Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vicepremierul Raluca Turcan: Ministrul Dezvoltării mi-a spus că la nivel de demnitari se face o reducere de 40%, la nivel de conducere a instituției o reducere de 30%, iar la nivel de execuție o reducere de 20%

Raluca Turcan - FB

Foto Facebook/Raluca Turcan

Cabinetul Orban va anunța, înainte de sfârșitul acestui an, datele restructurării ministerelor, reieșite în urma unor audituri externe. Din instituțiile publice ar urma să plece în primul rând „clienții politici, nepoții, și iubitele” demnitarilor, spune vicepremierul Raluca Turcan, invitata emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Raluca Turcan a dat exemplul unei scheme de reorganizare propuse de ministrul Dezvoltării.

„Ministrul Dezvoltării mi-a spus că, în interiorul instituției, la nivel de demnitari, se face o reducere de 40 la sută, la nivel de conducere a instituției o reducere de 30 la sută, iar la nivel de execuție o reducere de 20 la sută. Aceasta este o schemă propusă de către ministrul Dezvoltării. Fiecare ministru va veni cu schema lui pe care o va prezenta primului ministru și vom spune: acesta e aparatul de lucru pe care noi îl vrem pentru a ne respecta mandatul. La nivelul ministerelor și instituțiilor centrale bugetul va fi calculat pe varianta reorganizată”, a spus Raluca Turcan.

În prezent se află în curs de pregătire o hotărâre de guvern pentru reorganizarea instituțiilor din subordinea ministerelor, potrivit vicepremierului Turcan, care vorbește despre introducerea unei structuri suple și eficiente.

„Aveam un număr de ministere comparativ cu cel din țări mult mai mari decât noi și mult mai mare decât țări de dimensiuni asemănătoare cu România. Am restructurat aparatul guvernamental de la 27 de ministere la 16 ministere. Simultan s-au micșorat și aparatele de lucru ale demnitarilor, urmând ca și instituțiile din subordinea guvernului de asemenea să fie restructurate”.

Moderator: Asta înseamnă că vor fi concediați oameni?

Raluca Turcan: Asta înseamnă că se evaluează activitatea, se vede unde se stă degeaba, dacă sunt oameni buni care din diferite motive stăteau degeaba - poate pentru că nu voia nimeni să îi folosească - sunt mutați în altă parte, iar cei care sunt clienți politici, nepoți iubite sau au alte legături cu demnitarii, atunci trebuie să își vadă de lucru.

Moderator: Cum știți care sunt clienți politici, iubiți, amante? Cine face evaluarea?

Raluca Turcan: Românul pe fond are un simț al dreptății. Sunt oameni foarte buni de mult timp în ministere care niciodată nu au reușit să avanseze în carieră, pentru că de fiecare dată când venea și rândul lor, ups, intra cineva peste - că era nepoată, prietenă, client politic. Această evaluare se face întâi în interiorul ministerului cu aparatul de lucru al ministerului, iar unde nu există o imagine foarte clară, apelăm la audit extern. Cred că miniștrii deja au apelat la evaluări externe astfel încât să aibă convingerea că dacă restructurează ministerul, acolo rămân oameni buni și profesioniști.

Moderator: Bugetul pe 2020 când va fi gata?

Raluca Turcan: Va fi gata până la finalul anului. Vrem ca anul 2020 să ne prindă cu bugetul pregătit astfel incât autoritățile locale să poată să-și construiască propriile bugete.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intentie buna, dar pana la vreo 200.000+ de impingatori de aer pe la stat mai e...
    Dupa ce Romania va intra in procedura de deficit excesiv, prin feb.2020, va fi o heirupeala pentru taierea cheltuielilor si bun prilej pt guvernanti de a-si aduce propriile amante, rude, prieteni...
    • Like 0
  • Propunerea doamnei Turcan este realista si fezabila. Intr-adevar personalul din administratie supradimensionat. Nu trebuie sa mai pierdem timpul cu justificarea reducerii acestora si trebuie sa aplicam imediat aceasta masura, astfel ca bugetul anului 2020 sa includa cheltuieli reduse in acest domeniu de activitate. Este o cerinta presanta.
    • Like 0
  • Ehehei,,,incepe vanatoarea de vrajitoare prin ministere. Alea enuntate de catre doamna T sunt criterii discriminatorii. Dar care tin la tribunalul poporului. Doar ca aia de vor fi dati afara dupa ureche se vor intoarce peste trei - patru ani cu hotarare judecatoreasca si vor primi salariile din urma. Mizeria asta a mai fost in 2009, in luna octombrie. Ai de-au facut-o au fost colegii de partid ai doamnei T, pdl-istii.
    Singurul criteriu ok este cel al corelarii studiilor si experientei profesionale cu fisa postului. Adica te gandesti bine la ce trebuie sa faca institutia aia, estimezi volumul de munca, necesarul de competente (formare si experienta) intocmesti fisele de post si scoti la concurs. Cine indeplineste criteriile poate participa la concurs, cine nu, nu. Asta cu datul afara pausal e o prostie care li se va sparge in cap!
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Putin, foarte putin, ar trebui o cura de slabire pentru acest stat obez ! Suntem exact in aceeasi situatie ca atunci cand guvernul Boc a mostenit catastrofa psd'ului de atunci
    • Like 3
  • ion check icon
    cam asa e.......cu rezerva ca mai rau decat PSD-ul nu prea poate fi.........
    • Like 2
  • topala check icon
    Dansa(ea),Raluca Turcan stie sa deosebeasca angajatele care sunt puse pe criterii de amante sau profesionale, doar i-a avut ca mentori pe Stolojan si basescu.
    Ma intreb cum a putut PNL-ul sa se alieze cu PSD-ul formand USL ca o contrapomdere la PD,dupa care cum a putut sa fuzioneze cu PD-ul ? Unde este verticalitatea acesui partid PNL ?
    Strategia PNL este sa mearga pe programul PSD de pomeni,ne va da si noua ce vrem adica v-a taia pensiile speciale,etc.Intre timp isi vor pune oamenii lor la parchete ,iar dupa anticipate vor reveni la jaful Romaniei.
    PNL prea mult nu se deosebeste de PSD,amandoua partide se lupta pe controlul DNA-ului pt a putea fura fara griji, Cunosc 2 persoane care din licitatii trucate au facut milioane de euro,modificau caietul de sarcini in ultimul moment sau mai adaugau o pagina este un exemplu. Cat timp nu sunt prinsi, in Romania nu exista lupta anti-coruptie,adica coruptii sunt doar la ei,nu la noi.
    USR vor sa para altfel decat celelalte partide deoarece sunt disperati ca nu au oameni in punctele cheie,multi din USR au un limbaj care se tot repeta sau fara substanta. Cand s-au infintat au spus ca vor trimite in parlament oameni tineri ,in urma cu 3 ani,la Timis, a fost un scandal deoarece l-au propus pe nicu falcoi ca senator cu toate ca avea 48 de ani si era deja pensionar. Dan Barna este al 2-lea caz care ne arata adevarata fata a celor de la USR. Sa spui ca iti asumi raspunderea pt esec dupa care ceri confirmarea membrilor de partid ?
    Oare acele voturi prin whatsapp nu au fost trucate ?
    La PSD stii macar ca sunt pusi pe furt si devalizarea economiei,au multe guri de umplut,dar din cand in cand mai arunca ceva si la prostime sa-i voteze.
    Ce ma ingrijoreaza este ca si CTP s-a dat de partea PNL-ului si numai este impartial,am inteles ca l-a sprijinit pe Iohannis,dar alegerile au trecut Sa fie o lupta a lui cu PSD si sa dureze pana la anticipate ?

    • Like 1
    • @ topala
      Pardon stimate domn ,Topala , Uninunea Europeana , s-a inarmat puternic impotriva hotilor din banii lor,mai ales prin numirea Doamnei L C Kovesi ,acolo , Furturile din banii UE si posibil din bugetul Romaniei ,vor scadea ,fmult .
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult