Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Vinovat e cine-ntreabă

Cristian Tudor Popescu

 ●Tiparul zicerii „Toți suntem vinovați” a ministrului Tătaru, pentru morții și răniții de la Piatra Neamț, nu e original. Cu niște ani în urmă, acuzat și dovedit ca turnător la Securitate, Dan Voiculescu Varanul afirma fără să clipească: „Toți românii au colaborat mai mult sau mai puțin cu Securitatea”. Mai încoace, pușcăriașul pentru șpagă Adrian Severin venea și el cu o variațiune: „Dacă toți suntem corupți, nimeni nu e corupt”. Nimeni, zice Severin, deci nici el nu e corupt.

Acest silogism-sofism, „un pic nerumegat”, a dorit să-l transmită instinctiv și ministrul Sănătății: „Toți suntem vinovați, deci nimeni nu e vinovat, deci eu, Nelu Tătaru, nu sunt vinovat”.

Sau, mai de-a dreptul, o zice nea Mărin: „Veto, să pătă paltonu ăl bun cu zaibăr, ce să-l dăm la curățat, a-ncoa o dimijană, să-l băgăm pă tot în zaibăr”. 

●S-a petrecut încă o tragedie, pentru care PNL și USR zbiară că sunt unii mai nevinovați decât alții, iar Curtea lui Dorneanu își face treaba pentru care primește salarii stelare și pensii speciale: numirea guzganului cenușiu Iordache la șefia Consiliului Legislativ este găsită constituțională. Nu e o tragedie sângeroasă, pentru că, dacă îi crestezi acum pe cei care au ieșit în stradă împotriva Ordonanței 13, nu curge sânge.

●Că au ars oameni la Terapia Intensivă din Piatra Neamț, ne-am adus aminte de maternitatea Giulești și de Colectiv. Nu și de pacienta incendiată pe masa de operație la spitalul Floreasca, în vreme ce marele domprofesor firurg Beuran nu se afla în sala de operații, desi semnase în clar că se află, încălcând 10 dintre cele 33 de obligații contractuale pe care le avea, fapte pentru care a fost demis.

Acum însă, un judecător de la Tribunalul București a hotărât să anuleze demiterea și să oblige spitalul Floreasca să-i plătească lui Beuran, trimis în judecată pentru luare de mită 10.000 de euro, salariile pe care sărmanul doctor nu le-a mai încasat din ianuarie.

●Președintele Iohannis a acuzat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamț autoritățile locale PSD. Întrebat de ce nu găsește nicio vină autorităților locale PNL de la Sibiu pentru rata uriașă de infectări, președintele a refuzat să răspundă, ce-i drept fără să zică: „Altă-ntrebare” – a zis: „Numai o singură întrebare”. Totuși, îi punem noi altă-ntrebare: „Dacă, în loc să ajungă președinte, rămânea primar PNL la Sibiu, în situația de față, cum se scotea la vopsea?”.

●În fine, stimați Republicani, am o propunere: vă rog să numiți cel puțin un politician pe care l-ați vedea intrând în flăcări pentru a salva niște bolnavi. Aștept răspunsurile dumneavoastră pe facebook.

●Până atunci, vă citesc, de pe zisul facebook, o postare la un articol al subsemnatului, trimisă de doamna Ileana Trinca, profesoară la Colegiul Național „Elena Cuza” din București: „Îmi doresc ca măcar o zi oamenii politici să tacă… O singură zi… din decență să tacă!...”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult