Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un telespectator bătrân, despre ce filme au în cap tinerii Dan Barna și Rareș Bogdan

Dan Barna

Foto: Inquam Photos

S-a învolburat un pic spațiul public din ultimul timp din cauza a două declarații sau opinii contondente, una ce îi aparține lui Dan Barna și cealaltă, lui Rareș Bogdan. Mai exact, Dan Barna, la congresul USR, a declarat: „Nu cred că există populație activă care să nu fi înțeles… mesajul cu Star Trek”. Pe de altă parte, Rareș Bogdan afirmă că Dan Barna ar fi putut să facă referire și la filmele „Dacii” și „Mihai Viteazul”. Schimbarea și salvarea României vine, după opinia lui Dan Barna, de la populația urmăritoare a filmelor „Star Trek” și „Game of Thrones”.

Sunt două opinii care transmit mesaje diferite, unul care se dorește novator și cosmopolit, al juventuții useriste, iar cealaltă stilizează un mesaj național și conservator. Ele continuă, pe alt plan, în circumstanțe prezente, „marea dezbatere” din societatea românească dintotdeauna, dintre tradiție și modernitate. Până la un punct, confruntările de opinii pot fi, așadar, asumate istoric, dar înțelese și de contemporani. Trebuie însă, să avem o anumită circumspecție, dacă nu cumva și o atenționare, cu privire la fraza din discursul lui Dan Barna în care se suprasituează „populația activă” care, doar ea, înțelege mesajul userist și, „pe cale de consecință” (după clișeele verbale suspecte gramatical din comunicarea avocățească), cealaltă parte a populației ne-activă, care nu înțelege.

Iată că am ajuns să radicalizăm prin discursul politic diferențele dintre diverse categorii socio-culturale și generaționale din societatea românească, pastișând discursul lui Traian Băsescu al corpului gras al națiunii care stă pe picioare fragile.

Mai pe scurt, România USR-ului și a lui Dan Barna ar fi cea a populației active și tinere, iar restul populației formată din bătrâni, pensionari, copii, elevi, studenți, cei cu deficiențe de sănătate, fragilii, învinșii în luptă cu viața nu pot fi luați în seamă. Parafrazez, în sensul existenței unei Românii pasive și a unei generații crepusculare, titlul cărții lui Cormac McCarthy - „Nu există țară pentru bătrâni”.

Personal m-am săturat de retorica alcătuirilor politice „salvatoare”, precum „Frontul Salvării Naționale” al lui Ion Iliescu sau „Uniunea Salvați România” a lui Dan Barna et alii. Eu nu mai vreau să fiu salvat. Aceste alcătuiri trimit spre salvatorul providențial, soteriologic și super-justițiar de sorginte totalitară. Mi-a fost suficient „Frontul Salvării Naționale”, care încă, ne mai „salvează” în chipul sau înfățișarea PSD-ului, anacronic și ratat. Alcătuiri pudrate ca partide salvatoare s-au putut sau se mai pot întâlni în regimurile dictatoriale din America de Sud sau în zone fragile din punct de vedere democratic.

Dintr-o altă perspectivă, cea a unui anumit radicalism din cuvântarea de congres a dlui Dan Barna, se sugerează nepermis de mult rolul conducător și eminent al salvării țării de către tânăra generație. Excesul unei astfel de viziuni poate trimite în mod involuntar spre un rasism „biologic” care poate deveni foarte ușor un rasism „politic”, așa cum reiese din interpretările lui Michel Foucault. Dl. Barna confundă biologia cu politica. În toate împrejurările, un tânăr politician are nevoie de succinte cunoștințe de istorie. Nu în ultimul rând, vreau să îi amintesc liderului USR că introducerea informatizării și a digitizării, de care fac caz el și ai lui, a început cu o generație înaintea „salvatorilor” useriști, o generație tânără și jertfelnică, ce a produs marea schimbare din 1989 și apoi, o generație convergentă, dar mai ales activ implicată în schimbarea din 1996. În ambele cazuri, nu a fost vorba în primul rând de biologie, ci de o generație tânără, dătătoare de jertfă și mai târziu constructivă, dedicată cauzei alternativei democratice în România, hipnotizată atât de mult timp de Ion Iliescu. Motorul schimbării din 1996 a fost pornit de generația gerontocratică a lui Corneliu Coposu, Ion Rațiu, Ion Diaconescu, Gabriel Țepelea, Radu Câmpianu, Sergiu Cunescu, „cei care nu au avut tinerețe” pentru că majoritatea a fost încarcerată de comuniști, iar alături de acești bătrâni a activat tineretul universitar țărănist și din alte partide istorice anti-comuniste. Generația acestor exemplari lideri istorici era contemporană cu filmele Gretei Garbo, dar deloc închinătoare la idolii de celuloid. Mai rezumativ, gerontocrația a schimbat România. 

Apoi Dan Barna își asumă în exclusivitate mântuirea nației prin „partidul viu”, așa cum denumește USR-ul în respectiva cuvântare, partid pe care îl conduce în datele aceluiași biologism politic, atunci când afirmă „Cotroceniul are nevoie de ADN-ul USR”. Noua clasă politică, nouă ca biologie și nu ca generație, clonată prin contaminarea cu filmele „Star Trek” și „Game of Thrones”, abordează, după cum se vede, și problematica revoluției genetice în politica românească. De la antisistemulUSR, cu rezonanțe neo-marxiste, precum „zdrobiți orânduirea cea crudă și nedreaptă” din imnul proletar al Internaționalei, la rasismul biologic centrat pe noul ADN userist, ca un neo-eugenism, se poate afâna un teren fertil pentru toate potențialele extremiste.

Situându-ne în aceeași notă critică și de interpretare din zona circumspecției metodice și etico-politice asupra discursului politic de azi, nu putem uita - referitor la opinia lui Rareș Bogdan - sultanatul cinematografic al lui Sergiu Nicolaescu, autorul filmului „Mihai Viteazul”, patriotul de serviciu al ideologiei naționalismului comunist (și nu național-comunismului, cum greșit întâlnim în formulări publice). Apoi, nu putem uita că acest „făcător” de scenografii revoluționare în decembrie 1989, atunci când tinerii au murit la scara 1:1 și nu în pelicule de film, a devenit ulterior un veghetor și un salvator fesenist, senator și un neconcesiv cenzor stalinist al manualelor alternative de istorie. Așadar, priza conservatoare și națională a lui Rareș Bogdan nu este doar o problemă de gust, ci mai mult, nu trebuie să fie neapărat reactivă. Ar trebui ca în toate să existe o cadență și o situare temeinicită de „calmul valorilor”, atât de necesară în politica din România. Acel Sergiu Nicolaescu, dincolo de măiestria sa regizorală, a rămas în domeniul politicii un „puțin” și un „netot”, zgomotos și toxic. Iată cum, pe calea filmului, extremitățile politice se ating.

Este foarte necesar pentru un tânăr impetuos și radical politician, cu privirea „încremenită în proiect”, să aibă pauze de respirație meditativă, să aibă o gândire rostuită de generozitatea înaltă a unui viitor conducător sau gestionar al puterii. Dar mai ales, are nevoie de multă școală, de observații participative inteligente în câmpul politic, de învățătură multă și continuă, prin intermediul cărora contestația zgomotoasă și aducătoare de voturi să fie substituită de angajarea responsabilă. Altfel, poți fi ostaticul unui narcisism și teribilism adolescentin, incurabil și periculos, atunci când îți dorești, dar mai ales când obții puterea politică într-un stat. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Creste zgomotul produs intr-un an electoral mai ceva ca Fat-Frumos...autorul este in eroare, amestecand Star-Trek si neo-marxismul de votantii USR, care, pentru stiinta domniei sale, este un electorat nu neaparat tanar fizic cat mai ales avansat mintal, de toate varstele.
  • Like 0
 • În fața avalanșei propagandistice electorale, cetățeanul, mai mult sau mai puțin turmentat, ar trebui să fie în posesia unui soi de hârtie de turnesol care să-l ajute să discrimineze salvatorii autoproclamați. Cei care ar trebui să ofere acest instrument sunt intelectualii și jurnaliștii dar și aici lucrurile sunt amalgamate și maculate de pârdalnicul de „ochi al dracului”. Eu cred că acest instrument poate fi un set de întrebări la care trebuie să răspundă fiecare „catindat” la funcții publice elective. Un astfel de set de întrebări ar putea arăta cam așa:
  1. Cum intenționați să asigurați separația, colaborarea și controlul reciproc al puterilor delegate de popor către stat ?
  2. Cum intenționați să sprijiniți și să protejați dezvoltarea capitalului autohton ?
  3. Cum intenționați să asigurați exprimarea puterii suverane a poporului ?
  4. Cum intenționați să eliminați prăpastia economică și de altă natură dintre popor și reprezentanții săi aleși ?
  5. Cum intenționați să eliminați imixtiunea politicului în toate nivelurile administrației publice ?
  6. Cum intenționați să puneți capăt permanentei reforme din toate domeniile și adoptarea de forme fără fond ?
  7. Cum intenționați să implementați responsabilitate și răspunderea pentru toți membrii societății, indiferent de poziția ocupată în ierarhia statală ?
  8. Cum intenționați să implementați un control real și eficient al serviciilor secrete și a instituțiilor de forță ?
  9. Cum intenționați să definiți locul și rolul Ministerului Public ?
  10. Cum intenționați să asigurați eficientizarea aparatul birocratic de stat ?
  • Like 1
 • Dacă semnatarul acestui articol a văzut "măiestrie" la Sergiu Nicolaescu, e trist. Și edificator pentru pretențiile sale de bătrân telespectator. Ii recomand desăvârșirea culturii personale savurand filmele de la Prima TV și Național TV. Și un loc la umbra, pe o banca în Cusmigiu...
  • Like 1
 • Corina check icon
  Dan Barna și-a preștampilat pe frunte alegătorii după vârstă și serialele preferate? Înseamnă că nu se vede președinte. Vrea numai să-și consolideze un nucleu dur de simpatizanți ca să atragă voturi pentru alianța lui și să ocupe o altă funcție importantă în stat în anii următori. Nu m-ar deranja să ia jumătate din voturile PSD, însă trebuie să fim atenți până unde îi lăsăm să ajungă. Prea sunt fără tabuuri și degrabă împărțitori de oameni.
  • Like 1
 • Barna=seiko. Barna=dictator. Zice; cine nu este de acord cu mine este împotriva mea. Comunist cu fată umană. Culmea e că la tineri prinde. Fatal.
  • Like 1
 • Se intrec unul pe altul in vorbe de claca pozand in unicii care ne vor binele in timp ce noi trebuie sa ne pazim sa nu ne fure binele cei de ieri, de azi si de maine.
  • Like 1
 • La începutul parcurgerii articolului am crezut că autorul acestuia, acest domn Radoslav, a interpretat în sens foarte îngust cuvântul de populație activă, reducându-l la acela de sorginte comunistă de participant la procesul de producție al bunurilor materiale.
  Gândirea deformată de comunism a dlui Radoslav nu poate înțelege conceptul termenului activ la viața și bunul mers al societății, pentru că pe vremea ”activismului” domnului Radoslav așa ceva nu exista și dacă apăreau forme incipiente, erau imediat sugrumate, de cine credeți: tocmai de ”activiști”.
  Fac parte și eu din generația celor în vârstă, evit termenul de bătrân deși am 76 de ani și consider cele spuse de domnii Barna și Cioloș nu sunt o pledoarie pentru excluderea celor mai în vârstă, de la viața societății ci dimpotrivă invitație la participare la viața societății, de a contribui prin experiența lor și a tinereții sufletului lor la bunul mers al societății.
  În acest fel am înțeles eu mesajul lor, deși nu am urmărit nici un episod din cele două seriale, pe care le-au amintit.
  Prin interpretarea îngustă, care este destul de larg răspândită, dl. Radoslav și-a creat un pretext, de a îi ataca în mod murdar și josnic pe cei doi lideri ai generației mai tinere. Și asta a făcut-o cu intenție, intenția pe care o cunoaștem atât de bine din propaganda fostă și actuală a PSD.
  Să vă fie rușine domnule Radoslav!
  • Like 7
 • Rasism biologic!?! De unde ati scos gogomania asta? Spiritul USR este acela al unei generatii tinere, extrovertite, active si curajoase, care apeleaza, juvenil poate, la repere informational-culturale (Star-Trek, etc.), considerate ca un fel de parola de recunoastere intr-un grup, comunitate cu afinitați asemanatoare. Ratiu, Campeanu s. a. au avut succes prin spiritul lor modern, de intelegere a societatii, in plin proces de evoluare, si nu pe temeiuri de gerontologie sau gerontofilie politica. Ei s-au regasit exact in similitudinea de idei cu cei tineri, de azi, intreprizi, mai curati moralmente, care vor, cu adevarat sa schimbe ceva in Romania. "Uniunea Salvati Romania", poate, chiar daca pe un ton cam emfatic, sa "salveze", cu adevarat, Romania. Eu, cu flerul meu limitat, am incredere in USR. Cred in sinceritatea si entuziasmul lor. Sunteti prea incruntat, domnule Radosav! A, sa nu uit: Eu votez cu Dan Barna.
  • Like 6
 • raimond check icon
  In mare e aceeasi manipulare ordinara: sa nu schimbam nenorocitii actuali cu altii, daca nu sunt Feti-Frumosi si Ilene-Cosanzene.
  • Like 4
 • mike mike check icon
  Domnule Radosav, chiar daca USR nu a convins prea mult si chiar daca liderii acestui partid au idei "nastrusnice", trebuie sa-i alegem. In caz contrar vom accepta actuala situatie in care coruptia face legea in Romania si reprezinta chiar legea insasi.
  Mai avem ceva de pierdut?
  • Like 6


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult