Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un milion de români au fost în Grecia, în primele opt luni din 2022

Grecia - turism

Deloc suprinzător, Grecia se promovează ca destinație pentru orice anotimp sub sloganul “More than the eye can see”

Datele sunt oficiale, primite de la Ministerul Turismului din Grecia care menționează că le-a obținut de la Banca Națională a Greciei. Cifra exactă este 999.201 de români înregistrați oficial de la 1 ianuarie 2022 până la 31 august 2022. Iar reprezentanții autorităților din Grecia mi-au confirmat că 2022 va fi anul în care se va depăși recordul din 2019. Să nu uităm că cele mai mici prețuri pentru Grecia sunt de fapt în toamnă, iar estimarea oficialilor indică un plus format dintr-un număr de cel puțin șase cifre care se va adăuga datelor culese până în luna august.

Iar grecii au profitat cât mai bine de pofta oamenilor de a călători mai ales după pandemia de coronavirus. În social media, circulă de mai bine de o lună un clip publicitar prin care turiștii sunt îndemnați să descopere Grecia cu alți ochi, chiar și în timpul sezonului rece.

Pentru economia României, plecarea în Grecia a celor aproape un milion de conaționali intră la capitolul pierdere, dar oricum nu poate face nimeni nimic în acest sens. Turiștii români iubesc Grecia, iar acest lucru se observă și în cifre.

În schimb, autoritățile noastre pot dubla această cifră: 996.919 de turiști străini au vizitat România, potrivit Institutului Național de Statistică. 

Articol publicat initial pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    M-am uitat pe clipul de prezentare. Nu este neaparat ceva spectaculos, dar ramai cu diversitatea activitatilor pe care le poti face intr-un concediu. In schimbe toate discutiile mioritice referitor la turismul pe litoral sunt urmatoarele: pretul la parcarile auto, distanta de la cearceaf pana la mare, pretul la sezlonguri cu sau fara umbrela, pretul la halba de bere, meniul la impinge tava, iar in anii buni numarul de roabe cu sampanie, cea mai mare nota de plata si cel mai mare bacsis la care mai adaugam cat de proaste sunt serviciile si cat de nesimtiti sunt unii turisti romani care isi fac ciorba de fasole cu afumatura la resou intr-un hotel de cinci stele platit cu tichete cadou. Comparati putin si vom intelege unde este turismul lor si unde este al nostru.
    • Like 4
  • Nume check icon
    Haideti sa nu facem ca INS-ul...De ce nu facem o comparatie a numarul de turisti romani in Grecia din ultimii 5 ani sa vedem si situatia pre-pandemica. Ne cramponam de numarul de turisti romani de pe litoralul romanesc din 2021 ca o porunca din Bibilie, cand stim clar ca turisti romani au venit pe litoral datorita restrictiilor de calatorie sau pur si simplu nu au dorit ca in acel an pandemic sa plece din tara. In plus sa intelegem ca datorita cresterii puterii de cumparare a unor clase sociale acestia doresc sa calatoreasca, sa descopere, sa vada si altceva decat Romania, chiar si numai la nivelul de bifa. Chiar daca la prima vedere ne vaitam ca romanii nu sunt patriorit si nu vor sa cheltuiasca banutul castigat cu truda pe plaiurile mioritice, poate este un moment bun ca asociatiile de pe litoral sa isi schimbe strategie si politica de promovare si sa atraga cat mai mult turisti straini.
    • Like 3
  • Asta inseamna 1 milion de turisti pierduti de litoralul românesc. Actorii principali care conduc destinele turismului românesc ar face bine sà ia niste cursuri de la omologii lor greci càci au ce invàta
    • Like 1
    • @ KapetanMavromati
      Am văzut că și Dvs sunteți un iubitor al Greciei, se vede și după nick. Și eu sunt. Am devenit nu numai un fan al concediilor în Grecia, ci chiar un iubitor al țării și al poporului grec. De ceva vreme, în fiecare an fac tot ce pot să ajung acolo vara și să îmi încarc bateriile. Evit să stau în locurile frecventate de mulți români (cocalari) și deci cu atmosferă stricată, ne-grecească. De exemplu, dacă am nevoie de o noapte intermediară în drumul spre Pelopones (fac deplasările cu mașina proprie), poposesc nu în Paralia, ci în Litochoro. Foarte aproape, dar altceva. Vizitez mereu tot ce pot în jurul locației de destinație - mobilitatea crescută e unul dintre motivele pentru care aleg călătoria cu mașina. N-am ajuns încă în multe locuri, fiindcă am început călătoriile în Grecia cu puțini ani în urmă, iar în unele locuri am revenit, dar dacă nu ni se va prăbuși puterea de cumpărare, promit să îmi extind aria călătoriilor, în special în insulele unde poți ajunge doar cu Ferry-ul (nu direct pe pod) și unde se pare că e atmosfera grecească cea mai autentică. Grecia are marea calitate că poate oferi în același timp: mare și munte, arhaic și modern, vestigii antice și obiective creștine, oameni ospitalieri și cu o bunăvoință firească nu forțată, taverne simple și cochete unde poți mânca ce poftești fără frica de a face vreo toxiinfecție, așa cum se întâmplă în România. Plus priveliști minunate. Plus o vreme perfectă aproape tot timpul. Avem niște rude și mai obsedate de Grecia (de fapt ei ne-au deschis și nouă pofta) care nici nu prea fac plajă sau baie în mare. Ei se duc practic să trăiască, pur și simplu o perioadă (cat de mare se poate) acolo, în loc de România. Ei stau de regulă vreo lună, aleg un traseu de excepție întotdeauna, cazări în vile situate cât mai pitoresc, chiar fără plajă în apropiere, iar programul lor zilnic începe cu scularea la ore târzii, răsfățul pe terasa de regulă imensă și cu vedere de vis, apoi pe la orele prânzului, când e căldura mai mare, fără să le fie teamă de asta, se urcă în mașină și pleacă să viziteze orice se poate, chiar și destul de departe. Ziua se încheie ori la o tavernă ori în terasa de la cazarea proprie, cu ochii la priveliștea de seară, cu mâncare și băutură consumate relaxat, pe îndelete. Fără excese, fără gălăgie și ruperi în figuri, doar relaxare și încântare. Am descris stilul lor, fiindcă așa tindem și noi să facem, dar ei au ceva mai multe posibilități financiare și pot să se bucure mai mult de aceste concedii. Uneori fac chiar ceva interesant, pe care poate îl vom face și noi la un moment dat: se întorc în România după o perioadă petrecută în Grecia, stau câteva zile acasă în țară, apoi mai au timp de încă o perioadă de concediu. Și, deși de multe ori mai pleacă și în altă țară europeană, uneori, surpriză, se întorc tot în Grecia. Asta trebuie să ofere o senzație deosebită: în loc să aștepți un an întreg pentru a te întoarce, mai faci tot în aceeași vară / toamnă, încă o tură. Genial.
      Despre litoralul românesc ce să zic? Nu prea încape nicio comparație, din niciun punct de vedere. Ar putea avea și el atuurile sale (mici), dar acum acolo totul e pe dos. La început, când n-aveam termen de comparație și nici nu se stricase de tot atmosfera, îmi plăceau cât de cât stațiunile din sud (Saturn de exemplu), plus orașul Mangalia. Dar acum cocălăreala te sufocă. Mizeria asemenea. Aglomerația de pe puținele zone de plajă, asemenea. E valabilă expresia: ”dacă arunci în sus cu acul, cade în cap de om”. Păi, de exemplu, cum e pe plajă la Mamaia (culmea cocălăriei) și cum e pe plajă la Sarti (zonă frecventată de familiști decenți). Plajele par similare ca dimensiuni (până la extinderea de la Mamaia), dar în timp ce la Mamaia stai ca la manifestație, om lângă om și în plus ce vezi te face să vomiți, la Sarti stai unde vrei, relaxat, într-o atmosferă decentă și admiri muntele Athos. Numai în Grecia se poate asta: să fii într-o zonă ”lumească”, în costum de baie și în același timp să te smerești în fața Sfântului Munte. Și asta, firesc, natural, fără a fi nepotrivit. În general, Grecia (printre alte particularități) îmbină sacrul cu profanul într-un mod fericit, nu prin demonetizarea sacrului, ci prin ”familiaritatea” și accesibilitatea sacrului față de profanul cere se manifestă decent.
      Ar fi multe de spus, practic n-am spus mai nimic. Grecia înseamnă mult mai mult decât o țară ospitalieră, frumoasă și care știe să facă turism. Însemană leagănul atât al civilizației antice, cât și, ulterior, terenul propice dezvoltării ortodoxiei. Înseamnă un popor cu tradiții vechi, un popor care-și iubește țara și care e binevoitor cu alții din alte popoare (dincolo de interesul comercial) și care cred că are și afinități cu poporul român.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Nume check icon
      Foarte frumos scris si descris!
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Absolut de acord cu dvs in tot ce spuneti. Suntem pe aceeasi lungime de unda !
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      adrian check icon
      Dle Cojocaru , voiam sa scriu si eu ceva de Grecia , dar citind ce ati publicat , am renuntat doar pentru cateva concluzii Nu puteam sa scriu mai bine , ati facut-o dvoastra magistral ! Eu si familia mea suntem dependenti de aceasta tara . In psiho(pato)logie ar trebui sa existe aceasta entitate - dependenta de Grecia ! Sunt un milion de cazuri , aproximativ !
      Ne plac extraordinar oamenii si tara . Sau invers ! Ne place totul ! De la diversitatea geografica la omenia lor ! Stilul lor de viata , autentic , sincer , nefardat , spiritul familial , darnicia , bunavointa , lipsa refuzului in a te ajuta oricand si neconditionat ! Simtul lor estetic , in toate - de la frumos - imbracamintea lor , eleganta doamnelor si domnilor , la frumusetea vitrinelor , a cladirilor , a integrarii tuturor lucrurilor intr-un tot armonios ! Imi pare rau ca mai sunt pe alocuri semnele crizei economice , spatiile publice mai sufera , mai vedem lucruri care ar fi trebuit mai demult innoite , graffiti-ul ubicuitar samd , dar care nu stirbesc cu nimic din placerea de a petrece timpul acolo ! Tot imi spun ca daca ar fi bani suficienti ar face lucruri nemaipomenite , placute ochiului .
      Am fost si in alte tari , si as fi deplasat sa spun ca nu exista si alte placeri turistice , mai ales in jurul Mediteranei , acolo unde este cald , luminos si bine , dar sa te simti in totalitate minunat nu a fost nicaieri . Poate in Sicilia , dar si acolo explicatia este data de pedigree ul grecesc !
      Comparatia cu turismul romanesc este ridicola si ati punctat perfect neam prostia si kitsch ul care domina in mod absolut la noi !
      Am fost de sute de ori in Grecia , fara exagerare . De fiecare data descoperim lucruri noi , tara asta este nesfarsita in surprize naturale . De exemplu am fost saptamana trecuta intr-un pelerinaj in Evia si am descoperit efectul ,,tidal,, , Evripos , in Chalkida !
      Este o tara de incarcat bateriile ...din pacate ne intoarcem de fiecare data cu mare regret , si bineinteles ca rapid ajungem inapoi la zero ...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult