Sari la continut
Republica
Verde

Visul meu pentru 2035: „România este un hub energetic în Europa de Sud Est”. Ce trebuie să facem ca să ajungem acolo

Turbine eoliene pe campurile din judetul Constanta, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În primul meu articol din Republica am ales să împărățesc cu voi un vis: „Suntem în anul 2035 și România este un hub energetic în Europa de Sud Est.” Așa cred eu că trebuie să proiectăm viitorul, fiecare dintre noi, individual, dar și colectiv, la nivel de societate civilă, în mediul guvernamental și de business. De ce consider că este necesar să facem acest lucru? Simplu: pentru că fără energie, în toate formele ei, nu se poate trăi, nu se poate produce, nu se poate studia și cerceta, nu se poate inova, nu se poate crea.

Și atunci de ce să nu facem asta doar pentru România? De ce să jucăm un rol și pentru țările din jurul nostru? În primul rând, o vom face pentru noi. Apoi, o vom face pentru cei din jurul nostru. În esență, va fi tot pentru noi. O să explic mai târziu de ce. 

Visul continuă: „Noi, românii, am utilizat eficient resursele umane, tehnologice și financiare pentru a investi și dezvolta masiv sectorul energetic, și ne-am asigurat rolul de lider regional în acest domeniu. Am dezvoltat un mix energetic diversificat și nu am irosit nicio potențială șansă de a produce energie:

  • Am exploatat resursele de gaze naturale on-shore și off-shore
  • Am construit încă 2 reactoare nucleare pentru a dubla capacitatea de producție de energie nucleară de la 1.4 GW în 2024 la 2.8 GW în 2035
  • Am implementat tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici
  • Am retehnologizat toate activele utilizate în producția de hidroenergie și am construit micro hidrocentrale acolo unde mediul natural a permis – astfel am menținut hidroenergia ca principală sursă nepoluantă de electricitate
  • Am construit capacități de producție solară și eoliană, și anul acesta au fost inaugurate primele turbine eoliene în Marea Neagră
  • Am exploatat potențialul agricol al țării și am produs biometan (potențialul de biometan al României, valorificat la maximum, ar putea asigura aproximativ 16% din consumul anul de gaz din România)
  • Am construit și instalat unități de stocare energie pentru a crește eficiența surselor de producție intermitente 


Pentru a putea utiliza toată această energie, am dezvoltat infrastructura de transport si distribuție aferentă. Făcând o paralelă cu corpul uman, infrastructura este scheletul pe care am putut așeza toate piesele de puzzle din acest vis, pardon, viziune. În anul 2024 am realizat cu toții importanța acestui factor și am accelerat dezvoltarea infrastructurii interne dar și a conexiunilor cu celelalte țări din regiune. 

În același timp, nu am neglijat eficiența energetică pentru că, așa cum se spune, “cea mai ieftină energie este cea de care nu avem nevoie”. Am fost mai eficienți în procesul de consum și am diminuat risipa. Am instalat echipamente performante (pompe de căldură, sisteme inteligente, interconectate și în legătură cu toate sursele de producție și consum dintr-o casă etc.) care ne-au oferit posibilitatea să obținem mai mult cu mai puțin. Toate acestea nu ne-au diminuat confortul, ba din contră, l-au sporit, cu ajutorul tehnologiei. Și dacă tot am ajuns la tehnologie, să ne oprim și puțin asupra ei: am folosit mijloacele tehnologice pentru a produce, transporta, distribui și consuma eficient și deștept energia pe care o producem. Noi, cetățenii, ne-am folosit de tehnologie pentru a deveni jucători activi în domeniul energetic și am avansat de la prosumatori individuali la comunitățile energetice în care ne producem și consumăm energia în funcție de nevoile specifice pe care le avem.

De ce am făcut toate acestea? 

  1. Ne-am întărit securitatea energetică și ne-am diminuat dependența de surse externe de energie.
  2. Energia este motorul economiei, astfel că am menținut ritmul accelerat de creștere economică și pe durata 2024-2035.
  3. Infrastructura nouă și extinsă de energie ne oferă flexibilitate, siguranță în aprovizionare și este o rută importantă de export și tranzit în regiune.
  4. Am exportat energie și am devenit un partener care oferă, pe lângă surse alternative de energie, și stabilitate vecinilor noștri. Cu ajutorul diplomației energetice ne-am întărit influența și poziția de lider în Europa de Sud-Est.
  5. Am atras capital important în România care a contribuit la dezvoltarea economiei pe scară largă
  6. Am avut grijă de mediul înconjurător pentru că am produs și consumat eficient”.


Revenind în prezent, îmi doresc să facem toate cele mai sus pentru a nu irosi un potențial uriaș de resurse diversificate și pentru a ne asigura un viitor liniștit nouă și celor care vor veni după noi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gecaba Gecaba check icon
    "am menținut hidroenergia ca principală sursă nepoluantă de electricitate" - de pe vremea lui Ceausescu inceput, proiectul Tarnita-Lapusesti e la a nu stiu catelea studiu de fezabilitate ( aduce bani buni la partid)/ Canal Olt-Dunare: centrala Islaz e o mlastina, nu se mai termina in veci.
    "Am exploatat potențialul agricol al țării" - canalul Siret-Baragan e un alt proiect care nu o sa irige niciodata "potentialul agricol al tarii". "Ne-am întărit securitatea energetică și ne-am diminuat dependența de surse externe de energie" -avem a doua cea mai scumpa energie din Europa. Prosumatorii au devenit o afacere de partid , nicaieri nu se mai produc 400 de kW/loc de consum [ max 30 kW in Germania), retelele de distributie sunt vechi si subdimensionate, furnizorii de energie nu preiau cantitatile de energie din sistem si creeaza dezechilibre majore platite de consumatorul final. Astea toate ce imi vin in cap la prima mana, as umple pagini cu dezastrul din energetica si agricultura. Cand citesti articolul, faci pe tine de ras la fiecare utopie ( fara rautate, asta e adevarul].


    • Like 1
  • IraM check icon
    Da, e vital sa produci energie, dar trebuie sa o faci si eficient. In articol se pune focusul pe green-energy, dar ce faci cu ea daca e prea scumpa? Nu ti-o cumpara nimeni (poate doar daca o vinzi in pierdere) iar la intern ii pui pe contribuabili sa-ti finanteze visul utopic si falimentar.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult