Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Uraganul Gabriela

Gabriela Firea - televiziuni

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ieri după-amiază asupra Bucureștiului s-a dezlănțuit uraganul. După cum știm cu toții deja, acesta a smuls oamenii din birouri, a închis școlile mai devreme și a măturat străzile Capitalei cu un trafic apocaliptic. Înainte de a ajunge prin magazine, unde a golit rafturile de conserve, pâine, apă și alte produse numai bune de stivuit în cămări în caz de calamitate, uraganul a trecut și prin redacțiile unor importante televiziuni, unde a lăsat avertismente despre dezastrul care va să vină. Și până la urmă promisa apocalipsă chiar s-a abătut asupra Bucureștiului, dar nu pe seară, cum fusese anunțată, ci începând cu orele prânzului și culminând cu intervalul 17.00-20.00, când locuitorii Capitalei s-au urcat în mașinile personale pentru a ajunge în cartiere din interiorul sau din afara metropolei pentru a scăpa de iminenta urgie. Apocalipsa de București a străbătut străzile în multe mașini de Poliție cu girofarele pornite și a provocat mai multe accidente de circulație decât o apocalipsa de circulație obișnuită, cea ce fiecare zi. Din păcate, a împiedicat și multe mașini de salvare să ajungă la destinație, iar asta ar fi o mare problemă în caz că o calamitate naturală reală s-ar abate asupra Bucureștiului. Nu mai vorbim de numărul scandalurilor domestice legate despre cantitatea proviziilor sau transportul copiilor, a căror școală e adesea mai aproape de biroul părinților decât de casă. Nimeni n-a stat să numere nici atacurile de panică și de inimă ale celor mai slabi de înger sufletește sau trupește, și nici nu vom ști vreodată ce traume a lăsat acest moment de panică indusă în memoria colectivă. 

Ieri după-amiază asupra Bucureștiului s-a abătut uraganul Gabriela. Iar ceea ce a lăsat în urmă, smulgând acoperișul din ce în ce mai fragil ale imaginii doamnei primar, a fost Bucureștiul așa cum îl știam deja: cu parcuri neîngrijite și copaci netoaletați, cu scurgeri de canalizare înfundate, cu străzi desfundate pe care faci slalom apocaliptic în fiecare zi și mai ales cu trafic ucigător, care împiedică adesea salvatorii de meserie să-și facă treabă. Bucureștiul cel provocator de cataclisme în viața de zi cu zi a locuitorilor. Furtuna a venit și a trecut, cu ceva ploaie, ceva fulgere ca orice furtună. În București a bătut vântul nici mai tare, nici mai slab decât altădată, iar în nordul Capitalei a căzut grindină. Atât.

Cât despre uraganul promis, acesta s-a auto-deturnat spre alte meleaguri, posibil spre Republica Dominicană, acolo unde cu siguranță nu sunt primari atât de milostivi și aplecați spre acte caritabile, încât să facă un cadou de milioane de euro din bugetul public pentru construcția de catedrale neo-megalitice, în situația în care spitalele nu au dotări de bază, iar școlile mai rămân uneori fără tavane din cauza unor calamități administrative. Bucureștenii au scăpat și de data asta pentru că Uraganul Gabriela e acolo să vegheze și să înduplece forțele naturii. Poate că ieri Dumnezeu a fost bucureștean, la fel cum altădată era stelist. De trafic și alte probleme ne putem ocupa și mâine. De consolidarea blocurilor care ar produce adevărate catastrofe la un cutremur mai mare se vor ocupa alții. Pentru șoseaua de centură mai e timp, ce atâta grabă. Și oricum ne putem gândi la toate astea altădată. Important e că am scăpat iar teferi dintr-un gratuit exercițiu de isterie colectivă și că deasupra Bucureștiului azi a răsărit soarele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și... care e concluzia?? Ar fi fost preferabil un prãpãd, ca în Timiș, care sã justifice mãsurile primãriței ? Mai mulți morți, sute de copaci doborâți, alte sute de acoperișuri smulse, București în beznã vreo douã zile? Ar fi fost mai bine? Nu mi-e simpaticã doamna Firea. Deloc! Dar nici autorii unor astfel de articole, nu-mi sunt !
    • Like 1
    • @ Stefan Stefania
      GabiC check icon
      Problema e legata mai ales de cumpatare, de analiza, de planificare. Din pacate exista o vorba pentru ce a facut Firea pe care am s-o spun cat de mascat pot: " s-a aruncat ca proasta-n p..."
      In tarile civilizate exista coduri RESPECTATE de catre administratiile locale ad literam. Galben inseamna galben roz e roz! Madam Firea a sperat la un exercitiu de imagine pozitiv. Nu am suficiente injuraturi pentru a-i adresa (desi nu locuiesc in Bucuresti -ci in suburbii). Lumea a pierdut timp, bani, copiii - educatie.
      Comportamentul de tip "suflu si-n iaurt" nu e admosibil la 3 milioane de habitanti. La ea in casa poate face ce vrea (daca o lasa Pandelica), dar Capitala nu e mosia lui tătâne-său - din Moldova...
      • Like 0
    • @ GabiC
      S-o fi aruncat ! Dar și bucureștenii au reacționat de parcã ar fi bãtuți cu p...în cap !
      • Like 0
  • Daca nu s-ar fi luat nici o masura,nu era bine,nu? Dar daca furtuna era mai mare si Doamne fereste mureau mai multi oameni? Eu cred ca mai bine ca s-au terminat cursurile mai devreme si nici un copil nu a fost in pericol . Bine ca macar am fost instiintati. Cine putea sa prevada ca vantul nu va face ravagii? Cred insa ca da,ar trebui sa avem mijloace prin care sa fim informati CORECT asupra fenomenelor care ne pot pune in pericol.
    • Like 1
  • Nu inteleg bagatelizarea fenomenului de aseara. Se fac si glume pe net pe seama asta. In realitate aseara a murit un om ca urmare a furtunii. Daca asta e pentru cineva subiect de glume... n-am ce sa mai spun. Ca probabil autoritatile n-au gestionat bine situatia, probabil aveti dreptate, dar cand spuneti ca ceea ce s-a intamplat spre seara nu merita atata preocupare (asta spuneti desi sunt convins ca daca v-ar spune cineva asta in fata i-ati spune ca nu intelege mesajul) mi se pare de neacceptat.
    • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      GabiC check icon
      Omul ala a murit pentru ca nu a respectat niste semne. Adica- precum aia de la bariera de cale ferata. Simplu. In rest- mare rahat a.facut cucoana asta a ta - cocotata in fruntea Capitalei.
      • Like 0
  • Un pamflet 'gratuit' si inutil ! Care sunt cauzele producerii 'firea-uraganului'? Eu cred ca acestea sunt mai multe:
    1. Lipsa unei proceduri clare a diferitele institutii, privind culegerea, analiza, interpretarea, actualizarea permanenta a informatiilor primare ( INMH, ISC, SRI), intocmirea de rapoarte standard si trimiterea oportuna a acestora catre organele decidente.
    2. Proceduri clare de reactie ale autoritatilor decidente ( DSSU,guvern, prefecturi si primarii ) in functie de tipul rapoartelor primite de la cei de la punctul 1.
    3. Lipsa locurilor de adapostire pentru persoanele aflate in institutii publice ( unitati de educatie, unitati din sanatatea publica, etc.).
    4. Lipsa de activitatii de control efectiv a personalui din cadrul Inspectoratelor de Stat in Constructii.
    5. Lipsa programelor de educatiei si instructie a populatiei in ceea ce priveste modul de actiune in situatii de dezastre naturale si provocate.
    6. Aplicarea graduala a masurilor de protectie in situatii de dezastre in functie de intensitatea acestora si previziunilor de progres.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Vasile check icon
      Ai fi mirat să afli că toate cele spuse de tine există pe hârtie? În sistemul național pentru situații de urgență? Cum ar fi protecția civilă care integrează aceste sisteme. Primul ministru este șeful protecției civile.
      Adăposturi pentru protecție civilă există, dar nimeni nu știe unde se află. ( mă refer la populație)
      • Like 1
  • Cand suntem averizati nu este bine, cand nu suntem avertizati luam foc. Cine sa-i mai inteleaga pe romani? Avem ce avem cu Firea, dar vremea si atentionarea ANM nu depinde de Firea, care a luat decizia ce-a mai inteleapta, din punct de vedere politic.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult