Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce vor militanții AntiFa, noii „teroriști urbani”. Neoliberalismul american sau socialismul dus la extrem

Pe 21 ianuarie, în ziua instalării președintelui Donald Trump la Casa Albă, paralel cu imaginile de la festivitățile de inaugurare, televiziunile au arătat aspecte de la protestele care aveau loc la mică distanță. Dar ceva a apărut ca neobișnuit. Unii dintre protestatari nu erau grupuri care manifestau cu pancarte și scandând lozinci, ei erau majoritatea îmbrăcați în negru, aveau fețele acoperite și erau vizibil concentrați pe acțiunile de distrugere și vandalizare.

(Foto Guliver/Getty Images)

În săptămânile următoare, acești protestatari de un tip nou, despre care am aflat că se numesc black bloc și că fac parte din organizația AntiFa (nume derivat de la termenul de antifascist) au fost din nou văzuți în acțiune la protestele universitare, mai ales cele de la universitatea Berkeley din California și la mitingurile pro-Trump, a căror desfășurare a fost oprită de ei prin violență.

Mai înainte, grupuri de demonstranți BB (black bloc) au protestat la întrunirile internaționale pentru promovarea economiei globale și la formarea pichetelor care sancționau companiile comerciale „vinovate" de încălcarea drepturilor salariaților lor: Starbucks, Old Navy, GAP, Adidas, Urban Outfitters și altele.

(Foto Guliver/Getty Images)

S-a putut observa că există un prototip al acestor manifestanți, haine negre cu glugă, măști de hokey sau măști Anonymous, cagulă, ochelari de schi sau de soare negri, căști de motocicliști, fulare negre, mănuși... Mulți poartă bâte, spray-uri cu piper, lanțuri. Și e clar că fac parte din grupuri organizate și antrenate.

Iar drapelul lor, o variantă a grupurilor anti-fasciste mai vechi din Europa, are imaginea celor două steaguri: roșu (comunist) și negru (anarhist).

Natasha Lennard (The Nation, ianuarie 2017) ne lămurește un pic dându-ne prime informații despre această mișcare, cu o existență mai veche, dar exacerbată de alegerea lui Trump.

  • AntiFa se definește ca o mișcare opusă fascismului. Ea introduce un set de strategii și practici, care s-au dezvoltat de la începutul secolului XX (antifascismul italian), ca un răspuns de confruntare a grupurilor fasciste... AntiFa combină mișcările de stângă radicală cu politica anarhistă și respinge rasismul, sexismul, homofobia, și islamofobia.

Cu alte cuvinte, AntiFa devine componenta de opoziție directă, prin acțiuni violente, la elementele țintite de campaniile cunoscute de multă vreme ca poliție a limbajului, înglobate în confruntarea ideologică numită corectitudinea politică.

Dar apare o problemă, care nu a fost, probabil, anticipată: protestatarii care se reclamă din ideologia și mișcarea antifasciste reintroduc în societatea contemporană procedee și metode aplicate tocmai de grupările de forță care au consolidat puterea politică a partidului nazist din Germania anilor '30 și a partidului lui Mussolini în Italia de după primul război mondial. Numai culoarea îmbrăcăminții îi deosebește pe agresorii antiFa, care poartă negru, de batalioanele de asalt (Sturmabteilung SA) germane, care purtau uniforme brune. Și acele forțe, ca și noii teroriști urbani din orașele americane, au ales bătaia, distrugerea și intimidarea ca argumente ale discursului politic. Jalnic...

Grupurile black bloc au apărut pentru prima dată în Germania, la începutul anilor '80 și numele lor der schwarze bloc a fost introdus de presa țării. După exemplul Germaniei, organizații similare au apărut în alte țări europene și - în câteva decenii de activitate - tacticile lor s-au definit prin lupte de stradă, vandalismul proprietăților private, demonstrații fără aprobare, baricadare și blocare de străzi, atacarea forțelor de ordine, ajutor pentru evadarea celor arestați, solidaritate de grup în populația închisorilor și distribuire de materiale.

În peisajul politic american, grupurile de „blocuri negre” sunt noi și - până de curând - activitatea lor, care a început cu mitingul de la Pentagon din anul 1988, care protesta pentru ajutorul SUA pentru milițiile de dreapta din El Salvador, a fost sporadică, dar se pare că se intensifică acum, sprijinită de forțele care se opun alegerii și programului lui Donald Trump.

Black Bloc american fuzionează cu AntiFa și încearcă o răspândire a agendei lor politice prin facebook (Anti-Fascist America), website-uri ca www.antifascistnews.com, www.torchantifa.org, ARA - antiracistaction.org, SHARP - Skinheads Against Racial Prejudice și www.nycantifa.org, mitinguri universitare, publicații ca AntiFa Bulletin, podcasturi și instrumentele din mediile sociale.

Este interesant de citit lista donatorilor care finanțează grupările AntiFa: Federația Profesorilor din Detroit și din California, Fundația Ford, Voluntarii pentru Acțiunea Afirmativă, Consiliul Central al Muncii din San Francisco, Universitatea din Bowling Green sunt câțiva dintre cei care contribuie financiar pentru mișcarea de terorism politic (www.reddit.com).

Dar, comparat cu grupurile antifasciste originale (Italia, Germania, Spania din secolul trecut), multe sprijinite direct de Comintern și conducători politici sovietici ca Leon Troțchi, noile grupări de tip AntiFa înțeleg prin fascist acel adversar politic care se opune noului liberalism american, cunoscut și sub numele de progresism. Conducătorii lor folosesc nediferențiat termenele de nazist și fascist, demonstrând o clară incultură politică, de asemeni au făcut în mod repetat afirmația că fascismul italian și nazismul german sunt ideologii de dreapta, deși istoria lor este cea a unei origini directe din socialismul celor două țări.

(Foto Guliver/Getty Images)

Liberalismul clasic avea ca piloni principali crezul în libertatea socială generală, libertatea inițiativei economice (liberalism economic), piața liberă și neîncorsetată de reglementări guvernamentale, reducerea la maximum a dimensiunilor și puterii guvernului, scăderea taxelor, statul de drept și drepturile civile.

Neoliberalismul american, care este de fapt o variantă a socialismului și care a căpătat o pondere mare în rândurile politicienilor democrați, este pentru un rol dominant al statului (statism), pentru reglementări stricte ale economiei (capitalism controlat de stat), pentru controlul guvernamental în toate domeniile societății, pentru politica statului asistențial. El sprijină justiția socială, multiculturalismul, acțiunea afirmativă, corectitudinea politică, avorturile și căsătoriile homosexuale. Multe dintre conceptele neoliberale americane derivă din curentul filozofic al marxismului cultural, inițiat de scoala de la Frankfurt și importat în Statele Unite de intelectualii refugiați din Germania și Austria, în frunte cu Herbert Marcuse.

Este o reacție constantă a stângii neoliberale să sancționeze cu epitetele fascist, rasist, sexist, clasist, homofob pe oricine se opune ideilor ei. Din acest punct de vedere, numele de AntiFa (scist) al organizațiilor intrate recent pe scena politică americană poate fi tradus mai corect prin cei care se opun adversarilor neoliberalismului.

În peisajul politic contemporan american, caracterizat prin sciziuni mai mari decât în trecut, printr-o intoleranță agresivă și printr-un partizanat politic de tip tribal, organizații ca AntiFa contribuie la escaladarea violenței până la nivele record. În mediile universitare și urbane, intimidarea, amenințarea și atacul înlocuiesc dezbaterea și dialogul și la aceasta contribuie o grupare resuscitată din resturile unor mișcări istorice, de la care noii prozeliți, costumați în negru, păstrează numai numele și nici pe acesta nu-l înțeleg cu adevărat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu ce prafuri trage pe nas autorul lol dar sa spui ca neoliberalismul e socialism necesita agilitate si o gimnastica mentala extrema
    • Like 0
  • NU VA FI PACE FARA EGALITATE (parafraza la Platon) si derivatie din "Imparat si proletar"
    O fiinta (specie ?!)
    superioara nu poate accepta inegalitatea !
    • Like 1
    • @ Costel Voiculescu
      Nimeni nu e egal. Toti suntem diferiti! Suntem egali doar in ochii lui Dumnezeu
      • Like 0
  • În primul rând, Donald Trump este propus de Conservatori republicani, care sunt de dreapta. Citiți Amendamentele Constituției americane, uitați-vă în agenda leftiștilor, care se detașează din ce n ce mai mult de liberali, apoi trageți concluzii.

    Leftiștii liberali din SUA sunt extremiști până în măduva oaselor, scandează jos Trump având secera și ciocanul după pancarte.

    Pentru o viziune mai aprofundată, începeți cu o documentare temeinică începând cu Jordan B Peterson din Canada, apoi coborâți geografic înspre SUA și căutați Ben Shapiro, pentru început.

    De asemeni, recomandat este și SJWs vs Logic, dacă vreți și porție bună de râs în ceea ce privește aberațiile izvorâte din prostia crasă a leftiștilor, care propun îngrădirea dreptului la liberă exprimare prin cenzură, pe motiv că suferă dacă li se spun adevăruri în față.

    Înainte să credeți că tot ce e anti, e anti, citiți câteva studii de manipulare, îndoctrinare și propagandă. Sau întrebați generațiile care ne-au crescut, par s fi avut contact direct cu politicile socialiste care se vor injectate în federația americană.

    Ah, și mai mult, aruncați un ochi și la Venezuela - Maduro.

    Mulțumim pentru articol, folositor pentru încuiați.
    • Like 3
    • @ Lorena Craia
      Haha ce sa vedem la Ben Shapiro acel gish galloping papagal?
      • Like 0
  • Răspuns Dlui Ventidius,
    Foarte bune precizările dumneavoastră pentru care vă mulțumesc.
    Martin
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Wow, ai naibii progresisti cat de violenti au ajuns ei, incredibil, nici nu-mi imaginam. Inteleg ca sunt deja sute, mii de proteste cu organizatiile astea AntiFa, care vandalizeaza orasele Americii, au deja milioane de adepti si imping SUA spre apocalipsa :))). Acum vorbind serios, pe cand un articol despre Alt-Right? poate si o comparatie serioasa numerica intre cele 2 orientari, care sunt mai numerosi? care sunt cu adevarat mai agresivi???
    PS: M-am saturat pana peste cap de conceptul asta ca nazistii sau fascistii au fost de stanga. Serios, enorm de multi americani chiar considera pe nazisti socialisti (pentru ca este in nume, nu??). Cum nazistii au fost dusmanul, cum comunistii inca erau dusmanul, a fost foarte simplu multa vreme sa se puna egalitate intre cele 2.... dar sa se propage in continuare ideea asta mi se pare foarte periculos. Au avut componente socialiste la inceput??? Bineinteles, dar conteaza ce au devenit in preajma celui de-al 2-lea razboi mondial: EXTREMA DREAPTA!!!
    • Like 2
    • @ Bayard
      Simplul fapt ca v-ati plictisit sa auziti o afirmatie nu face afirmatia respectiva mai putin adevarata. Fascismul si nazismul au fost miscari de stanga pentru ca politicile lor economice si sociale erau clar de stanga. Pana si rasismul isi are originea in teoriile pseudostiintifice la moda printre progresistii vremii.
      Numele de partid national socialist nu era ales intamplator, exprima exact doctrina politica a partidului. E drept ca era vorba de un socialism care respingea marxismul, dar socialismul nu se reduce la marxism.
      Ceea ce defineste orientarea politica a unui partid sunt politicile sociale si economice pe care le propune, viziunea asupra rolului statului, asupra proprietatii private. Ori toate astea erau exclusiv de stanga. De ce ai numi ca fiind de dreapta o miscare care nu sustine politici economice sau sociale de dreapta? Doar pentru ca este nationalista? Nationalismul, de fapt, e neutru politic, poate fi adoptat atat de stanga cat si de dreapta. Exista comunism internationalist dar si comunism nationalist, precum cel al lui Ceausescu. Asta nu il face pe Ceausescu de dreapta, doar il apropie de stanga national socialista.
      • Like 4
    • @ Bayard
      dalex check icon
      Defineste extrema dreapta.
      • Like 0
    • @ Bayard
      Cât studiu de caz aveți în privința leftiștilor din SUA? Cât studiu aveți în privința lui Karl Marx și Egel? Cum a evoluat? Care sunt principiile de bază ale socialismului, ale utopiei socialiste ș.a.m.d?

      Întreb.
      • Like 1
    • @ Bayard
      Conform astora nazistii ALT RIGHT sunt "very fine people"
      • Like 0
  • check icon
    Da, pentru ca asta e stirea in SUA azi, antifa, in nici un caz scandalul Comey, sau faptul ca Trump scuipa cu nonsalanta secrete rusilor, sau investigatia Trump-Rusia. Nu, domnule, ce e important acum in SUA e antifa. Ca si cum ai vorbi despre Romania de azi si te-ai concentra pe Noua Dreapta. Pentru ca domnul Martin tine neaparat sa ne arate cat e el de oripilat de multiculturalism si corectitudine politica. Domnul Martin nu e deranjat de miscarile de white supremacists, de saluturile naziste Hail Trump, pentru ca de ce sa te legi de ambele extreme, sa faci o analiza coerenta si echilibrata, cand e mai terapeutic sa o faci pe victima, si mai simplu sa hiperbolizezi o miscare marginala in SUA. Domul Martin e un snowflake, si are nevoie de un safe space in care sa se desfasoare fara frica de antifa, sau de neoliberalismul american, care vezi doamne il inunda pe domnul martin cu "epitetele fascist, rasist, sexist, clasist, homofob", nemeritat sunt sigur. Si, apropo, domnule Martin, masca nu e Anonymous, e masca Guy Fawkes, e din benzile desenate din anii 80, cu mult inainte de aparitia Anonymous, si e un simbol al dizidentei si revoltei, nu doar al hackerilor.
    • Like 2
    • @
      Pai mergeti pe Huffington Post cu ai dvs. comunisti, ca va scrie acolo exact ce vreti sa cititi. Ce va mai deranjati pe aici sa cititi si opinii contrare propriior pareri
      • Like 2
    • @
      Victor66 check icon
      Extrema dreaptă în SUA nu umblă pe stradă cu scuturi și bastoane de lemn ca să îți dea în cap dacă li se pare că nu ești de acord cu ei.
      • Like 3
    • @
      Vă rog să definiți white supremacist, în loc să repetați ca papagalul ce este în presă.
      • Like 1
    • @ Victor66
      Extrema dreaptă din SUA sunt conservatori republicani. Și sunt terorizați zilnic de toți nebunii, cu ideologiile lor de ”socialismul e bun”. Adevenit o problemă majoră corectitudinea politică în momentul în care violează drepturi fundamentale. Se dorește cenzură.
      • Like 2
    • @ Deploribus Unum
      Misto avatar Pepe. Ce se mai intampla pe Stormfront la voi acolo?
      • Like 0
    • @ Victor66
      Da, umbla cu arme automate si uniforme si politia se roaga de ei.
      • Like 0
    • @ Lorena Craia
      Nazistii albi fac parada cu arme automate si politia ii linge in fund. Trump le zice "oameni de treaba".

      Pe negri ii impusca ca au bomboane in buzunar.
      • Like 0
  • Răspuns Dnei/Drei Anca Păduraru.
    Imi pare rău să vă spun, dar sunteți foarte greșită. Pe Margaret Thatcher și pe Ronald Reagan, campioni ai conservatorismului, îi înglobați la liberali, ba încă în rândul celor "extremi" (!!).
    Apoi afirmați că doctrina liberală extremă cere "retragerea cvasi totală a statutului (probabil ați vrut să spuneți statului) din societate. De unde ați scos asta?
    V-ați început comentariul cu un îndemn făcut propriei dumneavoastră persoane; "Hai să-nnebunesc!". Chiar ați vrut să să ne dovediți că că e chiar așa?
    • Like 4
    • @ Martin Martin
      Verbul a gresi, in limba romana, este doar atat. Doar in engleza "you are wrong". In romaneste, pur si simplu gresesti. Revizitati limba. Da, Thatcher si Reagan erau conservatori, in acceptiune europeana, sau neoliberali, in acceptiune americana. Asa ca e fals sa afirmati ca neoliberalismul este de stanga.
      • Like 2
    • @ Anca Paduraru
      Neoliberalii, doamnă, sunt iubitorii socialismului, sau dumneavoastră nu vă documentați cum trebuie? Nu citiți ziare, urmăriți dezbateri ad-hoc ale unora și alte altora și vedeți care vi se pare rațional. Apoi căutați date despre cine e și ce face.
      • Like 1
    • @ Lorena Craia
      Fato du-te si te culca ca ezti pe alaturi cu politica si ideologia.
      Neoliberalismul este de dreapta. Like very much so.
      • Like 0
  • De fapt in spatele acestor grupuri direct sau indirect ideile si munitia originala a fost nascocita de profesorii universitari platiti din banul public, indivizi in turnul lor de fildes si cu capul in nori. Persoane care niciodata nu au lucrat la privat, si nu au simtit greul, sa vada cat de greu se vinde un produs, chiar si sa vinzi cateva tone de cuie de la o mica fabrica cu 2-3 angajati nu-i usor. Amintesc ca in intelectuala Franta, doar dupa ce in URSS s-au recunoscut public crimele stalinite s-au treziti si ei, dar au continuat sa-l adore pe Mao, "ca mare om de stat si ganditor al secoloului XX", vorbim de intelectuali francezi de mare greutate, Sartre, Simone de Beauvoir, Roland Barthes, Michel Foucault, Alain Peyrefitte abia prin anii 70 un sepcialist in desene chinezesti a vizitat china cu bursa si a ramas cu gura cascata cum au fost ucisi profesorii in marea revolutie culturala,vro 20 milioane de victime, a scris o carte in Franta (Le parapluie de Simon Leys) Pierre Boncenne pe care nici o editura nu vroia s-o publice, primea din toate partile critici.
    • Like 4
  • Hai sa-nnebunesc! Dnul Martin S. Marin face o noua definitie de dictionar, cu semn schimbat, pentru neoliberalism! Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans: neoliberalism este TAMAN PE DOS decat afirma el; este liberalismul agresiv de care aveam parte de la Reagan si Thatcher incoace, este doctrina liberala dusa la extrem, care cere tocmai retragerea cvasi-totala a statutului din societate. Daca pornesti de la asemenea premise false, in ce fel pot fi concluziile? Jalnic. Jalnic si editorul care habar n-are despre ce e vorba in propozitie, daca publica asemenea materiale lipsite de noima.
    • Like 5
    • @ Anca Paduraru
      Bayard check icon
      Probabil se gandea la modul in care considera americanii liberalismul....
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Pt americani tot ce e la stanga de Hitler e comunism
      • Like 0
  • check icon
    Manifestările agresive ale „progresiștilor” seamănă bine cu manifestările agresive ale bolșevicilor/comuniștilor europeni din anii 1920-1930, ăia care au determinat Germania să capituleze în 1918, chiar dacă nu stătea rău pe front.
    Și acum o întrebare logică: de ce nu este încă această mișcare etichetată corect, ca mișcare teroristă, și tratată ca atare? Singura explicație este că e de fapt sprijinită politic de democrați, de la cel mai înalt nivel! Aceștia se bazează pe faptul că oamenii normali, cu slujbe și copii, nu-și vor crea niciodată o mișcare de contracarare a acestor bătăuși. Eu sper că lumea normală se va trezi și va pune și ea mâna pe bâtă, dacă autoritățile nu-și fac treaba în această privință!
    • Like 5
    • @
      check icon
      Cu scuzele de rigoare dacă sunt cumva prea direct, dar capitularea Germaniei și a Austro-Ungariei a avut motive mai largi. Tragedia Germaniei din anii ’20 nu s-a datorat atât faptului că a capitulat, ci faptului că Franța i-a impus condiții nu numai umilitoare, ci și imposibil de îndeplinit. Ca atare, ascensiunea nazismului și declanșarea celui de-al doilea război mondial au cauze ample și complexe, inclusiv seria de concesii făcute Germaniei, deja agresive, de Franța și de UK. Ca întotdeauna în istorie, concesiile unilaterale au urmări catastrofale, inclusiv și mai ales pentru cei care le-au făcut.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Nu, eu mă refeream exclusiv la capitularea Germaniei, datorată în principal situației interne volatile, care devenise explozivă datorită acestor bolșevici/comuniști militanți. Între aceștia și militanții „progresiști” pomeniți în articol există o mare asemănare!
      • Like 2
    • @
      check icon
      Toate grupurile extremiste seamănă, extrema stângă și extrema dreaptă se ating și au multe puncte comune. Este, probabil, și motivul pt care, după al doilea război mondial, mulți legionari au intrat în PCR, fuziunea conducând la acel ciudat național-comunism al perioadei Ceaușescu, ai cărei germeni sunt mai vechi.
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Germania nu statea rau pe front? Situatia se apropia de dezastru, frontul stabil se prabusise. Bineinteles, Germania e mare, este perfect posibil ca ar fi putut restabili situatia, dar pentru cat timp? Considerand numarul de soldati pe care americanii incepusera sa-i trimita?? In plus, din punct de vedere economic Germania era in colaps stii ca se ajunsese inclusiv la situatia sa scoata conductele de pe strazi ca sa faca rost de metal? :). Da, nazistii au profitat de impresia ca Germania a capitulat nedrept, dar pur si simplu nu e adevarat.... razboiul era pierdut. Ar fi putut s-o lungeasca, dar cu ce scop sau rezultat?? O distrugere a oraselor Germaniei in 1919 in loc de 1944?
      • Like 0
    • @
      dalex check icon
      De notat faptul ca Nicolae Ceausescu ( fratele mai mare al Dictatorului cu acelasi nume ) a fost legionar cu acte in regula. Se pot gasi pe internet informatii mai detaliate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult