Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Trump vs. Clinton, Băsescu vs. Năstase, Geoană

Probleme cu solicitarea președintelui Iohannis adresată Procurorului General, privind urgentarea unor dosare? Nerespectarea independenței Justiției? Stați să vedeți ce e în America: un om care ar putea fi președintele SUA zice sus și tare că dacă ajunge la Casa Albă „I`ll instruct my General Attorney to get a special prosecutor to look into your situation”, adică s-o ancheteze pe Hillary Clinton pentru încălcarea legilor secretului de stat în utilizarea email-urilor personale.

Să luăm cuvintele pe rând. Meu. Procurorul meu general, spune Trump. Al lui. Proprietatea lui. Nici Stalin nu cred că l-a numit „al meu” pe A. I. Vîșinski.

„Îl voi instrui”. Posibilul președinte îl tratează deci ca pe o marionetă, ca pe un robot programabil pe șeful procurorilor din America. Îi ordonă cine și în legătură cu ce să fie anchetat. Îi cere să facă rost de un „procuror special”, adică nu unul „obișnuit”, care să investigheze cazul potrivit legilor, ci unul care...

Când H. Clinton îi răspunde, corect, că nu el e conducătorul Justiției, Trump o dă de masă direct, zbang!, ca să vorbesc în termenii personajului: „Dacă aș fi, matale ai fi în pușcărie!”.

D.Trump se consideră deci pe sine denunțător, procuror, judecător și călău al adversarului său politic, făcând uz de puterea funcției prezidențiale.

Wunderbar, harașo, dar ca să nu ne ducem atât de departe, în timp și spațiu, ați mai auzit pe aici, pe la noi, așa ceva? Nu sunt decât 12 ani de când T. Băsescu le dădea întâlnire adversarilor săi din campania electorală „La țepe, în Piața Victoriei!”, îi aresta „cu mâna lui” pe miniștrii corupți și îl „lipea de pereți” pe contracandidatul său, A. Năstase.

Echivalentul „filmulețului” cu copilul lovit de Băsescu în campania din 2004, scos de la păstrare în cea din 2009, este înregistrarea sărită acum din cutie cu D. Trump vorbind în 2005 despre femei ca animăluțe cărora, o vedetă ca el, „le poate face orice” și ele nu zic nici pâs. Și cum se dă fără nicio apăsare și la femei căsătorite. 

Putem pune, de asemenea, pe locul vizitei nocturne la S.O. Vântu a lui M. Geoană, fost ministru de externe, candidat prezidențial, scandalul email-urilor private care-i stă în cârcă lui H. Clinton, ministru de externe, candidat prezidențial.

În 2004 și 2009, românii au avut de ales între brutalitatea și despotismul antidemocratic, de o parte, și fățărnicia arogantă, de partea cealaltă. Asta se întâmplă și acum în America.

Trump mi se pare că a spus un singur lucru de bun-simț azi-noapte: „Ea are ură în inimă”. Nu știu cine arată mai urât pe dinăuntru, Trump sau Clinton, cum n-am știut asta nici despre Băsescu, Năstase, Geoană.

După cum stau lucrurile acum, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, se pare că, între două fețe ale demonului, americanii vor alege invers decât românii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult