Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Viața după 15 mai: ce știm până acum despre restricțiile de deplasare, despre restaurante, hoteluri și organizarea de nunți

nunta in vreme de covid - Foto Guliver/ Getty Images

Foto Guliver/ Getty Images

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seara la B1TV că, după 15 mai, hotelurile vor putea fi redeschise, cu respectarea unor reguli pentru reducerea posibiității de infectare cu noul coronavirus.

„În ceea ce priveşte hotelurile, hotelurile cu siguranţă nu vor avea restricţii, hotelurile vor putea funcţiona în anumite condiţii de respectare a unor reguli prin care să se reducă la maxim posibilitatea de infectare. Asta va depinde şi de mişcarea oamenilor şi nevoia oamenilor de cazare”, a spus Ludovic Orban. 

În ce priveşte reluarea activității la restaurante, acestea vor mai rămâne închise. „Nu pot să dau un orizont de timp, nu ştim când se vor redeschide”, a spus premierul, adăugând că înainte de a relaxa anumite măsuri autoritățile vor face o evaluare din punct de vedere al riscului epidemiologic.  

După 15 mai nu vor mai fi în vigoare Ordonanțele Militare care au instituit restricțiile de deplasare, iar oamenii, inclusiv vârstnicii, se vor putea mișca liber, vor putea ieși din casă și cu alte scopuri decât cele pentru care s-a permis ieșirea din casă până acum, a declarat premierul la B1 TV. Va exista un set de reguli - nu vor fi permise grupuri mai mari de trei persoane, iar oamenii vor trebui să poarte măști în mijoacele de transport în comun, la birou și în spațiile comerciale.

Vela: După 15 mai nu se vor putea organiza nunţi cu sute de persoane. Probabil va fi o relaxare din 23 august 

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, miercuri, că după 15 mai nu se vor putea organiza nunţi cu sute de persoane, menţionând însă că este posibilă în luna august o relaxare, astfel încât să fie permisă participarea a mai mult de 8 persoane la astfel de evenimente, scrie Agerpres.ro.

„Cu părere de rău nu pot da un răspuns pozitiv pentru că nunţile românilor în perioada în care chiar dacă se relaxează în 15 mai condiţiile de reţinere, de comprimare a unor posibilităţi de a ne mişca liber, de a fi alături de cei dragi, aceste condiţii nu se vor relaxa sută la sută. Individual probabil vom avea dreptul la această mişcare de a ne duce, a ne relaxa, de a ne plimba, de a rezolva câteva probleme individuale, dar, din păcate, presupun eu, nu vă dau un răspuns oficial, nu cred că în 15 mai am scăpat cu totul de acest coronavirus. Nu înseamnă că în 15 mai virusul s-a oprit şi ia o pauză. Noi va trebui să fim atenţi în continuare, să ne protejăm, să purtăm mască, să avem grijă să ne spălăm pe mâini, să nu stăm mai mult de trei la o discuţie, să respectăm distanţarea socială, anumite activităţi se vor relua în anumitre condiţii”, a spus Vela, răspunzând pe Facebook la întrebările adresate.

„Cred că în august va fi o relaxare, cu mai multe persoane, nu cu sute sau mii de persoane, dar va fi o relaxare în 23 august probabil, dar depinde de cum reacţionăm fiecare român astfel încât să diminuăm infecţiile cu acest virus”, a adăugat Vela.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eliberarea vine la 23 august ...hmmmm..... zi numai buna sa o declaram sarbatoare nationala!
  • Like 1
 • INTERVALUL ORAR 11-13 este acoperit de temperaturi ridicate fiind contraindicat
  cardiiacilor si celor cu BPOC Dece trebuie atât de mult timp ca cineva să permită totusi vârstnicilor să-si facă cumpărături de la 8 la 10 de exemplu sau se asteaptă să vină 15 mai
  • Like 0
 • ar trebui sa ramana restrictiile dupa ora 22 inca vreo trei luni, in tara s-au intors si multi infractori iar oamenii simpli sunt in pericol
  • Like 2
 • Valentin check icon
  N-am înţeles-o pe asta cu grupurile mai mari de trei persoane, în condiţiile în care o familie cu doi copii sau adolescenţi înseamnă din start patru.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Corina check icon
   Se referă doar la cei care nu sunt din aceeași familie, ca până acum, de altfel.
   • Like 1
  • @ Corina
   Valentin check icon
   Aha, adică iar o luăm de la capăt cu noţiunea de familie, uniune consensuală sau cum îi mai zice etc. Ăia care n-au acte...
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult