Foto captura Facebook Asociația Pro Infrastructura
Podul suspendat de la Brăila, denumit și Golden Gate de România, realizat de companiile Astaldi, din Italia, şi IHI Infrastructure System, din Japonia, se apropie de o nouă etapă a construcției - întinderea perechii de cabluri principale. Asociația Pro Infrastructura atrage însă atenția că, din cauze birocratice, eliberarea autorizațiilor de construire pentru drumurile expres prevăzute în proiect încă întârzie de 3 ani.
„Dacă până acum italienii de la Astaldi au ridicat cei doi piloni ai podului până la înălțimea de 192 de metri, în viitorul apropiat japonezii de la IHI vor începe întinderea perechii de cabluri principale între blocurile de ancoraj, aproximativ 2 km în linie dreaptă. În punctualitatea echipei din Japonia putem avea încredere, dar nu același lucru îl putem spune despre CNAIR, care de 3 ani ne promite că va rezolva problemele birocratice și va emite autorizațiile de construire pentru drumurile de legătură pe întreaga lungime prevăzută în proiect”, se arată într-o postare pe Facebook Asociația Pro Infrastructura.
Spectaculoasa lucrare va avea o lungime totală de 1.974 de metri și deschiderea principală de 1.120 de metri. Cele două turnuri vor avea aproape 200 metri înălțime.
La începutul lunii martie, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dădea o „veste bună” pentru Podul de la Brăila: emiterea autorizației de construire pentru primii 7 km din drumurile de legătură. „Urmează în curând și pentru restul acestor drumuri, fără de care Podul nu ar putea fi dat în trafic la finalul anului viitor. În mod normal, construcția drumurilor trebuia să înceapă simultan cu Podul, dar birocrația (exproprieri, acorduri) nu a fost rezolvată la timp. Am făcut un pas mare astăzi pentru evitarea scenariului negativ în care, la sfârșitul anului 2022, Podul terminat ar rămâne «muzeu»”, spunea Cătălin Drulă pe 4 martie.
Drumurile expres de legătură necesare pentru folosirea podului au în total o lungime de aproximativ 21 de kilometri.
Contractul pentru Podul suspendat de la Brăila, semnat pe 15 ianuarie 2018 cu asocierea Astaldi-IHI Infrastructure, are o valoare de 2 miliarde de lei fără TVA. Podul va fi unul dintre cele mai mari poduri suspendate din Europa.
O filmare din dronă cu lucrările la podul suspendat de la Brăila și drumul de legătură cu DN2B (centura Brăila) a fost făcută publică recent de Asociația Pro Infrastructură:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.