Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

TVA Split: forma finală aplicabilă de la 1 ianuarie 2018

tax form

(Foto: Guliver/Getty Images)

Potrivit ultimelor modificări ale Ordonanței nr. 23/2017, vor aplica sistemul de TVA-plată defalcată acei operatori economici aflați în procedura de prevenire a insolvenței (Legea nr. 85/2014), respectiv operatorii economici înregistrați în scopuri de TVA ce înregistrează datorii la buget la data de 31 decembrie dacă nu achită TVA scadentă până la data de 31 ianuarie 2018, caz în care intră în sistemul de TVA cu plată defalcată începând cu 1 martie 2018. 

Tot din punctul de vedere al termenului, persoanele aflate sub incidența legislației privind insolvența cu data de 31 decembrie 2017 intră în sfera de aplicare a sistemului de plată defalcată a TVA cu data de 1 martie 2018.

Foarte important: persoanele impozabile (societăți mici și PFA) nu aplică sistemul de plată defalcată a TVA dacă nu sunt înregistrate în scopuri de TVA. Practic, societățile neplătitoare de TVA și persoanele ce desfășoară activități independente, profesii libere, nu efectuează două plăți atâta timp cât nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, chiar dacă efectuează achiziții de la societăți ce aplică split TVA.

Dacă în anul 2018 o persoană înregistrată în scopuri de TVA ce nu aplică sistemul de plată defalcată a TVA va înregistra TVA restantă de plată datorată la buget, atunci are 60 zile calendaristice de la scadență să achite TVA restantă. În cazul în care nu reușește să plătească TVA restantă în acest termen, intră în sistemul de plată defalcată a TVA începând cu 1 a lunii următoare termenului în care s-au încheiat cele 60 zile de perioadă de grație.

În mod similar, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA ce intră în sfera legislației privind insolvența, vor aplica sistemul de plată Split TVA începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care s-au deschis procedurile.

Plafoanele de datorii luate în considerare la data de 31 decembrie 2017 sau în perioada următoare privind TVA restantă de plată sunt:

- 15.000 lei pentru contribuabilii mari;

- 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;

- 5.000 lei pentru contribuabilii mici sau persoanele fizice ce desfășoară activități economice.

S-au clarificat și câteva din situațiile în care nu se aplică Split TVA, cum sunt:

Compensările și plățile în natură nu fac obiectul Split TVA;

Finanțările prin contract de factoring nu fac obiectul Split TVA;

Încasările în contul unui terț pentru a fi transferate prin procedura de plată în contul unui terț nu fac obiectul Split TVA;

În cazul plăților făcute din eroare în contul curent chiar dacă clientul avea obligația să facă două plăți, una în contul curent, iar una în contul de TVA, iar toata suma a fost plătită în contul curent, plătitorul nu este sancționat cu amendă dacă beneficiarul efectuează transferul TVA în contul de Split TVA.

Se extinde bonificația de reducere cu 5% a impozitului pe profit/impozitului pe venitul microîntreprinderii pe întreaga perioadă în care se aplică Split TVA, inclusiv pentru persoanele ce au optat la Split TVA în anul 2017.

Mulțumim frumos tuturor persoanelor care s-au străduit să îmbunătățească Ordonanța nr. 23/2017, indiferent dacă au făcut acest lucru din postura de membru al unei organizații profesionale sau ca simplu contribuabil persoană fizică! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult