Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Premieră în PCR și un partid nou: PPR

O premieră pe țară în istoria PCR aflat la putere s-a petrecut zilele acestea. Trei membri de partid cu funcție regională au semnat pe listele inițiativei civice „Fără penali în funcții publice”, desfășurată sub sigla altei formațiuni politice, situându-se astfel în contradicție deschisă cu conducerea centrală, în frunte cu Toarșu Prim Dragnea.

Primarul PSD Pucioasa, Constantin Ana, vicepreședintele PSD Dâmbovița, Fănuț Cristea și doamna Andaluzia Luca Vraja, viceprimar și președinte PSD Tulcea au rupt legea nescrisă a acestui partid cu veșnică vocație a dictaturii. Legea sună așa: „Partidul, înainte de toate!”. Adică înainte de cetățeni, justiție, etică, societate, dreptate – omul de partid trece peste toate ca să se supună Partidului. 

Pe scurt: mai bine greșești cu Partidul, decât să ai dreptate împotriva lui.

Niciunul dintre „disidenții” PCR, FSN, FDSN, PDSR, PSD nu a ieșit din țarcul luptei politice interne, începând cu Lucrețiu Pătrășcanu și Ana Pauker, și sfârșind cu Victor Ponta.

Brucan, Apostol, Mănescu, Răceanu, Bârlădeanu, Pârvulescu, Iliescu, Meleșcanu, Geoană, toți au avut rivali în conducerea Partidului cu care s-au bătut pentru putere.

Cu acest prilej au descoperit, pentru o vreme, niște principii, iute abandonate în caz că au câștigat.

Andaluzia, Ana și Costea nu se bat cu Dragnea și gașca lui. Sunt membri de partid fideli, apreciați de cetățenii care i-au votat. Au semnat nu pentru că fac parte din nu știu ce conspirație anti PSD, așa cum vor fi de îndată acuzați, ci din simplă și pură atitudine morală: „A fost o apropiere față de o idee, o idee de normalitate, de corectitudine, de curățenie, de tot ce înseamnă România pe care ne-o dorim cu toții”, spune Constantin Ana.

Ei au comis blasfemia de a pune bunul-simț și dreptatea, interesul cetățenilor și societății deasupra intereselor Partidului. 

Așa ceva nu s-a mai văzut în PCR.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere, comisar-șef Ovidiu Munteanu, a produs și el o premieră, de toată frumusețea, dar în sens exact invers.

În urma miilor de postări negative pe site-ul Poliției Române, provocate de ridicarea carnetului și facerea de dosar penal șoferului cu plăcuța de înmatriculare injurioasă la adresa PSD de către lachei frenetici ai ministresei Dan, dl Munteanu a zis așa: „Toți cei care jigniți și urâți Poliția Română, când vă fură bunurile, când vă agresează pe stradă, la accidente rutiere, vă rog să apelați la vecini, la popi, la rude, nu la poliție!”.

Incredibil. Acest ins, presupus a fi trecut prin multe ca să ajungă polițist-șef, preface din două vorbe Poliția în Partidul Poliția Română, PPR, printre ai cărui fruntași se prenumără, el, Munteanu.

Căci, un partid, de pildă PSD, dacă atâta îl duce capul, poate să-i respingă, să-i acuze de trădare, să-i dea pe ușă afară pe cei care îl critică – asta vrea să facă și Munteanu cu cetățenii.

Acest miliționer umflat în gușă nu a reușit să afle, de când e în Poliție, că polițistul e omul legii, pe care e plătit de cetățeni să o aplice infractorilor și oamenilor cinstiți, criminalilor și victimelor, huliganilor și persoanelor manierate, celor care laudă poliția, celor care o înjură, precum și celor care nu au nimic de zis.

Poliția nu are voie să dea afară niciun cetățean, domnule haidamac-șef!

Așteptăm, deci, niște pumni în gură pentru cele trei voci umane din PSD și o mică dojană pentru gornistul Munteanu.

Vai de țara în care Partidul e poliție, și Poliția e partid...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult