(Foto Guliver/Getty Images)
Sunt mari taxele pe muncă? Sigur că sunt. Cea mai mare parte a acestor taxe vine din contribuția la pensiile publice (Pilonul 1, foarte puțin Pilonul 2) și contribuția la sistemul public de sănătate.
Din salariul mediu astăzi care este (în valoare brută) de 5.163 lei plătim statului următoarele lucruri:
- Asigurări sociale (CAS): 1.291 lei / lună (25%, pentru pensii);
- Asigurări sociale de sănătate (CASS): 516 lei / lună (10%, pentru sistemul public de sănătate);
- Impozit pe venit: 336 lei / lună (10%, școli, grădinițe, alte servicii publice);
- Contribuție asiguratorie pentru muncă: 116 lei (2,25%, șomaj, accidente de muncă).
Rezultă un total de 2.259 lei din cei 5.163 lei înregistrați ca venit salarial brut. Costul complet mediu cu care antreprenorii cumpără muncă din piață.
Acest venit mediu brut ar trebui să crească odată cu economia (e corelat în bună măsură cu aceasta). Propun, așadar, două scenarii de evoluție a economiei: un scenariu cu o creștere medie nominală de 1% pe an și un scenariu de creștere medie nominală de 2% pe an. Care s-ar duce integral către dinamica salariului minim. Deprecierea medie a cursului de schimb am plasat-o la 0.7% pe an (sub 1% creșterea nominală cea mai pesimistă, să rămână și ceva creștere reală în dinamica economiei).
În final a rezultat următorul lucru:
Scenariul 1 (economia crește în medie cu 1% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 424.643 Euro, defalcată în 242.680 Euro pentru pensie (ambii) și 96.997 pentru sistemul public de sănătate (împreună).
Scenariul 2 (economia crește în medie cu 2% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 513.135 Euro, defalcată în 293.252 Euro pentru pensie (ambii) și 117.210 Euro pentru sistemul public de sănătate (împreună).
Sumele cresc progresiv (liniar) pentru venituri mai mari decât venitul mediu și scad progresiv (liniar) pentru venituri mai mici. Dacă ai mai multe job-uri sau surse de venit poți ajunge să plătești de 2-3 ori mai mult pentru că statul are grijă să impoziteze orice venit cu mult zel.
E foarte mult.
Problema mare este că nu poți scădea semnificativ aceste contribuții fără 2 reforme fundamentale, având în vedere că 35% din cele 42,5% sunt direcționate către cele două lucruri:
- Reforma sistemului public de pensii (1/4 din veniturile brute pe lună);
- Reforma sistemului public de sănătate (1/10 din veniturile brute pe lună).
Fără cele două reforme vorbim în van de scăderea contribuțiilor pe muncă. Oricine promite fără să vină și cu soluția pentru cele două reforme este populist și complet pe lângă subiect.
Pot fi aplicate reforme pentru cele două în afara paradigmei liberale? Eu zic că nu. Poate fi obținut un consens politic pe un proiect de reformă a celor două? Eu zic că trebuie. Opoziția trebuie să se unească nu pe oameni noi în politică și pe idei noi și curajoase în politică. Idei care nu evită adevărul și care spun oamenilor ceea ce trebuie spus.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Important pt ca în funcție de tipul și culoarea ei ti stabilită experienta, performanta în muncă în consecință venitul tău. Și stabilește norme clare de a stabilii un preț exact pe performanta în muncă. Cu alte cuvinte cine are un tip de card nu poate lua nici mai multi bani la salar dar nici mai puțin.
Pare enorm la prima vedere. Dar nu este posibil, in opinia mea, un altfel de sistem de san. decat bazat pe solidaritate sociala. Unii dintre noi vor fi afectati de boli grave, care pp. costuri mari, imposibil de suportat pe cont propriu. Asig. private asigura riscuri, nu certitudini. Deci, cu un istoric de boala grava sau de riscuri crescute (inclusiv pt. ca esti batran), chiar daca te-ar asigura o firma privata, nu iti permiti. Ce fel de societate este aceeea in care mori sau ai o calit. a vietii f. scazuta pt. ca nu iti permiti tratam. care este disponibil?
Mi se pare normal ca asist. medicala pt. copii sa fie gratuita, din n motive.
Pp. ca acea fam. are doar un copil, care, sanatos fiind, tot va avea nevoie de cateva servicii medicale. Adultii, la fel, pana pe la 50 de ani. Apoi, cum calit. vietii creste, stiinta progreseaza, pp. ca vor prinde 90 de ani. Este enorm 48 500 de euro pt. sanatate pt. toata viata unei persoane si pt. un copil pana la majorat?
Este enorm sa zicem 35 000 de euro ramasi din cei 48 500 pt. nevoi medicale in perioada 55 de ani-90 de ani? Adica 1 000 euro pe an? (Restul fiind cheltuiti pana la 55 de ani, inclusiv pt. copil?) Cred ca problema este cheltuirea corecta, transparenta, eficienta a fondurilor alocate sanatatii si largirea bazei de colectare a acestor fonduri.
Pt. pensie. Pp. optimist 25 de ani. 648 000 de lei : 25 = 25 920 de lei/an, adica 2 160 de lei/luna. Pp., tot optimist, ca modul in care sunt plasate fondurile aduce venituri care acopera complet cheltuielile de functionare a Casei de pensii si distributia. Tot enorm pare? Corect e sa aratam si veniturile, dar sa explicam si cheltuielile.