Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Valeriu Gheorghiță: Deja suntem în scenariul în care era Italia anul trecut. Spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt copleşite de pacienți cu covid

Valeriu Gheorghita.

Foto: Inquam Photos / George Călin

România se află deja în scenariul în care s-a aflat anul trecut Italia, țara lovită cel mai greu de primul val al pandemiei, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă

„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu (al Italiei - n.n.), este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, răspunzând la întrebarea cât de departe suntem de situaţia din Italia de anul trecut, scrie News.ro.

Medicul a avertizat că valul patru este mai agresiv, deoarece varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor.

„Este o situaţie extrem de complicată, valul patru este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr de cazuri şi evident că pentru a limita numărul de cazuri noi avem nevoie pe de o parte de câteva lucruri - să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm, în cazul în care avem simptome să rămânem acasă, să nu mai ieşim pe stradă cu gândul că avem o răceală, să stăm acasă, să ne testăm, să ţinem legătura cu medicul de familie şi să nu întârziem prezentarea la spital în cazul în care vedem că evoluţia nu ar fi cum ar trebui să fie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citiți și:

  • Cristian Tudor Popescu: Estimp

Raportat la populație, în prezent România este pe primul loc în lume la morți.

Sursa: worldometers.info

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Valeriu Gheorghiță: Deja suntem în scenariul în care era Italia anul trecut."
    Omul, candid (i se citește pe chip), recunoaște din start. Știm cine sunt actorii, figuranții, care e recuzita etc. Chiar și regizorii.
    Ce nu cunoaștem: cine sunt scenariștii, ce scenarii au (mai) "developat", cine sunt producătorii, care va fi succesul de box-office. Și parcă se simte nevoia de "traducători" mai mulți și mai iscusiți.
    • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult