Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vinovații de pe 10 august trebuie să răspundă, cu nume si prenume. Știți cum putem da o mână de ajutor?

Violente 10 august - George Calin

Foto: Inquam Photos/George Călin

Orice dictatură de pe lumea asta s-a sprijinit pe un aparat funcționăresc servil. Obedient. Slugile de serviciu ale statului, recompensate pentru susținerea necondiționată a regimului cu mici favoruri sau privilegii.

Oameni capabili să facă orice, fără nici o mustrare de conștiință, la adăpostul unei hârtii prin care primeau o directivă. De-a lungul timpului, de multe ori, în procesele celor acuzați de acțiuni de represiune și teroare împotriva populației, a fost invocat acest argument: „Așa am primit ordin...”

Chipurile, asta îi dezvinovățea si îi exonera de orice vină.

Acești oameni au memoria scurtă. Pentru că ei au fost întotdeauna primii care, după schimbarea regimului, au răspuns pentru faptele lor. Niciun regim autoritar nu durează o veșnicie. Nici un factor politic nu poate deține puterea o eternitate. Nimeni nu le poate garanta protecția pe termen nelimitat.

Cea mai bună protecție pentru un funcționar al statului este o conduită profesională în acord cu valorile și morala unei societăți democratice. Asta îi va da siguranța că, indiferent de cei care dețin puterea politică la un moment dat, nimeni nu-i va putea reproșa ceva.

Ceea ce, pentru Jandarmeria Română si șefii ei, nu se poate spune.

10 august nu e o zi pe care să o putem uita vreodată.

10 august a rămas drept un moment de referință in istoria noastră recentă, pentru care vinovații trebuie să răspundă, cu nume și prenume.

Știți cum putem da o mână de ajutor?

Ieșiți la vot pe 26 mai.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • se pare ca in conceptia unora , trebuie sa raspunda cei care au actionat legal , iar p r o v o c a t o r i i , trebuie sa fie lasati in pace ... pentru astfel de legi demonstreaza cei care acuza !
    • Like 0
  • Aiurea ! Nu o sa se intample mare lucru. Sau gasit vinovatii principali ai revolutiei din '89 ? Nu prea ... Dar de la mineriade ? Dar de la evenimentele de la Tg Mures din anii '90 ? Sunt foarte multe institutii ale statului roman care sunt domninate de Sistem, ala cu unchi, matusi, nepoti, fini, frati-cumnati, etc si mai avem o justitie care pe fata e cea mai verticala dintre toate institutiile statului, dar pe la spate e Sa traiti, sefu' !
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult