Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vină și responsabilitate

protest - 10 august (Foto credit: Paula Rusu)

Foto: Paula Rusu

Împotriva ideii dăunătoare că suntem toți de vină pentru marasmul în care ne aflăm aș aduce doar două argumente acum.

Primul, că poate să existe responsabilitate colectivă pentru faptele la care am participat sau nu (inclusiv nefăcând nimic din ceea ce am fi putut face ca să împiedicăm acele fapte), iar această responsabilitate este întotdeauna fie morală, fie politică. Da, am putut face rău celorlalți fie și rămânând pasivi la vederea răului făcut de alții. Pentru asta trebuie să dăm socoteală conștiinței proprii și, eventual, judecății celorlalți ori a generațiilor ce vin.

În schimb, vinovăția este mereu individuală și ea se stabilește pe cale juridică. Dintre faptele care au produs consecințe dăunătoare sau pagube materiale și umane, prin acțiuni și decizii politice, procurorii le pot extrage pe acelea care pot fi imputate fără tăgadă unor autori care le-au săvârșit cu bună știință sau din culpă. Bunăoară decizia privind reprimarea violentă a manifestației din 10 august este doar o decizie politică sau are și implicații penale? Unde se termină politica sau morala și unde începe legea?

Al doilea argument este că nu există „sistem”, nu există „conspirație” sau „complot” care fac și dreg. Există doar oameni care fac și dreg. Situația de maxim pericol în care ne aflăm, ca stat de drept, ca societate democratică și ca economie funcțională, ca națiune europeană și spațiu de securitate regională, este provocată de deciziile punctuale, ușor de identificat, ale unor responsabili politici care pot fi și ei identificați fără dificultate. Autorii dezastrului și complicii lor, chiar dacă numeroși, nu sunt oameni fără chip și fără nume, nu sunt măști sau voci misterioase, ci, dimpotrivă, sunt figuri foarte cunoscute, le vedem zilnic la televizor, le auzim zilnic dând declarații și decizând pentru viețile noastre.

De aceea, va trebui să vină un moment al judecății pentru toți aceia care, sub acoperirea politicii și profitând de puterea conferită prin politică, au atentat la arhitectura instituțională a statului român, au pus în pericol siguranța națională, au provocat riscuri majore pentru sănătatea populației furând banii spitalelor, au provocat pierderi de vieți omenești pe șosele proiectând greșit, furând din asfalt și din vopsele de marcaj.

Nu, nu Soros sau oculta mondială sau serviciile românești și străine sunt vinovate de catastrofa înspre care ne îndreptăm, ci oameni preciși din jurul nostru, de deasupra noastră, din fruntea noastră. Ei sunt vinovați de faptele lor prin semnăturile lor, dar noi, la rândul nostru, suntem responsabili odată cu ei pentru tot ce fac, câtă vreme nu facem nimic să-i oprim.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Liviu Dragnea - Viorica Dăncilă - Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Liderul PSD este suficient de trecut prin toate funcțiile administrative ca să înțeleagă că singurul act normativ care-i poate fi cu adevărat de folos este OUG (atacabil la Curte numai de către Avocatul Poporului). Ordonanțele intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu este prevăzut un termen special de aplicare, ca în cazul OUG 13. Și totuși, care a fost sensul încordării de azi? (Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult