Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cristian Tudor Popescu: Aș vrea ca președintele să nu se considere nemuritor: Îi vor muri lăudătorii și atunci istoria îl va analiza fără milă

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus că prezența la vot, atât în diaspora, cât și în țară, este mare, în condițiile unei campanii electorale „cenușii”. În ceea ce-i privește pe românii din străinătate, Cristian Tudor Popescu spune că cei care votează sunt oamenii care speră să se întoarcă în țară într-o zi. Sunt mulți alții însă care „au plecat trântind ușa” și nu vor vota, indiferent câte secții de votare ar fi înființate în afara țării, a spus gazetarul la Digi24.

Cristian Tudor Popescu: „Am auzit rostindu-se că procentul diasporei e mic în raport cu cele 5 milioane de români, o cifră estimativă, de peste hotare. Dați-mi voie să nu fiu de acord. Acest procent e foarte mare. O dată pentru că au avut posibilitatea să voteze acum în condiții civilizate, evident că asta a contat foarte mult față de 2014, față de europarlamentare. Acest procent mult mai mare spune cât de obstrucționați au fost acești oameni în ultimii ani de către aparatul diplomatic aflat la putere, atât în România, cât și în străinătate. Convingerea mea e că ar fi putut să fie la fel de mulți și în 2014, dacă nu ar fi fost împiedicați în modul cel mai sălbatic să voteze.

Trebuie spus un lucru simplu, dar neplăcut: mulți, majoritatea românilor care au plecat din țară, mai ales în ultimii ani, au plecat fără să se uite înapoi, au plecat trântind ușa, unii dintre ei înjurând, din pricina unor frustrări, unor nedreptăți majore, insatisfacții pe care le-au avut aici în România și au plecat cu gândul să nu se mai întoarcă niciodată. Se duc în societățile care îi primesc, preocupați să se integreze cât mai bine, unii nici nu-și învață copiii românește, doresc chiar să se facă uitată originea lor românească. Asta este explicația.

Dacă s-ar face 5.000 de secții de vot pe planetă pentru cei din diaspora, mai mult de 20% procentul votanților nu va urca din această tristă cauză.

Cu siguranță cei mai mulți care au venit la vot ar dori să se întoarcă în România, dacă ar considera că ceea ce i-a făcut să plece a dispărut, că s-a îmbunătățit situația. Categoric, genul acesta de oameni au venit la vot.

Eu nu-i condamn nici pe ceilalți, pentru că au repulsie față de ce au trăit aici în România și nu au încredere că lucrurile se vor schimba în bine.

În străinătate mai apare un efect: există o conștiință a momentului istoric mai mare cred decât în România. Nu știu câți din cei care s-au dus la vot în România sunt conștienți că peste o lună și jumătate se vor împlini 30 de ani de la Revoluție. Cei din Occident sunt acum în atmosfera istorică a căderii zidului Berlinului, a căderii comunismului.

Îți recomandăm

Și în țară vom avea 50 si ceva la sută, se conturează, deci aproape de votul din 2014. Nu mi se pare un vot slab, mi se pare un vot foarte bun, având în vedere absența aproape totală a dezbaterii în această campanie electorală, calitatea foarte scăzută, cenușie, a campaniei, faptul că există un candidat care în toate sondajele e cotat detașat în frunte, toate astea erau motive ca oameni să spună ceea ce unii politicieni au dorit și au reușit dintotdeauna: ce să mă mai duc la vot? Nu are niciun rost, nu se schimbă nimic, mai bine stau acasă. Ei, după părerea mea, acest procent e foarte mare având în vedere atmosfera în care s-a desfășurat această campanie electorală.

E de mare bun simț ce spun oamenii, sunt de bun simț cerințele lor – președintele să fie corect, cinstit, puternic, competent. Dar eu aș spune altceva. Aș vrea ca președintele României să nu se considere nemuritor, pentru că mai toți președinții acestei țări, începând cu Nicolae Ceaușescu, au acționat ca și cum ar fi fost nemuritori. Aș vrea ca președintele să gândească că perioada sa de atotputernicie, cum crede el atunci când toți roiesc în jurul lui, să-i facă pe plac, această prezență se va termina și că într-o zi va muri și îi vor muri și lăudătorii și atunci istoria îl va analiza fără milă și cu răceală. Și dacă va gândi așa în timpul mandatului sau mandatelor sale, acțiunile lui vor fi în favoarea României și românilor, dacă va avea această conștiință. Dacă nu, va face ce-l taie capul, va face tot felul de gesturi reprobabile, pentru că se simte foarte puternic și nemuritor, și nu va acționa în interesul, la urma urmei, sub specia eternității, pe termen lung, al României.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Inca 5 ani cu slujbasul asta! Sunt dezamagit si scarbit!
  Insa mi-e clar ca Veorica a primit voturi de la PNL, ca sa fiu silit sa-l votez din nou;
  Nu stiu cum ar fi fost cu Barna (desi mari sperante nu-mi pusesem nici in el)- insa stiu sigur cum e si cum va fi cu Iohannis; inca 5 ani pierduti;
  Aud ca deja PNL-ul a venit cu foame-n gat- s-au apucat sa destructureze (cu me place sa spuna)- reteaua PSD-ista.
  Si-si vor "structura" reteaua lor nestigheriti.
  parca tara asta ar fi, ba jupuita de Mafia Italiana, ba de aia rusa...
  • Like 0
 • Exista o ,,betie,, a puterii, din acest motiv in tarile cu adevarat democratice numarul de mandate a unui presedinte este limitat.Din pacate pentru unii nici aceasta limitare nu ii tempereaza mai ales daca se inconjoara de oameni lingusitori,asa numitii ,,yesmeni,,.Sa speram ca turul doi va aduce rezultatul scontat de cei ce doresc o Romanie cu orientare spre Europa,si ca guvernul Orban sprijinit de noul(vechiul) presedinte nu ne va dezamagi.
  • Like 0
 • Eu nu am scris așa ceva.
  • Like 0
 • Orice usa trintita se poate deschide daca ce se intimpla dupa usa este bun. Ceea ce nu am vazut deloc pina acum la marii nostri analisti politici este de fapt intelegerea mentalitatii romanilor din diaspora. Nici un repros la cele scrise de CTP .
  Eu nu cred ca tara asta se va insanatosi pina diaspora sau parte din ea nu se va intoarce acasa . Din foarte multe motive, ce ar trebui sa fie evidente pentru tot poporul.
  Ceea ce nimeni nu intelege este ca toti cei plecati din tara in anii 90, se apropie de pensie si cred ca absolut toti si-ar dori sa revina in RO daca "fenomenele" Cluj , Oradea s-ar raspindi la nivel national. Dar cel mai important este sistemul medical. Fiind aproape o generatie de pensionari nimeni vrea sa-si riste viata in Romania.
  Pe linga mentalitate si experienta acesti viitori pensionari ar aduce in tara foarte foarte multi bani.
  Daca cineva ar fi suficient de inteligent sa investeasca in sistemul de sanatate romanesc , banii astia ar veni inapoi inzecit .
  In rest sper ca lui KJ sa nu i se suie la cap si in sfirsit sa ne arate ce poate, daca poate ceva...
  Am vazut foarte multa dragoste de sine in ultimele aparitii, sper sa ma insel.
  Poate-i spune cineva ca nu el a batut PSD, ci romanii , daca era dupa el ...
  • Like 1
 • Fals!
  5 ani nu înseamnă nemurire.
  Durerea jurnalistului este că un candidat nu s-a lăsat dezbrăcat de jurnalist.
  În loc să conștientizăm bucuria divorțului de comunism și al cui e meritul, stoarcem lacrimi din refrenul cu neprezentarea în ringul jurnaliștilor.
  Iar în legătură cu dezinteresul diasporei, de ce nu l-ați anticipat de ieri? Vă rog să aveți curajul și să corelați acest dezinteres cu spiritul românului rezolvat!
  • Like 1
 • Stiu romani canadieni care ar fi vrut sa voteze si n-au putut, din cauza distantelor. La fel, nord si sud americani, australieni si asiatici. Daca nu stai in sau linga un oras mare, n-ai sanse. Multi au omis sa se inscrie la timp si au ratat ideea votului prin corespondenta, i-a surprins schimbarea, ca sa zic asa, s-au trezit tirziu la noua realitate/posibilitate. Vedeti dvs., in zona mea sint vreo 40 de mii de romani. N-au votat toti, desigur, dar nu toti care n-au votat au plecat trintind usa. Multi n-ar fi votat nici daca erau acasa, sint sigura.
  • Like 2
  • @ Cristina Danasel
   GabiC check icon
   Eu stiu- romani canadieni care nu s-au deplasat de lene, din calcule matematice, e.t.c. Plus una in Germania care etot timpul "depasita de situatie" -si nu a reusit- din august pana acum- sa-si refaca nici buletinul- nici pasaportul...
   Am 3 prieteni in aceasta situatie; tuturor le-au expirat pasapoartele in urma cu ceva timp ( unul- sigur de un an); Cu toti am purtat pana acum discutii despr estarea in Romania, despre ce ar trebui facut, despre proteste, despre mers si depus diverse petitii, despre...
   S-a dovedit ca e numai gura de ei;
   I-am rugat ca, din acest moment, sa discutam, daca mai vor, doar despre tehnica, flori-fete-sau-baieti, ce rochie a imbracat Beyoncee sau ce masina si-a mai achizitionat jay kay sau Leno.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult