Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un fost ministru publică un document cu antetul Ministerului de Finanțe prin care „se cer reducerea numărului de angajați, tăieri de salarii sau concedieri”

Viorica Dăncilă și Eugen Orlando Teodorovici

(Foto Inquam Photos)

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, a publicat pe Facebook un document cu antetul Ministerului de Finanțe prin care instituția solicită „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.

„Promisiunile electorale populiste și măsurile fiscale care avantajează companiile și instituțiile camarilei politice de la București și ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă.

În fața unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, «reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale».

Practic, instituțiile publice, inclusiv teatre, spitale, școli și centre de cercetare sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante.”, scrie Vlad Alexandrescu.

Atât ministrul Finanțelor, cât și premierul Dăncilă au dat asigurări astăzi că nu se vor face disponibilizări în sectorul public.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai, ce sa faca si Teodorovici, trebuie sa scoata camasa pe undeva, dupa ce l-a slujit pe Dragnea Penalul si a marit prosteste salarii, indemnizatii si pensii! Toti banii astia din mariri de unde vin? Din buzunarul cetateanului care munceste la privat, din taxe stupide cum ar fi acelea din OUG 114, si, daca tot nu ajunge, din imprumuturi iresponsabile cu dobanzi mari pe care cetatenii vor trebui sa le plateasca - ca doar n-o sa plateasca Teodorovici din buzunarul lui, nu??? As propune pedeapsa cu moartea pentru asemenea individ iresponsabil, si nu oricum, ci moarte in piata publica, cu spectatori - sa stie tot poporul ce il asteapta daca e tentat de drumul lingailor de tip Teodorovici! Un profesionist adevarat s-ar fi dat la o parte si ar fi zis; "eu nu fac asta, ca nu e corect, nu facem decat sa ne indatoram si sa impovaram populatia". Dar cine e oare profesionist adevarat in PSD??? Nimeni, nici macar cretinul de Bombonel!
  • Like 1
 • cromium check icon
  Cultura si cercetarea sunt mereu date la gunoi de guvernele noastre...prosti si saraci...combinatia perfecta.
  Caut sa strang un grup cu initiativa de a determina oamenii sa renunte la cetatenia Romaniei si sa nu mai recunoasca legitimitatea guvernului si a Constitutiei.E timpul infiintarii cu adevarat a Statului Paralel.Nu glumesc.Chiar caut oameni dispusi sa schimbe aceasta guvernare cu pretul de a pierde toate drepturile cetatenesti. Este un guvern votat de 16% din populatia Romaniei si Constitutia nu ar trebui sa permita ca 16% sa conduca 84 %.Daca asa zisul Stat Paralel va contine 84% dintre romani atunci va fi legitim si va avea dreptul la propria constitutie.Faptul ca au fost sub 49% oameni la vot si referendum arata ca inca mai este loc pentru initiativa in Romania.Este sub jumatate din populatia Romaniei.Romania nu este a lor.Trebuie sa luam inapoi tot ce ne-a fost luat cu forta sau prin jaf.Ori suntem Romani ori nu mai suntem, ce dracu!
  Le dam buletinu inapoi.Sa se duca de unde au venit cu jandarmi, militie si servicii...Sa se legitimeze intre ei.
  • Like 0
 • Oricum din acest proiect de restructurare a aparatului bugetar prin reducerea de personal NU IESE NIMIC! Alt mod de a câștiga electoratul privat! Ca de obicei se face prin "blocarea" posturilor vacante și trimiterea în pensie a celor care au vârsta necesară! După care pe "unii" dintre ei îi angajează din nou ca "personal contractual", că doar sunt "de neînlocuit"!
  • Like 1
 • În ce privește angajarea pensionarilor de la stat la stat, desigur am exemple concrete. Paradoxul este că sunt și cu pensie "specială"! Legea care interzicea cumularea pensiei cu salariul este perimat!
  • Like 1
 • În ce privește angajarea pensionarilor de la stat la stat, desigur am exemple concrete. Paradoxul este că sunt și cu pensie "specială"! Legea care interzicea cumularea pensiei cu salariul este perimat!
  • Like 1
 • Fara restructurarea cheltuielilor cu personalul bugetar unde va ajunge leul? 6 sau 7?
  • Like 0
 • Ca sa reduca numarul lor ar trebui prima data selectati angajatii dupa competenta printr-un test de verificare a cunostintelor-vorbim doar de acele deconcentrate,anaf,finante publice,consilii municipale,consilii comunale,consilii judetene, unde s-a marit nr.salariatilor ,POLITIC -au invadat toti membrii psd,sotiile acestora,amantele,prietenele etcsi toti acei pe care i-ati vazut cu plasele-n mana la alegerile europarlamentarelor
  • Like 1
 • Cred ca trebuie început cu eliminarea din sistemul bugetar al pensionarilor care au ieșit din sistemul bugetar și au fost din nou angajați tot în acest sistem. Dacă vor să își "rotunjească" veniturile să se angajeze în sistemul privat! Credeți că le convine? Acolo trebuie muncit mai mult pentru aceeași bani! Așa stau liniștiți intr-un birou, timpul trece leafa merge! Dacă acele posturi pe care sunt respectivii pensionari, chiar trebuie, atunci să se angajeze tineri că avem destui și mult mai capabili și cu putere de muncă!
  • Like 3
  • @ Radu-Dorin Anca
   corect!eu is pensionara si muncesc la privat.Platesc in continuare toate obligatiile de stat,
   • Like 1
  • @ Radu-Dorin Anca
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu știam că aici se scurg banii...știam că nu-i voie să cumulezi pensia cu salariul pe același loc dar poate nu mai sunt eu la curent...Dacă dați și exemple ne-am mai lumina.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Era de așteptat așa ceva după Destrăbălarea Bugetară.din ultimii doi ani cu salarii dublate (uneori și triplate) și sporuri fară număr .
  • Like 2
 • Orlando este saltimbancul perfect al politicii dimbovitene. Un fel de Ecaterina Andronescu de sex masculin , face tumbe si flic- lacuri de ceva vreme prin politica romaneasca lasind in urma lui un popor capiat de bazaconiile pe care le spune si face.
  • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult