Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vinovat e cine-ntreabă

Cristian Tudor Popescu

 ●Tiparul zicerii „Toți suntem vinovați” a ministrului Tătaru, pentru morții și răniții de la Piatra Neamț, nu e original. Cu niște ani în urmă, acuzat și dovedit ca turnător la Securitate, Dan Voiculescu Varanul afirma fără să clipească: „Toți românii au colaborat mai mult sau mai puțin cu Securitatea”. Mai încoace, pușcăriașul pentru șpagă Adrian Severin venea și el cu o variațiune: „Dacă toți suntem corupți, nimeni nu e corupt”. Nimeni, zice Severin, deci nici el nu e corupt.

Acest silogism-sofism, „un pic nerumegat”, a dorit să-l transmită instinctiv și ministrul Sănătății: „Toți suntem vinovați, deci nimeni nu e vinovat, deci eu, Nelu Tătaru, nu sunt vinovat”.

Sau, mai de-a dreptul, o zice nea Mărin: „Veto, să pătă paltonu ăl bun cu zaibăr, ce să-l dăm la curățat, a-ncoa o dimijană, să-l băgăm pă tot în zaibăr”. 

●S-a petrecut încă o tragedie, pentru care PNL și USR zbiară că sunt unii mai nevinovați decât alții, iar Curtea lui Dorneanu își face treaba pentru care primește salarii stelare și pensii speciale: numirea guzganului cenușiu Iordache la șefia Consiliului Legislativ este găsită constituțională. Nu e o tragedie sângeroasă, pentru că, dacă îi crestezi acum pe cei care au ieșit în stradă împotriva Ordonanței 13, nu curge sânge.

●Că au ars oameni la Terapia Intensivă din Piatra Neamț, ne-am adus aminte de maternitatea Giulești și de Colectiv. Nu și de pacienta incendiată pe masa de operație la spitalul Floreasca, în vreme ce marele domprofesor firurg Beuran nu se afla în sala de operații, desi semnase în clar că se află, încălcând 10 dintre cele 33 de obligații contractuale pe care le avea, fapte pentru care a fost demis.

Acum însă, un judecător de la Tribunalul București a hotărât să anuleze demiterea și să oblige spitalul Floreasca să-i plătească lui Beuran, trimis în judecată pentru luare de mită 10.000 de euro, salariile pe care sărmanul doctor nu le-a mai încasat din ianuarie.

●Președintele Iohannis a acuzat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamț autoritățile locale PSD. Întrebat de ce nu găsește nicio vină autorităților locale PNL de la Sibiu pentru rata uriașă de infectări, președintele a refuzat să răspundă, ce-i drept fără să zică: „Altă-ntrebare” – a zis: „Numai o singură întrebare”. Totuși, îi punem noi altă-ntrebare: „Dacă, în loc să ajungă președinte, rămânea primar PNL la Sibiu, în situația de față, cum se scotea la vopsea?”.

●În fine, stimați Republicani, am o propunere: vă rog să numiți cel puțin un politician pe care l-ați vedea intrând în flăcări pentru a salva niște bolnavi. Aștept răspunsurile dumneavoastră pe facebook.

●Până atunci, vă citesc, de pe zisul facebook, o postare la un articol al subsemnatului, trimisă de doamna Ileana Trinca, profesoară la Colegiul Național „Elena Cuza” din București: „Îmi doresc ca măcar o zi oamenii politici să tacă… O singură zi… din decență să tacă!...”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • HMG check icon
  Vlad Voiculescu
  • Like 0
 • Domnule Popescu, vă propun ca răspuns la întrebarea dumneavoastră două nume de politicieni: Ungureanu Emanuel si Wiener Adrian.
  • Like 1
 • cam o data la 10 ani politicienii ar trebui decimati - asa precum faceau romanii ...iar politicinii ar sti de ce !sa veti tu atunci ingesuiala la parlament !
  • Like 1
 • Alex Mag check icon
  Din nefericire toți ne lăsam induși in eroare de autoritati care prin limitarea discuțiilor la anumite nivele de înțelegere potrivit IQ-ului lor negativ ne face sa pierdem atenția asupra esențialului, in special a faptului prin care normele de securitate la incendiu care nu țin cont de condițiile reale sunt cele care au condamnat la moarte pe cei din Spitalul din Piatra Neamț.
  In acest caz de la spitalul din Piatra Neamț, tabelul 4.2.53 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 prevede ca pentru evacuarea bolnavilor din spitale sunt suficiente 95 secunde pe 38 de m. in 2 direcții si 45 secunde pe 18 m. intr-o direcție.
  In primul caz, 1 minut si ½ pentru a scoate un bolnav cu aparatul de respirat (oxigen), cu transfuzia pusa, cu cel puțin 5 electrozi lipiți de el de catre 2 persoane care erau prezente pe secția de reanimare si a parcurge cu patul mobil 38 m. este practic imposibil.
  Daca daca intr-o sectie de reanimare sunt doi sau mai multi bolnavi,acestia sunt condamnati.
  In al 2-lea caz este si mai dramatic pentru ca timpul de 45 secunde este mai puțin de 1/2 dacat cel din primul caz.
  Aceleași prevederi ale P118-1999 nu tin cont de aptitudinile fizice si psihice ale utilizatorilor cum sunt copii scolari din ciclul primar.
  Tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 face diferența la evacuare in doua direcții intre copii școlari si cei preșcolari – chiar daca la gradinita au minim doua persoane care pot controla o grupa de maxim 20 de copii, la școala in clasa a I-a este in o singura persoana, invatatorul, care se descurca mai greu cu cei 30-36 de copii din clasa care sunt mai mulți decât la grădinița – copii in panica sunt ca si pui de găina, se strâng in jurul cloștii - ar trebui făcuta diferența in opinia mea după 10-11 ani.
  Aceleasi norme tehnice aberante stabilesc prin tabelul 4.2.134 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 la clădiri de cult ca utilizatorii preponderent persoane in vârsta au aceleasi performante fizice de evacuare, 125 de secunde pe 50 de m. cu ale studenților tineri si sanatosi din invatamantul superior stabilit prin tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999.
  Deci oricand se pot produce aceste crime legalizate si la scoli si la biserici.
  • Like 1
 • Foarte putini ar intra in foc pentru popor. Aseara la Realitatea a fost prezentat tabloul sumbru al celor care au condus dezastrul de dupa 89. De ce nu veniti, domnule Popescu la emisiunea lui Oreste? Aseara s-a discutat atat de dur. Vi se potriveste sa fiti alaturi de acesti oameni curajosi. Ar trebui ca oamenii curajosi sa se uneasca si sa creeze o miscare cu impact puternic asupra romanilor. Va place adevarul. Nu va disipati fortele separat. Nu fiti steril de incapatanat pana la mizantropie! Mai exista speranta daca oamenii destepti si drepti isi unesc fortele.
  • Like 2
 • Klaus e prizonierul PNL. Afirmatia cu usere seamana a gluma. Decât seamănă, zic. Nu usere si.a facut transplant de corupti de la pesede si nu usere nu si.a inceput nicio lustratie in interior. Sa nu fi rau nu inseamna implicit ca esti bun.
  • Like 3
 • profun check icon
  Nu suntem toți vinovați, dar nici toți feți-frumoși sau ilene-cosânzene.

  Mi-e teamă că proporția de vinovați printre ziariști nu diferă semnificativ de cea din rândul politicienilor. Nici nu e vreo mare filozofie în a-i identifica. E simplu, sunt cei care nu au principii. Nu că nu le știu. Unii, cum e cazul dlui. CTP sunt extrem de bine instruiți dar fie au impresia că aceasta justifică în sine renunțarea la principii, fie cred că pot aburi pe toată lumea (doar fiindcă, niște exaltați, le sorb vorbele interesat-viclene).

  Da, vinovați sunt și toți cei care calcă pe principii pentru a apăra, justifica sau înlesni abuzuri, derapaje constituționale și pune în pericol democrația doar cu motivarea meschină a cine-știe-cărui declarat-comandament înalt, ascuns sub etichete calpe de interes național. În fapt, este vorba de fiecare dată (unde nu este doar prostie pură) de înrolarea într-una din taberele-turmele partizane existente (după putirință, fie mai în fruntea lor, fie mai la coadă).
  • Like 1
  • @ profun
   Poporul e delasator dar are niste naparci presarate care sunt viclene si stiu sa profite de delasarea generala in favoarea lor, ca niste hiene care se hranesc cu cadavre!!!
   • Like 4
 • Wait, what? „PNL și USR”?! Ești sigur că așa ai vrut să scrii, măiastre?
  • Like 0
 • "....numirea guzganului cenușiu Iordache la șefia Consiliului Legislativ este găsită constituțională. "
  CIOLOS este caracterul de om care pe langa profesionalism real,manifesta si sacrificiul intrarii in lupta,chiar daca-i foc,idem,medicului de la Neamt.
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Vai de capul nostru cu un astfel de etalon !!
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Păi guzganii fie ei roșii , galbeni sau de altă culoare fug ca dracu de tămâie de foc ,cum naiba să intre în el?
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult