice, izbucnirea Revoluției de la București m-a prins în 21 decembrie 1989 în clădirea Universității din București de pe Strada Edgar Quinet, unde eram în plin examen la estetică în momentul în care afară a început să se tragă cu mitraliera. Clădirea fusese încuiată, ni s-a spus, pentru binele nostru. Am reușit cumva să evadăm.
  Câteva luni mai târziu, în 13 iunie 1990, am fost prins de minerii chemați de conducerea așa-zis democratică pentru a planta panseluțe în centrul orașului. Am reușit cumva să supraviețuiesc.
  Câteva zile mai târziu am plecat cu o bursă la Universitatea din Oslo. Toți cei din Norvegia mi-au spus că trebuie să fiu nebun să vreau să mă mai întorc în România. Și totuși m-am întors.
  Zilele premergătoare mineriadei din 1991 m-au prins cu o altă bursă, de data asta la Universitatea din Edinburgh. Toată lumea mi-a spus că sunt nebun să mă mai întorc în România. Și, evident, m-am întors din nou.
  Întâmplător, am absolvit Facultatea de limbi și literaturi străine ca șef de promoție, cu media generală 10, iar la lucrarea de licență am obținut 10 cu distincție.
  Simple amănunte biografice.
  Am fost crescut de un tată ateu, precum și de o bunică și de o străbunică de religie greco-catolică, dar nu habotnice.
  Am respectat mai mult intuitiv cele zece porunci. Nu am fost niciodată bun la lingușirea șefilor, așa încât nu am avut succes la nici un loc de muncă stabil, nici din România și nici din străinătate.
  M-am lansat cu mai mult succes pe piața privată, ca specialist independent în limbi străine și comunicare, mai ales după o a doua bursă la Universitatea din Oslo.
  Revenit din nou în România, am început să lucrez ocazional pentru instituțiile europene în pregătirea aderării României. Am fost suficient de naiv să cred că va fi soluția ideală pentru toate problemele țării.
  Vedem în prezent cât de mult m-am înșelat.
  După mai bine de 10 ani petrecuți la Bruxelles, Strasbourg și Luxembourg, așteptam cu interes ziua de 1 ianuarie 2019, în care România ar urma să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.
  Ziua de 10 august 2018 m-a prins, absolut întâmplător, la București.
  Senzația de déjà vu a fost copleșitoare.
  Coșmarul continuă.
  Autoritățile la putere par să vrea să facă totul pentru a-și da foc la valiză. Își ridică – era să zic „poalele”, dar o să-l citez pe un actual ministru, așa încât o spun – „tricoaiele” în cap...
  Discursul public cvasi-generalizat împotriva românilor plecați la muncă în străinătate e mai mult decât dureros. E absolut insultător.
  Concluzia mi se pare perfect limpede.
  Țara nu te (mai) vrea prost, cum suna un cântec la modă acum câțiva ani.
  Nu.
  Țara te vrea plecat definitiv.
  Punct.

  Alcor C. Crișan

  Bruxelles

  15 august 2018
  • Like 2
 • Nu înțeleg generalizarea ”Pensionarii” au votat PSD pentru că iau pensia de la stat !” Păi, câți pensionari au lucrat în sistemul privat care nici nu exista, înainte de 1989 ? Apoi, ”pensionarii au votat cu PSD”. Incorect. Foarte mulți au studii superioare și, înțelegând fenomenul social - politic de astăzi, nu au votat cu acest partid. Aceste generalizări vin tot de la cei care dețin puterea sau care au probleme cu legea. De ex. ”Toți mint în țara asta:” , ”Toți suntem vinovați că ...!, ”Toți am făcut ...” Incorect ! Numai unii au mințit, au furat și fură etc Eu nu mă regăsesc în niciuna dintre aceste generalizări. Dv., cei care le faceți, vă regăsiți? Toți pensionarii și bugetarii din familiile dv. votează cu PSD ? Dacă da, atunci sunteți niște ghinioniști. Iar, prin extindere, ȘI noi !!!
  • Like 1
 • Totusi, sa recunoastem ca este modest, sau mai degraba neancrezator in propriile gonade, de vreme ce vorba originala - nascuta de adevaratii tauri umanoizi in legatura bijuteriile de familie, presupuneau un stadard de 4 C.
  • Like 0
 • Pentru ca mândrii conducători să-şi aducă aminte Centenarul, o idee ar fi ca partidul să voteze înlocuirea trandafirilor din siglă cu Tricoiul...
  • Like 0
 • Este totusi de mirare cum s-au adunat așa de mulți proști în funcțiile publice ,având in vedere numărul mare de PSD-iști din țară!Cum de nu au gasit cățiva oameni care să nu facă guvernul de răsul lumii?Nu este vorba aici de lipsa scolii!Evorba despre ceva ce nu este in regulă in capul lor,dacă stălcesc limba maternă in asa hal!Mă rog, există pe lume si oameni incapabili să se exprime corect!Problema este alta: de ce astfel de oameni ajung in posturi bune,vizibile,de ce?Am o explicatie:pentru ca șefilor PSD.puțin le pasă de noi!Pun niste sălbăticiuni în postri de conducere,pentru ca pot face asta !..Și s-ar putea să avem aceeasi situație si după următoarele alegeri!
  • Like 0
 • Nu e nimic hazliu in toate declaratiile acestor domni si doamne , care teoretic ar trebui sa administreze si sa conduca Romania, dar din nefericirea agenda lor contine cu totul si cu totul altceva. Cred ca guvernul si unele ministere sunt intr-o competitie tip Formula 1 la debitat cele mai tampite discursuri si fapte, deocamdata doamna prim-ministru conduce detasat, dupa domnia-sa cred ca e ministrul apararii si cel al agriculturii (asta pt superba si nihilista gestionare a crizei cu pesta porcina) . Iar daca anul acesta va avea presidentia consiliului europei, sper ca cei de la Bruxelles sa aiba niste translatori foarte buni ca daca cumva doamna Grapini o sa ajunga in aceea functie sa nu ne facem chiar de tot c.... in fata Europei. Si o intrebare idioata ar fi de ce cei de la BMW au ales Ungaria in locul Romaniei ca sa isi construiasca o alta fabrica ? Oare daca nu ar fi fost acesti "oameni de bine" din actuala conducere a Romaniei am fi avut alt nivel de trai sau tot ala ca dupa criza ?
  • Like 2
 • Marele curaj de a spune adevărul, de care dracii înșiși se tem... Aștept cu deosebit interes articolul dvs de pe 1 Decembrie, 2018.
  • Like 2
  • @ Ligia Marina Enachioiu
   Eu sper ca va fi pozitiv! Pentru ca, pana atunci, va fi 10 august!
   • Like 0
 • Mai prosti de-atat ,nu credeam ca se poate! Eu cred ca alegerea lor in guvern a fost conditionata de gradul lor de prostie si incultura~iar necunoasterea gramaticii o carte de vizita obligatorie pentru majoritatea lor.Mi se pare la fel de grav ce poate debita domnisoara aceea de la sport iar iesirea in presa de ieri a ministrului economiei imi dovedeste ca PSD are resurse inepuizabile de prosti. Ma tem ca asta nu va conta in ochii unui electorat la fel de analfabet cum e cel al PSD. O masa de manevra tinuta in frau de minti diabolice care nu au nici un interes sa isi trimita la scolarizare slugile.
  • Like 2
  • @ Cosma Aurora
   rp check icon
   poate ca ar merita sa incercam sa luam pe langa noi cate unul-doua exemplare din electoratul analfabet, sa-i tratam onest, sa-i ajutam sa deschida ochii... si data viitoare poate vor vota altfel...
   • Like 1
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Scriam acum un an de zile, ca eu daca as fi Jurnalist as face "katerinka" ca sa ma exprim in limbaj de cartier, de aceste "solemnitati" pe unde i-as prinde. Cu pretul unor concedieri, as rade de ei peste tot. Din respect fata de examenele pe care le-am trecut cu 5, dar pe bune; din respect fata de noptile pierdute ca sa iau un 5 curat as rade de ei...stiintific...sa fie vai de tricoaiele lor. unde i-as prinde - ras total !!! Va dati seama ce ras ar face unu cu 10 de ei ?!!! Radeti mai de ei ! Asta e cel mai "curat" protest: RASSSS! Pe omul prost il dobori doar razand de prostia lui. Vacanta Mare e mica pe langa ce vad la astia. Rad de mor in fiecare seara !!! Stiti ce e aia mor ??? Va trimit filmulete !Ma tavalesc de ras ! O sa ii voteze lumea pentru cat rad de ei ! E si asta o tactica ! Ii alegem pe aia ca sunt penali ! Razi de mori !
  • Like 3
  • @ Dan Dan
   check icon
   Ăia de 10 au plecat de mult.... Cred că ȘI acesta este un motiv pt care am ajuns în această deplorabilă stare. Ca ateu, n-am vreo problemă cu ideea ”o viață ai, fă maxim ce poți în ea”, deci nu-i pot blama că au părăsit țara. Însă, ei ajung rareori să voteze... Și atunci rezultatul votului ajunge să fie decis de pensionari și bugetari (pe care, în mare, îi putem considera eunuci ai guvernului - pentru sunt plătîți de guvern).
   Toți aceștia trăiesc, de fapt, pe spinarea sectorului privat. Iar sectorul privat se împarte și el în trei: ăia care realmente aduc ”valută” în țară, ăia care fac afeceri cu statul și deci învîrt în economie banii deja existenți și ăia care prestează servicii ”interne”.
   • Like 2
  • @ Dan Dan
   Asa crede un om care a luat un 5 pe bune! :) Dar ala care nici macar nu s-a gandit vreo secunda sa si-l propuna are alte viziuni...asta este marea diferenta , care-i face pe ei invincibili! ;)
   • Like 0
 • rp check icon
  si poate-i spune cineva si lui orlando ca salariul minim brut pe tara e prevazut in constitutie (n-am avut unde altundeva posta observatia)...
  • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult