Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Valeriu Gheorghiță: Deja suntem în scenariul în care era Italia anul trecut. Spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt copleşite de pacienți cu covid

Valeriu Gheorghita.

Foto: Inquam Photos / George Călin

România se află deja în scenariul în care s-a aflat anul trecut Italia, țara lovită cel mai greu de primul val al pandemiei, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă

„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu (al Italiei - n.n.), este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, răspunzând la întrebarea cât de departe suntem de situaţia din Italia de anul trecut, scrie News.ro.

Medicul a avertizat că valul patru este mai agresiv, deoarece varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor.

„Este o situaţie extrem de complicată, valul patru este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr de cazuri şi evident că pentru a limita numărul de cazuri noi avem nevoie pe de o parte de câteva lucruri - să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm, în cazul în care avem simptome să rămânem acasă, să nu mai ieşim pe stradă cu gândul că avem o răceală, să stăm acasă, să ne testăm, să ţinem legătura cu medicul de familie şi să nu întârziem prezentarea la spital în cazul în care vedem că evoluţia nu ar fi cum ar trebui să fie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citiți și:

  • Cristian Tudor Popescu: Estimp

Raportat la populație, în prezent România este pe primul loc în lume la morți.

Sursa: worldometers.info

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Valeriu Gheorghiță: Deja suntem în scenariul în care era Italia anul trecut."
    Omul, candid (i se citește pe chip), recunoaște din start. Știm cine sunt actorii, figuranții, care e recuzita etc. Chiar și regizorii.
    Ce nu cunoaștem: cine sunt scenariștii, ce scenarii au (mai) "developat", cine sunt producătorii, care va fi succesul de box-office. Și parcă se simte nevoia de "traducători" mai mulți și mai iscusiți.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult