Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În Grecia, o chelneriță m-a întrebat: E standardul de viață așa de ridicat în România? Că românii vin în general cu mașini scumpe

În fiecare concediu în Grecia, fiindcă distanțele până la localitățile conectate prin feribot cu insulele sunt mari și condusul devine dificil dată fiind și aglomerația din trafic, am ales o oprire la Serres, primul oraș din Grecia de lângă frontiera bulgaro-greacă, atât la dus, cât și la întoarcere. Și fiindcă acum câțiva ani, când am fost prima dată în Grecia, am descoperit întâmplător o tavernă în Lefkonas, un sat de lângă Serres, un soi de suburbie a acestuia, unde am mâncat excepțional și la prețuri avantajoase, obișnuim să luăm cina numai acolo, la fiecare drum.

La fel am procedat și anul acesta. Am ajuns chiar mai devreme decât de obicei, adică după ora 18.00, nu am găsit pe nimeni și un trecător ne-a spus că se deschide la ora 19.00. Am revenit după 19.00 și l-am găsit pe grec, care văzându-ne s-a bucurat, ne-a invitat să luăm loc și bineînțeles ne-a întrebat dacă vom lua, ca de obicei, „chicken and pork souvlaki” și „greek salad”. 

Am confirmat și am comandat și o porție de pita caldă cu tzatziki. În timp ce mâncam, l-am văzut pe proprietar că se urcă în mașină și pleacă în trombă. A revenit în 5 minute cu un borcan mare de măsline și o sticlă de tsipouro, probabil în semn de recunoștință că nu l-am ocolit nici anul acesta și că suntem consecvenți. În semn de prietenie, până la urmă.

Am apreciat mult gestul, de altfel, ne-au fost de folos acele măsline gustoase la fiecare mic dejun din tot concediul.

În Agios Dimitrios, în Kefalonia există o tavernă unde vin mulți străini, fiindcă se mănâncă bine, tradițional, la prețuri rezonabile.

Chelnerii și proprietarii discută cu clienții, îi întreabă diverse lucruri, gen „de unde sunteți" și „cum e mâncarea", și te fac să te simți de-al casei într-o atmosferă destinsă și prietenoasă. Mai mult, una dintre chelnerițe, care locuia în Atena și era sosită pe insulă numai în perioada estivală, politicoasă, mi-a pus o întrebare mai aparte: „Ce standard de viață este în România, e așa ridicat? Că românii vin în general cu mașini scumpe".

La întoarcere în Serres, la amicul nostru era închis, o doamnă în vârstă, ne-a făcut să înțelegem prin gesturi că prietenul nostru este plecat. Ne-am gândit că a plecat și el într-o vacanță binemeritată sau la fiul lui care era în armată.

Așa că, am făcut cale întoarsă către oraș, căutând un loc unde să luăm cina. Era aproape ora 20.00, ne învârteam prin zona centrală înțesată de terase, pe străduțele pavate, în piațete, aproape toate pline cu clienți. Am remarcat că nimeni nu mânca, toți aveau în față numai băuturi: frappe, cafea, sucuri, bere, apă…

La un moment dat, la una dintre terase am întrebat un chelner care se învârtea printre mese dacă putem mânca ceva. Chelnerul bine dispus, ne-a replicat că: „Of course, I'm your man”, luați loc. Mi-a spus că ei mănâncă după ora 21.00, de asta nu i-am văzut mâncând. M-a întrebat de Hagi, Mutu, Marica, omul era foarte informat despre fotbalul românesc sau mă rog, despre ce a fost odată. În timp ce luam masa, foarte gustoasă, în paranteză fiind spus, îi analizam pe greci. Pe cei de la mese, pe trecători, și mă uitam ce prietenoși sunt unii cu alții, câtă relaxare emanau. Toată lumea se cunoștea cu toată lumea, mi-au transmis și mie o stare pozitivă, deși eram foarte obosit după un drum lung.

Astăzi, acasă, am intrat într-un market și la casă, vânzătoarea, cu o figură acră, mi-a aruncat într-o sacoșă ce cumpărasem, mi-a dat restul fără să-mi adreseze vreun cuvânt, i-am mulțumit și nici nu s-a sinchisit să îmi răspundă.

Mi-am promis că data viitoare o întreb ce o apasă, ce probleme are, de tratează așa clienții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vin românii cu mașini scumpe? Păi nu ni se spune peste tot că avem cel mai vechi parc auto din Europa, că toate cazanele au ajuns la noi? Eu v-am mai spus, dar voi Batman...mergeți în Grecia sau vedeți acolo cazane.
    • Like 1
    • @ Jull Nicu
      adrian check icon
      N-ati inteles nimic din articol !
      • Like 0
  • Viorel check icon
    Interesantă încheierea. Ce probleme să aibă, salariile prea mici (ca dovadă că acesta e un factor, comparați cu media atitudinii asistentelor, plătite de 2-3 ori cât salariul unei vânzătoare), plus lehamitea că mulți se îmbogățesc din contracte de la partide, că altele stau pe banii părinților și nu muncesc (dacă era o vânzătoare tânără) samd. E extrem de absurd să ne așteptăm la veselie din partea unor persoane care trebuie să facă repetitiv același lucru o zi de muncă, și pe un salariu la limita subzistenței (sau sub, dacă au de plătit chirie). Nu oricine poate să uite acestea când e la muncă.
    • Like 0
  • Nu ! Masinile alea cu care ne defilàm ca sà "moarà dujmanii" nu sunt de la standardul care ar fi ridicat, ci de la nivelul de legalitate, corectitudine, decentà si cinste care e foarte coborât.
    • Like 3
  • Ce bine era daca puneati si locatia de pe maps, sau de pe trip advisor sa mergem si noi:)
    • Like 0
    • @ Maria Alexandra Tancu
      RAlex check icon
      https://goo.gl/maps/qwXqfXzT88padWrFA

      Destul de usor de gasit cu minim de efort, cauti localitatea pe google maps, vezi cate restaurante sunt (3-4), vezi care seamana cu poza din articol si bam, l-ai gasit.
      • Like 0
  • Răspunsul era simplu: Politicienii și "speciali" au un nivel de trai ridicat,iar cei din privat se zbat să plătească taxele la buget.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Nu mai stiu ce tara are urmatorul proverb: Uraste oamenii, dar si-a deschis un restaurant. Exista si la noi servicii bune bineinteles, dar si mult mai multe servicii proaste. Iar aici eu includ si serviciul sub forma de slugarnicie cu chelneri care se apleaca, unii isi impreuneaza mainile ca nu sti daca se roaga sau nu, cu faimosul cuvant "Boss", dar si cu si mai faimosul raspuns "Cu drag". Bun, mai sunt si cazurile in care clientii pentru ca au platit o ciorba si trei mici doresc sa primeasca un serviciu demn de Regina Angliei. In sfarsit, noi nu (mai) avem aceasta cultura a serviciului, dar poate daca mai vin ceva asiatici prin industria ospitalitatii o sa mai invatamm si noi ceva.
    P,S, Toate recenziile noastre despre concedii trebuie neaparat sa includa ori a laudarosenie ori o lamentare referitor la cat de bine am mancat, dar mai ales preturile, Preturile, preturile si iar preturile. De cand au iesit romanii in lume numai despre asta vorbim, Iar daca primim ceva gratis tot concediul va fi fabulos. Asa o fi si in Occident?
    • Like 1
    • @ Nume
      Da, este la fel dar diferit. Am un prieten englez si pentrul el pretul unui serviciu conteaza mult mail mult in decizia de achizitie dar pentru el banii nu sunt niciodata un subiect principal. Noi ne plangem toata ziua de bani si pe urma cumparam o masina mai scumpa decat ne permitem.

      Nu stiu de ce dar il fascineaza contrastele de la noi si faptul ca suntem impredictibili.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon