Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vlad Voiculescu: Medicul Mihai Lucan avea informatori în Ministerul Sănătății

Mihai Lucan

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Medicul Mihai Lucan ar fi avut în Ministerul Sănătății informatori care îi spuneau cum se desfășoară controalele la Institutul de Transplant Renal de la Cluj pe care îl conducea, a declarat, pentru postul Digi 24, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Erau informații din minister despre ce trebuie să caute cei de la Corpul de control, s-a întâmplat asta nu de puține ori, nu doar în cazul doctorului Lucan, dar în cazul Lucan avea informații clare și despre procuror. A încercat să afle informații despre procurorul care îl investighează. Dar știa foarte bine ce se întâmplă și în Ministerul Sănătății, ceea ce este îngrijorător, din mai multe structuri ale Ministerului Sănătății. Erau informații care nu trebuia să fie făcute publice, nu ar fi trebuit să ajungă la dl Lucan în acel moment”, a spus Vlad Voiculescu.

Acesta a adăugat că Lucan ar fi încercat să înlocuiască documente din dosare. „Știm că dl Lucan și o parte din echipa de la Cluj au încercat să înlocuiască documente din dosare și să completeze lucrurile care aduceau anumită lumină asupra modului în care se lucra, a modului în care erau selectați pacienții și se întâmplau lucrurile în general, cu clinica privată”.

În perioada în are Vlad Voiculescu a fost ministru, Corpul de Control al instituției a realizat două rapoarte care au adus „o lumină devastatoare” asupra lucrurilor întâmplate la Institutul de Transplant de la Cluj, acestea fiind folosite în ancheta procurorilor DIICOT. După ce a plecat din funcție, lucrurile s-au schimbat radical, spune Vlad Voiculescu. 

„Ceea ce știm este că în luna mai corpul de control care a mers la Cluj a avut cu totul alte priorități și cu totul alt tratament. Oamenii au fost cazați la hotele de cinci stele, e hilar, vedeți sticla de băutură pe care scrie clar Ministerul Sănătății, cumva oamenii au fost bine primiți. Așa cum știm foarte clar că inspectorii ANAF erau bine primiți în anii ‘90, cu cât erau primiți mai bine, cu atât descoperea mai puține lucruri, așa cum știm că s-a întâmplat în țara românească de multă vreme încoace. Faptul că s-a întâmplat în mai, anul acesta, după ce se știa ce s-a întâmplat la Cluj - știa tot ministerul, oamenii vorbesc, rezultatele Corpului de control au fost văzute și de alți oameni din minister. Faptul că o echipă a Corpului de control știe de situația gravă și totuși funcționează cum vedeți în fotografii și nu găsește nimic față de ce a fost găsit în 2016, asta spune ceva și poate spune și procurorilor”, a declarat fostul ministru. 

Cazul Lucan nu este singular, a avertizat el, iar ca neregulile din sănătate să dispară este nevoie de reguli, care să fie respectate de toată lumea. Dar și de curajul medicilor și pacienților de a spune adevărul. „Dacă reușim să facem o societate în care rostirea adevărului să nu aibă un cost extraordinar de mare pentru medic și pentru pacient, adică dacă spune adevărul cineva să nu fie dat afară sau să își pună viața în pericol, ci să fie apreciat de societate și protejat de către acesta, atunci s-ar putea să avem ceva mai multă curățenie”, a afirmat Vlad Voiculescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion N check icon
    Piata serviciilor de sanatate din Romania se invarte in jurul a 8 mld euro, iar finantarea statului este cu mult mai mare decat acum 10-15 ani, cu toate ca foarte multi incearca sa ne induca ideea subfinantarii. In acest conxtet, sectorul privat este constant in crestere pe aceasta piata, reusind uneori performante impresionante (vezi centrele de excelenta de la marile companii de sanatate). Profiturile obtinute de acest sector privat sunt obtinute prin mai multe cai: unele vizeaza direct Ministerul Sanatatii, in calitate de organ de avizare, certificare, reglementare, asemenea Colegiului medicilor; scutirea de taxa TVA (din start o crestere sigura a veniturilor); migrarea profesionistilor in mediul privat odata cu clientii lor culesi din mediul public, prin cabinetele proprii, clinici de profil diagnosticare, spitale publice etc; lobby-ul si influenta sunt miscari controlate in mare parte politic sau si mai grav de cei care ar trebui sa controleze.
    Iata ce este foarte grav, si a fost devoalat prima data de tanarul ministru tehnocrat al sanatatii, care stim cu totii cum a fost amenintat chiar si cu dosare in justitie, amenintari de intimidare, iar ulterior de un tanar politician, care, de asemenea, s-a incercat denigrarea sa fiind catalogat chiar si portar la usa celui care are si-a pus palaria si bastonul, apare ca un neprihanit, asemenea lui Omar Haissam, bolnav si neajutorat!!!
    Peste tot se vorbeste ca nu am avem medici! Dar cum se poate explica faptul ca medici specialisti tineri, proaspeti absolventi de rezidentiat nu reusesc sa se lipeasca de o echipa de top si sa practice ceea ce au invatat, in schimb guvernul, prin ministrul sanatatii, incearca sa-i trimita la Centrele de sanatate, sau prin garzi cu ziua;
    De fapt ce vrem cu sanatatea noastra de zi cu zi? Nu cumva cineva are interes sa extorcheze banii publici, sfidand orice juramant, creind in jurul fiecaruia o aura de neatins, intimitand orice demers serios de a reconstrui sistemul de sanatate asa cum trebuie. Ce se v-a intampla cu cele spitale regionale? Cine le va pastori? Cum circula banii prin ele? Cine le v-a echipa? Ce medici vor fi jupani acolo?
    Sunt foarte multe de vorbit despre toate acestea. Ceea ce zic este atat de evident incat nici nu mai estenevoie de vreo evaluare.
    • Like 0
  • Nu este deloc intamplator ca in Romania, cred ca a ultimului secol, nu se face vorbire de autoritatea morala. Descoperim in timp ca putini care isi construiesc, frecvent pe nedrept o notorietate de profesionisti, sunt "vidati" sufleteste, etic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult