Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Uraganul Gabriela

Gabriela Firea - televiziuni

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ieri după-amiază asupra Bucureștiului s-a dezlănțuit uraganul. După cum știm cu toții deja, acesta a smuls oamenii din birouri, a închis școlile mai devreme și a măturat străzile Capitalei cu un trafic apocaliptic. Înainte de a ajunge prin magazine, unde a golit rafturile de conserve, pâine, apă și alte produse numai bune de stivuit în cămări în caz de calamitate, uraganul a trecut și prin redacțiile unor importante televiziuni, unde a lăsat avertismente despre dezastrul care va să vină. Și până la urmă promisa apocalipsă chiar s-a abătut asupra Bucureștiului, dar nu pe seară, cum fusese anunțată, ci începând cu orele prânzului și culminând cu intervalul 17.00-20.00, când locuitorii Capitalei s-au urcat în mașinile personale pentru a ajunge în cartiere din interiorul sau din afara metropolei pentru a scăpa de iminenta urgie. Apocalipsa de București a străbătut străzile în multe mașini de Poliție cu girofarele pornite și a provocat mai multe accidente de circulație decât o apocalipsa de circulație obișnuită, cea ce fiecare zi. Din păcate, a împiedicat și multe mașini de salvare să ajungă la destinație, iar asta ar fi o mare problemă în caz că o calamitate naturală reală s-ar abate asupra Bucureștiului. Nu mai vorbim de numărul scandalurilor domestice legate despre cantitatea proviziilor sau transportul copiilor, a căror școală e adesea mai aproape de biroul părinților decât de casă. Nimeni n-a stat să numere nici atacurile de panică și de inimă ale celor mai slabi de înger sufletește sau trupește, și nici nu vom ști vreodată ce traume a lăsat acest moment de panică indusă în memoria colectivă. 

Ieri după-amiază asupra Bucureștiului s-a abătut uraganul Gabriela. Iar ceea ce a lăsat în urmă, smulgând acoperișul din ce în ce mai fragil ale imaginii doamnei primar, a fost Bucureștiul așa cum îl știam deja: cu parcuri neîngrijite și copaci netoaletați, cu scurgeri de canalizare înfundate, cu străzi desfundate pe care faci slalom apocaliptic în fiecare zi și mai ales cu trafic ucigător, care împiedică adesea salvatorii de meserie să-și facă treabă. Bucureștiul cel provocator de cataclisme în viața de zi cu zi a locuitorilor. Furtuna a venit și a trecut, cu ceva ploaie, ceva fulgere ca orice furtună. În București a bătut vântul nici mai tare, nici mai slab decât altădată, iar în nordul Capitalei a căzut grindină. Atât.

Cât despre uraganul promis, acesta s-a auto-deturnat spre alte meleaguri, posibil spre Republica Dominicană, acolo unde cu siguranță nu sunt primari atât de milostivi și aplecați spre acte caritabile, încât să facă un cadou de milioane de euro din bugetul public pentru construcția de catedrale neo-megalitice, în situația în care spitalele nu au dotări de bază, iar școlile mai rămân uneori fără tavane din cauza unor calamități administrative. Bucureștenii au scăpat și de data asta pentru că Uraganul Gabriela e acolo să vegheze și să înduplece forțele naturii. Poate că ieri Dumnezeu a fost bucureștean, la fel cum altădată era stelist. De trafic și alte probleme ne putem ocupa și mâine. De consolidarea blocurilor care ar produce adevărate catastrofe la un cutremur mai mare se vor ocupa alții. Pentru șoseaua de centură mai e timp, ce atâta grabă. Și oricum ne putem gândi la toate astea altădată. Important e că am scăpat iar teferi dintr-un gratuit exercițiu de isterie colectivă și că deasupra Bucureștiului azi a răsărit soarele. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și... care e concluzia?? Ar fi fost preferabil un prãpãd, ca în Timiș, care sã justifice mãsurile primãriței ? Mai mulți morți, sute de copaci doborâți, alte sute de acoperișuri smulse, București în beznã vreo douã zile? Ar fi fost mai bine? Nu mi-e simpaticã doamna Firea. Deloc! Dar nici autorii unor astfel de articole, nu-mi sunt !
  • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   GabiC check icon
   Problema e legata mai ales de cumpatare, de analiza, de planificare. Din pacate exista o vorba pentru ce a facut Firea pe care am s-o spun cat de mascat pot: " s-a aruncat ca proasta-n p..."
   In tarile civilizate exista coduri RESPECTATE de catre administratiile locale ad literam. Galben inseamna galben roz e roz! Madam Firea a sperat la un exercitiu de imagine pozitiv. Nu am suficiente injuraturi pentru a-i adresa (desi nu locuiesc in Bucuresti -ci in suburbii). Lumea a pierdut timp, bani, copiii - educatie.
   Comportamentul de tip "suflu si-n iaurt" nu e admosibil la 3 milioane de habitanti. La ea in casa poate face ce vrea (daca o lasa Pandelica), dar Capitala nu e mosia lui tătâne-său - din Moldova...
   • Like 0
  • @ GabiC
   S-o fi aruncat ! Dar și bucureștenii au reacționat de parcã ar fi bãtuți cu p...în cap !
   • Like 0
 • Daca nu s-ar fi luat nici o masura,nu era bine,nu? Dar daca furtuna era mai mare si Doamne fereste mureau mai multi oameni? Eu cred ca mai bine ca s-au terminat cursurile mai devreme si nici un copil nu a fost in pericol . Bine ca macar am fost instiintati. Cine putea sa prevada ca vantul nu va face ravagii? Cred insa ca da,ar trebui sa avem mijloace prin care sa fim informati CORECT asupra fenomenelor care ne pot pune in pericol.
  • Like 1
 • Nu inteleg bagatelizarea fenomenului de aseara. Se fac si glume pe net pe seama asta. In realitate aseara a murit un om ca urmare a furtunii. Daca asta e pentru cineva subiect de glume... n-am ce sa mai spun. Ca probabil autoritatile n-au gestionat bine situatia, probabil aveti dreptate, dar cand spuneti ca ceea ce s-a intamplat spre seara nu merita atata preocupare (asta spuneti desi sunt convins ca daca v-ar spune cineva asta in fata i-ati spune ca nu intelege mesajul) mi se pare de neacceptat.
  • Like 2
  • @ Adrian Gabriel
   GabiC check icon
   Omul ala a murit pentru ca nu a respectat niste semne. Adica- precum aia de la bariera de cale ferata. Simplu. In rest- mare rahat a.facut cucoana asta a ta - cocotata in fruntea Capitalei.
   • Like 0
 • Un pamflet 'gratuit' si inutil ! Care sunt cauzele producerii 'firea-uraganului'? Eu cred ca acestea sunt mai multe:
  1. Lipsa unei proceduri clare a diferitele institutii, privind culegerea, analiza, interpretarea, actualizarea permanenta a informatiilor primare ( INMH, ISC, SRI), intocmirea de rapoarte standard si trimiterea oportuna a acestora catre organele decidente.
  2. Proceduri clare de reactie ale autoritatilor decidente ( DSSU,guvern, prefecturi si primarii ) in functie de tipul rapoartelor primite de la cei de la punctul 1.
  3. Lipsa locurilor de adapostire pentru persoanele aflate in institutii publice ( unitati de educatie, unitati din sanatatea publica, etc.).
  4. Lipsa de activitatii de control efectiv a personalui din cadrul Inspectoratelor de Stat in Constructii.
  5. Lipsa programelor de educatiei si instructie a populatiei in ceea ce priveste modul de actiune in situatii de dezastre naturale si provocate.
  6. Aplicarea graduala a masurilor de protectie in situatii de dezastre in functie de intensitatea acestora si previziunilor de progres.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Vasile check icon
   Ai fi mirat să afli că toate cele spuse de tine există pe hârtie? În sistemul național pentru situații de urgență? Cum ar fi protecția civilă care integrează aceste sisteme. Primul ministru este șeful protecției civile.
   Adăposturi pentru protecție civilă există, dar nimeni nu știe unde se află. ( mă refer la populație)
   • Like 1
 • Cand suntem averizati nu este bine, cand nu suntem avertizati luam foc. Cine sa-i mai inteleaga pe romani? Avem ce avem cu Firea, dar vremea si atentionarea ANM nu depinde de Firea, care a luat decizia ce-a mai inteleapta, din punct de vedere politic.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult