Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Avangarda Armatei Hoților

Avangarda Armatei Hoților

Astăzi, SRI, fostul prim-adjunct Coldea, directorul Hellvig și președintele Iohannis au comis un abuz. Asupra cui?

O confuzie în legătură cu serviciile de informații din România este întreținută sistematic – aceea că un serviciu secret nu este un serviciu public, în serviciul publicului. Cuvântul secret se referă la operațiuni, date de lucru, surse, ofițeri acoperiți, care nu trebuie să fie publice. Când însă e vorba de Serviciu însuși, de conducere, de credibilitate a instituției, pusă la îndoială în mod public, SRI datorează publicului răspunsuri clare.

Într-o democrație, niciun serviciu secret nu trebuie să funcționeze fără încrederea publicului – asta făcea Securitatea. 

Abuz prin neinformarea publicului, asta a comis SRI, emițând un comunicat-zicere, în care gen. Coldea e scos vinovat de nimic, fără să se prezinte dovezi în acest sens. Păi, același lucru face și Ghiță, pe dos, zice el că Coldea e vinovat.

Acuzele lui Ghiță au fost publice. Răspunsurile trebuia să fie date, tot public, punct cu punct, de la vacanțele-șpagă, la amenințarea lui Ponta, fie de către purtătorul de cuvânt al SRI, fie, cel mai corect, de Coldea însuși. Fostul șef al SRI a făcut asta acum un an și ceva, când era acuzat de Udrea în legătură cu 500.000 de euro la pungă, dați de Cocoș, era și Ghiță pe-acolo, pe atunci însă de partea lui Coldea – a ieșit la Comisia parlamentară și a răspuns public acuzației. Pentru că n-a făcut-o acum, onoarea lui militară, pe care a invocat-o cerându-și eliberarea din funcție, rămâne pătată – ce și cât e sau nu adevărat din ce a spus Ghiță? o întrebare care va dăinui...

În aceste condiții, trecerea în rezervă a lui Coldea de către Iohannis și Hellvig nu e, așa cum spuneam acum câteva zile, decât folosirea ocaziei de a înlătura un șef pus de Băsescu, pentru a fi înlocuit cu cei din camarila Iohannis-Hellvig.

Și, în ultimă instanță, tot ce s-a întâmplat arată așa: șeful operativ al SRI a fost demis de infractorul fugar S. Ghiță. Care zburdă în continuare liber. 

Ce n-au făcut SRI și Coldea, au făcut DNA și Kovesi. Procurorul-șef DNA a apărut la Digi24 și a afirmat răspicat, cum a făcut-o încă din septembrie, în emisiunea pe care am avut-o la Europa FM: „N-am fost, nu sunt, nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiță. Nu am vorbit cu el la telefon, nu i-am dat niciun mail, nu ne-am intersectat decât la evenimente oficiale, unde eu nu puteam controla lista de invitați”.

Și a mai spus un lucru simplu, dar teribil: „Faceți suma averilor celor urmăriți, trimiși în judecată, condamnați pentru corupție în ultimii ani”. Eu am făcut-o. Și mi-a dat că, între martirii ăștia, eroii, disidenții care luptă cu așa-zisul binom DNA-SRI și disidenții anticomuniști hăituiți de Securitate înainte de 1989 e o mică, infimă diferență: niște milioarde de euro.

Atentatorul de imagine sinucigaș Ghiță e doar avangarda Armatei Hoților. Artileria grea vine acum, în Guvern și Parlament...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult