Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

VIDEO. Imagini spectaculoase cu Golden Gate-ul românesc. Podul suspendat de la Brăila atinge o nouă bornă de construcție

Pod Braila - captura

Foto captura Facebook Asociația Pro Infrastructura

Podul suspendat de la Brăila, denumit și Golden Gate de România, realizat de companiile Astaldi, din Italia, şi IHI Infrastructure System, din Japonia, se apropie de o nouă etapă a construcției - întinderea perechii de cabluri principale. Asociația Pro Infrastructura atrage însă atenția că, din cauze birocratice, eliberarea autorizațiilor de construire pentru drumurile expres prevăzute în proiect încă întârzie de 3 ani. 

„Dacă până acum italienii de la Astaldi au ridicat cei doi piloni ai podului până la înălțimea de 192 de metri, în viitorul apropiat japonezii de la IHI vor începe întinderea perechii de cabluri principale între blocurile de ancoraj, aproximativ 2 km în linie dreaptă. În punctualitatea echipei din Japonia putem avea încredere, dar nu același lucru îl putem spune despre CNAIR, care de 3 ani ne promite că va rezolva problemele birocratice și va emite autorizațiile de construire pentru drumurile de legătură pe întreaga lungime prevăzută în proiect”, se arată într-o postare pe Facebook Asociația Pro Infrastructura.

Spectaculoasa lucrare va avea o lungime totală de 1.974 de metri și deschiderea principală de 1.120 de metri. Cele două turnuri vor avea aproape 200 metri înălțime.

La începutul lunii martie, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dădea o „veste bună” pentru Podul de la Brăila: emiterea autorizației de construire pentru primii 7 km din drumurile de legătură. „Urmează în curând și pentru restul acestor drumuri, fără de care Podul nu ar putea fi dat în trafic la finalul anului viitor. În mod normal, construcția drumurilor trebuia să înceapă simultan cu Podul, dar birocrația (exproprieri, acorduri) nu a fost rezolvată la timp. Am făcut un pas mare astăzi pentru evitarea scenariului negativ în care, la sfârșitul anului 2022, Podul terminat ar rămâne «muzeu»”, spunea Cătălin Drulă pe 4 martie. 

Drumurile expres de legătură necesare pentru folosirea podului au în total o lungime de aproximativ 21 de kilometri.

Contractul pentru Podul suspendat de la Brăila, semnat pe 15 ianuarie 2018 cu asocierea Astaldi-IHI Infrastructure, are o valoare de 2 miliarde de lei fără TVA. Podul va fi unul dintre cele mai mari poduri suspendate din Europa.

O filmare din dronă cu lucrările la podul suspendat de la Brăila și drumul de legătură cu DN2B (centura Brăila) a fost făcută publică recent de Asociația Pro Infrastructură:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult