Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vinovații de pe 10 august trebuie să răspundă, cu nume si prenume. Știți cum putem da o mână de ajutor?

Violente 10 august - George Calin

Foto: Inquam Photos/George Călin

Orice dictatură de pe lumea asta s-a sprijinit pe un aparat funcționăresc servil. Obedient. Slugile de serviciu ale statului, recompensate pentru susținerea necondiționată a regimului cu mici favoruri sau privilegii.

Oameni capabili să facă orice, fără nici o mustrare de conștiință, la adăpostul unei hârtii prin care primeau o directivă. De-a lungul timpului, de multe ori, în procesele celor acuzați de acțiuni de represiune și teroare împotriva populației, a fost invocat acest argument: „Așa am primit ordin...”

Chipurile, asta îi dezvinovățea si îi exonera de orice vină.

Acești oameni au memoria scurtă. Pentru că ei au fost întotdeauna primii care, după schimbarea regimului, au răspuns pentru faptele lor. Niciun regim autoritar nu durează o veșnicie. Nici un factor politic nu poate deține puterea o eternitate. Nimeni nu le poate garanta protecția pe termen nelimitat.

Cea mai bună protecție pentru un funcționar al statului este o conduită profesională în acord cu valorile și morala unei societăți democratice. Asta îi va da siguranța că, indiferent de cei care dețin puterea politică la un moment dat, nimeni nu-i va putea reproșa ceva.

Ceea ce, pentru Jandarmeria Română si șefii ei, nu se poate spune.

10 august nu e o zi pe care să o putem uita vreodată.

10 august a rămas drept un moment de referință in istoria noastră recentă, pentru care vinovații trebuie să răspundă, cu nume și prenume.

Știți cum putem da o mână de ajutor?

Ieșiți la vot pe 26 mai.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • se pare ca in conceptia unora , trebuie sa raspunda cei care au actionat legal , iar p r o v o c a t o r i i , trebuie sa fie lasati in pace ... pentru astfel de legi demonstreaza cei care acuza !
    • Like 0
  • Aiurea ! Nu o sa se intample mare lucru. Sau gasit vinovatii principali ai revolutiei din '89 ? Nu prea ... Dar de la mineriade ? Dar de la evenimentele de la Tg Mures din anii '90 ? Sunt foarte multe institutii ale statului roman care sunt domninate de Sistem, ala cu unchi, matusi, nepoti, fini, frati-cumnati, etc si mai avem o justitie care pe fata e cea mai verticala dintre toate institutiile statului, dar pe la spate e Sa traiti, sefu' !
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult