Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Trump vs. Clinton, Băsescu vs. Năstase, Geoană

Probleme cu solicitarea președintelui Iohannis adresată Procurorului General, privind urgentarea unor dosare? Nerespectarea independenței Justiției? Stați să vedeți ce e în America: un om care ar putea fi președintele SUA zice sus și tare că dacă ajunge la Casa Albă „I`ll instruct my General Attorney to get a special prosecutor to look into your situation”, adică s-o ancheteze pe Hillary Clinton pentru încălcarea legilor secretului de stat în utilizarea email-urilor personale.

Să luăm cuvintele pe rând. Meu. Procurorul meu general, spune Trump. Al lui. Proprietatea lui. Nici Stalin nu cred că l-a numit „al meu” pe A. I. Vîșinski.

„Îl voi instrui”. Posibilul președinte îl tratează deci ca pe o marionetă, ca pe un robot programabil pe șeful procurorilor din America. Îi ordonă cine și în legătură cu ce să fie anchetat. Îi cere să facă rost de un „procuror special”, adică nu unul „obișnuit”, care să investigheze cazul potrivit legilor, ci unul care...

Când H. Clinton îi răspunde, corect, că nu el e conducătorul Justiției, Trump o dă de masă direct, zbang!, ca să vorbesc în termenii personajului: „Dacă aș fi, matale ai fi în pușcărie!”.

D.Trump se consideră deci pe sine denunțător, procuror, judecător și călău al adversarului său politic, făcând uz de puterea funcției prezidențiale.

Wunderbar, harașo, dar ca să nu ne ducem atât de departe, în timp și spațiu, ați mai auzit pe aici, pe la noi, așa ceva? Nu sunt decât 12 ani de când T. Băsescu le dădea întâlnire adversarilor săi din campania electorală „La țepe, în Piața Victoriei!”, îi aresta „cu mâna lui” pe miniștrii corupți și îl „lipea de pereți” pe contracandidatul său, A. Năstase.

Echivalentul „filmulețului” cu copilul lovit de Băsescu în campania din 2004, scos de la păstrare în cea din 2009, este înregistrarea sărită acum din cutie cu D. Trump vorbind în 2005 despre femei ca animăluțe cărora, o vedetă ca el, „le poate face orice” și ele nu zic nici pâs. Și cum se dă fără nicio apăsare și la femei căsătorite. 

Putem pune, de asemenea, pe locul vizitei nocturne la S.O. Vântu a lui M. Geoană, fost ministru de externe, candidat prezidențial, scandalul email-urilor private care-i stă în cârcă lui H. Clinton, ministru de externe, candidat prezidențial.

În 2004 și 2009, românii au avut de ales între brutalitatea și despotismul antidemocratic, de o parte, și fățărnicia arogantă, de partea cealaltă. Asta se întâmplă și acum în America.

Trump mi se pare că a spus un singur lucru de bun-simț azi-noapte: „Ea are ură în inimă”. Nu știu cine arată mai urât pe dinăuntru, Trump sau Clinton, cum n-am știut asta nici despre Băsescu, Năstase, Geoană.

După cum stau lucrurile acum, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, se pare că, între două fețe ale demonului, americanii vor alege invers decât românii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult