Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un țăran: „Da, mă, Zelenski e vinovat!”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Foto: Getty Images

La APIA, undeva într-un oraș din județ, stau ultimii țărani ai acestei țări, veniți din toate satele din jur, la coadă, să depună actele pentru subvenție pentru culturile agricole de la Comunitatea Europeană. 

Lume multă, timp de așteptare multișor, așa că întotdeauna se înfiripă dialoguri între cei ce stau pe hol și așteaptă. Subiectul predilect - războiul. Își exprimă fiecare temerile, grijile. Spun ce au mai auzit la știri. Se întreabă ce va fi mâine și dacă războiul va ajunge și la noi. Vorbesc și despre nebunia lui Putin și dacă e destul de bolnav încât să folosească bomba atomică. De la bomba atomică discuția merge aproape firesc spre subiectul „sfârșitul lumii”, „vremurile de pe urmă” despre care e scris demult în cărți și despre care vorbesc demult sfinții și clarvăzătorii cu duhul. 

Și în toată această analiză a timpurilor, asemănătoare cu discuțiile descrise de Marin Preda în „Moromeții” că se petreceau în Poiana fierăriei lui Iocan, își face loc o voce, ce dă o sentință dură, spusă pe un ton, ce nu admitea replică:

- Și când te gândești că Zelenski - tu-i... (aici omul foarte sigur pe el a spus o înjurătură de nereprodus) - e vinovat pentru toate astea!

În sală s-a făcut o liniște de mormânt. Bâzâitul unei gâze se auzea de parcă era un avion de-al lui Putin trimis să bombardeze Ucraina. Toți ochii erau opriți nelămuriți și întrebători pe cel ce dăduse sentința și găsise vinovatul pentru vremurile pe care le trăim cu toții. Și în liniștea nefirească un firicel de voce s-a trezit să șoptească aparent nevinovat și prefăcându-se că e prost și timid:

- Da, mă, Zelenski e vinovat! 

Sala întreagă a oftat. Omul ce dăduse sentința și-a umflat pieptul de mândrie, că s-a mai găsit unul să îi susțină teoria. 

Dar omul - ce se prefăcea doar blând și moale; o întruchipare a lui Ilie Moromete - a continuat, dar, pe măsură ce vorbea, vocea îi căpăta forță și fermitate.

- E vinovat Zelenski, cum să nu fie vinovat!? I-a venit unul peste el în casă, în ogradă, și i-a zis: Dă-te, mă, deoparte că de acum eu vreau să stau aici! Dacă nu s-a dat deoparte, e vinovat! Vine unul și îți ia femeia, dacă nu i-o dai, ești vinovat! Îți omoară copiii, îți distruge țara, violează femei! Dacă lupți să te aperi pe tine și ai tăi, ești vinovat! Apăi și eu aș fi vinovat ca Zelenski că nu aș da nici casa, nici ograda, nici femeia! Dă-le tu pe toate, ca să nu fii vinovat!

Întruchiparea lui Ilie Moromete a tăcut, dar cuvintele lui au plutit mult prin văzduhul sălii, unde ultimii țărani legați sufletește de pământ așteptau la rând.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Might makes right, asta n-a compilat micuțul decît de 3 luni.
  • Like 0
 • Nu este obiectiv articolul. Acel "vecin" turbat care a intrat peste Zelensky, cândva a lăsat copii si frații lui acolo crezând ca sunt în mâini bune. Dar acest guvern cu Zelensky în frunte a luat dreptul de a vorbii și învăța în limba lor, a început sa dee cu picioarele în ei și sa faca viața lor mai greu. Apoi tot acel Zelensky a zis ca stai vecine ca aduc niște străini cu bani și cu arme si apoi fac ce vreau in țara mea. Și uite asa povestea deja are alt sens. Pe de altă parte să nu uităm ca acest Zelensky e un fel de George Simion de Ucraina, ultranaționalist fara un pic de diplomație și dedicat sa dee dictate către toți.
  • Like 1
  • @ Antal Attila
   Acel vecin nu si-a lasat acolo copiii si fratii ci i-a deportat acolo.
   Sunteti atat de transparent,Antal-ur,atat de grosier evident in
   a alatura situatia rusofonilor cu cea a maghiarilor din Transilvania.
   Din pacate-pt.d-voastra si pt.restul maghiarilor transilvaneni-Romania
   nu va proceda precum Ucraina si va apela la tactica:"Killing you softly with love!".
   Noi romanii,Antal-ur,va vom iubi si va vom considera "romani de buze maghiare"
   precum erau considerari romanii in fostul Kaiserliche und Konigliche.
   Oare cand veti pricepe ca retorica lui Orban Vikotr este rasuflata si nu mai reuseste sa impresioneze pe nimeni?Pina si Polonia,prietena lui Viktorash,l-a lasat din brate.Ca de obicei,Magyarorszag se plaseaza de partea tembela a Istoriei.A ajuns Ungaria in pozitia ingrata de "katica bogar"-slujnica a Rusiei?
   Da,cu ajutorul nemijlocit al politicienilor maghiari care dovedesc aceeasi atitudine de cocosi cu prea putin materie cenusie.
   Visz lat...
   • Like 1
  • @ Antal Attila
   "fac ce vreau în tara mea".
   Da, exact. FACE CE VREA, IN, TARA, LUI!
   Pare al dracului de normal!
   • Like 0
 • Păi da, până și un țăran simplu a văzut ce este atât de evident și a înțeles cum trebuie cum stau de fapt lucrurile. Sigur că criminalul zelenski este vinovat, fiind marioneta imperialismului amerloc, iar păpușarii lui de la washington sunt de fapt și mai vinovați decât zelenski.

  Doar prostannis, întruchiparea prostiei la superlativ, zice că Putin ar fi vinovat pentru scumpiri și scăderea nivelului de trai. Nu ei, binomul prostannis & ciucă, marionetele imperialismului amerloc, care se supun orbește senilului de la casa albă și aplică sancțiuni Rusiei!

  Spre deosebire de regimul-marionetă de la București, la Budapesta se face ce trebuie, respectiv Orban al Ungariei nu se lasă nici orbit de aparențe, nici prostit cu lozinci. El menține în continuare bune relații cu Federația Rusă și respinge vehement aplicarea oricăror sancțiuni de către Ungaria Federației Ruse și având ca obiect sistarea achizițiilor de gaze și petrol din Rusia. Totul spre binele Ungariei și al întregului popor, arătând întregii Europe și întregii lumi că se poate și altfel! Bravo Ungariei!
  • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Tot nu reușesc să-mi dau seama dacă e sarcasm sau prostie în comentariul asta. Prea multe astfel comentarii din astea am vazut "pe bune"
   • Like 2
  • @ Ovidiu Jurj
   Emigrează în ungaria sau mai bine în rusia să nu mai scrii aiureli
   • Like 2
  • @ Ovidiu Jurj
   Vroiam sa-ti raspund asa mai taraneste, dar cred ca imi luam un blocaj pe viata de la internet (nu de la facebook, ala e mic). osicum iti recomand un sejur de cateva zile la moskova, da aia de langa insula serpilor, si fara costum de scafandru..
   • Like 2
  • @ Adrian Limbidis
   Sarcasm nu este sigur!
   • Like 1
  • @ Adrian Limbidis
   Nu e sarcasm,este tampenie la stadiu patologic.
   • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Existenta unui individ de nivelul d-voastra are doua explicatii:
   1.Troll platit in ruble.
   2.Brainwashed care are un discurs de un asemenea nivel
   insa din convingere.
   Sunt convins ca e vorba de nr.2 deoarece folositi niste pseudo-argumente care
   vi s-au imprimat pe cortex-ul atat de subtirel.
   As fi preferat sa fiti un troll platit,macar stiam ca sunteti doar un mercenar insa
   din pacate,sunteti atat de deprimant in argumentatia d-voastra incat simt nevoia
   sa iau un antivomitiv.
   • Like 1
 • Merita! Mai ales cand "ograda" e, ahm, imprumutata de pe la vecini. Inspirata, sau nu, asocierea cu Morometii tinand cont de atributele eroului revendicat atat de ucraineni cat si de rusi: Ilia Muromet. La nivel de taran, asa, se-ntampla sa cunosc si parerea ucrainenilor si pe-a rusilor despre romani, niciuna nu este magulitoare.
  • Like 0
 • Moromete n-a murit, la sat. Oricat s-a incercat.... Dar a disparut complet la oras! Si a fost inlocuit cu versiunea lui moderna : "analfabetul functional" Si se multiplica, se tot multiplica...
  • Like 4
  • @ Danescu Cristina
   Stimata doamna, asertiunea pe care o faceti, sugerand ca versiune moderna a lui Moromete analfabetul functional, ar trebui sa va motiveze sa recititi romanul sau sa vedeti filmul, cum va e mai usor.
   • Like 0
  • @ Gheorghe Ulise Craioveanu
   Eu , doar vazand ca stiti cuvantul "asertiune" , nu va includ in grupa de la oras... Va rog, in schimb, sa recititi postarea mea. Dar toate frazele si propozitiile. Inclusiv cea cu "Dar a disparut complet la oras!" Analogiile dvs. sunt gresite, poate ca cititi pe fuga, sper...
   • Like 1
 • O nouă revelație! Românul care se pricepe la: fotbal, tenis, vaccin, pandemie, Eurovision, forma Terrei (plată, evident!) a ajuns la măiestria perfectă. Războiul! Dar n-ar pune mâna pe-o carte, Doamne ferește! Scoate pe gură ce-i vine și vorba e mai iute decât gândul! Ehei, dar mândru că e... român!
  • Like 2
  • @ Irimela Marian
   Reformuleaza, ca asa seamana a comentariu de idiot util ieftin de criminali bolsevic
   • Like 1
  • @ Irimela Marian
   Omul, nu romanul, are dreptul la o opinie! Mai ales cand si-o argumenteaza! Ca este buna, ca este a unui erudit, ca este a unui analfabet, are dreptul si este bine sa simta nevoia sa aiba si sa o gandeasca! Despre orice. Bineinteles ca, din marea asta de oameni de pe Planeta, sunt si unii in cunostinta de cauza. care studiaza, citesc,si au profunzime in gandire. Totusi, putini sunt cei care sunt avizati in absolut toate domeniile! Totusi, "scot pe gura" ce le vine in minte!
   P.s.1 Dvs. sunteti filosof si statistician? Ca sa stiu daca e avizata parerea dvs...
   P.s. 2 Eu l-am iubit pe Moromete , inca din copilarie! Si pe toti Morometii, pe care i-am intalnit la sat! Am avut un bunic-Moromete! Care a fost si pe front. Bunica ii recita poezii, si-l ispitea cu ghicitori! Dadea de pamant cu toti "telectualii de carton, care emit pareri pe la tv, ,in conduceri de orice fel, inclusiv din invatamant, sau chiar scriu carti ! Parerea mea, bineinteles! Nu stiu ce sa zic, adca sunt mandra ca sunt roman...aici ma incurc!
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Îmi pare rău, trimiterea nu era la personajul „Moromete” din articolul de mai sus, ci la atotștiutorii prezenți pretutindeni. Nu ați fost atentă la subtext.
   • Like 3
  • @ Irimela Marian
   Eu m-am referit si la unii si la altii! Nici acum nu stiu care este subtextul...
   • Like 0
 • buna intrebare !! probabil ca un stimabil pres ar raspunde ca tre sa faca in functie de ce ordin a primit, altfel e rindul lui !! cit despre taran, adica unul dintre cei multi si prosti, ezista un singur raspuns : "s'atunci o sa mor cu dintii'nfipti in gitul lui(al orcilor)" !! si nu conteaza cine ia trimis sa-mi cotropeasca tara, sa-mi strice linistea, sa-mi violeze fameile, sa-mi jefuiasca putinul agonist, asa cum povestea bunica-mea acum multi ani cind eram inca tinar ca au facut rusii cind au venit pe la noi in al doilea razboi mondial !! aceleasi fapte, aceeasi faptuitori, cu alte nume si in alte timpuri !! totul pare de prost gust, pt-ca nimic nu-i recomanda ca sint mari si tari : la tehnologie sint in urma rau, la dotare sint doar de suprafata iar la pregatire militara s-au facut de cacao !! daca in ucraina vor intra armele promise o sa asistam la momente tragice pt ei (rusi) !! restu sint cuvinte !!!
  • Like 1
 • Ce mai tura-vura , elenshi e un superstar al universului , un fel de Darth Vader , se pricepe la toate ba chiar e campion la table si barbut , iar la jmecherii , nu-l intrece nimeni ! slava MIE , asa o sa-i puna pe poporeni sa-i zica , la aia care au mai ramas , ceilalti , abia asteptau ocazia sa se ushcheasca in occident , mai ales in america tuturor posibilitatilor .
  • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Reformuleaza, ca asa seamana a comentariu de idiot util ieftin de criminali bolsevici.
   • Like 2
  • @ Costel Iordanescu
   Iaca alta versiune de "contestatar" ! :))))
   • Like 4
  • @ Costel Iordanescu
   Se putea sa nu apara si un paduche? In frunte, bineinteles!!!
   • Like 5
  • @ Costel Iordanescu
   Darth Vader nu este un Super Star al Universului
   ci cu totul altceva.
   • Like 0
 • Ca drept dovada ca nici taranii nu-s toti idioti !Ba chiar sunt mai putini idioti ca la oras !
  • Like 5
 • Câtă dreptate are,păcat că majoritatea înțeleg așa superficial .Literele așezate de catre o minte dibace, într-o anumita orânduiala pot prinde viață.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult