Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un chirurg către premierul Mihai Tudose: „Știți că sunteți pe cale să patronați un nou exod al medicilor?”

Medicul Florin Chirculescu, chirurg la Spitalul Universitar de Urgență din București, i-a transmis premierului Tudose prntr-o postare pe Facebook că, în urma măsurilor luate în sănătate, foarte mulți medici vor pleca din țară. Florin Chirculescu a avertizat că salariile medicilor ar urma să scadă începând de anul viitor și că li se pregătește un program cu 48 de ore pe săptămână.

Redăm mai jos mesajul său integral

„Domnule Prim-Ministru Mihai Tudose,

Știți că sunteți pe cale să patronați un nou exod al medicilor? Știți că medicilor li se pregătește un program de lucru de 48 de ore/săptămână, contrar Codului Muncii și Directivei Europene a Timpului de Lucru? Asta înseamnă că medicii vor reveni la programul de dinainte de 1989, cu diferența că PCR prevedea, totuși, o sâmbătă liberă pe lună – era faimosul SRL socialist. Domnule Prim-Ministru, vă întreb respectuos: ați extinde acest program de muncă asupra TUTUROR cetățenilor României? Dacă nu, de ce doar medicii trebuie să lucreze în acest fel? De unde această discriminare?

Răspunsul vi-l dau eu, pentru că subordonații dumneavoastră sunt preocupați să vă raporteze că în țară e liniște și că ei, unii, își fac datoria. Ei, bine, prin acest proiect se includ mai multe gărzi în programul obligatoriu, astfel încât gărzile să nu mai fie plătite conform statului lor LEGAL de ore suplimentare. Asta înseamnă pentru noi, medicii, o scădere majoră a veniturilor.

Domnule Prim-Ministru, mai știți că subordonații domniei-voastre au anulat „de facto” sporurile din Sănătate? Anularea cu pricina se va vedea pe fluturașe DOAR de la 1 ianuarie 2018 – să fie aceasta manevra prin care angajații din Sănătate vor fi puși în fața unui fapt împlinit DUPĂ ce Guvernul se va adăposti îndărătul unei legi explicate deficitar? Așa s-ar părea, drept pentru care vă mai pun o întrebare: vi se pare firesc să vă respectați promisiunile doar pe hârtie, în timp ce veniturile REALE din Sănătate vor scădea?

Îmi permit să vă inoportunez în virtutea unei vechi cutume românești: jalba-n proțap. Românii s-au tot întrebat, în trecut, dacă „șeful” știe ce fac subordonații săi. „Oare Mareșalul știe?” se întreba lumea în anii războiului. „Oare Ceaușescu știe?” se întrebau unii în comunism. În consecință, vă întreb și eu: „Dumneavoastră știți, domnule Prim-Ministru?”

Nu e liniște în Sănătate, iar dacă miniștrii și consilierii spun altceva, vă amintesc că domniile-lor ne-au asigurat că, citez: „avem prea mare nevoie de personalul din Sănătate ca să nu-l plătim corect”. Calculele, însă, ne arată că veniturile vor scădea, ceea ce reprezintă atât abandonul principiilor expuse la început de mandat, cât și abdicarea de la doctrina social-democrată, cea de la care vă reclamați. În context, ce garanții ne dați, domnule Prim-Ministru? Ce-i de făcut, astfel încât creșterea salarială de pe hârtie să nu fie totuna cu SCĂDEREA veniturilor?

Domnule Prim-Ministru, nu vreau să închei prin a aduce vorba de mișcările revendicative ale personalului din Sănătate, de care, sunt sigur, subordonații domniei-voastre v-au avertizat. Nu mă pot împiedica, însă, să nu amintesc de „greva prin emigrație”, începută pe vremea Prim-Ministrului Boc – sunteți sigur că doriți ca și numele dumneavoastră să fie asociat cu această „grevă” neobișnuită?”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Anon check icon
  Nou? S-a oprit cel initial?
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Nu cunosc ce modificari se intentioneaza a se opera in sistemul de salarizare a medicilor, s-ar putea sa aiba ceva dreptate medicul. De un lucru sunt sigur insa, daca ar fi dupa mine asi taia toate sporurile din sistemul bugetar - din tot sistemul bugetar - si asi crea un sistem de salarizare bugetat direct pe posturi/functie. Cu exceptia orelor suplimentare, IN SISTEMUL PRIVAT NU MAI EXISTA NICIUN FEL DE SPOR. Oare domnii guvernanti stiu acest lucru !?
  • Like 1
 • Cri check icon
  Eu unul inca nu-mi dau seama daca intr-adevar dl. prim ministru Tudose le pregateste vreo surpriza neplacuta medicilor. Insa este de domeniul evidentei faptul ca PSD nu a avut niciodata vreun ministru al sanatatii care sa vrea sau sa fie capabil sa schimbe in bine sistemul public de sanatate.
  Pe de alta parte, as fi fost incantat daca domnul doctor Florin Chirculescu ar fi fost tot atat de critic si pe vremea guvernarii Boc-Basescu, cand, pe langa amputarile criminale ale veniturilor medicilor ( ca si ale celorlalti bugetari ), au fost inchise 74 de spitale si au murit niste oameni din aceasta cauza. Dar in acele vremuri, oricat de mult si-au batut joc si oricat au furat guvernantii pedelisti, poporul si presa au pastrat o tacere respectuoasa ( cu cateva exceptii insa: cele cateva sute de cetateni adevarati care au pichetat Piata Universitatii pe un ger ucigator, precum si 1-2 trusturi de presa, care au platit scump atitudinea lor critica fatza de Basescu ).
  Este pentru mine uimitor faptul ca nici dr. Chirculescu si nici alti colegi de-ai domniei sale nu pricep un lucru elementar, si anume faptul ca monopolul absolut al Casei de Asigurari de Sanatate este cauza principala a majoritatii relelor din sistemul public de sanatate. Dl. dr. Chirculescu ar trebui sa inteleaga ca dl. Tudose si dl. Bodoc nu finanteaza Sanatatea, ci Casa de Asigurari care, avand pozitie de monopol, utilizeaza in mod discretionar banii din Sanatate, adica cei 5-6 miliiarde de euro stransi cu japca din buzunarele cetatenilor. Iar dl Bodoc nu este decat inca un ministru al sanatatii la fel de incompetent ca toti ceilalti pe ministri pe care PSD-ul i-a livrat la Ministerul Sanatatii.
  Insa banii, decizia si puterea absoluta exercitata asupra medicilor si pacientilor se afla la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, nu la domnii Tudose sau Bodoc, cum in mod total eronat crede dl. dr. Chirculescu.
  Din aceasta perspectiva, domnul doctor ar trebui sa stie ca doar Parlamentul are puterea legala de a desfiinta Casa de Asigurari sau de a legifera aparitia mai multor Case de Asigurari cu acoperire nationala care sa concureze intre ele pentru a gestiona banii asiguratilor.
  • Like 0
 • Gion check icon
  Din pacate miscarile sindicale atat ale medicilor cat si ale altor categorii sociale se rezuma doar la cresteri salariale asta fiind ca un pansament simplu aplicat pe o cangrena. Coalizarea fortelor sindicale alaturi de restul populatiei ar AJUTA si ar duce la ERADICAREA cangrenei. Cangrena Romaniei o stim toti.
  Asta e tot!
  • Like 2


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult