Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Victor Rebengiuc: „De unde ai libertatea asta de a mări de 10 ori, de 20 de ori un salariu? S-a renunțat la furt?”

Înainte de mărirea salariilor, un actor debutant câștiga doar 700 de lei pe lună. „Asta era ceva cu totul mizerabil. Din 700 de lei ce să faci: să plătești o chirie, să mănânci, să te îmbraci”, spune Victor Rebengiuc care, are, după o lungă carieră, un salariu de 5.000 de lei  la Teatrul Național din București. 

Victor Rebengiuc a fost invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Faptul că s-au mărit, salariile este, în opinia sa, un lucru bun, însă există și un „dar”. 

„Actorii au avut niște salarii mizere tot timpul, la coada listei de salarizare, la prestări servicii. Faptul că s-au marit salariile e foarte bine, dar si aici trebuie să existe o măsură. Mărești cu cât se poate. De unde ai libertatea asta de a mări de 10 ori, de 20 de ori un salariu? Ce te face să crezi că ai sustenabilitate? Unde au fost banii ăștia până acum? S-a renunțat la furt? Se face o pauză de la furt? Stai, nu mai furăm acum si hai să le dăm bani, un an de zile- doi nu mai furăm”, a continuat Rebengiuc ironic, pentru că nu crede că măririle de salarii vehiculate nu sunt sustenabile. „Nu spun să nu se facă măriri, dar să se facă chibzuit”. 

Oana Pellea: Actorii erau plătiți infernal de puțin

Subiectul salariilor actorilor a fost abordat și în timpul unei alte ediții a emisiunii „În fața ta”, a cărei invitată a fost Oana Pellea. Și aceasta a vorbit despre salariile mizerabile ale oamenilor de teatru, dar și despre relația de dependență a acestora față de autoritățile locale. „Pot vedea că nu iau atitudine, că sunt foarte puțini cei care își exercită acest drept de a spune ce gândesc”, a spus Oana Pellea. „Atunci când s-a ieșit în stradă, s-a spus că actorii nu ies în stradă, pentru că nouă conducere politică le-a mărit lefurile”, au amintit moderatorii.

„Da. Și mie mi s-a transmis pe Facebook: „Să taci! și cuvinte "frumoase", "Dă banii înapoi la Guvern", și am răspuns că nu am ce bani să dau înapoi pentru că nu am primit și iertați-mă, faptul că s-a mărit leafă la actori e un fapt ce trebuia să aibă loc acum 20 și ceva de ani. Banii ăștia vin pe o muncă. Actorii erau plătiți infernal de puțin. Deci nu este o .. nu li s-a aruncat ceva că să le cumpere tăcerea. Sunt bani pe care oamenii ăștia îi merită. Mă doare când se tăce. Dar repet. Fiecare e liber total să aleagă”, a spus Oana Pellea.

Emisiunea „În fața ta”, care îl are drept invitat pe actorul Victor Rebengiuc, va fi difuzată duminică, de la ora 13:05, la postul Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca o primarie atrage de 15 ori mai multe fonduri europene decat a facut-o conducerea precedenta, sa aiba de 10 ori salariu mai mare.
    In orice organizatie sanatoasa, oamenii sunt platiti in functie de realizari.
    Nu stiu de ce avem noi acest mit al voluntariatului.

    Si ministri sa aiba salariu mare, corelat cu rezultatele economiei.
    • Like 0
    • @ Kinga Toma
      check icon
      Interesant criteriu. Ne spuneți și unde se practică așa ceva?
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Fondurile europene NU merg in salariu. Nu il sustin sau in ajuta sa creasca. In cea mai buna situatie dau acces afacerilor/proiectelor care la randul lor genereaza locuri de munca si profit. Aceste lucruri apar pe parcursul a 10+ ani. Daca azi, 29.05.2017, s-ar aduce 500 milionane de euro in fonduri de la UE, in Timisoara, o sa simtim din investitii dupa primi 5 ani iar stabilizarea si ridicarea cotei de piata fiind undeva la 10 ani (acesta realizat pe un studiu facut de UE de prin 2008 sau 2009 cu privire la rata de absorbtie respectiv rata de realizare si crestere a proiectelor).

      Tot timpul am crezut ca a ajunge in parlament, ar fi o onoare pentru un om. Sansa de a reprezenta si ajuta mii sau sute de mii de romani. Cand ati vazut ultima oara un parlamentar si ati spus, cu mana pe inima, ce mandru sunt de el/ea? Nu se intampla prea des, nu-i asa?

      Sunt pro cresterea salariala, si Dumnezeu stie ca actorii aveau nevoie de mult timp de una. In aceasi masura sunt pro crestere, cu cap. Hai sa avem de unde sa le dam bani la toti.
      • Like 0
    • @ Ionita Mircea
      Ar putea fi corelat salariul conducerii locale cu media salariilor din domeniul privat ( luat in calcul nr de angajati cu salariu minim, nr angajati cu salariu mai mare), obiectivele de infrastrutura realizate, investitiile atrase, starea sistemului de sanatate, a celui de invatamant, in mare, corelata calitatea vietii din acea localitate si retributia reprezentantilor locali.
      • Like 0
    • @
      Sunt firme in Romania care dau salarii in functe de vanzari de pilda. Eu cred ca ar fi bine sa fie transpusa aceasta practica si in domeniul public din Romania.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      check icon
      A, firme, păi asta este cu totul altceva. Dv. vorbeați de primărie. Sau, după părerea dv., o primărie este o firmă? Sigur, mulți primari confundă primăria cu buticurile lui din comună, dar asta este altceva. Acesta NU este un model. Aș spune că ați nimerit pe de lături cu exemplul, poate aveți altul.
      • Like 0
  • De unde scoate domnul Rebengiuc povestea asta cu măriri de salarii de 10, 20 de ori? Se vorbeşte despre unele dublări sau triplări de salarii, dar până prin 2022... În etape, în ani...
    • Like 0
  • Marirea unui salariu de 10,20 de ori? In actuala guvernare? Nu va suparati,domnule Rebengiuc ,dar unde ati fost in ultimele 3,4 luni? Sau ati ramas cu sechele de cand numarati steagurile lui Ghita Pristanda in '' O scrisoare pierduta" pana ieseau 44.Cica de unde aveti libertatea de a mari salariile? Libertatea votului din spate si vointa tuturor romanilor care vor sa traiasca mai bine.Dar s-a notat,data viitoare cand se mai maresc salariile,vom trece pe la dvs sa ne semnati bilet de voie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult