Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

#VăvedemdinSibiu. După 100 de zile de protest mut, ceva minunat s-a întâmplat la Sibiu: primul Speakers' Corner generat de o mișcare civică

Speakers' Corner Sibiu

Foto: Rareș Helici.

„Se mai ține?” ne-am întrebat de mai multe ori, când nu reușeam să anticipăm dacă oamenii vor mai face sacrificiul de a sta în miezul zilei, în fulguială sau în ploaie, în picioare, drepți, ațintiți ca să participe la flashmobul „Vă vedem din Sibiu”, zilnic de la 12, în Zona Liberă de Corupție. Și, ca în balada Meșterului Manole, dar cu tâlcul inversat, azi ne îndoiam și mâine ei apăreau mai mulți, mai hotărâți, mai diverși, mai protestatari. E bine, ziceam, deci oamenilor le-a intrat tăcerea asta în sânge. Și ne tot uitam pe calendar și vedeam că am mai aniversat câte o nouă lună de când suntem acolo. În total, aproape 4. Vom mai sta cât e nevoie, am spus mereu, dar ce va rămâne după noi când, să zicem, modificările la legile justiției vor cădea și se vor face țăndări exact pe dalele de piatră care pavează acum Zona Liberă de Corupție, adică Piața Huet? Ar trebui să rămână ceva. 

Era aproape Crăciunul lui 2017 și doi dintre noi știam că vrem o bancă, o reprezentare fizică a miilor de vibrații umane care au amprentat în toate aceste zile de protest caldarâmul Pieței Huet. Am avut mare noroc cu Alex, președintele Ordinului Arhitecților Sibiu - Vâlcea care a luat asupra lui organizarea unui concurs de soluții de mobilier urban deschis arhitecților din toată țara, dar și cu știința de a conecta oameni a Fundației Comunitare Sibiu. Citiserăm despre Speakers’ Corner-ele din Hyde Park în Londra, sau The Domain în Sydney și cam așa ceva visam și noi: un loc offline al comunității, unde oamenii să se întâlnească și să vorbească despre ce ii frământă, un spațiu al dialogului social, al reculegerii comunitare, al civismului, un hub de lucru, dar și un simbol al comuniunii noastre prin tăcere.

N-am mai vorbit cu nimeni despre asta, dar cred că în adâncul sufletului speram, din exaltare, că Speakers’ Corner-ul nostru va fi varianta post-modernistă a unui monument închinat protestatarului minimalist în expresie. Alex și-a pus la bătaie expertiza, a strâns echipa și astfel am reușit ca în mai puțin de două luni să avem documentația pregătită și să lansăm concursul de soluții de mobilier urban «Ne vedem în Sibiu». Fiind o premieră, nici nu știam la ce să ne așteptăm. Estimările noastre mergeau înspre 20 de participanți, dar la sfârșitul concursului aveam 39 de lucrări înscrise, aparținând arhitecților independenți din toată țara, dar și birourilor de arhitectură cu renume. Când le-am văzut pentru prima oară printate pe niște foi gigantice de comacel, expuse pe simezele Muzeului Național Brukenthal, mi s-a oprit respirația. 

Oare noi am făcut asta? Iar mai târziu, stând de vorbă cu arhitecții premiați la concurs, am aflat că exact așa a fost, că le-a plăcut ideea, ca le-a plăcut brandul „Vă vedem din Sibiu” și că s-au apucat de lucru din credința că astfel vor contribui și ei la toată energia noastră contagioasă de a schimba ceva. Am primit fel de fel de propuneri: de la bănci șerpuite, la mese lungi, de la rasteluri de bicicletă care ascundeau în interior scaune pliante, la semicercuri austere de beton cu o soluție de iluminare în centru, de la bare metalice fixate în pământ, care să înlocuiască protestatarii atunci când aceștia lipsesc, la o soluție minimalistă de iluminare pentru că - spuneau arhitecții - oamenii fac de fapt totul și ei înșiși sunt suficienți spațiului pe care îl ocupă.

Ne-am întovărășit la drumul ăsta al tăcerii fără să știm dacă va fi un sprint sau un test de anduranță, sau dacă va trebui să avem la noi haine groase, cât pentru un anotimp, sau și subțiri cât pentru toate patru.

Am spus inițial că, dacă vom rezista prima oră de sit-in, (fiindcă așa am început) vom rămâne acolo toată ziua. Dar zilele s-au transformat în săptămâni și săptămânile în luni, iar acum, după 100 de zile de flashmob, știm sigur că ceva din spiritul nostru va rămâne și peste ani, odată cu postamentul acesta lung de tablă – soluția câștigătoare a concursului - care va ocupa Zona noastră Liberă de Corupție.

E practic un plan înclinat, versatil, cu semicercuri gândite pentru dialogurile Agorelor noastre, cu zone de scris cu creta până la prima ploaie, cu suprafețe de picnic urban, dar mai ales cu capacitatea de a se încălzi și de a se răci după cum bate soarele. Exact ca și trupurile noastre, obișnuite să stea afară, drepți, pe orice vreme, dar care acum vor trebui să învețe din nou statul jos, în tranziția asta subtilă de la spațiul public la sfera publică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ideea dvs. imi mai da sperante pentru viitor
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult