Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

VIDEO. Imagini spectaculoase cu Golden Gate-ul românesc. Podul suspendat de la Brăila atinge o nouă bornă de construcție

Pod Braila - captura

Foto captura Facebook Asociația Pro Infrastructura

Podul suspendat de la Brăila, denumit și Golden Gate de România, realizat de companiile Astaldi, din Italia, şi IHI Infrastructure System, din Japonia, se apropie de o nouă etapă a construcției - întinderea perechii de cabluri principale. Asociația Pro Infrastructura atrage însă atenția că, din cauze birocratice, eliberarea autorizațiilor de construire pentru drumurile expres prevăzute în proiect încă întârzie de 3 ani. 

„Dacă până acum italienii de la Astaldi au ridicat cei doi piloni ai podului până la înălțimea de 192 de metri, în viitorul apropiat japonezii de la IHI vor începe întinderea perechii de cabluri principale între blocurile de ancoraj, aproximativ 2 km în linie dreaptă. În punctualitatea echipei din Japonia putem avea încredere, dar nu același lucru îl putem spune despre CNAIR, care de 3 ani ne promite că va rezolva problemele birocratice și va emite autorizațiile de construire pentru drumurile de legătură pe întreaga lungime prevăzută în proiect”, se arată într-o postare pe Facebook Asociația Pro Infrastructura.

Spectaculoasa lucrare va avea o lungime totală de 1.974 de metri și deschiderea principală de 1.120 de metri. Cele două turnuri vor avea aproape 200 metri înălțime.

La începutul lunii martie, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dădea o „veste bună” pentru Podul de la Brăila: emiterea autorizației de construire pentru primii 7 km din drumurile de legătură. „Urmează în curând și pentru restul acestor drumuri, fără de care Podul nu ar putea fi dat în trafic la finalul anului viitor. În mod normal, construcția drumurilor trebuia să înceapă simultan cu Podul, dar birocrația (exproprieri, acorduri) nu a fost rezolvată la timp. Am făcut un pas mare astăzi pentru evitarea scenariului negativ în care, la sfârșitul anului 2022, Podul terminat ar rămâne «muzeu»”, spunea Cătălin Drulă pe 4 martie. 

Drumurile expres de legătură necesare pentru folosirea podului au în total o lungime de aproximativ 21 de kilometri.

Contractul pentru Podul suspendat de la Brăila, semnat pe 15 ianuarie 2018 cu asocierea Astaldi-IHI Infrastructure, are o valoare de 2 miliarde de lei fără TVA. Podul va fi unul dintre cele mai mari poduri suspendate din Europa.

O filmare din dronă cu lucrările la podul suspendat de la Brăila și drumul de legătură cu DN2B (centura Brăila) a fost făcută publică recent de Asociația Pro Infrastructură:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult