Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Viața după 15 mai: ce știm până acum despre restricțiile de deplasare, despre restaurante, hoteluri și organizarea de nunți

nunta in vreme de covid - Foto Guliver/ Getty Images

Foto Guliver/ Getty Images

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seara la B1TV că, după 15 mai, hotelurile vor putea fi redeschise, cu respectarea unor reguli pentru reducerea posibiității de infectare cu noul coronavirus.

„În ceea ce priveşte hotelurile, hotelurile cu siguranţă nu vor avea restricţii, hotelurile vor putea funcţiona în anumite condiţii de respectare a unor reguli prin care să se reducă la maxim posibilitatea de infectare. Asta va depinde şi de mişcarea oamenilor şi nevoia oamenilor de cazare”, a spus Ludovic Orban. 

În ce priveşte reluarea activității la restaurante, acestea vor mai rămâne închise. „Nu pot să dau un orizont de timp, nu ştim când se vor redeschide”, a spus premierul, adăugând că înainte de a relaxa anumite măsuri autoritățile vor face o evaluare din punct de vedere al riscului epidemiologic.  

După 15 mai nu vor mai fi în vigoare Ordonanțele Militare care au instituit restricțiile de deplasare, iar oamenii, inclusiv vârstnicii, se vor putea mișca liber, vor putea ieși din casă și cu alte scopuri decât cele pentru care s-a permis ieșirea din casă până acum, a declarat premierul la B1 TV. Va exista un set de reguli - nu vor fi permise grupuri mai mari de trei persoane, iar oamenii vor trebui să poarte măști în mijoacele de transport în comun, la birou și în spațiile comerciale.

Vela: După 15 mai nu se vor putea organiza nunţi cu sute de persoane. Probabil va fi o relaxare din 23 august 

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, miercuri, că după 15 mai nu se vor putea organiza nunţi cu sute de persoane, menţionând însă că este posibilă în luna august o relaxare, astfel încât să fie permisă participarea a mai mult de 8 persoane la astfel de evenimente, scrie Agerpres.ro.

„Cu părere de rău nu pot da un răspuns pozitiv pentru că nunţile românilor în perioada în care chiar dacă se relaxează în 15 mai condiţiile de reţinere, de comprimare a unor posibilităţi de a ne mişca liber, de a fi alături de cei dragi, aceste condiţii nu se vor relaxa sută la sută. Individual probabil vom avea dreptul la această mişcare de a ne duce, a ne relaxa, de a ne plimba, de a rezolva câteva probleme individuale, dar, din păcate, presupun eu, nu vă dau un răspuns oficial, nu cred că în 15 mai am scăpat cu totul de acest coronavirus. Nu înseamnă că în 15 mai virusul s-a oprit şi ia o pauză. Noi va trebui să fim atenţi în continuare, să ne protejăm, să purtăm mască, să avem grijă să ne spălăm pe mâini, să nu stăm mai mult de trei la o discuţie, să respectăm distanţarea socială, anumite activităţi se vor relua în anumitre condiţii”, a spus Vela, răspunzând pe Facebook la întrebările adresate.

„Cred că în august va fi o relaxare, cu mai multe persoane, nu cu sute sau mii de persoane, dar va fi o relaxare în 23 august probabil, dar depinde de cum reacţionăm fiecare român astfel încât să diminuăm infecţiile cu acest virus”, a adăugat Vela.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eliberarea vine la 23 august ...hmmmm..... zi numai buna sa o declaram sarbatoare nationala!
    • Like 1
  • INTERVALUL ORAR 11-13 este acoperit de temperaturi ridicate fiind contraindicat
    cardiiacilor si celor cu BPOC Dece trebuie atât de mult timp ca cineva să permită totusi vârstnicilor să-si facă cumpărături de la 8 la 10 de exemplu sau se asteaptă să vină 15 mai
    • Like 0
  • ar trebui sa ramana restrictiile dupa ora 22 inca vreo trei luni, in tara s-au intors si multi infractori iar oamenii simpli sunt in pericol
    • Like 2
  • Valentin check icon
    N-am înţeles-o pe asta cu grupurile mai mari de trei persoane, în condiţiile în care o familie cu doi copii sau adolescenţi înseamnă din start patru.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Corina check icon
      Se referă doar la cei care nu sunt din aceeași familie, ca până acum, de altfel.
      • Like 1
    • @ Corina
      Valentin check icon
      Aha, adică iar o luăm de la capăt cu noţiunea de familie, uniune consensuală sau cum îi mai zice etc. Ăia care n-au acte...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult