Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Trump vs. Clinton, Băsescu vs. Năstase, Geoană

Probleme cu solicitarea președintelui Iohannis adresată Procurorului General, privind urgentarea unor dosare? Nerespectarea independenței Justiției? Stați să vedeți ce e în America: un om care ar putea fi președintele SUA zice sus și tare că dacă ajunge la Casa Albă „I`ll instruct my General Attorney to get a special prosecutor to look into your situation”, adică s-o ancheteze pe Hillary Clinton pentru încălcarea legilor secretului de stat în utilizarea email-urilor personale.

Să luăm cuvintele pe rând. Meu. Procurorul meu general, spune Trump. Al lui. Proprietatea lui. Nici Stalin nu cred că l-a numit „al meu” pe A. I. Vîșinski.

„Îl voi instrui”. Posibilul președinte îl tratează deci ca pe o marionetă, ca pe un robot programabil pe șeful procurorilor din America. Îi ordonă cine și în legătură cu ce să fie anchetat. Îi cere să facă rost de un „procuror special”, adică nu unul „obișnuit”, care să investigheze cazul potrivit legilor, ci unul care...

Când H. Clinton îi răspunde, corect, că nu el e conducătorul Justiției, Trump o dă de masă direct, zbang!, ca să vorbesc în termenii personajului: „Dacă aș fi, matale ai fi în pușcărie!”.

D.Trump se consideră deci pe sine denunțător, procuror, judecător și călău al adversarului său politic, făcând uz de puterea funcției prezidențiale.

Wunderbar, harașo, dar ca să nu ne ducem atât de departe, în timp și spațiu, ați mai auzit pe aici, pe la noi, așa ceva? Nu sunt decât 12 ani de când T. Băsescu le dădea întâlnire adversarilor săi din campania electorală „La țepe, în Piața Victoriei!”, îi aresta „cu mâna lui” pe miniștrii corupți și îl „lipea de pereți” pe contracandidatul său, A. Năstase.

Echivalentul „filmulețului” cu copilul lovit de Băsescu în campania din 2004, scos de la păstrare în cea din 2009, este înregistrarea sărită acum din cutie cu D. Trump vorbind în 2005 despre femei ca animăluțe cărora, o vedetă ca el, „le poate face orice” și ele nu zic nici pâs. Și cum se dă fără nicio apăsare și la femei căsătorite. 

Putem pune, de asemenea, pe locul vizitei nocturne la S.O. Vântu a lui M. Geoană, fost ministru de externe, candidat prezidențial, scandalul email-urilor private care-i stă în cârcă lui H. Clinton, ministru de externe, candidat prezidențial.

În 2004 și 2009, românii au avut de ales între brutalitatea și despotismul antidemocratic, de o parte, și fățărnicia arogantă, de partea cealaltă. Asta se întâmplă și acum în America.

Trump mi se pare că a spus un singur lucru de bun-simț azi-noapte: „Ea are ură în inimă”. Nu știu cine arată mai urât pe dinăuntru, Trump sau Clinton, cum n-am știut asta nici despre Băsescu, Năstase, Geoană.

După cum stau lucrurile acum, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, se pare că, între două fețe ale demonului, americanii vor alege invers decât românii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca asemanarea lui Trump cu Basescu e cam fortata.
  • Like 0
  • @ Radu Pasa
   Eu cred că e foarte bună asemănarea, dincolo de detalii care apar diferite.
   • Like 1
  • @ Radu Pasa
   Doi mitocani îmbibați de obrăznicie, nesimțire și tupeu. Diferența este că Unul plesnește copii peste față, altul femei peste fund,
   • Like 1
  • @ Florian Nicolaescu
   Scuze pentru greșelile din ultima frază, reiau. Diferența este că unul plesnește copii peste față, celălalt femei peste fund.
   • Like 0
 • <<Trump mi se pare că a spus un singur lucru de bun-simț azi-noapte: „Ea are ură în inimă”.>>

  De unde pina unde, domnule CTP? Eu nu vad nici o ura in timp ce DT instiga la ura din momentul cind si-a inceput campania electorala. N-o fi Hillary usa de biserica dar nici chiar minata de ura n-o vad. Iar chestiunea cu email-urile a fost clarificata de FBI si nu exista nici o problema legala dar ca si in RO suporterii unei parti ignora orice institutie oficiala argumentind ca ar "acoperi" pe adversar. Pe CNN este o rubrica foarte folositoare in care se iau afirmatiile fiecarui candidat si se explica clar daca si cum au mintit sau spus adevarul. O sa vedeti ca Trump minte cu nonsalanta, cam asa cum fac cei de la Antena 3 si cei pe care-i suporta. Da, stiu, CNN e post partinitor. :o) O fi dar acolo e scris in clar si cu argumente deci nu trebuie decits sa judecati cu mintea voastra, daca aveti asa ceva si daca sinteti dispusi:

