Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio
Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.
„L-a omorât Putin, ca să scape de el înainte de alegeri”. Asta va fi, cu mici variații, ideea repetată în Europa la moartea lui Alexei Navalnîi. E impresionantă, dar n-are sens.
Comentând acum câțiva ani acuzația de implicare în tentativa de asasinare prin otrăvire a lui Navalnîi, Putin a răspuns imperturbabil: „Dacă NOI aveam de gând să-l omorâm, îl omoram”.
De atunci, Navalnîi a fost omorât de mai multe ori. Cu Noviciok, cu o substanță verde aruncată în față care i-a distrus ochiul drept, târât din pușcărie în pușcărie, torturat crunt, fizic și psihic, și expediat, în fine, în lagărul de exterminare Iamalia „Lupul arctic” de la Cercul Polar. Unde trebuia să înghită mâncarea mizeră în maximum 10 minute, altfel i se lua din față, și își făcea înviorarea la minus 32 grade Celsius, împreună cu ucigași și violatori. Atunci când nu era băgat în celula de pedeapsă, dacă se mai poate imagina așa ceva. Cu organismul făcut țăndări, Alexei putea să moară acum o lună, acum o săptămână sau peste câteva zile. Nicio legătură cu realegerea lui Putin, care se simte și este mai puternic ca niciodată.
Uciderea lui Navalnîi va declanșa o serie de proteste internaționale și acuzații de crimă. Și atât. Republicanii din Congresul american nu vor debloca pe chestia asta finanțarea pentru Ucraina. Ungaria nu va înceta să faulteze Ucraina și să cânte în strună Rusiei. Ucrainenii vor continua să lupte la Avdiivka cu niște pușcoace împotriva tancurilor. Fermierii polonezi vor ataca poate mai abitir tirurile ucrainene cu produse agricole.
Iar în Rusia nu va fi nicio demonstrație semnificativă de protest și pomenire a neînfricatului Navalnîi, în urma căruia rămân un băiat și o fată fără tată.
Cea mai eroică dintre multele fapte de luptă ale lui Navalnîi este revenirea în Rusia. După ce a fost tratat și salvat în Germania, ar fi putut să rămână în Occident. Nimeni nu i-ar fi făcut reproșuri. Și totuși, Alexei s-a întors, știind foarte bine că va fi arestat de la aeroport și va fi lichidat în chinuri. A făcut-o ca să moară pe pământul țării lui, să lase un simbol care să-i ajute peste vremi pe ruși să se elibereze din starea de sclavi imperiali.
Alexei Navalnîi, 47 de ani, un rus ucis de Rusia.
Apăsați pe fotografia de mai jos pentru a accesa o galerie cu imagini ale unor momente esențiale din viața lui Alexei Navalnîi.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.