Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vinovații de pe 10 august trebuie să răspundă, cu nume si prenume. Știți cum putem da o mână de ajutor?

Violente 10 august - George Calin

Foto: Inquam Photos/George Călin

Orice dictatură de pe lumea asta s-a sprijinit pe un aparat funcționăresc servil. Obedient. Slugile de serviciu ale statului, recompensate pentru susținerea necondiționată a regimului cu mici favoruri sau privilegii.

Oameni capabili să facă orice, fără nici o mustrare de conștiință, la adăpostul unei hârtii prin care primeau o directivă. De-a lungul timpului, de multe ori, în procesele celor acuzați de acțiuni de represiune și teroare împotriva populației, a fost invocat acest argument: „Așa am primit ordin...”

Chipurile, asta îi dezvinovățea si îi exonera de orice vină.

Acești oameni au memoria scurtă. Pentru că ei au fost întotdeauna primii care, după schimbarea regimului, au răspuns pentru faptele lor. Niciun regim autoritar nu durează o veșnicie. Nici un factor politic nu poate deține puterea o eternitate. Nimeni nu le poate garanta protecția pe termen nelimitat.

Cea mai bună protecție pentru un funcționar al statului este o conduită profesională în acord cu valorile și morala unei societăți democratice. Asta îi va da siguranța că, indiferent de cei care dețin puterea politică la un moment dat, nimeni nu-i va putea reproșa ceva.

Ceea ce, pentru Jandarmeria Română si șefii ei, nu se poate spune.

10 august nu e o zi pe care să o putem uita vreodată.

10 august a rămas drept un moment de referință in istoria noastră recentă, pentru care vinovații trebuie să răspundă, cu nume și prenume.

Știți cum putem da o mână de ajutor?

Ieșiți la vot pe 26 mai.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • se pare ca in conceptia unora , trebuie sa raspunda cei care au actionat legal , iar p r o v o c a t o r i i , trebuie sa fie lasati in pace ... pentru astfel de legi demonstreaza cei care acuza !
  • Like 0
 • Aiurea ! Nu o sa se intample mare lucru. Sau gasit vinovatii principali ai revolutiei din '89 ? Nu prea ... Dar de la mineriade ? Dar de la evenimentele de la Tg Mures din anii '90 ? Sunt foarte multe institutii ale statului roman care sunt domninate de Sistem, ala cu unchi, matusi, nepoti, fini, frati-cumnati, etc si mai avem o justitie care pe fata e cea mai verticala dintre toate institutiile statului, dar pe la spate e Sa traiti, sefu' !
  • Like 0
 • .....nu se poate ca..slugile......( cam BRONEȚI..unii dintre ei...)...cu funcții de comanda în jandarmerie...SA NU FI PRIMIT ..."' INDICAȚII."'.....inițial...poate..VERBAL EXPRIMATE.....!?!?.....ulterior s-a declansat o cursa febrila pentru..."' plăpumioare"'.....( acte
  .acoperitoare..)......!?!?.....AICI ESTE...BĂTAIA PESTELUI....??!?.....O ACTIVITATE BINE COORDONATA.....EFICIENT SUSȚINUTA...va duce la aflarea adevărului.....
  • Like 3


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult