Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Avangarda Armatei Hoților

Avangarda Armatei Hoților

Astăzi, SRI, fostul prim-adjunct Coldea, directorul Hellvig și președintele Iohannis au comis un abuz. Asupra cui?

O confuzie în legătură cu serviciile de informații din România este întreținută sistematic – aceea că un serviciu secret nu este un serviciu public, în serviciul publicului. Cuvântul secret se referă la operațiuni, date de lucru, surse, ofițeri acoperiți, care nu trebuie să fie publice. Când însă e vorba de Serviciu însuși, de conducere, de credibilitate a instituției, pusă la îndoială în mod public, SRI datorează publicului răspunsuri clare.

Într-o democrație, niciun serviciu secret nu trebuie să funcționeze fără încrederea publicului – asta făcea Securitatea. 

Abuz prin neinformarea publicului, asta a comis SRI, emițând un comunicat-zicere, în care gen. Coldea e scos vinovat de nimic, fără să se prezinte dovezi în acest sens. Păi, același lucru face și Ghiță, pe dos, zice el că Coldea e vinovat.

Acuzele lui Ghiță au fost publice. Răspunsurile trebuia să fie date, tot public, punct cu punct, de la vacanțele-șpagă, la amenințarea lui Ponta, fie de către purtătorul de cuvânt al SRI, fie, cel mai corect, de Coldea însuși. Fostul șef al SRI a făcut asta acum un an și ceva, când era acuzat de Udrea în legătură cu 500.000 de euro la pungă, dați de Cocoș, era și Ghiță pe-acolo, pe atunci însă de partea lui Coldea – a ieșit la Comisia parlamentară și a răspuns public acuzației. Pentru că n-a făcut-o acum, onoarea lui militară, pe care a invocat-o cerându-și eliberarea din funcție, rămâne pătată – ce și cât e sau nu adevărat din ce a spus Ghiță? o întrebare care va dăinui...

În aceste condiții, trecerea în rezervă a lui Coldea de către Iohannis și Hellvig nu e, așa cum spuneam acum câteva zile, decât folosirea ocaziei de a înlătura un șef pus de Băsescu, pentru a fi înlocuit cu cei din camarila Iohannis-Hellvig.

Și, în ultimă instanță, tot ce s-a întâmplat arată așa: șeful operativ al SRI a fost demis de infractorul fugar S. Ghiță. Care zburdă în continuare liber. 

Ce n-au făcut SRI și Coldea, au făcut DNA și Kovesi. Procurorul-șef DNA a apărut la Digi24 și a afirmat răspicat, cum a făcut-o încă din septembrie, în emisiunea pe care am avut-o la Europa FM: „N-am fost, nu sunt, nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiță. Nu am vorbit cu el la telefon, nu i-am dat niciun mail, nu ne-am intersectat decât la evenimente oficiale, unde eu nu puteam controla lista de invitați”.

Și a mai spus un lucru simplu, dar teribil: „Faceți suma averilor celor urmăriți, trimiși în judecată, condamnați pentru corupție în ultimii ani”. Eu am făcut-o. Și mi-a dat că, între martirii ăștia, eroii, disidenții care luptă cu așa-zisul binom DNA-SRI și disidenții anticomuniști hăituiți de Securitate înainte de 1989 e o mică, infimă diferență: niște milioarde de euro.

Atentatorul de imagine sinucigaș Ghiță e doar avangarda Armatei Hoților. Artileria grea vine acum, în Guvern și Parlament...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult