Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât plătim la stat, la un salariu mediu brut de 5.163 lei. În ce condiții pot scădea taxele pe muncă

oameni pe strada

 (Foto Guliver/Getty Images)

Sunt mari taxele pe muncă? Sigur că sunt. Cea mai mare parte a acestor taxe vine din contribuția la pensiile publice (Pilonul 1, foarte puțin Pilonul 2) și contribuția la sistemul public de sănătate.

Din salariul mediu astăzi care este (în valoare brută) de 5.163 lei plătim statului următoarele lucruri:

- Asigurări sociale (CAS): 1.291 lei / lună (25%, pentru pensii);

- Asigurări sociale de sănătate (CASS): 516 lei / lună (10%, pentru sistemul public de sănătate);

- Impozit pe venit: 336 lei / lună (10%, școli, grădinițe, alte servicii publice);

- Contribuție asiguratorie pentru muncă: 116 lei (2,25%, șomaj, accidente de muncă).

Rezultă un total de 2.259 lei din cei 5.163 lei înregistrați ca venit salarial brut. Costul complet mediu cu care antreprenorii cumpără muncă din piață.

Acest venit mediu brut ar trebui să crească odată cu economia (e corelat în bună măsură cu aceasta). Propun, așadar, două scenarii de evoluție a economiei: un scenariu cu o creștere medie nominală de 1% pe an și un scenariu de creștere medie nominală de 2% pe an. Care s-ar duce integral către dinamica salariului minim. Deprecierea medie a cursului de schimb am plasat-o la 0.7% pe an (sub 1% creșterea nominală cea mai pesimistă, să rămână și ceva creștere reală în dinamica economiei).

În final a rezultat următorul lucru:

Scenariul 1 (economia crește în medie cu 1% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 424.643 Euro, defalcată în 242.680 Euro pentru pensie (ambii) și 96.997 pentru sistemul public de sănătate (împreună).

Scenariul 2 (economia crește în medie cu 2% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 513.135 Euro, defalcată în 293.252 Euro pentru pensie (ambii) și 117.210 Euro pentru sistemul public de sănătate (împreună).

Sumele cresc progresiv (liniar) pentru venituri mai mari decât venitul mediu și scad progresiv (liniar) pentru venituri mai mici. Dacă ai mai multe job-uri sau surse de venit poți ajunge să plătești de 2-3 ori mai mult pentru că statul are grijă să impoziteze orice venit cu mult zel.

E foarte mult.

Problema mare este că nu poți scădea semnificativ aceste contribuții fără 2 reforme fundamentale, având în vedere că 35% din cele 42,5% sunt direcționate către cele două lucruri:

- Reforma sistemului public de pensii (1/4 din veniturile brute pe lună);

- Reforma sistemului public de sănătate (1/10 din veniturile brute pe lună).

Fără cele două reforme vorbim în van de scăderea contribuțiilor pe muncă. Oricine promite fără să vină și cu soluția pentru cele două reforme este populist și complet pe lângă subiect.

Pot fi aplicate reforme pentru cele două în afara paradigmei liberale? Eu zic că nu. Poate fi obținut un consens politic pe un proiect de reformă a celor două? Eu zic că trebuie. Opoziția trebuie să se unească nu pe oameni noi în politică și pe idei noi și curajoase în politică. Idei care nu evită adevărul și care spun oamenilor ceea ce trebuie spus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Idioti sunt multi nu taxele sunt importante ce prin corelare cum obtii performanta în muncă sau obligarea stimularea performantei în muncă. Atâta timp cât un angajat ridică procentual profitul unei firme taxarea nu mai devine o problemă. Performanta în muncă a mers și va merge tot timpul mână în mână cu creșterea procentelor de profitabilitate. Ce vreau să zic e până creștem salariile bugetarilor doar din pix fără a stabilii și norme clare de performanta efectul va fi să pici în cap adică mai pe românește o altă criză financiară. Pentru deștepții care au făcut magariile prin promisiuni electorale, foarte simplu puteau stabilii și niște condiții de a obține bani mai mulți, conditii minime luati exemplul Angliei cu sistemele de carduri de lucru. Unde un tip de card iti stabilește calificarea și totodată și niște condiții de a obține cardul respectiv. Cardul este
    Important pt ca în funcție de tipul și culoarea ei ti stabilită experienta, performanta în muncă în consecință venitul tău. Și stabilește norme clare de a stabilii un preț exact pe performanta în muncă. Cu alte cuvinte cine are un tip de card nu poate lua nici mai multi bani la salar dar nici mai puțin.
    • Like 0
  • Marga check icon
    Nu ati precizat per. de timp pt. care ati facut calcul. Pp. 40 de ani.
    Pare enorm la prima vedere. Dar nu este posibil, in opinia mea, un altfel de sistem de san. decat bazat pe solidaritate sociala. Unii dintre noi vor fi afectati de boli grave, care pp. costuri mari, imposibil de suportat pe cont propriu. Asig. private asigura riscuri, nu certitudini. Deci, cu un istoric de boala grava sau de riscuri crescute (inclusiv pt. ca esti batran), chiar daca te-ar asigura o firma privata, nu iti permiti. Ce fel de societate este aceeea in care mori sau ai o calit. a vietii f. scazuta pt. ca nu iti permiti tratam. care este disponibil?
    Mi se pare normal ca asist. medicala pt. copii sa fie gratuita, din n motive.
    Pp. ca acea fam. are doar un copil, care, sanatos fiind, tot va avea nevoie de cateva servicii medicale. Adultii, la fel, pana pe la 50 de ani. Apoi, cum calit. vietii creste, stiinta progreseaza, pp. ca vor prinde 90 de ani. Este enorm 48 500 de euro pt. sanatate pt. toata viata unei persoane si pt. un copil pana la majorat?
    Este enorm sa zicem 35 000 de euro ramasi din cei 48 500 pt. nevoi medicale in perioada 55 de ani-90 de ani? Adica 1 000 euro pe an? (Restul fiind cheltuiti pana la 55 de ani, inclusiv pt. copil?) Cred ca problema este cheltuirea corecta, transparenta, eficienta a fondurilor alocate sanatatii si largirea bazei de colectare a acestor fonduri.
    Pt. pensie. Pp. optimist 25 de ani. 648 000 de lei : 25 = 25 920 de lei/an, adica 2 160 de lei/luna. Pp., tot optimist, ca modul in care sunt plasate fondurile aduce venituri care acopera complet cheltuielile de functionare a Casei de pensii si distributia. Tot enorm pare? Corect e sa aratam si veniturile, dar sa explicam si cheltuielile.
    • Like 0
    • @ Marga
      Ionel check icon
      Cred ca acest calcul este facut la 35 de ani stagiu complet de cotizare pentru o pensie, sa zicem intreaga. La 1291x12 luni rezulta 15.492 de lei x 35 de aani da 542 220 lei, adica 114 151 de euro la un curs de 4,75. Sa intelegem ca reforma, ca si concept, este strict legat de paradigma liberala !? Nu exista in afara acestui cuvant, liberal !! Cuvantul reforma este...demonetizat, de 30 de ani toti fac......REFORME !!!
      • Like 1
  • Stimate domn, matematic asa este . Dar la o dezbatere aprofundata solutiile nu sunt matematice. Practic singura solutie de crestere a venitului si scadere a impozitului o reprezinta in primul rand cresterea numarului de salariati si apoi a venitului. Romania acum are nevoie dupa parerea mea de 4 milioane de oameni activi dar minimum de relansare economica ar fi de 2,5 milioane. Disponibile pe hartie acum in Romania ar fi 1,5-1,2 milioane. Acestea sunt formate de de tinerii neatrasi de oferta de munca (si nu neaparat salarii dar de luat in considerare), si jumatate din angajatii bugetari. In acest fel pe baza de contributivitate cosul ar creste si este posibila diminuarea contributiei la sistemul de pensii pilonul 1. Acest lucru s-ar putea face printr-un program serios de investitii (sa nu uitam ca nu avem mai nimic functional -de la drumuri , infrastuctura in general, pana la IT varf de tehnologie) Daca atragem aceasta forta de munca si o platim sa zicem de la salariul minim Grecia si activam ( ca stat) politica de project management sunt sigur ca am atrage si tinerii si personalul inca bugetar. De asemenea ar trebui sa se permita existenta concomitenta a mai multor joburi pe persoana . Un prim pas timid s-a facut prin reducerea taxelor pe PFA(inca putini stiu din pacate acest lucru) dar trebuie lucrat la programe. Si primul lucru de schimbat ar fi modalitatea de accesare a fondurilor europene. Nu poti crea legi de la ideea ca aplicantul e de la inceput infractor. Lasa sa aplice cat mai multi si pe care il prinzi ca a calcat strimb il pui sa plateasca de 10 ori. Din pacate eu consider ca in Romania programele prezentate alegatorilor sunt subtiri fara planuri si actiuni concrete iar cea mai mare greseala actuala o consider a fi codul fiscal . Mi-asi dori foarte mult un program economic liberal. Din pacate nu exista.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Plătim aproape 45% din venit degeaba .Nu ne alegem decât cu aproape Nimic de la statul Român.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult