Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Guvernul PSD amână grațierea și modificarea Codurilor penale, după ce președintele Iohannis s-a dus la Palatul Victoria: „Sunt doi elefanți în încăpere...”

Klaus Iohannis participă miercuri la ședința de Guvern, în contextul în care au apărut informații că Executivul ar fi urmat să dea ordonanțe de urgență care să modifice legislația penală. Pe site-ul Guvernului nu fusese publicată lista actelor normatice care ar urma să fie discutate, așa cum se procedează de fiecare dată. „Sunt doi elefanți în încăpere: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Dl. Grindeanu mi-a spus că au fost discutate cu anumiți colegi din Guvern, dar mi-a spus că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară”, a spus Klaus Iohannis. Acesta a afirmat că a primit asigurări de la Grindeanu că acestea vor ajunge pe masa Executivului doar după ce vor fi lansate în dezbatere publică. 

UPDATE: Ședința de guvern a început. „Conform celor stabilite astăzi, avem o ședință de Guvern ordinară. Salut prezența președintelui Klaus Iohannis, care, potrivit Constituției, prezidează ședința de Guvern”, a spus Sorin Grindeanu. „Este prima oară când particip la o ședință de Guvern. Am decis în această dimineață, am avut o discuție foarte aplicată cu concluzii consensuale, iar domnul prim ministru m-a invitat să prezidez ședința. Vreau să vă spun că sunt foarte mulțumit de felul în care vă faceți datoria”, a spus Klaus Iohannis. Grindeanu a spus că vor fi discutate lucruri de pe ordinea de zi, între care prevederi bugetare și declararea zilei de 23 ianuarie zi liberă. 

UPDATE. Klaus Iohannis a ajuns la Guvern și, potrivit Digi24, are discuții cu premierul Sorin Grindeanu  și cu ministrul de Justiție Florin Iordache.

Președintele are dreptul, potrivit Constituției, să prezideze ședințele de Guvern.

(Sursa Constitutia României/  clic pe imagine pentru a mări)

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a reacționat, marți seara, la Digi24, la informația că Guvernul ar încerca să modifice miercuri, prin ordonanță de urgență, legislația penală.

„Dacă se dezincriminează abuzul în serviciu, prejudiciile cauzate statului nu vor fi recuperate. DNA a indisponibilizat bunuri de 1,5 miliarde de euro, care sunt bani care trebuie recuperați de stat. Dacă legea intră în vigoare, chiar și pentru câteva ore, ea își produce efectele”, a spus Kovesi.

În cursul zilei de marți, Hotnews a publicat o știre, citând surse guvernamentale, care spune că Guvernul va da miercuri o ordonanță de urgență care modifică legislația penală: „Ar urma sa fie grațiate o serie de pedepse. Pe lângă grațiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislația în ce privește abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului. Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, deoarece măsura oprește numeroase anchete și procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasică nu va fi însă promovată prin OUG-ul de mâine”, a scris Hotnews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    "Elefantii" exista doar in mintea Presedintelui.
    O discutie deschisa despre oportunitatea unei legi a amnistiei si gratierii nu face rau nimanui.
    O astfel de lege exista in legislatia tuturor natiunilor civilizate.
    Eu insa am constatat doua "ciudatenii":
    1. Cum o fi aflat Presedintele despre discutarea acestei eventuale legi in sedinta de guvern, cat timp Dl. Grindeanu nu l-a informat ?
    2. Este cu adevarat uimitoare rapiditatea cu care s-au mobilizat demonstrantii care sunt acum ( 18 Ian 2017, orele 19 ) in Bucuresti, pentru o problema ipotetica si care nu ii afecteaza direct ?
    Pentru abuzurile comise de Justitie in dosarele "Rarinca" sau "Remes", sau al primarului Gutau din Valcea, pentru care Romania a fost condamnata la CEDO, nu s-a mobilizat niciun demonstrant...
    Concluzia mea ar fi ca "strada" este complet insensibila la nedreptatile suferite de unii concetateni de-ai nostri, dar e foarte sensibila la orice diminuare a puterii procurorilor...
    Pentru unii concetateni de-ai nostri, in frunte cu Presedintele nostru, "catusa" este mai importanta decat respectarea drepturilor si libertatilor omului.

    • Like 2
    • @ Cri
      check icon
      Sobolanii rosii nu doreau o discutie,au fost fortati sa discute.Asta explica si iesirea nervoasa a "aparatorului democratiei ".Si nu cred ca varianta initiala era doar pentru hotii mici...prea au rabufnit si s-au ratoit in privinta drepturilor lor.Nu le-a spus nimeni ca drepturile astea vin la pachet si cu niste indatoriri?
      • Like 0
  • Felicitări Domnului Președinte!! Atitudinea dumnealui ne bucură și ne dă speranță! Doamne ajută!!
    • Like 2
  • check icon
    cultura si bunele maniere transforma cu un zambet o gasca de idioti in 2 elefanti :) ... bine si asa daca se ia chestiunea la kg :) ... ca la neuroni nu se pune discutia .... asta atat timp cat nu trebuie iesit in starda ... dar vine si acest moment caci prostul nu este constient de prostia lui si pana nu ii dai peste bot nu se lasa :)
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Daca tot citati Hotnews, de ce nu citati si ce a spus Curtea CONSTITUTIONALA despre abuzul in serviciu !?, respectiv ca trebuie demonstrata INTENTIA in comiterea/savarsirea acestei infractiuni !? Altfel, poti acuza pe oricine de abuz in serviciu....Acestea sunt teme de campanie electorala........ori o noua campanie va fi in 2019.....
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      cred ca incercati o manevra subintelectuala de prostie intentionata, sau ereditara, asa ca o sa va dau eu subiect :
      Constitutia Romaniei - CAPITOLUL II Preşedintele României
      - ARTICOLUL 80 "Rolul Preşedintelui" (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
      ++ astazi am vazut cum "Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului," intre guvern si justitie ++
      stiu, va este greu sa recunosteti ca presedintele are mai multe voturi decat psd :)
      - ARTICOLUL 86 "Consultarea Guvernului" Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.
      ++ astazi am vazut cum "Preşedintele României consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită." - respectiv "salvarea" unor borfasi de la consecintele faptelor lor ++
      stiu, va este greu sa fiti de acord cu cei multi si cinstiti :)
      - ARTICOLUL 87 "Participarea la şedinţele Guvernului" (1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
      ++ astazi am vazut cum "Preşedintele României a luat parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional şi asigurarea ordinii publice" ++
      stiu si eu si stiti si dvoastra, daca borfasii ar reusii ce au in cap, de maine dvostra a-ti ramane somer, daca nu si mai rau caci stiti cum functioneaza sistemul mafiot, deci astazi Preşedintele României v-a salvat viata si stipendiile :)
      (2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.
      ++ astazi am vazut cum "Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului" ++
      stiu, acest 50%-50% abia cum devine inteles, adica pingelatu' si maimuta lui, prim ministrul, nu au putere daca in fata lui apare Preşedintele României :)
      - ARTICOLUL 88 "Mesaje" Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
      ++ astazi am vazut cum "Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii." ++
      stiu, basica incepe sa fie mic, in circul politic, in momentul cand neamtu' se ridica in picioare, dar psd devine o adunatura de pitici din jungla, in curul si capul gol :)
      nu incercati sa va desteptati brusc, deci nu-mi raspundeti cu alta prostie si mai mare, ramaneti la ac nivel :)
      http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3
      http://www.libertatea.ro/ultima-ora/presedintele-klaus-iohannis-participa-la-sedinta-de-guvern-surse-1716237
      • Like 1
    • @
      Ionel check icon
      Intelectualitatea dvs presupune limbaj suburban si jigniri atunci cand cineva are o alta pozitie......am vb eu ceva de rolul presedintelui !!???
      • Like 1
    • @ Ionel
      check icon
      pai ce ziceam eu .... daca el actioneaza ca un prost, nu este de vina ! dar daca tu, dupa ce vezi actiunea, ii spui ca este un prost, l-ai jignit. deci cer sa se dea un oug prin care sa se interzica sa-l numesti pe prost, prost :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      "Este prima oară când particip la o ședință de Guvern. Am decis în această dimineață, am avut o discuție foarte aplicată cu concluzii consensuale, iar domnul prim ministru m-a invitat să prezidez ședința. Vreau să vă spun că sunt foarte mulțumit de felul în care vă faceți datoria”, a spus Klaus Iohannis.

      După cum zice și dom' preș', el a fost invitat la guvern să asiste și, implicit, conform Constituției, să prezideze ședința de guvern.
      Cum zice el cu gurița lui, e prima oară când prezidează o ședință de guvern (fie ea și ordinară), fiind invitat tocmai de psedei.
      Eu sper să iasă ceva bun.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Amnistia si Gratierea sunt doua institutii ale dreptului penal care nu au fost inventate acum si , in caz de aplicare, nu va fi nici prima si nici ultima data. Va spun de la inceput ca eu agreez legiferarea lor. In primul rand, le-asi amnistia/gratia pe acele infractiuni de care se face tapaj in presa ca ar putea fi acuzati presedintele tarii si sefii celor 2 camere. Nu asi gratia infractiunile de coruptie, cele comise cu violente, crime, talharii....In acest fel, cei 3 ar putea lua decizii fara a se putea spune ca ar fi supusi unor presiuni...influente etc...
    • Like 0
    • @ Ionel
      0d1n check icon
      Care este calificarea ta in domeniul legal, Ionel, ca sa aiba vreo relevanta ce anume agreezi sau nu agreezi tu?
      • Like 0
    • @ 0d1n
      Ionel check icon
      Jurist, daca tot m-ai intrebat.Probabil ca toti care isi dau cu parerea pe aceasta tema sunt juristi, nu !?
      • Like 1
    • @ Ionel
      check icon
      Bine ca n-ai dreptul de a legifera...iar pregatirea juridica e circumstanta agravanta in cazul tau.Intr-o societate e normal sa existe si pedeapsa corespunzatoare faptei comise...ca se comit erori e alta poveste.Rata de esec ar trebui sa fie la fel de mare ca in sistemul medical,invatamant,asa ne facem noi treaba...
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Înseamnă că pregătirea juridică nu se mai găsește în sfera artelor liberale și cu atât mai puțin intelectuale: mă tem că nici reale!
      • Like 0
  • DanM check icon
    S-a trezit, in sfarsit, si neamtzu'! Mutule, stai cu ochii pe piratzii astia!
    • Like 2
  • Din nefericire, in declaratiile de dupa sedinta de guvern, Grindeanu, marioneta lui Liviu Dragnea, si-a scos dintii imprumutati de la seful lui, sfidand si presa, si tara, afirmand ca e absolut legal sa dea acte normative cu privire la amnistie si gratiere! Din nefericire, cam 20% din populatia tarii cel mult e informata cu privire la ce se intampla, restul deja traiesc magia drogului - cei 100-200 roni la in plus la pensie si magia scandalului Romania TV, de care nu se pot dezlipi. Aceasta televiziune cat de departe poate merge?! Chiar nu exista niciun fel de reglementare cu privire la functionarea posturilor radio-tv?! "Abandonaţi speranţa toţi cei care intraţi aici" - singura concluzie.
    • Like 3
  • check icon
    Să fie un prim pas în spate? Sper să fie și o groapă pe acolo ...
    • Like 1
  • Ha-ha , presedintele a fost dezinformat crunt ! Proiectele de modificare au fost trimise la CSM si in alte parti pt un punct de vedere , nici macar n-au ajuns in dezbatere publica darmite in guvern ! :) Kovesi minte ca de obicei si ea , pt ca din umflari de gogosi isi castiga camionul de paine ! Securitatea emo(na)tionala este grav afectata ! :)
    • Like 0
  • check icon
    „declararea zilei de 23 ianuarie zi liberă.” 23? Nu 24? Parcă atunci s-a făcut Unirea Principatelor... Sau poate ați vrut să scrieți 26 ianuarie, dar vi s-a opărit mîna cînd ați dorit să scrieți data și ați apăsat 3 taste mai la stînga. Eu credeam că prezidentul a propus să fie libere 9 și 10 mai, conform tradiției, dar – bag sama – iară n-am nimerit bine. Zur Entschuldigung, mein Herr.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult