Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un vot fără show și fără emoție. Înseamnă că a fost un vot dat cu creierul?

Alegeri prezidențiale 2019

Imagine: Inquam Photos/George Calin

Câteva despre primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019:

1. Numărul de votanți din afara țării spune foarte multe despre eforturile politicienilor agățați de putere care se luptau să îi țină departe de urne. It makes sense, spune americanul. Să ne așteptăm ca la alegerile viitoare - dacă sunt organizate corect- să fie câteva milioane. Oameni pe care nu-i poți mitui, prosti, minți că aici e bine.

2. Multe voci susțin că a fost o campanie electorală extrem de plictisitoare, fără dezbateri. Așa să fie oare? În 10 octombrie a trecut moțiunea de guvern împotriva executivului Dăncilă, în 4 noiembrie a fost votat un nou guvern. În Parlament s-a coagulat o nouă majoritate, fie aceasta și de conjunctură. Victor Ponta, câștigătorul moțiunii, a devenit marele perdant al votului pentru guvernul Orban. S-a vorbit mult despre aceste schimbări, s-a povestit la posturile de televiziune, în plen și pe teren, în deplasările candidaților. În câte campanii s-a depus o moțiune, a picat un Guvern, s-a schimbat majoritatea și a fost numit un alt guvern?

3. Multă ipocrizie, mai ales pe tema confruntărilor electorale live. Toți candidații doreau cu Iohannis (din poziția de challengeri). Dan Barna nu dorea cu cei din spatele lui pentru a nu-i valida, Viorica Dăncilă nu dorea decât cu președintele în funcție, pentru a se valida. Mircea Diaconu nu dorea deloc. Nimeni nu dorea cu Cumpănașu (nici eu nu aș fi vrut). Jocul lui Klaus Iohannis, deși calificat de unii ca fiind cinic, este unul de așteptat din punct de vedere tactic. Dezbat la televizor (poate) dar intru în ring cu cel care se califică în turul 2. Până atunci mă ocup de facerea guvernului și de corectat ce se poate corecta repede după V. Dăncilă. E greu de spus că votanții nu au fost expuși ideilor și programelor pe care le-au avut candidații. Este la fel de evident că o confruntare gen spectacol de entertainment produce emoție. În cele din urmă, s-a dovedit, totuși, că o dezbatere civilizată, pe un ton normal, constructiv, realizată de Europa FM, a trezit un interes mare.

4. Campania electorală din noiembrie 2019 nu a avut emoție (cel puțin în primul tur). S-a votat mult mai bine în diaspora, nu au fost replici memorabile, nu au fost dezbateri dure față în față, care să provoace rumoare sau vot negativ sau milă sau solidaritate de vreun fel. Putem atunci concluziona că votul de azi a fost unul rece, făcut cu creierul? Vom vedea la următoarele runde de alegeri, atât din procentul de prezență, cât și din opțiunile de vot.

5. Dan Barna gâfâie, alergând să o întreacă pe Viorica Dăncilă, sperând că voturile din diaspora îl vor ajuta să treacă pe locul doi. Ar fi un mare pas înainte pentru democrație, la 30 de ani de la căderea comunismului, ca în finală să se confrunte doi candidați pro-europeni, fără accente xenofobe, rasiste, fără atacuri mizerabile pe număr de copii și alte teme suburbane sau ieșite din peșteră. Dacă se va întoarce în timp pentru a analiza traiectoria sa în această campanie, Dan Barna va identifica două momente cheie care i-au mâncat procente sau mai bine spus, i-au încetinit creșterea. Primul este legat de modul în care a administrat răspunsul la ancheta RISE (aducând acuze jurnaliștilor, suspectând un joc paralel, vorbind exclusiv cu membrii USR și nu public în primele zile). Al doilea este legat de modul în care a administrat comunicarea legată de susținerea la vot a guvernului Orban. Foarte mulți adepți ai USR au rămas descumpăniți în fața condițiilor puse de lideri pentru a vota învestirea, au fost câteva zile în care fani înrăiți ai USR și Barna nu le-au înțeles jocul. 

6. Fotografia din prima jumătate de zi: ați observat că primărița Gabriela Firea și toate doamnele din jurul ei își fac sprâncenele tatuate la aceeași cosmeticiană? Căutați interviului pentru televiziuni acordat azi după vot. Ce nu știm noi, cei pe care ne ceartă este că e posibil ca doamna cosmetician să mai aibă un job- acela de manager la una dintre companiile înființate de primăriță. Căci pe mâna cui să lași o companie municipală, dacă nu pe cea a unui om în care ai încredere că-ți face sprâncenele bine?

7. O întrebare pentru Bogdan Trif, șeful PSD Sibiu, unul dintre cele mai fermecătoare județe din România, unde frumusețea vine din aerul multicultural, cu oameni din diferite etniii, cu diverse nume și confesiuni. Domnule Bogdan Trif, credeți că această retorică de grotă poate funcționa într-o comunitate (de exemplu municipiul) unde cetățenii au votat timp de 3 mandate un etnic minoritar? Sau credeți că acest ton, aceste declarații asumate public pe pagina de Facebook în numele PSD Sibiu funcționează la nivel național, într-o țară care nu a votat la referendumul pentru familie și a trimis la Cotroceni un personaj de etnie minoritară și confesiune minoritară?

8. Stimați cititori ai Republicii, este evident că intrarea sau nu a candidatului Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale are o importanță mare, mai ales din punct de vedere simbolic, la 30 de ani de la căderea comunismului. Credeți că un eventual eșec încă din turul unu (după numărarea voturilor din diaspora și rezultatele finale din România) sau un eșec în turul al doilea (cu un scor rușinos al Vioricăi Dăncilă) îi va trezi la realitate pe cei din PSD? Sau îi vom vedea în continuare pe Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae acuzând fraude, plângând că poporul îi vrea dar nu înțelege, făcând comisii parlamentare care să investigheze votul împotrivă?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Dăncila a obținut ~25% din voturi. Prin urmare, dacă votul a fost dat cu creierul, asta ar însemna că unuia din 4 români (din țară) îi curge din gură.... Poate că asta-i situația.
  • Like 2
  • @
   Dorin check icon
   Corect.
   • Like 0
 • Am avut de ales între un Mort, o Proastă și un Nimeni și de aici blegeala. Trei Doamne și toți trei fără creier și fără emoții.
  • Like 1
 • Dorin check icon
  PSD ul e încă tare,are
  destui votanții de serviciu, Să nu ne amăgim singuri ,nu se vor schimba niciodată,vor rămâne aceași comuniști puși pe prăduială pentru ei și apropiații lor.
  • Like 1
 • check icon
  Scorul PSD ului este inca unul foarte mare daca ne gandim la cate lovituri am incasat in ultimii patru ani de la ei.Personal .am fost dezamagit.Batalia finala se va da la parlamentare,turul doi e pe locul doi deja ,ca importanta.
  Multumesc pentru articolul foarte informativ!
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult