În această dimineață, când te vei trezi și vei exclama „Nu pot să cred așa ceva, cum s-a întâmplat?!”, consolează-te cu ideea că stupefacția asta s-a produs azi noapte și la case mai mari. De pildă, la CNN, unde pe la 3 jumate noaptea, ora noastră, pe ecranul inteligent din platou, Florida pâlpâia roșu, făcându-i pe experimentații jurnaliști din platou să înțeleagă că e groasă. I-au „dat” târziu Florida lui Trump, la aproape o oră după ce Fox News (una dintre puținele instituții de presă care l-au susținut pe candidatul republican) anunța victoria lui Trump în statul-cheie al alegerilor americane. Iar Trump nu a câștigat doar Florida, a luat și celelalte state de bătaie, Ohio, Pennsylvania și Carolina de Nord.
Ne aflăm la finalul unei lungi perioade în care au abundat sondaje care nu-i dădeau prea mari șanse lui Trump. Tonul l-a dat întotdeauna CNN, preluat cu încredere de presa din întreaga lume, inclusiv din România. N-au văzut jurnaliștii culoarul lui Trump sau nu au vrut să-l vadă?
La un moment dat aseară sperau la un 269 la 269... După care au venit lacrimile transmise live de la sediul de campanie al lui Hillary. Se terminase.
CNN n-a fost singur în acest exercițiu de autosugestie. Aproape toate sondajele, simulările și predicțiile specialiștilor din instituțiile de presă din Statele Unite au dat-o pe Hillary Clinton pe primul loc. E drept că, în ultima săptămână, cei doi candidați se aflau în marja de eroare, dar tot cu democrata în frunte.
Răsturnarea de situație are câteva posibile explicații:
1. A funcționat ceea ce sociologii numesc spirala tăcerii. Alegătorii lui Trump nu și-au recunoscut opțiunea de vot decât la urne. De rușine, pentru a nu fi stigmatizați, pentru a nu fi considerați retrograzi, nu au fost cuprinși în sondajele de opinie premergătoare scrutinului. Să fii trumpist nu e cool, este o rușine, riști să fii catalogat drept a chauvinist pig, de aceea mulți au preferat să stea la dulap (closet republicans). Au vorbit în ziua votului într-un număr mult mai mare decât cel anticipat. De pildă, în Carolina de Nord, stat câștigat de Trump, au fost cozi și s-a prelungit perioada de votare.
2. Procentul foarte mare de votanți în statele care contează. Oricât de mulți alegători s-ar prezenta în California sau New York, state democrate, voturile din Pennsylvania, Ohio sau Florida sunt în sistemul electoral american pur și simplu mult mai importante. De precizat că, doar în Florida, cei doi candidați au fost la diverse mitinguri nu mai puțin de 40 de ori în această campanie.
3. Sondajele nu au luat în considerare numărul mare al nehotărâților, mult mai mare decât la alegerile din 2012. Mulți s-au hotărât pe cine să voteze în ultima săptămână. Dintre alegătorii înregistrați, cei mai mulți (69 la sută) au fost votanți albi, pe fondul unei prezențe mai reduse a african-americanilor.
4. FBI s-a jucat cu focul și cu votul. Intervenția bizară în alegeri a FBI va trebui ea însăși investigată. După ce directorul James Comey a anunțat că redeschide investigația în privința e-mailurilor lui Hillary Clinton, candidata democrată a căzut în sondaje. O a doua intervenție a aceluiași James Comey care a anunțat că nu o va pune sub acuzare pe Hillary Clinton (pentru că nu a găsit în e-mailuri elemente mai grave decât „neglijența”) a stopat căderea. Răul fusese făcut. Probabil o investigație serioasă va stabili cât de mult a afectat FBI-ul rezultatul alegerilor. Să nu uităm că 46 de milioane de americani au votat prin sistemul de early elections, mulți dintre ei probabil speriați de sugestia directorului FBI că la Casa Albă ar putea ajunge o președintă „penală”.
5. Dincolo de toate, rămâne mesajul Americii adânci, strigătul surd pe care nimeni nu cred că-l înțelege acum la adevărata intensitate: nici politicienii, nici elita intelectuală și nici media; este un eșec al comunicării și al înțelegerii, un război al surzilor și al aroganței. (Poate cel mai bun documentar despre alegătorii lui Trump nu l-a făcut un post american, ci englezii de la BBC, care au avut disponibilitatea să întrebe și să înțeleagă ce-i face pe atâția oameni să-l voteze pe Trump; ar fi o eroare să-i considerăm proști la grămadă, ignoranți sau extremiști; muncitorii din Ohio sau din Pennsylvania care și-au văzut joburile, casele, familiile, demnitatea furate ar putea spune altă poveste).
Dacă ar fi câștigat Hillary Clinton, în această dimineață, jumătate de Americă ar fi fost în depresie și s-ar fi gândit să se mute în altă țară.
Pentru că a câștigat Trump, probabil jumătate de lume este în depresie și caută o altă Planetă.
Situația nu este, totuși, atât de dramatică. Sau n-ar trebui să fie. Sigur, Donald Trump are toate semnalmentele unui tiran in nuce. Rasismul manifest, misoginismul de grotă, izolaționismul cu sârmă ghimpată pe care îl propune ca ideologie antiglobalistă, populismul și întoarcerea la mitul hipnotic „vom fi iarăși ce-am fost...” (Make America great again) ne dau motive de îngrijorare.
Dar Statele Unite au trecut prin momente electorale mult mai dificile și au reușit să-și protejeze instituțiile și democrația. Garanția stă în precauțiile pe care Părinții Fondatori și le-au luat prin Constituție, prin sistemul de checks and balances și prin mecanismul acesta de vot indirect, cu electori, care poate părea multora dintre noi bizar și nedemocratic. Acest sistem a protejat și protejează America nu doar de apariția unui „tiran” (cei îngrijorați sau condescendenți să-și amintească faptul că America n-a avut dictatori, regimuri militare, lovituri de stat etc.), ci și de „tirania majorității”. El protejează toate opțiunile și dreptul tuturor cetățenilor de a fi reprezentați, fie că trăiesc în Montana, fie în metropola New York, fie că se roagă la Dumnezeu, fie la Steaua Polară.
Apoi există nenumărate mecanisme democratice care-l vor obliga pe Donald Trump să se poarte prezidențial. Președintele american pur și simplu nu poate să conducă de capul lui, fie el și un Donald Trump care până acum nu a respectat nicio regulă. Libertățile pe care și le-a luat în campania electorală se opresc la depunerea jurământului.
Până acum, am văzut un show în care Donald Trump s-a jucat pe sine. Probabil acum un an o făcea doar pentru distracție. Apoi valul acesta uriaș pe care l-a dislocat în societatea americană l-a luat pe sus și l-a depus pe peluza de la Casa Albă. Barack Obama îl ironiza: Dacă nu e în stare să aibă grijă de un cont de Twitter, cum să aibă grijă de valiza nucleară?! Cum? Învățând cum să se poarte ca un președinte.
Misiune imposibilă pentru un rasist învederat? Nicidecum. Singura ideologie trumpistă este oportunismul. Oportunismul îl va învăța să se acomodeze rapid la filosofia corectitudinii politice pe care a atacat-o în campanie, cel puțin până în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020. În fond, reevaluările personale nu sunt un specific românesc și uneori funcția creează omul.
Prima grijă a noului președinte american nu ar trebui să fie construirea unui zid la granița de sud, ci dărâmarea unor ziduri care s-au ridicat în ultimul deceniu în societatea americană. Priviți o clipă harta electorală: o coloană vertebrală roșie, din Dakota de Nord în Texas, și două coaste albastre, în Est și în Vest, în jurul marilor metropole. Războiul dintre America metro (concentrată în jurul marilor aglomerări urbane, globalistă, deschisă) și America retro (conservatoare, religioasă, tradiționalistă, închisă) nu este nou, despre el s-a mai vorbit. Dacă ne facem că nu-l vedem, asta nu înseamnă că nu există. Inclusiv în România, unde lupta „familiei tradiționale” cu „familia netradițională” este de abia la început.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vad ca toata lumea de la noi, ziaristi, politicieni, societate civila etc, are frisoane dupa alegerea lui D.T.: vai, ce o sa se intample cu America, dar si cu Romania, DT e prost, e extremist, mananca arabi si negri pe paine, etc.
Dincolo de faptul ca mecanismele intrinseci ale statului american exclud posibilitatea unei dictaturi sau a unor derapaje politice, trebuie sa admitem totusi ca dl. Trump a fost portavocea celor multi dar lipsiti de dreptul de a spune liber ce gandesc: albii si crestinii.
Poate ca albii si crestinii vor sa-si reaminteasca faptul ca ei au construit cel mai puternic si liber stat de pe planeta noastra, ei si nu minoritatile rasiale sau religioase; astazi, in America anului de gratie 2016, minoritatile rasiale si religioase sunt privilegiate in detrimentul crestinilor si albilor, ca si in Vestul Europei dealtfel: e o realitate.
Poate ca albii crestini s-au saturat de discriminarea pozitiva a minoritatilor, poate nu mai vor ca legea sa-i pedespseasca daca spun despre un negru ca e "negru", in timp ce a fi alb a ajuns, in unele zone din SUA, aproape o culpa.
Poate ca albii si crestinii vor ca Statul american sa admita in mod onest ca avalansa de imigranti musulmani a adus, printre altele, si terorismul islamic in SUA.
Poate ca albii si crestinii vor ca Statul sa blocheze afluxul necontrolat de mexicani care odata ajunsi in SUA, muncesc ilegal, iar autoritatile locale si federale le ofera asistenta sociala cu banii proveniti din impozitele contribuabililor.
Poate ca majoritatea alba si crestina va dori ca in sfarsit sa se elibereze de sub cizma "corectitudinii politice" si se intoarca la valorile crestine primordiale pe care s-a intemeiat statul american: crestinismul, libertatile individuale, legea si protejarea familiei ( alcatuite din barbat, femeie si copii ).
Daca dl. Donald Trump isi va tine promisiunile, cineva va avea totusi frisoane: leadership-ul vest-european ( profund corupt moral, mental si politic ) care, de ani buni, pentru a putea controla majoritatea alba si crestina din Europa, duce o politica anti-crestina, privilegiaza in mod absurd minoritatile rasiale, religioase si sexuale si destabilizeaza lent dar sigur familia traditionala. In fond, atat SUA cat si Europa de Vest si-au construit civilizatia pe cei patru piloni fundamentali ai civilizatiei occidentale: crestinism, familie, libertate individuala si lege.
Daca, sub administratia Trump, America va reveni la valorile traditionale, trainice si validate de istorie, Europa de vest ( UE ) va trebui sa procedeze la fel; asta in cazul in care europenii albi si crestini vor re-descoperi valoarea propriei lor demnitati.
Ar trebui ca lumea occidentala sa-si depaseasca complexul de "foste tari coloniale" si sa revina la un comportament normal ( adica sa nu mai stea in genunchi ) fatza de oamenii de alta rasa si religie si fatza de homosexuali. Adica si sa-si reaminteasca de faptul ca ei, occidentalii, sunt fauritorii civilizatiei moderne si ai libertatii in Europa Centrala si de Vest si in America de Nord. Iar est-europenii, daca vor sa se detoxifice de tarele dictaturii comuniste, trebuie sa se integreze rapid si complet in lumea civilizatiei occidentale.
Ne ataca rușii, ne violează femeile....penibil.
Aceasta manipulare indiferent de scop nu trebuie sa fie jenanta pentru un om cu care judeca cat de cat
Cum se numesc oamenii care sint impotriva misoginismului si voteaza un misogin ?
Cum se numesc oamenii care iubesc adevarul si voteaza un mincinos recunoscut chiar de ei insisi ?
Cum se numesc oamenii care nu-si respecta propriile principii ?
Se numesc oameni nedemni !
Un om DEMN nu-si incalca principiile de viata, asta daca le are...
Sint compromisuri ce te fac nedemn si compromisuri care-ti prezerva demnitatea.
Votul din USA a demonstrat ca OAMENII NEDEMNI sint MAJORITARI !
Nici nu conteaza cine a cistigat ! A vota in situatia in care votul reprezinta un compromis nedemn, a vota atunci cind NU AI CU CINE VOTA este o dovada clara de micime sufleteasca, o dovada de lipsa de respect pentru propria-ti persoana, o dovada ca MERITI orice rezultat al votului !
Cind votul va face NEDEMNI, NU VOTATI, ramineti , desi sinteti minoritari, OAMENI !
Alegerea lui Trump este pur si simplu reactia naturii umane impotriva nefirescului si a incercarilor inginerilor sociali de orientare neo-marxista de a manipula si schimonosi fondul uman natural si traditional.
Caci orice actiune stramba va avea INTOTDEAUNA o reactie dreapta.