  http://www.cnn.com/specials/politics/2016-reality-check
  • Like 1
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Mie mi se pare mai degrabă mânie, decât "ură în inimă"...Eu îmi aduc aminte cum Hillary a vizitat Bagladeș-ul și a cerut să fie intervievată expres de o femeie jurnalist, dar care era și coruptă. Cel mai important ar fi să putem alege o persoană onestă...
   • Like 0
 • Asa cum scriam si la articolele precedente ale lui CTP, imbatraneste urat. S-a dat acum la batranete cu "establishment-ul", cu globalistii politically correct. Si-a construit pe vremuri o reputatie de ziarist crancen, neiertator cu ipocrizia, fariseismul, cu nemernicia lumii in care traim iar acum nu stiu, varsta, frica, inmuierea coloanei verticale, nu-mi dau seama ce anume, il fac sa practice intr-un mod politically correct, pupincurismul spre establishment si globalisti. Inca o data, rusine d-le CTP pentru mizeria de articol ce ni l-ati prezentat.
  • Like 0
  • @ Sergiu F.
   Ca cititor, simt nevoia, si in cazul opiniei dv.( cum s-a petrecut si in zilele anterioare fata de un text la fel de impropriu ca si al dv.) sa-mi exprim dezacordul privind maniera inadecvata in care va exprimati punctul de vedere.
   • Like 3
  • @ aurora oncescu
   acknowledged.
   • Like 0
 • Ar fi de ras , daca nu ar fi de plans... Daca si America ajunge sa aiba astfel de oameni in competitie pentru cel mai tare rol , ce pretentii sa mai avem de la ai nostri? Zau, trebuie sa ne traim vietile fara a ne mai intreba nimic din ceea ce se intampla anormal, sa ne traim pasiunile, sa traim clipa si , in general, sa traim! Cat mai intens, independent de toata mizeria din jur!
  • Like 1
  • @ Danescu Cristina
   Chiar mă pune pe ganduri ce ați scris...Cum să trăiesti "independent" de mizeria din jur? (se poate?) Știți cum sună asta? Ca toată generația asta de "trăitori ai vieții scurte" cu week-end breakout, cu ieșiri la restaurante, cu concedii te miri pe unde... Vă rog să ma contraziceți dacă greșesc, poate nu am inteles eu bine.
   • Like 0
  • @ Ligia Marina Enachioiu
   Poate nu ati inteles bine lumea in care traim. Nu stiu ce varsta aveti, dar eu am ajuns la varsta unor concluzii. Toata viata m am ferit sa trag concluzii, din dorinta de a nu fi pripite, de a nu avea toate argumentele...Acum le am. Nu ca le-as fi cautat cu infrigurare ci,pentru ca s-au rostogolit ele peste mine acoperindu-mi toate asteptarile rand pe rand. In scoli,mizeria creste, independent de vointa mea,(si de-aici porneste totul), sanatatea urmeaza traseul intereselor, fara sa se impiedice de mine sau de semenii mei, doctoratele costa din ce in ce mai putin, coloanele vertebrale sunt din ce in ce mai incovoiate si mai fragile. Iar in aceasta atmosfera "calda", mamaitele, din 4 in 4 ani isi pun baticul pe cap si trandafirii in piept si merg, cu o sarguinciozitate de sisif, sa se asigure ca eu raman inca 4 ani anti-... si asta in surlele si trambitele unor chipuri frumos aranjate din ecrane, dealtfel responsabile cu formarea de modele pentru noi .Pe-"afara" : o superputere cu 320 milioane de oameni nu gaseste pe altcineva mai breaz decat Trump sau Clinton sa i conduca , iar academicienii suedezi raman profund impresionati de vanarea de vant.
   Da, specia umana are oameni minunati , da' prea putini. Asta este cea mai importanta concluzie la care am reusit sa ajung. Si ca, in general, les jeux sont faits! Asa ca , nu stiu daca reusesc sa traiesc chiar independent de mizeria din jur,dar macar merita sa incerc! Si , fiind agnostica, ma rezum la a-mi face cat mai frumoasa viata asta scurta, lasand altora vesnicia din Rai !
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Mulțumesc de răspuns. Sunteți dezamagită, așa înteleg acum. Totuși v-aș spune ca orice-ar fi comcluziile nu se pot "rostogoli peste noi"...nici măcar intamplarile, exceptand cazuri foarte rare.
   • Like 0
 • Marius check icon
  Am intrat azi pentru prima data pe acest site. Citesc primele fraze si ... stupoare !
  Domnule Popescu, sa-l trageti de urechi pe domnul care a scris cuvântul "âncepe" în acest mod. Trist.
  • Like 0
 • „ Nici Stalin nu cred că l-a numit „al meu” pe A. I. Vîșinski.” Nici n-ar fi avut de ce să o facă,Ar fi riscat o cacofonie. Justiția comunistă era legată ombilical de staul cu aceeași natură. Se poate spune că Stalin, ca de altfel și ucenicii săi, era mai abil în astfel de situații. Justiția, implicit, procuratura, nu era a lui, ci a poporului CONDUS DE EL. Un fel de „Nu mai am! Ba mai am!” al circarilor din bâlciurile de provincie. Adică, „nu e a mea, dar face tot ceea ce îi ordon”. Nori roșii deasupra Americii! Fără alb, fără albastru, fără stele! Doar cu o stea. Acea stea.
  • Like 0
 • Alex Alx Alex Alx check icon
  http://insider.foxnews.com/2016/10/10/giuliani-donald-trump-scored-one-biggest-knockouts-ever-presidential-debate
  • Like 0
 • Şi de ce am votat noi invers decât americanii? De ce la noi a fost bun Băsescu-Trump? În 2004, pentru că în 2009 Geoană-Clinton a câştigat alegerile în România, dar le-a pierdut după numărarea voturilor din diasporă... Baconschi şi asociaţii ştiu de ce. Parchetul General şi DNA-ul nu au vrut să afle. Astăzi aflăm de ce: doamna Kovesi aştepta rezultatul în casă la G.Oprea şi rezultatul era cel aşteptat. În anul 2012, Dragnea a încercat să influenţeze rezultatul referendumului dar n-a reuşit. Băsescu a rămas preşedinte. Cu toate astea, spre deosebire de Baconschi şi asociaţii, Dragnea a fost condamnat pentru fraudarea referendumului... La Paris s-a votat un om la 14 secunde... Eu doream şi încă mai aştept o reconstituire. Cu Baconschi în rolul principal iar în roluri secundare ceilalţi ambasadori: în Spania, au fost 20 748 de voturi în primul tur şi 35 771 în al doilea. Creştere: 72%.; în Italia, au fost 24 467 de voturi în primul tur şi 42 509 în al doilea. Creştere: 73%. Putem continua... Aşa ceva nu este posibil în SUA. Din această cauză am avut noi Trump de două ori. Darren White n-a fost un nebun. Eu încă mai aştept o anchetă cu privire la votul din diasporă din 2009. Cu Biblia pe capota maşinii...
  • Like 2
 • Cri check icon
  Ca de obicei, vituperarile d-lui CTP depasesc granitele a ceea ce unii considera a fi rezonabil si realist. Din aceasta perspectiva dl. CTP este la fel de violent si de virulent in limbaj precum personajul pe care il combate, dl. Trump.
  Ceea ce reputatul nostru ziarist uita sa mentioneze, este faptul ca presedintele SUA pur si simplu nu poate comite abuzuri sau ilegalitati din simplul motiv ca toate deciziile sale sunt supravegheate si incorsetate daca este cazul de Congres, de consilieri, de presa, de opinia publica. Cazurile Watergate si Irangate stau marturie. Ronald Reagan, care e considerat cel mai bun presedinte american post-belic, a trebuit sa dea explicatii ca un elev scos la tabla in cazul Irongate. Bill Clinton a fost pus intr-o postura jalnica de procurorul general al SUA in ancheta privind asa-zisa tainuire a adevarului in privinta relatiilor sale cu Monica, desi era in fond doar o problema a sa personala si a nevesti-si.
  Basescu, la care face o timida aluzie CTP, in perioada cat a fost presedinte, a putut face orice, inclusiv sa-si puna metresa ministru nu pentru ca Constitutia i-ar fi permis, ci pentru ca atat politicienii romani cat si presa si opinia publica sunt guvernate de santaj, coruptie morala sau materiala, lasitate sau nepasare.
  • Like 1
 • Eu vad altfel problema domnule Popescu. Doamna Clinton a incalcat legea (chiar si conform raportului FBI, deci nu doar pe presupuse) dar nu a fost tras la raspundere in fata justitiei. Trump promite s-o traga la raspundere, sa nu existe cetateni mai presus de lege. Nu?
  • Like 3
  • @ Szilárd McGregor
   Aveti perfecta dreptate. Tramp vrea sa nu existe cetateni mai presus de lege. El este insa un "super-cetatean", pentru ca pe orice pune el mana se transforma in aur (asa cum se lauda ca ar fi spus mama lui despre el), pentru ca el poate sa-i faca pe mexicani sa plateasca zidul acela mare pe care o sa-l construiasca la granita, pentru ca el poate sa faca America great again si pentru alte o mie de motive.
   • Like 0
  • @ Lucian Mihai
   Ala-i doar populism, marketing de campanie. Doar nu crezi ca oricare candidat ar face 100% din ceea ce promite... Vezi ca dupa aia se poza cu presedintele Mexicului. Pe de alta parte nu poate sa faca tot ceea ce promite, nu prea are presedintia prerogativele necesare pentru fiecare promisiune. In fine, sa nu intelegi gresit, eu ii consider pe amandoi "unworthy" pentru acest job de presedinte SUA. Ceea cu ce nu-s de acord insa e ca Clinton sa fie considerata o optiune "putin mai buna" decat Trump. Cum zice si Gunnery Sergeant Hartman in opera lui Kubrick: amandoi sunt "equally worthless".
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult