Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premieră în PCR și un partid nou: PPR

O premieră pe țară în istoria PCR aflat la putere s-a petrecut zilele acestea. Trei membri de partid cu funcție regională au semnat pe listele inițiativei civice „Fără penali în funcții publice”, desfășurată sub sigla altei formațiuni politice, situându-se astfel în contradicție deschisă cu conducerea centrală, în frunte cu Toarșu Prim Dragnea.

Primarul PSD Pucioasa, Constantin Ana, vicepreședintele PSD Dâmbovița, Fănuț Cristea și doamna Andaluzia Luca Vraja, viceprimar și președinte PSD Tulcea au rupt legea nescrisă a acestui partid cu veșnică vocație a dictaturii. Legea sună așa: „Partidul, înainte de toate!”. Adică înainte de cetățeni, justiție, etică, societate, dreptate – omul de partid trece peste toate ca să se supună Partidului. 

Pe scurt: mai bine greșești cu Partidul, decât să ai dreptate împotriva lui.

Niciunul dintre „disidenții” PCR, FSN, FDSN, PDSR, PSD nu a ieșit din țarcul luptei politice interne, începând cu Lucrețiu Pătrășcanu și Ana Pauker, și sfârșind cu Victor Ponta.

Brucan, Apostol, Mănescu, Răceanu, Bârlădeanu, Pârvulescu, Iliescu, Meleșcanu, Geoană, toți au avut rivali în conducerea Partidului cu care s-au bătut pentru putere.

Cu acest prilej au descoperit, pentru o vreme, niște principii, iute abandonate în caz că au câștigat.

Andaluzia, Ana și Costea nu se bat cu Dragnea și gașca lui. Sunt membri de partid fideli, apreciați de cetățenii care i-au votat. Au semnat nu pentru că fac parte din nu știu ce conspirație anti PSD, așa cum vor fi de îndată acuzați, ci din simplă și pură atitudine morală: „A fost o apropiere față de o idee, o idee de normalitate, de corectitudine, de curățenie, de tot ce înseamnă România pe care ne-o dorim cu toții”, spune Constantin Ana.

Ei au comis blasfemia de a pune bunul-simț și dreptatea, interesul cetățenilor și societății deasupra intereselor Partidului. 

Așa ceva nu s-a mai văzut în PCR.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere, comisar-șef Ovidiu Munteanu, a produs și el o premieră, de toată frumusețea, dar în sens exact invers.

În urma miilor de postări negative pe site-ul Poliției Române, provocate de ridicarea carnetului și facerea de dosar penal șoferului cu plăcuța de înmatriculare injurioasă la adresa PSD de către lachei frenetici ai ministresei Dan, dl Munteanu a zis așa: „Toți cei care jigniți și urâți Poliția Română, când vă fură bunurile, când vă agresează pe stradă, la accidente rutiere, vă rog să apelați la vecini, la popi, la rude, nu la poliție!”.

Incredibil. Acest ins, presupus a fi trecut prin multe ca să ajungă polițist-șef, preface din două vorbe Poliția în Partidul Poliția Română, PPR, printre ai cărui fruntași se prenumără, el, Munteanu.

Căci, un partid, de pildă PSD, dacă atâta îl duce capul, poate să-i respingă, să-i acuze de trădare, să-i dea pe ușă afară pe cei care îl critică – asta vrea să facă și Munteanu cu cetățenii.

Acest miliționer umflat în gușă nu a reușit să afle, de când e în Poliție, că polițistul e omul legii, pe care e plătit de cetățeni să o aplice infractorilor și oamenilor cinstiți, criminalilor și victimelor, huliganilor și persoanelor manierate, celor care laudă poliția, celor care o înjură, precum și celor care nu au nimic de zis.

Poliția nu are voie să dea afară niciun cetățean, domnule haidamac-șef!

Așteptăm, deci, niște pumni în gură pentru cele trei voci umane din PSD și o mică dojană pentru gornistul Munteanu.

Vai de țara în care Partidul e poliție, și Poliția e partid...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • A decăzut societatea noastră, iar oamenii coerenti, inteligenti, corecți, normali si umani sunt rari. Poate asa se mai trezesc si altii care au îngropat principiile pentru o funcție trecătoare, crezând că asta e calea succesului.
  • Like 0
 • Ingrijarator e ca asa gandeste si ca nu e destituut
  • Like 1
  • @ Virginia Stoica
   Păi cum să îl destituie, dacă gândirea lui e mulată pe calapodul doctrinei de partid și de stat? O mică dojană pentru că a spus cu voce tare ce gândesc toți politrucii care au pus stăpânire pe țară și probabil o avansare, așa cum a fost "pedepsit" și actualul șef al Poliției Române, avansat de la poliția de frontieră tot în urma unei dojane părintești.
   • Like 0
 • check icon
  Ne indreptam spre nebuloasa cu o viteza precipitata ,masurata de-acum in parseci.
  • Like 1
 • Aveti din partea mea, domnule jurnalist, multe like-uri si respect. Bravo si celor trei din pesede care au aratat ca poseda constiinta si bun simt.
  • Like 3
 • Acest om n-a avut cum sa afle ce spuneti dvs., ca si multe altele, pentru ca nu are cu ce sa afle! El este in functie , ca si toti ceilalti, pus de cei de-acum, care au patru picioare ! Problema este: daca cei cu doua picioare tot pleaca din tara si raman doar cei cu patru picioare , care este urmarea? Si ce mai e de facut? Cum Orwell s-a dus intr-o lume mai buna ;) , plina de cei cu 2 picioare, ramane sa gasim noi raspunsul! Sau nu.
  • Like 2
 • "Vai de țara în care Partidul e poliție, și Poliția e partid." Excelent spus. Ilustrează perfect situația în care ne aflăm. Vreau și io o revoluție în țara asta. Nu răscoală ca-n ian-feb anul trecut, vreau o revoluție în schimbarea românului. Vreau un român care să pună preț și pe alte valori decât o felie în plus la leafă. Vreau morală, respect pentru statul de drept și eforturi susținute pentru conservarea lui (un stat de drept făcut după legi alineate la UE), nu mai vreau români care să-și arunce gunoiul pe unde apucă, ci doar în spațiile special amenajate; oh, și câte nu mai vreau io.
  Se spune că oamenii iși au liderii pe care îi merită. Cred cu tărie că așa este. Din păcate există o minoritate de oameni care se alinează la valorile sus menționate dar care suferă că așa vrea restul turmei.
  • Like 0
 • Oare milițianul ăsta de Munteanu a fost angajat în poliție precum cele două cucoane de la Protecția Copilului Teleorman, dar lucrează de fapt la PSD, neavând nicio treabă cu Poliția Română? În cazul acesta OK, totul e limpede și clar, cu precizarea că de la PSD trebuie să-și ia salariul, nu din banii noștri, luați prin taxe și impozite.

  Mă bucur că din ce în ce mai multă lume pune problema instituțiilor publice la modul „noi suntem clienții lor, din banii noștri trăiesc — deci noi suntem și stăpânii lor”. Dacă dezamăgesc clienții, atunci la revedere, n-au decât să dispară.
  • Like 6


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult