Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Trump președinte! Cum a fost posibil?!

În această dimineață, când te vei trezi și vei exclama „Nu pot să cred așa ceva, cum s-a întâmplat?!”, consolează-te cu ideea că stupefacția asta s-a produs azi noapte și la case mai mari. De pildă, la CNN, unde pe la 3 jumate noaptea, ora noastră, pe ecranul inteligent din platou, Florida pâlpâia roșu, făcându-i pe experimentații jurnaliști din platou să înțeleagă că e groasă. I-au „dat” târziu Florida lui Trump, la aproape o oră după ce Fox News (una dintre puținele instituții de presă care l-au susținut pe candidatul republican) anunța victoria lui Trump în statul-cheie al alegerilor americane. Iar Trump nu a câștigat doar Florida, a luat și celelalte state de bătaie, Ohio, Pennsylvania și Carolina de Nord.

Ne aflăm la finalul unei lungi perioade în care au abundat sondaje care nu-i dădeau prea mari șanse lui Trump. Tonul l-a dat întotdeauna CNN, preluat cu încredere de presa din întreaga lume, inclusiv din România. N-au văzut jurnaliștii culoarul lui Trump sau nu au vrut să-l vadă?

La un moment dat aseară sperau la un 269 la 269... După care au venit lacrimile transmise live de la sediul de campanie al lui Hillary. Se terminase.

CNN n-a fost singur în acest exercițiu de autosugestie. Aproape toate sondajele, simulările și predicțiile specialiștilor din instituțiile de presă din Statele Unite au dat-o pe Hillary Clinton pe primul loc. E drept că, în ultima săptămână, cei doi candidați se aflau în marja de eroare, dar tot cu democrata în frunte.

Răsturnarea de situație are câteva posibile explicații:

1. A funcționat ceea ce sociologii numesc spirala tăcerii. Alegătorii lui Trump nu și-au recunoscut opțiunea de vot decât la urne. De rușine, pentru a nu fi stigmatizați, pentru a nu fi considerați retrograzi, nu au fost cuprinși în sondajele de opinie premergătoare scrutinului. Să fii trumpist nu e cool, este o rușine, riști să fii catalogat drept a chauvinist pig, de aceea mulți au preferat să stea la dulap (closet republicans). Au vorbit în ziua votului într-un număr mult mai mare decât cel anticipat. De pildă, în Carolina de Nord, stat câștigat de Trump, au fost cozi și s-a prelungit perioada de votare.

2. Procentul foarte mare de votanți în statele care contează. Oricât de mulți alegători s-ar prezenta în California sau New York, state democrate, voturile din Pennsylvania, Ohio sau Florida sunt în sistemul electoral american pur și simplu mult mai importante. De precizat că, doar în Florida, cei doi candidați au fost la diverse mitinguri nu mai puțin de 40 de ori în această campanie.

3. Sondajele nu au luat în considerare numărul mare al nehotărâților, mult mai mare decât la alegerile din 2012. Mulți s-au hotărât pe cine să voteze în ultima săptămână. Dintre alegătorii înregistrați, cei mai mulți (69 la sută) au fost votanți albi, pe fondul unei prezențe mai reduse a african-americanilor.

4. FBI s-a jucat cu focul și cu votul. Intervenția bizară în alegeri a FBI va trebui ea însăși investigată. După ce directorul James Comey a anunțat că redeschide investigația în privința e-mailurilor lui Hillary Clinton, candidata democrată a căzut în sondaje. O a doua intervenție a aceluiași James Comey care a anunțat că nu o va pune sub acuzare pe Hillary Clinton (pentru că nu a găsit în e-mailuri elemente mai grave decât „neglijența”) a stopat căderea. Răul fusese făcut. Probabil o investigație serioasă va stabili cât de mult a afectat FBI-ul rezultatul alegerilor. Să nu uităm că 46 de milioane de americani au votat prin sistemul de early elections, mulți dintre ei probabil speriați de sugestia directorului FBI că la Casa Albă ar putea ajunge o președintă „penală”.

5. Dincolo de toate, rămâne mesajul Americii adânci, strigătul surd pe care nimeni nu cred că-l înțelege acum la adevărata intensitate: nici politicienii, nici elita intelectuală și nici media; este un eșec al comunicării și al înțelegerii, un război al surzilor și al aroganței. (Poate cel mai bun documentar despre alegătorii lui Trump nu l-a făcut un post american, ci englezii de la BBC, care au avut disponibilitatea să întrebe și să înțeleagă ce-i face pe atâția oameni să-l voteze pe Trump; ar fi o eroare să-i considerăm proști la grămadă, ignoranți sau extremiști; muncitorii din Ohio sau din Pennsylvania care și-au văzut joburile, casele, familiile, demnitatea furate ar putea spune altă poveste).

Dacă ar fi câștigat Hillary Clinton, în această dimineață, jumătate de Americă ar fi fost în depresie și s-ar fi gândit să se mute în altă țară.

Pentru că a câștigat Trump, probabil jumătate de lume este în depresie și caută o altă Planetă.

Situația nu este, totuși, atât de dramatică. Sau n-ar trebui să fie. Sigur, Donald Trump are toate semnalmentele unui tiran in nuce. Rasismul manifest, misoginismul de grotă, izolaționismul cu sârmă ghimpată pe care îl propune ca ideologie antiglobalistă, populismul și întoarcerea la mitul hipnotic „vom fi iarăși ce-am fost...” (Make America great again) ne dau motive de îngrijorare.

Dar Statele Unite au trecut prin momente electorale mult mai dificile și au reușit să-și protejeze instituțiile și democrația. Garanția stă în precauțiile pe care Părinții Fondatori și le-au luat prin Constituție, prin sistemul de checks and balances și prin mecanismul acesta de vot indirect, cu electori, care poate părea multora dintre noi bizar și nedemocratic. Acest sistem a protejat și protejează America nu doar de apariția unui „tiran” (cei îngrijorați sau condescendenți să-și amintească faptul că America n-a avut dictatori, regimuri militare, lovituri de stat etc.), ci și de „tirania majorității”. El protejează toate opțiunile și dreptul tuturor cetățenilor de a fi reprezentați, fie că trăiesc în Montana, fie în metropola New York, fie că se roagă la Dumnezeu, fie la Steaua Polară.

Apoi există nenumărate mecanisme democratice care-l vor obliga pe Donald Trump să se poarte prezidențial. Președintele american pur și simplu nu poate să conducă de capul lui, fie el și un Donald Trump care până acum nu a respectat nicio regulă. Libertățile pe care și le-a luat în campania electorală se opresc la depunerea jurământului.

Până acum, am văzut un show în care Donald Trump s-a jucat pe sine. Probabil acum un an o făcea doar pentru distracție. Apoi valul acesta uriaș pe care l-a dislocat în societatea americană l-a luat pe sus și l-a depus pe peluza de la Casa Albă. Barack Obama îl ironiza: Dacă nu e în stare să aibă grijă de un cont de Twitter, cum să aibă grijă de valiza nucleară?! Cum? Învățând cum să se poarte ca un președinte. 

Misiune imposibilă pentru un rasist învederat? Nicidecum. Singura ideologie trumpistă este oportunismul. Oportunismul îl va învăța să se acomodeze rapid la filosofia corectitudinii politice pe care a atacat-o în campanie, cel puțin până în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020. În fond, reevaluările personale nu sunt un specific românesc și uneori funcția creează omul.

Prima grijă a noului președinte american nu ar trebui să fie construirea unui zid la granița de sud, ci dărâmarea unor ziduri care s-au ridicat în ultimul deceniu în societatea americană. Priviți o clipă harta electorală: o coloană vertebrală roșie, din Dakota de Nord în Texas, și două coaste albastre, în Est și în Vest, în jurul marilor metropole. Războiul dintre America metro (concentrată în jurul marilor aglomerări urbane, globalistă, deschisă) și America retro (conservatoare, religioasă, tradiționalistă, închisă) nu este nou, despre el s-a mai vorbit. Dacă ne facem că nu-l vedem, asta nu înseamnă că nu există. Inclusiv în România, unde lupta „familiei tradiționale” cu „familia netradițională” este de abia la început.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Imi iau libertatea de a-i raspunde d-lui Florin Negrutiu exact in maniera in care i-am raspuns d-lui CTP; nu pot sa cu constat totusi ca dl. Negrutiu scrie mult mai argumentat, documentat si mai cizelat decat o face celebrul ziarist.
    Vad ca toata lumea de la noi, ziaristi, politicieni, societate civila etc, are frisoane dupa alegerea lui D.T.: vai, ce o sa se intample cu America, dar si cu Romania, DT e prost, e extremist, mananca arabi si negri pe paine, etc.
    Dincolo de faptul ca mecanismele intrinseci ale statului american exclud posibilitatea unei dictaturi sau a unor derapaje politice, trebuie sa admitem totusi ca dl. Trump a fost portavocea celor multi dar lipsiti de dreptul de a spune liber ce gandesc: albii si crestinii.
    Poate ca albii si crestinii vor sa-si reaminteasca faptul ca ei au construit cel mai puternic si liber stat de pe planeta noastra, ei si nu minoritatile rasiale sau religioase; astazi, in America anului de gratie 2016, minoritatile rasiale si religioase sunt privilegiate in detrimentul crestinilor si albilor, ca si in Vestul Europei dealtfel: e o realitate.
    Poate ca albii crestini s-au saturat de discriminarea pozitiva a minoritatilor, poate nu mai vor ca legea sa-i pedespseasca daca spun despre un negru ca e "negru", in timp ce a fi alb a ajuns, in unele zone din SUA, aproape o culpa.
    Poate ca albii si crestinii vor ca Statul american sa admita in mod onest ca avalansa de imigranti musulmani a adus, printre altele, si terorismul islamic in SUA.
    Poate ca albii si crestinii vor ca Statul sa blocheze afluxul necontrolat de mexicani care odata ajunsi in SUA, muncesc ilegal, iar autoritatile locale si federale le ofera asistenta sociala cu banii proveniti din impozitele contribuabililor.
    Poate ca majoritatea alba si crestina va dori ca in sfarsit sa se elibereze de sub cizma "corectitudinii politice" si se intoarca la valorile crestine primordiale pe care s-a intemeiat statul american: crestinismul, libertatile individuale, legea si protejarea familiei ( alcatuite din barbat, femeie si copii ).
    Daca dl. Donald Trump isi va tine promisiunile, cineva va avea totusi frisoane: leadership-ul vest-european ( profund corupt moral, mental si politic ) care, de ani buni, pentru a putea controla majoritatea alba si crestina din Europa, duce o politica anti-crestina, privilegiaza in mod absurd minoritatile rasiale, religioase si sexuale si destabilizeaza lent dar sigur familia traditionala. In fond, atat SUA cat si Europa de Vest si-au construit civilizatia pe cei patru piloni fundamentali ai civilizatiei occidentale: crestinism, familie, libertate individuala si lege.
    Daca, sub administratia Trump, America va reveni la valorile traditionale, trainice si validate de istorie, Europa de vest ( UE ) va trebui sa procedeze la fel; asta in cazul in care europenii albi si crestini vor re-descoperi valoarea propriei lor demnitati.
    Ar trebui ca lumea occidentala sa-si depaseasca complexul de "foste tari coloniale" si sa revina la un comportament normal ( adica sa nu mai stea in genunchi ) fatza de oamenii de alta rasa si religie si fatza de homosexuali. Adica si sa-si reaminteasca de faptul ca ei, occidentalii, sunt fauritorii civilizatiei moderne si ai libertatii in Europa Centrala si de Vest si in America de Nord. Iar est-europenii, daca vor sa se detoxifice de tarele dictaturii comuniste, trebuie sa se integreze rapid si complet in lumea civilizatiei occidentale.

    • Like 1
  • check icon
    Citesc și mă îngrozesc! Lucrurile se repetă: și nu în ceea ce privește persoana aleasă, ci în modul în care este divizată societatea funcție de felul în care a votat! Martor îmi este bunul Dumnezeu că Trump nu-mi place! De fapt, nici H Clinton nu-mi place! Dar asta nu-mi dă dreptul să-i desconsider pe cei care au votat într-un fel sau altul! Aflu cu stupoare că cei care l-au ales pe Trump sunt cetățeni ... nedemni! Cine ne dă dreptul să hotărâm NOI care-i bun și care-i rău? De unde această siguranță că celălalt se înșeală? Ce cunoștințe aparte ne dau acest drept? Pentru că văd că se aduce în discuție democrația ateniană, fără a se ști/spune că aceasta a fost de fapt o „democrație militară” foarte restrictivă! Se vorbește despre sistemul elvețian al referendumului, fără a se cunoaște în profunzime acest model și scara la care este aplicat într-un stat federal! Cei ce sunt virulent susținători ai oricăreia din cele două părți, se manifestă exact ca susținătorii segregației rasiale, acei oameni albi care ȘTIAU EI, LE SPUSESE DUMNEZEU, că omul alb este mai cu moț! Spus pe scurt, doamnelor, domnilor, uitați tocmai esența democrației pe care ați urcat-o pe piedestal: majoritatea hotărăște, minoritatea se supune!
    • Like 1
  • Daca e sa gasim explicatii de ce si chiar cum a iestit Donald Trump presedinte nu trebuie decit sa mergem la uluitor de exacta predictie pe care a facut-o cunoscutul autor de filme documentare care radiografiaza societatea americana, Michael Moore. Nu numai atit dar Moore a prezis inca de vara trecuta ca DT va fi cel nominalizat de republicani pt cursa prezidentiala cind nimeni nici macar nu intrevedea asa ceva. De mentionat ca Michael Moore nu este DELOC un sustinator al lui Trump sau macar al republicanilor, dimpotriva. E considerat cu vederi de stinga dar dincolo de categorisire filmele sale cred ca ataca in mod pertinent problemele din societatea americana si nu numai. Textul este original , in engleza: http://michaelmoore.com/trumpwillwin/
    • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      check icon
      „Michael Moore nu este DELOC un sustinator al lui Trump sau macar al republicanilor, dimpotriva”. Nu trebuie să fii susținător, trebuie să ai doar informații, nu neapărat din surse secrete, ci deschise, cu condiția să știi să le analizezi. Acest lucru nu este deloc simplu.
      • Like 0
  • Toate televiziunile in afara de FoxNews au manipulat la greu pro Clinton. Fiind afara la asta m-am uitat pana mi s-a scârbit.
    Ne ataca rușii, ne violează femeile....penibil.
    Aceasta manipulare indiferent de scop nu trebuie sa fie jenanta pentru un om cu care judeca cat de cat
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Ok, haideţi să discutăm despre Rusia, despre o aventuală apropiere a Americii de Rusia şi de poziţia noastră în această chestiune. E un subiect fierbinte.
    • Like 0
  • Ma amuza teribil toti agaricii astia din .ro (95% pustani teribilisti care copiaza papagaliceste ce vad si ei pe 4chan si alte zone alt-right de pe net, pentru ca e edgy si cool), cum pun ei atata pasiune in lupta impotriva PC si liberalismului, de parca ar fi personal afectati. Stati ba linistiti, ca Romania e oricum cu 50-100 de ani in urma, n-o sa prinda aici prea curand chestiile alea care va enerveaza pe voi. Pana atunci mai cresteti si voi, vi se mai duce teribilismul ala cretin de adolescent. Si nu va mai bateti cu pumnu in piept ca a castigat miscarea alt-right prin Trump, realitatea e ca alegerile au fost pierdute de madam HC care nu a avut carisma si puterea de convingere de a mobiliza electoratul democrat (cu 10, respectiv 6 milioane mai putini au votat pt ea decat in 2008 si 2012 pt Obama). Trump a castigat mai putine voturi decat McCain in 2008 sau Romney in 2012, deci in nici un caz nu asistam la o renastere a fascismului la care viseaza putoii rebeli, ci mai degraba la ultimele zvacniri ale unei epoci care apune.
    • Like 1
  • Noi cei traitori departe de America ce stim despre ea si despre americani? Mai nimic. Da, le vedem filmele, actorii si cantaretii, le ascultam limba si chiar o inelegem caci am invatat-o in scoala dar cam atat. Sigur ne imaginam America cu mult mai grozava decat e in realitate. A votat Trump pentru ca asa merita,asta vrea, asta stie...Eu cred ca toate aceste analize interminabile in presa si in tv au ca esenta ideea ca America este the best. Nu e.
    • Like 1
    • @ Gabi Mihaela Tirtan
      Ba e! Tocmai de asta toata lumea este hipnotizata de fiecare data cind sint alegeri prezidentiale in SUA. Oricit va strofocati voi sa o pictati in culori sumbre, democratia americana este cea mai avansata si mai eficienta de pe glob tocmai prin faptul ca are capacitatea de a s schimba, de a se corecta, chiar daca uneori ar parea sa aiba tendinte spre o extrema sau alta. Deci, ciocu mic si nluati lectii! PS. Nu am fost si nu sint un suproter Trump dar totdata nu cred ca e sfirsitul lumii ci ca America va arata din nou ca este deja Great si The Best dar nu prin rata smajului sau prin lipsa datoriilor externe ci tocmai prin sistemul sau democratic! Restul problemelor se vor rezolva!
      • Like 1
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Sa inteleg ca democratiile europene (Franta,Suedia,Germania,Italia,etc) in care votul oamenilor ajunge direct la candidat sunt mai putin bune decat asa zisa democratie americana care induce impresia poporului ca el ar decide.Nu cred ca Grecia antica avea electori, iar eu n-as vrea sa existe un intermediar intre mine si candidat pt. ca eu as fi prea prost incat sa stiu ce vreau.In afara de asta de ce ar fi SUA ``the best``?Economic a fost demult depasita (nominal de UE , d.pd.v al PPP de China iar pe cap de locuitor de mai multe tari);infrastructura lor este depasita;educatia(desi la capitolul universitati stau foarte bine) este deplorabila,etc.SUA au si meritele lor pe care nu vreau acum sa le enumar, dar sa-ti faci o icoana dintr-o tara ca SUA nu mi se pare rational.
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      Ce are Grecia antica cu SUA din sec XXI? Vrei sa ne intoacem in timp acum 2500 de ani? Sistemul cu electori are logica lui si e adaptat la specificul federatiei de state americane.. Ca asta este in fond SUA, o uniune de state care s-au format in conditii diferite la momente diferite si care au aderat la Uniune la momente diferite. Din acest motiv SUA nu se pot compara nici cu Suedia, nici cu Franta si nici cu Germania, chiar daca la rindul lui este federal. In plus cine sintem noi sa punem in dicutie un sistem pe care americanii l-au creeat si il respecta cu sfintenie de 250 de ani? In fond regulile sint acelasi pt toti candidatii iar asta este important. Restul sint chibitzari inutile!
      • Like 1
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Clistene a inventat democratia,iar aceasta inseamna puterea poporului,adica votul direct al cetatenilor dicteaza oranduirea in cetate.Aceasta este democratia autentica,adevarata,reala in spirit si in fapte.Eu merg si mai departe si dau exemplul perfect de democratie ELVETIA,care au o democratie participativa,unde toate deciziile importante se adopta prin referendum.Asta inseamna puterea poporului .
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      Nu sint mai bune sau mai rele ci doar diferite! Per total, la modul cum functioneaza si la rezultate, America este the baset, la asta m-am referit. Repet, SUA nu pot fi comparate cu tari natinale europene mici cu istorie feudala de 1000 de ani. SUA reprezinta un sistem nou si format din temelii de catre exact cei care erau satui de lumea veche!
      • Like 1
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Corectie: ...America este the best... Sa-l lasam pe Clistene dar sa-i multumim pt aportul lui la democratie. Si asa cum spui, in acele vremi ea se rezuma la cetate si nu la state de marimea unui continent. Lumea a evoluat si nu a stagnat, nu putem avea pretentia sa traim azi strict dupa nivelul de acum 2500 de ani.
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      SUA utilizeaza un sistem cu electori pt ca ei inteleg presedintele ca un rezultat al votului pe STAT si nu un vot popular generalizat. Deci SUA e o "colectie" de state si nu de populatii omogenizate! Adica un stat este complet independent si voteaza in interior presedintele. Candidatul care cistiga 55%+1 sau 100% din voturi a cistiga acel STAT. In final cine cistiga cele mai multe state devine presedintele! Doar ca statele au aport diferit de populatie si atunci candidatul cistiga numarul de electori repartizati acelui stat, adica nr total de parlamentari, senatori si congressmani(deputati). Este un sistem pe care l-au elaborat intemeietorii SUA tocmai pt a echilibra influenta statelor la alegeri. Daca te uiti pe harta rezultatelor de marti ai sa vezi ca mai multe state au votat Trump dar Hillary are majoritate in ce priveste populatia. Cum crezi ca e mai corect? Si de ce e asa? Pai pt ca un stat de 500 de mii de oameni nu vrea sa-i fie total anihilate voturile de un stat care are 15 milioane de locuitori! Se difuzeaza influenta prin electori.
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Corectie: ...care cistiga 50%+1 sau 100% din voturi...
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      check icon
      Corecție: stau sau ai stat în USA?
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      SUA e o mare putere- economica, militara- sau poate ca nu e chiar asa mare cum se crede, poate ca e tocmai ca in povestea cu " imparatul e gol". O fi fost o putere in lume dar ce se intampla demonstreaza negru pe alb sau mai bine alb pe negru ca nu mai e. America este impartita in fix doua, jumatate de populatie este in strada- metaforic sau la propriu. Pana si mass media , sondajele au fost gresite deci multa lume chiar ca nu cunoaste bine America. E democratie dar mai sunt si alte democratii in lumea asta, doar n-o fi singura! Pana una alta americanul de rand are nevoie de munca, de hrana, de bani , de mai putini straini langa casa proprie, deci are nevoi ce orice om simplu , normal are. Nu?
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Adrian, pana una alta SUA seamana cu multe tari europene cu istorie feudala - cum zici tu- adica la criza economica, globalism si invazie de religii, culori si civilizatii care - se vede cu ochiul liber- nu se adapteaza acestui sistem nou- iara cum zici tu. Deci sistemul nu mai e deloc nou!!! E vechi si non functional. Sa vedem daca domnul Trump va invia mortul. Posibil sa insemne o mare revolutie ce se intampla acum acolo dar sa ne amintim ca Anglia a inceput-o cu brexitul ei. Locuiesc in Italia si confirm aceleasi si aceleasi zbateri politice si in general omenesti...criza, globalism, politica incorecta samd.
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Sistemul electoral american il inteleg (desi prefer democratia europeana), este exact asa cum l-ai expus si probabil se potriveste pt. un stat de dimensiunea SUA,deci daca acceptam fatul ca democratia este de mai multe feluri inseamna ca si Rusia are democratia ei (dupa cum a recunoscut G.W.Bush) si nu trebuie sa mai fie aratata cu degetul de catre unii ca fiind un stat totalitar.
      • Like 1
    • @ Vaduva Narcis
      Rusia are o democratie in care Putin iese presedinte oricum ai intoarceo. :o)
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      LOL
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Corectie: ...intoarce-o. Viteza, bat-o vina, iar aici nu poti corecta ca pe FB.
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      Uite aici un clip care explica foarte clar cum sta treaba cu Colegiul Electoral in SUA dar mai ales DE CE a fost el conceput astfel. Ai sa constati ca de fapt e cel mai echitabil sistem de vot pentru o tara formata dintr-o uniune de state cu populatii si specifice diferite repartzate pe un teritoriu imens. Aia de au infiintat SUA si au scris constitutia au feost niste genii, sa recunoastem. Aici clipul: https://www.prageru.com/courses/political-science/do-you-understand-electoral-college
      • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      Chill out ! Mie mi se intampla des sa mananc litere pt. ca nu-mi bate bine tastatura si de obicei nu-mi recitesc textul dupa ce-l scriu.
      • Like 1
  • Cum se numesc oamenii carora le e rusine de propriul vot si care totusi voteaza ?
    Cum se numesc oamenii care sint impotriva misoginismului si voteaza un misogin ?
    Cum se numesc oamenii care iubesc adevarul si voteaza un mincinos recunoscut chiar de ei insisi ?
    Cum se numesc oamenii care nu-si respecta propriile principii ?
    Se numesc oameni nedemni !
    Un om DEMN nu-si incalca principiile de viata, asta daca le are...
    Sint compromisuri ce te fac nedemn si compromisuri care-ti prezerva demnitatea.
    Votul din USA a demonstrat ca OAMENII NEDEMNI sint MAJORITARI !
    Nici nu conteaza cine a cistigat ! A vota in situatia in care votul reprezinta un compromis nedemn, a vota atunci cind NU AI CU CINE VOTA este o dovada clara de micime sufleteasca, o dovada de lipsa de respect pentru propria-ti persoana, o dovada ca MERITI orice rezultat al votului !
    Cind votul va face NEDEMNI, NU VOTATI, ramineti , desi sinteti minoritari, OAMENI !
    • Like 0
  • Billy Mv Billy Mv check icon
    Cum a fost posibil?! Cine se tot vaita si se tot mira cum de a castigat Trump alegerile este evident ca are nevoie acuta de un reality check si sa-si scoata capul afara din bula informationala deformata, sa mai umble prin lumea reala si sa nu se mai imbete cu tot felul de ideologii stupide, rupte complet de realitate.

    Alegerea lui Trump este pur si simplu reactia naturii umane impotriva nefirescului si a incercarilor inginerilor sociali de orientare neo-marxista de a manipula si schimonosi fondul uman natural si traditional.

    Caci orice actiune stramba va avea INTOTDEAUNA o reactie dreapta.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Hai să ne plimbăm pe net şi să vedem ce se întâmplă cu adevărat în America. Să vedem cum trăiesc oamenii. E uşor de condamnat, dar pot spune că mulţi trăiesc chiar mai rău decât trăim noi, în rulote, în maşini, fără asigurare de sănătate, fără job etc. Chiar se întâmplă, e o realitate pe care mulţi aleg să n-o vadă. Întreg mapamondul tărieşte cu iluzia unei ţări prospere, dar America nu mai este o ţară prosperă, cel puţin nu pentru marea masă de locuitori.
    • Like 4
    • @ Valentin
      in sfarsit un om care are simtul realitatii... am trait in A in anii 93-96... eu f bine pt ca ma dusesem legal cu treaba , cu familia... dar am vazut exact ce spuneti...cei ce vor sa ne cumpere americanii ca Dl Striblea , ziarist, habar n-au ce e A...noi am ramas la filmele de cinemateca .. A anilor 60, si nici atunci nu era prosperitate pt toti...eu zic ca cine vrea sa plece in A.. drum bun si cale batuta... si A sa nu ne mai trimita ambasadori ca Gitenstein sau Klem care sa ne oblige sa facem ce vor ei sa sa mai si devina actionari in Ro.IPOCRIZIE MAXIMA!!!
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult