Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

UNTOLD 2021. Peste 35 de milioane de euro rămân în Cluj-Napoca, potrivit organizatorilor

Festivalul Untold 2021

photo icon Organizatorii UNTOLD au investit aproximativ 16 milioane de euro în ediția din 2021. Sursa: Untold

Organizatorii UNTOLD au investit aproximativ 16 milioane de euro în ediția din acest an, o sumă apropiată de bugetele alocate la ediția din 2019, 

Aproximativ 60% din costuri au mers către producția festivalului și onorariile artiștilor, dezvăluie organizatorii într-un comunicat. 40% din costuri, la fel ca în 2019, au fost acoperite din contractele comerciale, fapt care- potrivit fondatorilor- demonstrează, legătura de încredere și pe termen lung cu marii parteneri ai evenimentului.

Aproximativ 60% din venituri au fost realizate din vânzarea de bilete, zona de food & beverages și vânzarea de articole marca UNTOLD.

Organizatorii estimează că din totalul de peste 265.000 de participanți, un sfert sunt sunt din județul Cluj, 15 % din străinătate, iar restul de 60% de pe întreg teritoriul România. Anul acesta au venit la festival tineri din peste 100 de țări, între care Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel și SUA, dar și țări din zone îndepărtate, ca Argentina, Japonia sau Brazilia.

Primele estimări arată că fiecare din cei 200.000 veniți din afara Clujului au cheltuit, în medie, în cele 4 zile, cel puțin 175 euro, bani care s-au dus pe cazare, transport, restaurante, terase, cumpărături, vizite la muzee sau alte moduri de a petrece timpul liber. 

Asta înseamnă- spun organizatorii- că UNTOLD 2021 a făcut o infuzie de capital în comunitate de peste 35 milioane euro. Acești bani se vor regăsi în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, scoțându-și apartamentele sau casele la închiriat. UNTOLD a fost menționat în mii de articole și sute de mii de postări pe rețelele sociale, făcute de jurnaliști, artiști și participanți.

După festival, 1,3 milioane de lei sunt investite în Parcul Central, pentru schimbarea unor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, recondiționarea aleilor, podețelor, rigolelor, băncilor dar și în toaletarea vegetației sau amenajările peisagistice. 

În 2021, organizatorii anunță că realizează pe Cluj Arena lucrări ample pentru înlocuirea întregului gazon, precum și a substraturilor care îl susțin.

De la prima ediție, UNTOLD se implică activ în campanii sociale- BAC de 10, prin care toți cei care iau nota 10 la Bac participă gratuit la UNTOLD, BLOOD NETWORK- caravană pentru încurajarea donării de sânge fiind două exemple. În 2021, colecta de sânge s-a desfășurat pentru prima dată în toate centrele de transfuzii din țară, cantitatea putând fi utilizată pentru peste 7000 de pacienți care au nevoie de transfuzii.

UNTOLD 2021 a avut loc în perioada 9-12 septembrie 2021 și a adus pe scenele festivalului peste 200 de artiști. Cei mai așteptați au fost David Guetta, Martin Garrix, DJ Snake, Steve Aoki, Afrojack, Tyga și The Script. 

Bugetul festivalului a depășit în 2021 suma de 16 milioane de EUR. Fanii festivalului se pot înregistra deja pe untold.com, pentru a fi primii care vor putea cumpăra abonamente la un preț special pentru ediția din anul 2022.

Platforma Republica este, alături de ProTV și KissFM, partener media al evenimentului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Evident ca trebuia si un articol de PR de inchidere cu beneficiile financiare ca sa mai abata lumea de la din faptul ca in interiorul incintei nu s-au purtat masti, in ciuda regulilor, iar autoritatile locale nu au reactionat deloc, daca nu ma insel.
  Este clar ca acest festival a devenit un jucator economic din ce in ce mai important pentru Cluj. De aceea s-a insistat sa se tina, in ciuda riscului foarte mare de infectare in plin val patru cu varianta delta- sa recunoastem ca siguranta 100% nu exista - pentru ca pentru proprietari si pentru oras ar fi fost dificil sa treaca doi ani la rand din punct de vedere financiar. Deasemenea este si un vector politic foarte bun pentru ca am observat cum politicienii locali - si nu numai - se asociaza cat pot de mult cu imaginea si beneficiile festivalului pentru viitoarele campanii politice, pentru ca nu cred cineva dintre ei stie ceva despre ce se intampla in timpul festivalului.
  Sa nu uitam totusi de muzica ca doar de aceea facem festivalul:) Din pacate o sa lasam trance-ul deoparte pentru un an de zile si ne intoarcem la lalaielile pop romanesti si bineinteles la nemuritoarele manele...:)
  • Like 0
 • Razvan G check icon
  Excelent! Sa vedem si care este pretul in numar de infectari. Mai trebuie sa asteptam o saptamana si o sa stim.
  • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult