Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un grup de clujeni va merge zece zile pentru a ajunge la protestul din 20 ianuarie. „Dacă noi reușim să mergem din Cluj până în Bucuresti pe jos, înseamnă că orice bucureștean poate să coboare din bloc să manifesteze”

clujeni

Un grup de clujeni va pleca pe jos azi din Cluj-Napoca pentru a ajunge la București până în data de 20 ianuarie, când în Piața Universității din Capitală este anunțat un protest de proporții.

„Prin gestul nostru vrem să sensibilizăm lumea. Dacă noi reușim să mergem din Cluj până în București pe jos înseamnă că orice bucureștean poate să coboare din bloc să meargă în Piață să manifesteze, să își spună crezul”, a spus la Digi24 unul dintre participanții la inedita acțiune. 

Oamenii spun că sunt nemulțumiți de modificarea legilor justiției și de măsurile economice care au intrat în vigoare în acest an.

„Acum câteva luni de zile au fost în Piață 300.000 de oameni, acest lucru trebuie să se repete. Prin acțiunea noastră sperăm să punem umărul la îndreptarea unor erori care sunt pe cale să se producă, mă refer la legile legate de justiție, problemele economice ale României sunt destul de grave și se pare că se vor agrava în viitorul apropiat. Tot ce putem face este să tragem un semnal de alarmă, să ieșim în stradă, să manifestăm civilizat, fără violență, cu legea de partea noastră”, a mai spus unul dintre participanții la protest.

Grupul de clujeni va pleca din Cluj-Napoca astăzi, și timp de zece zile ei vor merge pe traseul Cluj-Napoca - Turda - Târgu Mureș - Sighișoara - Brașov - Sinaia - Ploiești - București. Organizatorii evenimentului au apelat la oameni să-i ajute pe cei plecaţi în marş cu cazare în Târgu-Mureş şi Sighişoara.

În 20 ianuarie la ora 13:00 este anunțat în București un protest în Piața Universității.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un exemplu de români care știu ce vor. Tare îmi este frică că bucureștenii nu vor coborî și își vor trage ”obloanele” inclusiv la geamul de la baie. Bucureștiul și bucureștenii nu merită și nici nu vor să ducă steagul schimbării pentru că mulți dintre ei profită și o duc bine în acest regim.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult