Câteva despre victoria lui Donald Trump:
1. Observăm existența a două Americi. Rareori a fost atât de evidentă distanța dintre cele două categorii de populație. Cei ce plâng și spun că fug să se stabilească în Canada și cei ce au aplaudat un discurs anti-imigrație, rasist și sexist și care, în cele din urmă, au dat și votul majoritar în această direcție.
2. Votul pentru al 45-lea președinte al americanilor a fost prea puțin despre politici democrate sau republicane.
3. Celebrul artist Moby, pe rețelele de socializare: America, you are an inch away from electing a recist, misogynist, who has ruined businesses and in the process you’re about to decimate the global economy. What the fuck have you just done???
4. Trump este rezultatul tabloidului migrat din presă, televiziune și industrie de entertainment în politică. Priveam aseară câteva discursuri ale candidatului republican. Așa cum observă și analiștii New York Magazine, este plin de adjective cu grad de comparație superior (better, greater) și adjective cu valoare semantică de absolut (best, amazing, huge, unbelievable). Trump a supralicitat în discurs ca să fure voturile. Candidatul republican arată ca un website cu titlurile care țipă la tine, dar nu au prea multe în interior. Rămâne de văzut dacă alegătorii lui vor rămâne cu buza umflată așa cum fac cititorii care dau click pe titlurile bombastice ce promit dezvăluiri incredibile, informații exclusive și nemaivăzute, apocalipse și sfârșituri de lumi.
5. În aceeași linie, cine servește circ dimineața, la prânz și seara primește un clovn la Casa Albă (He who nourishes circus all day long gets a clown for president) - comentau răutăcios diverse persoane pe Facebook.
6. Despre Hillary Clinton cineva glumea că nu mai are nicio picătură de autentic în ea, că are șapte straturi de machiaj politic și de establishment. Trump a reprezentat, cel puțin în aparență, autenticul în formă brută, iar americanii l-au luat așa cum e: plin de sine, lăudăros, misogin, rasist. Au ales între zâmbetul de plastic al lui Hillary și rânjetul unui personaj care vorbește ce gândește, fără să aplice filtre.
6. Pare o succesiune incredibilă. După un intelectual adevărat (cel mai școlit și citit președinte al SUA) vine un personaj care pare un bădăran nefardat. Extremele nu se atrag, ele se succed la Casa Albă. Aceste alegeri nu au fost pierdute numai de Hillary Clinton, ci și de Barack Obama- un om poate prea boem pentru o funcție asociată pragmatismului și puterii.
7. Nu împărtășesc (încă) temerile legate de comportamentul și acțiunile lui Donald Trump în mandatul / mandatele pe care le va primi. Cred că sistemul american și democrația a fost atât de bine exersate acolo, încât Trump va descoperi că de fapt nu este de capul lui.
8. America este una din victimele excesului de political corectness. Când ajungi să nu mai poți spune nimic pe nume, să folosești cuvinte surogat ca să nu deranjezi chiar dacă ai cele mai bune intenții, ești într-o extremă care va fi penalizată cu prima ocazie. Efectul este că socitatea ajunge la capătul opus, cel al intoleranței al exceselor de cuvinte și fapte. Iar asta e îngrijorător.
9. Cu acest vot putem să presupunem că Donald Trump va avea la picioare Partidul Republican, ai cărui lideri au fost atât de împărțiți în a-l susține?
10. Mandatului Trump la Casa Albă este o înfrângere a instituțiilor media care au susținut-o pe Clinton. Și o bătălie câștigată de presa tabloidă. Candidatul republican pare un derbedeu produs de industria de entertainment a selfie-ului.
11. America nu se dezminte: e o democrație în care votul decide cursul. Acesta a fost și mesajul lui Obama- mâine e tot o zi în care soarele va răsări (indiferent cine e la Casa Albă).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.s. Ma gandesc la bucuria si efervescenta cu care a fost intampinat Barack. Cum arata lumea dupa 8 ani in care a avut Butonul?
Pe de alta parte, da, nu cred ca Trump va schimba radical fata si politica Americii. Nu in 4 ani, oricum. Dar schimbari vor fi. Si o mica zvacnire a degetului mic al uriasului reprezentat de USA poate zgudui serios pitici cu vise de marire.