Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Avangarda Armatei Hoților

Avangarda Armatei Hoților

Astăzi, SRI, fostul prim-adjunct Coldea, directorul Hellvig și președintele Iohannis au comis un abuz. Asupra cui?

O confuzie în legătură cu serviciile de informații din România este întreținută sistematic – aceea că un serviciu secret nu este un serviciu public, în serviciul publicului. Cuvântul secret se referă la operațiuni, date de lucru, surse, ofițeri acoperiți, care nu trebuie să fie publice. Când însă e vorba de Serviciu însuși, de conducere, de credibilitate a instituției, pusă la îndoială în mod public, SRI datorează publicului răspunsuri clare.

Într-o democrație, niciun serviciu secret nu trebuie să funcționeze fără încrederea publicului – asta făcea Securitatea. 

Abuz prin neinformarea publicului, asta a comis SRI, emițând un comunicat-zicere, în care gen. Coldea e scos vinovat de nimic, fără să se prezinte dovezi în acest sens. Păi, același lucru face și Ghiță, pe dos, zice el că Coldea e vinovat.

Acuzele lui Ghiță au fost publice. Răspunsurile trebuia să fie date, tot public, punct cu punct, de la vacanțele-șpagă, la amenințarea lui Ponta, fie de către purtătorul de cuvânt al SRI, fie, cel mai corect, de Coldea însuși. Fostul șef al SRI a făcut asta acum un an și ceva, când era acuzat de Udrea în legătură cu 500.000 de euro la pungă, dați de Cocoș, era și Ghiță pe-acolo, pe atunci însă de partea lui Coldea – a ieșit la Comisia parlamentară și a răspuns public acuzației. Pentru că n-a făcut-o acum, onoarea lui militară, pe care a invocat-o cerându-și eliberarea din funcție, rămâne pătată – ce și cât e sau nu adevărat din ce a spus Ghiță? o întrebare care va dăinui...

În aceste condiții, trecerea în rezervă a lui Coldea de către Iohannis și Hellvig nu e, așa cum spuneam acum câteva zile, decât folosirea ocaziei de a înlătura un șef pus de Băsescu, pentru a fi înlocuit cu cei din camarila Iohannis-Hellvig.

Și, în ultimă instanță, tot ce s-a întâmplat arată așa: șeful operativ al SRI a fost demis de infractorul fugar S. Ghiță. Care zburdă în continuare liber. 

Ce n-au făcut SRI și Coldea, au făcut DNA și Kovesi. Procurorul-șef DNA a apărut la Digi24 și a afirmat răspicat, cum a făcut-o încă din septembrie, în emisiunea pe care am avut-o la Europa FM: „N-am fost, nu sunt, nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiță. Nu am vorbit cu el la telefon, nu i-am dat niciun mail, nu ne-am intersectat decât la evenimente oficiale, unde eu nu puteam controla lista de invitați”.

Și a mai spus un lucru simplu, dar teribil: „Faceți suma averilor celor urmăriți, trimiși în judecată, condamnați pentru corupție în ultimii ani”. Eu am făcut-o. Și mi-a dat că, între martirii ăștia, eroii, disidenții care luptă cu așa-zisul binom DNA-SRI și disidenții anticomuniști hăituiți de Securitate înainte de 1989 e o mică, infimă diferență: niște milioarde de euro.

Atentatorul de imagine sinucigaș Ghiță e doar avangarda Armatei Hoților. Artileria grea vine acum, în Guvern și Parlament...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult