Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum se va aplica CASS în 2018 pentru persoanele ce obțin venituri din dividende, activități independente, contracte civile, drepturi de autor

completare formulare

(Foto: Guliver/Getty Images)

Prin OUG nr. 79/2017 se modifică substanțial procedura plăților la asigurările de sănătate, situație prin care și veniturile din dividende intră în sfera obligației de plată a contribuției la sănătate când persoanele fizice rezidente din România încasează venituri din dividende. 

Pentru a evidenția în mod exact noile obligații fiscale, pornim de la situația existentă în anul 2017, introdusă de OUG nr. 3/2017 cu aplicare din februarie 2017, respectiv o persoană fizică rezidentă în România datorează un impozit pe dividend în procent de 5% și nu achită contribuția la sănătate dacă la momentul încasării dividendului este deja asigurat la sistemul de sănătate având calitatea de salariat sau desfășoară activități independente sau este sancționat. Contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende se datorează dacă venitul din dividend este singurul venit al persoanei fizice.

Contribuția se plătește având la bază decizia de impunere emisă de ANAF, în anul următor celui în care s-a încasat dividendul.

Desigur, autoritatea fiscală cunoaște ce dividende a încasat o persoană fizică în baza informațiilor depuse de societățile plătitoare de dividende în baza declarației informative – formular 205.

Începând cu 01 ianuarie 2018, prin OUG nr. 79/2017, se reformulează articolul 155 din Codul fiscal prin care veniturile din investiții (dividende, dobânzi, cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor) se cuprind în sfera de plată la contribuțiile sociale de sănătate.

Practic, și dividendele se cuprind în baza de calcul a contribuției de sănătate, cu procentul de 10%, însă nu toate dividendele încasate de persoana fizică sunt supuse acestei contribuții, iar baza de calcul este plafonată. Ca și filozofie fiscală, prin noua modificare normativă, un contribuabil la sistemul de asigurare de sănătate este analizat din perspectiva unei persoane fizice ce poate să fie salariat, realizând venituri din salarii sau poate să fie o persoană fizică ce realizează în același timp una sau mai multe categorii de venituri diversificate, cum ar fi: venituri din activități independente, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din drepturi de proprietate individuală, venituri din activități agricole, venituri din alte surse, venituri din dividende și dobânzi, fără să realizeze venituri din salarii.

Practic se clasifică persoanele fizice în persoane ce sunt salariate și persoane ce realizează venituri din alte surse de venit. În acest sens, noile reglementări normative privesc persoana fizică din perspectiv realizării în mod cumulat a unei categorii sau a mai multor categorii de venituri dintre cele enumerate și obligă persoana fizică la plata contribuției de sănătate atât pentru veniturile din salarii cât și pentru veniturile diversificate enumerate anterior, dacă suma acestor venituri diversificate depășește în anul 2017 un plafon de 12 x salariul minim brut pe țară.

Prin urmare, o persoană fizică va datora contribuție la sănătate pentru venitul din dividende, chiar dacă este salariată în aceeași perioadă de timp dacă în anul 2017 a încasat venituri din dividende, sau a încasat în același timp cumulat venituri din dividende, venituri din activități independente sau venituri din cedarea folosinței bunurilor și alte categorii de venituri, într-un plafon de minimum 12 salarii minim brute pe țară. Legiuitorul nu a precizat la ce salariu minim brut pe țară se referă, respectiv suma de 1.450 lei, salariul minim din anul 2016 sau suma de 1.900 lei salariul minim prezumat a se aplica în anul 2018.

Întrucât se analizează veniturile realizate în anul anterior - anul 2017 pentru plata contribuției în anul următor – anul 2018, apreciem că salariul minim brut pe țară la care facem referință este cel din 2017, fapt pentru care plafonul la care facem referire este

1.450 lei x 12 luni = 17.400 lei.

În acest context, persoanele fizice rezidente în România ce au realizat în anul 2017 venituri cumulate din dividende, activități independente, cedarea folosinței bunurilor, agricultură, etc. sub plafonul de 17.400 lei nu datorează contribuția la sănătate pentru realizarea acelorași tipuri de venituri (dividende, dobânzi, activități independente în anul 2018). Această scutire nu ține cont de calitatea de salariat ci doar de plafonul veniturilor realizate în anul 2017.

Dacă în anul 2017 a realizat venituri din dividende, dobânzi, activități independente într-un plafon mai mare de 17.400 lei, atunci datorează contribuția la asigurările de sănătate pentru aceleași categorii de venituri în anul 2018. Plata contribuției la sănătate se va face, chiar dacă persoana fizică este deja salariată, cu un salariu mai mare decât salariu minim pe economie.

Printr-o modificare adusă la art. 170 din Codul fiscal s-a stabilit că baza de calcul a contribuției la asigurările de sănătate pentru veniturile din dividende, activități  independente, cedarea folosinței bunurilor și alte categorii de venituri aflate în sfera contribuțiilor la sănătate, stabilite prin cumularea tuturor acestor venituri este salariul minim brut pe economie aflat în plată pentru luna realizării venitului. Practic, nu se datorează contribuție de sănătate calculată la salariul minim brut pentru fiecare tip de venit realizat, ci se datorează contribuția la sănătate pentru toate aceste venituri cumulate calculate la nivelul salariului minim brut

Legiuitorul nu reglementează prin OUG nr. 79/2017 situația în care persoana fizică încasează dividende doar într-o lună calendaristică din anul 2018. De exemplu, o societate depune situațiile financiare în luna mai 2018 pentru situațiile financiare ale anului 2017, distribuie și plătește toate dividendele acestui an în luna iunie 2018. Legiuitorul nu detaliază dacă baza de calul este suma de 1.900 lei, salariul minim brut din luna iunie 2018 sau 12 luni x 1.900 lei, corespunzător pentru întreg anul.

Din interpretarea art. 174 din Codul fiscal ce stabilește că această contribuție la sănătate este determinată de Autoritatea fiscală pe seama situației persoanei fizice din anul anterior, iar plata contribuției se face trimestrial în 4 rate egale, în data de 25 a ultimei luni din trimestru, apreciem că baza de calcul a contribuției de sănătate este 12 x salariul minim brut pe țară, aplicabil în anul respectiv. În situația anului 2018, presupunând că se adoptă un salariu minim brut pe economie de 1.900 lei, baza de calcul a contribuției de sănătate pentru dividende, dobânzi, activități independente, stabilite prin cumulare este 

12 x 1.900 lei = 22.800 lei. 

Valoarea contribuției la asigurările e sănătate este 2.280 lei, iar aceasta se plătește în 4 rate egale până în data de 25 a fiecărei ultime luni din fiecare trimestru.

Foarte important: o persoană fizică ce a realizat în anul 2017 venituri din dividende, dobânzi, activități independente, într-un plafon mai mare de 12 x salariul minim brut 17.400 lei are obligația să depună la ANAF până în data de 31 ianuarie 2018 o declarație cu veniturile realizate pentru a fi luată în considerare ca plătitor de contribuție la sănătate. Această declarație are scopul doar pentru a identifica persoanele plătitoare la contribuția de sănătate, persoana fizică având în continuare obligația să depună declarația de venit, dacă este cazul până în data de 25 mai a anului următor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru dividende din 2015 in suma de 12 lei atribuite dar neincasate de beneficiar- acesta fara a avea vreun alt venit de mai multi ani-vreau sa stiu dece este obligat pe 2018 sa achite CASS in suma de 348 lei la un salar minim pe economie?,
    • Like 0
  • Am o întrebare. Sunt pensionar. Obțin venit și din cedarea folosinței bunurilor declarat la ANAF. CASS se plătește din pe nsie plus venit din închiriere sau numai din închiriere ?
    .
    • Like 0
  • Buna seara
    Ce contributii trebuie platite pentru contractele civile si cele de drepturi de autor?
    • Like 0
  • Buna ziua. Valoarea dividendelor trebuie sa fie mai mare decat 22800. Dividende incasate sau repartizate ? Iar daca am incasat dividende in 2017 din anii anteriori si depasesc plafonul, completez declaratia 600 ?
    • Like 0
  • Sun persoana fizica , am inteles ca daca vand o casa se considera venit , iar daca suma depaseste 100 000 de euro voi fi platitoare de tva in anul urmator ?
    • Like 0
  • O lege care intra in vigoare in 2018 nu se poate aplica in 2017, ca atare eu consider ca pentru veniturile din 2017 se va aplica Codul fiscal valabil in 2017.
    • Like 0
  • CASS se datoreaza la plafonul de 12 salarii brute sau e plafonata la nivelul acela, ca nu se intelege...adica daca in 2017 sau 2018 obtii venituri mai mari de 12 salarii brute si atunci in 2018 sau 2019 trebuie sa platesti CASS, platesti cei 2280 ron chiar daca in 2018 sau 2019 nu mai obtii decat 0.10 ron dintr-o dobanda???...ca sa stiu sa inchid toate conturile la banci....sa fim toti ca TwoDoze...
    • Like 0
  • De unde ati tras concluzia ca pt veniturile din dividende, dobânzi, activități independente într-un plafon mai mare de 17.400 lei, se datorează contribuția la asigurările de sănătate, nu stiu.

    In cadrul ordonantei se mentioneaza la art 2 ca: " Pentru prevederile titlului V "Contribuții sociale obligatorii" sunt aplicabile următoarele dispoziții tranzitorii:
    (1) Pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contribuțiile sociale obligatorii sunt cele în vigoare în perioada căreia îi sunt aferente veniturile.
    (2) Prevederile titlului V "Contribuții sociale obligatorii" se vor aplica veniturilor realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018."

    Deci cei care au realizati astfel de venituri in 2017 tb sa stea linistiti, nu tb sa plateasca nimic in 2018 pt veniturile realizate in 2017....!!!
    • Like 2
    • @ Laurentiu
      Marcu check icon
      In cazul dividendelor, venitul se considera realizat la momentul la care este distribuit, iar impozitarea se face conform legii de la momentul platii dividendelor. Ca exemplu, puteti sa va ganditi la toti cei care au strans dividende de 10 ani si si le-au distribuit/platit pe toate anul trecut cand a scazut impozitul la 5% si s-a elimitat CASS pentru cei angajati. Nu s-a aplicat impozitarea separat pentru fiecare an din care au provenit dividendele.
      • Like 0
    • @ Marcu
      Nu asta am contestat! Impozitele se datoreaza in anul in care se distribuie dividendele normal! Numai ca autorul a afirmat ca daca am distribuit/obtinut dividende in 2017 peste plafonul de 12 salarii, sunt obligat in 2018 sa depun declaratia si sa si platesc acel cas. Nu e numai pt dividende valabil ci pt dobanzi chirii etc. Cel putin asta am inteles din continutul articolului. Or oug 79 spune ca acele prevederi se aplica pt veniturile obtinute incepand cu 2018. Deci daca in 2018 obtin dividende, in 2019 va trebui sa depun declaratia si sa platesc cas....
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Marcu check icon
      Da, aveti dreptate. Interpretasem gresit comentariul dumneavoastra si tocmai voiam sa revin cu clarificarea. Totusi, legea este si aici neclara, pentru ca s-ar putea sa trebuiasca sa declari pana la 31 ianuarie 2018 si sa platest CASS daca ESTIMEZI ca in 2018 vei depasi plafonul de 22.800. O alta neclaritate este legata de veniturile obtinute o singura data intr-un an, nu recurente (dividende sau drepturi de autori platite doar o data, etc.). Presupunand ca in 2018 nu stii daca si cat vei primi, ce faci? Depui declaratie in 30 de zile de la obtinere (cf art 170 alin 5) si platesti CASS in 2018 in sau pana la 31 ian 2019 si platesti in 2019. Eu tind sa cred ca e prima varianta, caci la alin 4 se precizeaza ca "declaratia se depune "până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileşte contribuţia", nu 31 ianuarie a anului urmator.
      • Like 0
    • @ Marcu
      Logic ar fi sa depun pana pe 31 ianuarie anul urmator pt anul trecut. Ca nu pot stii ce dividende, ce dibanzi sau chirii obtin. Oricum nu inteleg de ce tb depusa aceasta declaratie pt ca anaful are situatia veniturilor pt fiecare individ. Tara cu minti luminate in IT insa cu cea mai mare birocratie! Oricum sunt mai multe neclaritati in lege. De ex se spune ca datorezi cas la salariul minim brut pe tara pt luna in care se obtine venitul. Eu as interpreta ca daca intr-o luna distribui dividendele in intregime, sa platesc doar pt puna respectiva 10% din 1900. Eu obtin venitul din dividende intr-o singura luna! Sunt sigur insa ca nu aceasta este si interpretarea anaf! Ei vor calcula la 12 luni. In conditiile in care au promis impozit pe dividende zero, nu numai ca nu va fi zero, dar se introduce si cas... la fel si tva la tranzactii imobiliare...
      Toata lunea vorbeste de marea revolutie fiscala referindu-se numai la trecerea contributiilor de la angajator la angajat cand de fapt asta nu reprezinta nici o problema...
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Marcu check icon
      Da, sunt mai multe neclaritati. Iar "revolutia" aduce doar probleme birocratice imense prin mutarea contributiilor si split TVA, dar niciuna din masuri nu are niciun impact asupra bugetului. Doar schimbare de dragul schimbarii. Doar ca de data asta schimbarea are efecte si costuri chiar dezechilibrate. Stiu o multinationala care trebuie sa modifice 12 sisteme informatice si estimeaza un cost de vreo 2 mil. eur si o munca de aprox 6 luni doar pt split TVA. Ca sa nu mai vorbim de cele peste 2000 de acte aditionale pe care trebuie sa le faca la contractele de munca. Si lumea uita tot ce s-a promis acum 10 luni, pentru ca e prea prinsa in valtoarea prostiilor care ies de la Minister acum.
      • Like 0
    • @ Marcu
      Pai estimez ca obtin 2,5 lei.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult