Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Trump vs Biden: cine va fi noul președinte al Statelor Unite. Toate cele 11 state „de bătălie” au fost câștigate în 2016 de Trump

Trump - Biden

Foto: Guliver Getty Images

S-a intrat în perioada critică a alegerilor prezidențiale, legislative și locale din Statele Unite, perioadă în care nici o greșeală nu mai e permisă, fiindcă poate însemna anihilarea întregului efort de până acum.

Competiția prezidențială aliniază la start patru echipe: democrații Joe Biden-Kamala Harris, republicanii Donald Trump-Michael Pence, verzii Howie Hawkins-Angela Nicole Walker și libertarienii Jo Jorgensen-Spike Cohen.

Cele două convenții naționale ale partidelor dominante s-au încheiat cu scoaterea în evidență a unor elemente specifice de viziune și de agende de guvernare cum nu se poate mai diferite. 

Convenția democrată (17-20 august, Milwaukee Wisconsin și diferite alte sedii) a avut două teme principale: atacarea din toate unghiurile a administrației Trump și înfățișarea unei Americi pe marginea prăpastiei, rasistă, inumană și cu perspective de viitor sumbre. Subiectul violențelor urbane a fost complet ignorat.

În conținutul convenției republicane (24-27 august, Charlotte Carolina de Nord și Washington), care a adus prezența publicului pe gazonul Casei Albe, au primat cuvântările optimiste și patriotice, relatările de povești umane prezentate de vorbitori minoritari, femei, militari, politicieni și tineri.

Fiecare zi a fost precedată de o rugăciune rostită de un preot sau un rabin, fapt care a contrastat puternic cu lipsa totală a lui Dumnezeu din convenția națională democrată.

Niciunul dintre cei doi candidați la postul de președinte nu a beneficiat de un salt mare în sondaje (bounce) după convenție, dar diferențele s-au mai redus: Joe Biden continuă să conducă în cele mai multe state, cu diferențe de 3-9% (www.reaclearpolitics.com).

A început votarea anticipată (votul absenților și votul celor care nu vor fi la adresele lor în ziua alegerilor) și primele zile arată o creștere a cererii de buletine electorale față de anii precedenți și o dominație a lui Joe Biden în buletinele deja primite de centrele de votare.

Democrații domină și la colectarea de fonduri.

În luna august, campania lui Biden a colectat 364,5 de milioane de dolari, în timp ce campania lui Trump a reușit să strângă doar 210 milioane de dolari.

Raportul la colectări dintre cele două campanii este de 2:1 pentru democrați.

Donatorii lui Trump sunt - în marea majoritate - cei care trimit sume mici, pe când democrații au sprijinul mega-donatorilor, cei mai mulți dintre ei fiind membri ai elitelor: miliardarii din Silicon Valley, din business, din industria de divertisment și din media.

Avantajele democraților sunt marele suport al mediei scrise, digitale și televizate și sprijinul financiar deosebit de mare al unor magnați vizibil motivați de anti-trumpism și de dorința de a anula șansele actualului președinte de a fi reales.

Ei sunt finanțatorii campaniilor electorale și al acțiunilor de anarhism din orașele și statele conduse de guvernatori și primari liberal-radicali.

Dar, așa cum a remarcat Victor Davis Hanson, actualul partid democrat nu are o bază populară largă și alunecarea lui spre extrema stângă nu s-a asociat cu elaborarea unui program de reforme coerent: Democrații sunt un partid al lui Silicon Valley. Ei continuă să-l atace monoton pe Trump, fără a oferi o agendă alternativă convingătoare, care ar atrage majoritatea alegătorilor.

Republicanii au de partea lor o mare majoritate a populației, așa cum arată prezența publicului la mitingurile lui Trump și participarea la parăzile de suport cu automobile și ambarcațiuni organizate în multe state.

Acești oameni sunt partizanii măsurilor de asigurare a legii și ordinii, sunt pentru controlul acțiunilor destructive ale organizațiilor Black Lives Matter și Antifa, pentru asigurarea siguranței în orașele afectate de violențe, pentru continuarea agendei economice a lui Trump și pentru inițiativele de asigurare a intereselor americane în lume.

În 38 de state dintre cele 50 se știe, cu mai multă sau mai puțină exactitate, care va fi preferința electoratului.

Surprizele sunt mereu posibile, dar nimeni nu se așteaptă ca Trump să câștige statul California (55 de electori) și - în cele mai multe cicluri electorale din perioada modernă - democrații au câștigat electorii din Maine (4 electori) și Massachussetts (11 electori), pe când republicanii au luat Texasul (38 de electori).

Prognozele nu sunt însă posibile pentru unsprezece state, a căror istorie electorală arată că au optat pentru partide diferite la alegerile din ultima perioadă.

Aceste unsprezece state indecise, deschise oricărui rezultat, sunt ținta celor mai multe vizite și reclame ale echipei Trump, dar campania Biden continuă „strategia din pivniță”, cu vizite rare și restrânse și cu orientarea celui mai mare efort de campanie spre materialele de presă sau televizate.

Strategie care, spre surpriza multora, a lucrat, în special prin faptul că a restrâns numărul de gafe cu care fostul vicepreședinte a obișnuit publicul, la multe din întâlnirile directe sau la interviurile „pe viu”.

Voi da lista celor unsprezece state „de bătălie”, sau „de schimbare”, inclusiv numărul de electori din fiecare stat și rezultatul la alegerile prezidențiale din anul 2016.

Aceste state cumulează un număr de electori de 154 care reprezintă 29% din numărul total de electori.

Pentru a deveni președinte, un candidat trebuie să adune minimum 270 (jumătate plus 1) de electori, din totalul de 538.

De asemeni, se acordă multă atenție statelor în care diferența la care s-a câștigat în anul 2016 a fost foarte mică: Michigan (Trump cu 0,3%), New Hampshire (Clinton cu 0,4%), Wisconsin (Trump cu 1%), Pennsylvania (Trump cu 1,2%), Florida (Trump cu 1,2%), Minnesota (Clinton cu 1,5%), Nevada (Clinton cu 2,4%), Maine (Clinton cu 2,7%).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Emil check icon
    Domnul Martin se intoarce dupa un nou excurs in lumea stirilor noi si vechi, usor de aflat, din care extrage in mod foarte selectiv ceea ce ii sustine crezul politic. Nu stiu cum Republica permite unui om sa induca in eroare intentionat.

    Unele argumente sint fie rizibile fie... intentionate, amatoristice? Exemplu "Republicanii au de partea lor o mare majoritate a populației, așa cum arată prezența publicului la mitingurile lui Trump...". Esantion reprezentativ, nu? Faptul ca acum patru ani Clinton a avut 3 milioane de voturi in plus conteaza? Bineinteles ca nu.

    Democratii sint elitisti, sustinuti de mass media, Trumpistii (ca e tot mai greu sa ii numesti republicani) sint sustinuti de talpa tarii. Mass media nu il pupa in dos pe presedinte, deci e clar impotriva. Noroc cu Fox News care, btw, e postul cu cea mai mare audienta nationala de multisor. Dar ei nu sint maintream mass media. Asta conform acestui "neutru" autor de articole, baricadat in idei putine si speriat de cei care vor sa nu mai fie negri ucisi doar pentru ca sint negri.
    • Like 6
    • @ Emil
      Când am ajuns și eu la partea cu majoritatea mi-am zis că articolul e atât de părtinitor încât nu merită să pierzi dimp cu el. De fapt îl știam așa pe autor de la alte articole similare, am zis totuși să citesc pentru comentarii. Poate că pe asta și mizează Republica, publică articolele trollului ca să facă trafic cu cititorii indignați.
      • Like 3
  • Gabriei check icon
    eu nu cred ca a existat un presedinte mai investigat și pus sub tot felul de acuzații decât Donald Trump. Și nici nu stiu sa fi fost vreun presedinte cu atâția colaboratori arestati. A existat o zi din mandatul sau in care sa fie liber de anchete? Cu toate astea și în ciuda eforturilor si resurselor uriașe angajate, nimic nu s-a dovedit a fi adevarat din tot ce i s-a pus in cârcă.
    • Like 2
    • @ Gabriei
      Cred că aveți o definiție greșită pentru "nimic". Mai mulți colaboratori ai lui Trump au fost condamnați definitiv și irevocabil, asta înseamnă că au făcut lucruri ilegale. Trump însuși NU a fost anchetat de procuratură pentru că e președinte în funcție și are imunitate, vedeți de exemplu raportul Mueller care investighează orice, mai puțin pe Trump, pentru că legal nu are voie. Singurul organism care poate investiga președintele în funcție este parlamentul lor și acolo știm că a fost salvat în Senat de majoritatea politică.
      • Like 5
  • Bro, "parăzi" poate se zice la tine in Tenesí. Despre restul nu comentez, pentru ca sti ca mi se face greata chiar daca beau o sticla de Pepto-Bismol.
    • Like 1
  • Oricum ar fi, eu il consider pe Trump cel mai jalnic presedinte al SUA EVER.... Copilaros, egocentric, lipsit de maniere side educatie, cu un discurs de tot rahatul (pardon de expresie), cum sa spun, cred ca multi sefi de stat din Africa i-ar da clasa.... Unul din aia care si-a construit averea incepand cu minciuni catre ANAF-ul lor, pentru a plati mai putine taxe. Nixon care a trebuit sa plece datorita scandalului Watergate era cu mult peste nivelul acestui maimutoi; Bill Clinton a avut povestea cu Monica, urat rau dar parca cu consecinte mai putin grave decat prostia crasa a lui Trump (pe bune? serios? sa spui ca ar trebui sa se faca injectii cu dezinfectanti pentru a se scapa de virusul COVID-19? in primul rand trebuie sa fii prost cu clabuci si apoi musai iti lipseste bunul simt, adica chestia aia care te impiedica sa-ti spui ritos parerea in domenii in care habar n-ai o iota.....).
    • Like 6
    • @ andreea dragusin
      dan check icon
      ,,adica chestia aia care te impiedica sa-ti spui ritos parerea in domenii in care habar n-ai o iota.....)."

      Ups, tocmai ai spus!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult