Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vină și responsabilitate

protest - 10 august (Foto credit: Paula Rusu)

Foto: Paula Rusu

Împotriva ideii dăunătoare că suntem toți de vină pentru marasmul în care ne aflăm aș aduce doar două argumente acum.

Primul, că poate să existe responsabilitate colectivă pentru faptele la care am participat sau nu (inclusiv nefăcând nimic din ceea ce am fi putut face ca să împiedicăm acele fapte), iar această responsabilitate este întotdeauna fie morală, fie politică. Da, am putut face rău celorlalți fie și rămânând pasivi la vederea răului făcut de alții. Pentru asta trebuie să dăm socoteală conștiinței proprii și, eventual, judecății celorlalți ori a generațiilor ce vin.

În schimb, vinovăția este mereu individuală și ea se stabilește pe cale juridică. Dintre faptele care au produs consecințe dăunătoare sau pagube materiale și umane, prin acțiuni și decizii politice, procurorii le pot extrage pe acelea care pot fi imputate fără tăgadă unor autori care le-au săvârșit cu bună știință sau din culpă. Bunăoară decizia privind reprimarea violentă a manifestației din 10 august este doar o decizie politică sau are și implicații penale? Unde se termină politica sau morala și unde începe legea?

Al doilea argument este că nu există „sistem”, nu există „conspirație” sau „complot” care fac și dreg. Există doar oameni care fac și dreg. Situația de maxim pericol în care ne aflăm, ca stat de drept, ca societate democratică și ca economie funcțională, ca națiune europeană și spațiu de securitate regională, este provocată de deciziile punctuale, ușor de identificat, ale unor responsabili politici care pot fi și ei identificați fără dificultate. Autorii dezastrului și complicii lor, chiar dacă numeroși, nu sunt oameni fără chip și fără nume, nu sunt măști sau voci misterioase, ci, dimpotrivă, sunt figuri foarte cunoscute, le vedem zilnic la televizor, le auzim zilnic dând declarații și decizând pentru viețile noastre.

De aceea, va trebui să vină un moment al judecății pentru toți aceia care, sub acoperirea politicii și profitând de puterea conferită prin politică, au atentat la arhitectura instituțională a statului român, au pus în pericol siguranța națională, au provocat riscuri majore pentru sănătatea populației furând banii spitalelor, au provocat pierderi de vieți omenești pe șosele proiectând greșit, furând din asfalt și din vopsele de marcaj.

Nu, nu Soros sau oculta mondială sau serviciile românești și străine sunt vinovate de catastrofa înspre care ne îndreptăm, ci oameni preciși din jurul nostru, de deasupra noastră, din fruntea noastră. Ei sunt vinovați de faptele lor prin semnăturile lor, dar noi, la rândul nostru, suntem responsabili odată cu ei pentru tot ce fac, câtă vreme nu facem nimic să-i oprim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult