Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Good night and good luck, America!

Câteva despre victoria lui Donald Trump:

1. Observăm existența a două Americi. Rareori a fost atât de evidentă distanța dintre cele două categorii de populație. Cei ce plâng și spun că fug să se stabilească în Canada și cei ce au aplaudat un discurs anti-imigrație, rasist și sexist și care, în cele din urmă, au dat și votul majoritar în această direcție.

2. Votul pentru al 45-lea președinte al americanilor a fost prea puțin despre politici democrate sau republicane.

3. Celebrul artist Moby, pe rețelele de socializare: America, you are an inch away from electing a recist, misogynist, who has ruined businesses and in the process you’re about to decimate the global economy. What the fuck have you just done???

4. Trump este rezultatul tabloidului migrat din presă, televiziune și industrie de entertainment în politică. Priveam aseară câteva discursuri ale candidatului republican. Așa cum observă și analiștii New York Magazine, este plin de adjective cu grad de comparație superior (better, greater) și adjective cu valoare semantică de absolut (best, amazing, huge, unbelievable). Trump a supralicitat în discurs ca să fure voturile. Candidatul republican arată ca un website cu titlurile care țipă la tine, dar nu au prea multe în interior. Rămâne de văzut dacă alegătorii lui vor rămâne cu buza umflată așa cum fac cititorii care dau click pe titlurile bombastice ce promit dezvăluiri incredibile, informații exclusive și nemaivăzute, apocalipse și sfârșituri de lumi.

Îți recomandăm

5. În aceeași linie, cine servește circ dimineața, la prânz și seara primește un clovn la Casa Albă (He who nourishes circus all day long gets a clown for president) - comentau răutăcios diverse persoane pe Facebook.

6. Despre Hillary Clinton cineva glumea că nu mai are nicio picătură de autentic în ea, că are șapte straturi de machiaj politic și de establishment. Trump a reprezentat, cel puțin în aparență, autenticul în formă brută, iar americanii l-au luat așa cum e: plin de sine, lăudăros, misogin, rasist. Au ales între zâmbetul de plastic al lui Hillary și rânjetul unui personaj care vorbește ce gândește, fără să aplice filtre. 

6. Pare o succesiune incredibilă. După un intelectual adevărat (cel mai școlit și citit președinte al SUA) vine un personaj care pare un bădăran nefardat. Extremele nu se atrag, ele se succed la Casa Albă. Aceste alegeri nu au fost pierdute numai de Hillary Clinton, ci și de Barack Obama- un om poate prea boem pentru o funcție asociată pragmatismului și puterii.

7. Nu împărtășesc (încă) temerile legate de comportamentul și acțiunile lui Donald Trump în mandatul / mandatele pe care le va primi. Cred că sistemul american și democrația a fost atât de bine exersate acolo, încât Trump va descoperi că de fapt nu este de capul lui.

8. America este una din victimele excesului de political corectness. Când ajungi să nu mai poți spune nimic pe nume, să folosești cuvinte surogat ca să nu deranjezi chiar dacă ai cele mai bune intenții, ești într-o extremă care va fi penalizată cu prima ocazie. Efectul este că socitatea ajunge la capătul opus, cel al intoleranței al exceselor de cuvinte și fapte. Iar asta e îngrijorător.

9. Cu acest vot putem să presupunem că Donald Trump va avea la picioare Partidul Republican, ai cărui lideri au fost atât de împărțiți în a-l susține?

10. Mandatului Trump la Casa Albă este o înfrângere a instituțiilor media care au susținut-o pe Clinton. Și o bătălie câștigată de presa tabloidă. Candidatul republican pare un derbedeu produs de industria de entertainment a selfie-ului.

11. America nu se dezminte: e o democrație în care votul decide cursul. Acesta a fost și mesajul lui Obama- mâine e tot o zi în care soarele va răsări (indiferent cine e la Casa Albă). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • asta cu nici el nu a crezut, parca am citit-o si la brexit; poate ca organele de presa (media) au avut tema sa ne abureasca si, daca la brexit mai avea vre-un rost vag, aici chiar ca era doar un exercitiu de stil; ce rost sa aburesti romanii cu insuccesul lui trump; poate doar ca sa te faci si mai putin credibil data viitoare
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Adevărul e că avem un om realmente surprins de propria victorie. E clar că nici Trump nu se aştepta la un asemenea rezultat. D-aia a dat tot ce a putut în timpul campaniei, pentru că n-avea ce pierde. Discursul de după alegeri a fost mult mai soft şi mai împăciuitor, şi cred că Trump a realizat că acum trebuie să şi pună în practică ce a predicat atâta timp. E un moment de turnură. Cert e că Trump se bucură de un cec în alb la tot ce înseamnă exprimare. Gafele i se vor ierta pentru că... e Trump. Sau pentru că e neexperimentat politic, genul de om care trebuie să se califice la locul de muncă. Pe de altă parte dacă va da greş, dezamăgirea va fi cruntă.
    • Like 0
  • check icon
    Totusi, care e discursul "rasist" al lui Trump? Cateva exemple. Care e discursul anti-imigratie? Trump e anti imigratie ilegala, indivizi care trec granita fraudulos, nu anti imigratie. A spus ca va face un zid si va face o usa prin care sa intre cine vrea, dar legal, cu viza. In ziua de azi mi se pare prudent sa-ti securizezi granitele, ca printre 100 de mexicani pot sa fie si 2-3 agenti ISIS. A spus de asemenea ca una dintre prioritati este inlesnirea procesului de obtinere a vizelor. Deci, inca o data, de unde ideea asta ca Trump este anti-imigranti? Sau luam asa de buna orice idiotenie debiteaza trusturi media de stanga precum CNN si NTY?
    • Like 3
    • @
      si daca nu va face ceea ce a zis? de azi trebuie sa inceapa constructia zidului , deportarea ilegalilor si alte isterii ; chiar era nevoie de asa ceva? diatamai serviciile nu pot stapani migratia unor amarati? sau le convine sa aiba munca la negru; stiti ca in A multi din cei veniti dupa 90"batuti chipurile de mineri , au primit permis de munca s-au angajat pe unde s-a putut , sub platiti desigur, dar cand a venit vorba dupa cativa ani nu luni de a li se atribui un statut social lucrurile se taraganau...dece? pt ca astfel erau buni de munca fara sa cera prea multe drepturi...din partea mea sa se spele pe cap cu T; eu vreau sa plece dl Klem si sa nu mai vina vreunul care sa o decoreze pe plagiatoare sau sa intoarca votul a 7 mil de oameni, caci asa cum ei si-au ales pe cine au vrut si noi aveam dreptul sa scapam de cine am vrut noi...
      • Like 0
    • @ Gabriela Negroiu
      ca obama a facut ce a promis ca face din prima zi de mandat si totusi l-au reales; sau ca ai nostri fac ce au promis si noi tot ii realegem!!??
      • Like 0
    • @ Gabriela Negroiu
      Valentin check icon
      Destul de corect raţionamentul. Trump din campanie s-ar putea să nu fie acelaşi lucru cu Trump-preşedintele. E genul de om care ar fi spus că aduce şi extratereştrii dacă asta place oamenilor. E clar că a vorbit la greu pentru că nu i-a trecut prin cap că poate fi ales.
      • Like 0
  • check icon
    „ Trump este rezultatul tabloidului migrat din presă, televiziune și industrie de entertainment în politică.” scrie autorul, dar dacă e să ne uităm la susținătorii de ultimă sută de metri ai Hillary-ei: De Niro, Jay-z, Lady GaGa, Van Hallen sau baschetbalistul ăla cu barbă de musulman, stau și mă întreb dacă e mai de râs un clovn natural sau clovnii de profesie? „Candidatul republican arată ca un website cu titlurile care țipă la tine, dar nu au prea multe în interior.”... așa e spre deosebire de candidata democrată, care arată (arăta, ca să utilizez din plin beneficiile diacriticilor mele) ca un e-mail de la o instituție oficială, dar e plin de virusuri în interior. Și pentru final „Barack Obama- un om poate prea boem pentru o funcție asociată pragmatismului și puterii.”... bine spus „poate”, sau autorul articolului își închipuie pozele din campaniile trecute, în care Obama avea pantofii găuriți în talpă de la atâta colindat prin țară, doar fuseseră propagate ca să surprindă un aspect jenant?
    • Like 1
    • @
      check icon
      ...își închipuie CĂ pozele...
      • Like 0
    • @
      Andana check icon
      De Niro, Jay-Z, Van Hallen nu sunt vedete de carton, nu sunt Kim Kardashian, au realizari remarcabile. "Baschetbalistul ala cu barba de musulman" e cel mai bun jucator de baschet din lume la momentul actual. Oamenii acestia chiar conteaza.
      • Like 1
    • @ Andana
      check icon
      Ce legătură are excelența din domeniile de activitate ale celor enumerați cu prefectu... cu politica. Dacă îți zice Hagi să te arunci cu capul într-o fântână, tu te vei conforma orbește? Orbită de performanța lui sportivă. Trecutul glorios al lui Ilie Năstase nu l-a împiedicat să fie făcut muci de sindicalistul Ciorbea la alegerile pentru primărie din '96. Sau, ce treabă are americanul mediu, ăla care care a trecut pe la secția de votare în drumul spre job, cu soarta africanilor săraci pentru care militează Bono? (sau Bozo, sau cum l-o mai chema pe solistul trupei U2) Într-adevăr, în timp ce un clovn de profesie provoacă râsul, unul de vocație, precum Trump, e doar ridicol, dar ideea trebuie privită și din altă perspectivă. Amalgamul ăla de personaje, altfel niște somități, perindate pe scenă de Hillary Clinton, sunt acolo să acapareze voturi din toate categoriile de votanți, de la orașe și sate. Sunt ca figuranții ăia de la plugușorul revelioanelor de odinioară, din spatele lui Silviu Stănculescu. În timp ce actorul recita, pe lângă el priveau în zare un muncitor cu cască, un țăran, un militar, niște pionieri etc... Ironia face ca toate „excepțiile” astea de categorii socio-profesionale, enervant de vizibile în ultimele decenii (de ajunseseră anul ăsta,numai ca să dau un exemplu, să combată fățiș deciziile Academiei de Film pentru numărul mic de nominalizați de culoare la premiile Oscar) să întărească regula, și nu au reușit performanța de one-man-show a lui Trump. Practic i-a învins cu propriile arme.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Îți replicasem aseară, dar văz că mă cenzurară, deși nu te apostrofasem, domnule Popescu'. Dezacordul pe care l-aș corecta mai degrabă, la „diacriticilor mele”, e cel de gen, al pronumelui posesiv. P.S. Da.
      • Like 0
  • Atentie la political corectness - e o boala cronicizata si in Europa. Daca politicienii europeni nu iau seama la ce s-a intamplat in SUA - aceleasi intamplari ne pandesc. Pana la urma, politica e (mai ales) pentru toti cetatenii nu doar pentru minoritati (sexuale, etnice. religioase)...
    P.s. Ma gandesc la bucuria si efervescenta cu care a fost intampinat Barack. Cum arata lumea dupa 8 ani in care a avut Butonul?
    • Like 2
    • @ TestAndrei Scurtu
      Anoo Koo Anoo Koo check icon
      Dacă „political corectness“ este o boală pentru Europa, de ce să folosim expresia „întâmplări care ne pândesc“? „Întâmplările“ ca aceasta, punerea unui Trump în fruntea țării, nu sunt oare o vindecare?
      • Like 0
  • Sa fii satul de cliesee de tipul "political corectness" nu e gresit, insa a ceda in fata afirmatiilor brute, necizelate, din disperare pentru altceva, e defectuos. Au avut de luat o decizie grea. Au ales. Am citit argumente din cele mai diverse, de la cele argumentate simplist, de genul "daca a construit un imperiu, stie ce face" pana la cele mai complexe, incadrate corect politic. Trump va conduce asa cum o bunica isi stie obiceiurile in propria gospodarie si nu accepta derogari, dar poate sa dea cu usurinta ordine gospodaresti nepotilor veniti in vizita. Va fi ghidat de principii personale, fara o imagine globala, Isi va selecta oaspetii/colaboratorii, dezinvolt, preferandu-i pe specialistii in lupte la sol :)
    • Like 0
  • Political correctness. Exact asta am simtit la prietenii romani plecati acolo. Ca au fost spalati pe creier. Ca prefera sa se minta pe ei insisi decat sa aiba probleme intr-o societate in care alt "correctness" face ca un caine care isi apara instinctiv blidul sa fie eutanasiat la initiativa familiei care declara ca isi iubeste animalul. Cat sa mai suporti sa te auto-minti si sa te faci ca ploua. Cat sa mai susti ca ai libertate de expresie dar sa te cenzurezi mai rau decat in Romania, nu din cauza CIA sau NSA ci de teama vecinilor si a colegilor de serviciu. Cine din Romania ar considera normal sa primeasca sugestia de a merge la consiliere pentru ca i-a scapat un merry christmass la birou ?!
    Pe de alta parte, da, nu cred ca Trump va schimba radical fata si politica Americii. Nu in 4 ani, oricum. Dar schimbari vor fi. Si o mica zvacnire a degetului mic al uriasului reprezentat de USA poate zgudui serios pitici cu vise de marire.
    • Like 6
    • @ Calin Ungureanu
      Anoo Koo Anoo Koo check icon
      Dacă nu reușește în 4 ani, poate că 8 vor fi de ajuns.
      • Like 0
  • Total de acord cu analiza, bravo Alex!
    • Like 0
  • Ați explicat foarte bine la punctul 8 de ce americanii au susținut un discurs anti-imigrație, rasist și sexist: excesul de political correctness. De fapt, nu excesul, minciuna numită political correctness!
    • Like 8


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult