Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vom avea „Educație sanitară”, pentru că cea sexuală e tabu

Adolescenti tinandu-se de mana

Foto: Guliver/ Getty Images

Acum puțin timp am scris un articol în care încercam să spun că educația sexuală nu e despre sex.

Am descoperit ulterior că problema legii ce s-a votat în Parlament ar fi cuvântul „sexuală”. Sexul e tabu. Nu vorbim despre el. E rușine. Nu e bine. E murdar, e urât, e oribil.

Și da. Este și așa. Este așa atunci când o fată sau o femeie este violată. E violată de un frustrat sexual. Pentru că omul ăla nu a avut parte de o educație. Pentru că omul ăla e un tip de genul vlogger-ului care a zis că fetele de 15 ani merită violate.

Acum câțiva ani am cunoscut o familie. Mamă a 4 fete și un băiat, și-a luat copiii și a plecat la sute de km distanță de un bărbat violent atunci când fiica cea mică avea doar câteva luni. Nu, nu e o poveste cu final fericit. Ea s-a recăsătorit cu un bărbat alcoolic, două din fiice și-au ales tot bărbați abuzivi, iar fiica cea mică... eram în vizită la ei când ea avea 16 ani. Avea prin dormitor un pliant despre pubertate, despre sex, măsuri de protecție, informații, sfaturi. I-am spus că informațiile acelea sunt foarte utile și foarte bune pentru ea, mai ales la vârsta ei. Sper că e ok să discutăm cu adolescenți de 16 ani despre sex, da? În orice caz, din păcate pentru ea nu a funcționat. Câțiva ani mai târziu s-a despărțit de prietenul ei de la acel moment, un băiat cu vreo 2, 3 ani mai mare și s-a căsătorit cu altul. Altul mai mare. Mai mare cu 30 de ani. S-a căsătorit cu tatăl colegului ei de clasă din școala generală.

Atât vlogger-ul care consideră că fetele merită violate, cât și ceea ce am povestit eu mai sus scot la suprafață probleme mult mai profunde ale societății. Lucrurile ăstea se întâmplă peste tot în lume, dar ne vom raporta la România, pentru că este mult mai aproape de viața noastră de zi cu zi.

Cineva a zis azi într-o dezbatere la radio că educația pornește de acasă, din familie. Și este foarte adevărat. De la familie trebuie să ne luăm lecțiile de moralitate, decență și bunătate. Dar este foarte greu să învățăm de bine din familii în care violența domestică este în floare, în care femeile „trebuie să stea la cratiță” și sunt tratate ca niște obiecte, în care femeia este considerată „c**vă” dacă pleacă de lângă soțul ei abuziv. Nu, nu scuzați cuvântul. E o realitate pe care o vedem zilnic, dar refuzăm să o acceptăm. De rușine. Pentru că societatea, într-o majoritate covârșitoare, crede că femeia e de vină. Știți.. „a zis/făcut ea ceva”, „fusta era prea scurtă”, „a meritat-o”.

Trăim în societatea în care o fată de 14 nu învață despre sex de la părinți, astfel încât să aibă niște repere morale și să știe să se protejeze. Și îi e rușine să întrebe, pentru că mama ei refuză să îi spună, pentru că sexul e rușinos și e tabu. Și fata noastră de 14 ani învață despre sex din practica cu un puști de 20 de ani care o convinge că e normal și bine și că toate o fac și că dacă nu face sex cu el o să se facă de râs în fața prietenelor ei. Și rămâne însărcinată la 14 ani, pentru că ea s-a îndrăgostit de el și l-a crezut. El fuge, că nu e responsabil la 20 de ani pentru că nici el nu a luat de acasă reperele morale. Iar fata va fi considerată de propria mamă tot o „c**vă”.

Lucrurile ăstea se întâmplă pentru că fetele nu învață întotdeauna că bărbații nu trebuie atrași prin sex, că un bărbat adevărat va avea grijă de ea și că o va aștepta și o veșnicie dacă e nevoie, fetele nu știu că nu e normal ca un bărbat să le șantajeze cu sexul, nu știu că nu au nevoie de confirmare din partea unei societăți bolnave. Băieții nu știu că ei trebuie să respecte și să aprecieze femeile, pentru că se nasc din ele, nu știu să le protejeze și să le iubească. Băieții și fetele nu știu lucrurile ăstea pentru că ei nu știu nici ce este iubirea sau respectul de sine.

Toate lucrurile ăstea trebuie să vină de acasă. Din păcate, realitatea ne arată că acasă lucrurile nu sunt atât de frumoase. Următorul loc în care un copil se dezvoltă și se maturizează este școala. Timp de 12 ani școala ar trebui să completeze sau să suplinească, după caz, ceea ce copiii învață sau ar trebui să știe de acasă. E o datorie morală ca școala să ofere un mediu prietenos, deschis și benefic pentru ca ai noștri copii să iasă oameni buni.

Tocmai pentru că avem un mediu familial nepotrivit și un sistem de educație precar avem fete de 16 ani care se mărită cu bărbați de 46. Pentru că nici ea și nici el nu au învățat din timp că trebuie să-ți alegi partenerul potrivit cu grijă și că trebuie să te iubești pe tine și să te respecți. Educația sexuală este și despre iubirea de sine. Nu, nu e despre masturbare. Iubirea de sine înseamnă respect de sine, înseamnă să fii conștient de tine, moral și responsabil. Înseamnă și să îți accepți sexualitatea. Da, da. Sexualitatea. Nu, din nou nu, nu este despre masturbare sau sex la 13 ani sau sex cu mai multe persoane. A-ți accepta sexualitatea înseamnă să știi că e ok să faci sex atunci când găsești partenerul potrivit și când e momentul potrivit, la o vârstă adecvată. Înseamnă să nu-ți fie rușine de propriul tău corp și să te atingi, să-ți explorezi corpul. Nu, a te atinge și a îți explora corpul nu înseamnă masturbare. Înseamnă să-ți cunoști corpul suficient de bine încât să te accepți fix așa cum ești, să ai grijă de tine, să știi când ceva e în neregulă, să-ți cunoști propria anatomie. Nu e nimic greșit și anormal să te uiți la tine și să te cunoști.

Despre asta e educația sexuală. Probabil că am mai zis și în celălalt articol, dar mă repet: nu învață nimeni copiii să se masturbeze, ce poziții să facă și cu cine. Educația sexuală este despre femei și bărbați și despre relațiile între ei. Și da, e mai bine să rămână educație sexuală. Să fie sexuală. Să ne rămână cuvântul ăsta în minte. Poate sexul nu o să mai fie tabu. Poate o să înțelegem că e ceva ce face parte din natura umană. Pentru că fix așa se fac copiii. Acei copii pe care trebuie să-i iubim, să-i îngrijim și să-i creștem frumos astfel încât să devină oameni buni.

Toate lucrurile ăstea există și tare mi-aș dori să nu ne mai ascundem de ele și să le acceptăm. Pentru că tocmai din neacceptare trăim într-o lume în care ne e rușine să raportăm un abuz sau în care nu știm cum să ne protejăm din start în fața unuia. Din neacceptare apar frustrări și din frustrări apar abuzurile. Atât un bărbat, cât și o femeie, care nu-și acceptă sexualitatea și corpul vor deveni abuzatori. Pentru că nu vor conștientiza ce e normal și ce nu. E simplu, e psihologie de bază. Dacă nu se acceptă pe ei, nu vor accepta nici pe alții și își vor crește copiii la fel. E un cerc vicios care trebuie oprit.

Întotdeauna, într-o societate, schimbarea vine de la fiecare om în parte. Dar ca să și schimbăm ceva trebuie ca mai întâi să conștientizăm că nu e bine. Atâta timp cât nu facem ceva ca să oprim violența domestică, ca să ne educăm copiii mai bine, ca să oprim abuzurile de orice fel ar fi ele, ne va fi foarte greu să producem o schimbare reală.

De asta, orice încercare de a aduce o schimbare, de a rezolva o problemă trebuie încurajată, nicidecum îngreunată.

Astăzi educația sexuală devine, doar în Parlament deocamdată, educație sanitară și se face doar cu acordul părinților. Astăzi, după ce unui vlogger i s-a deschis dosar penal pentru instigare la viol asupra minorlelor, a fost votat în Parlament acest amendament adus legii drepturilor copiilor care a fost modificată recent astfel încât să fie introduse ore de informare și educație pentru sănătate și viață, care să cuprindă și educație sexuală. Dacă e să privim obiectiv și la rece, acest amendament nu va afecta foarte mult introducerea educației sexuale. Din punctul meu de vedere, ca jurist, acest amendament doar contravine legii în sine, încălcând un drept al copiiilor. Dar acesta e doar un aspect de natură juridică.

Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament dovedește fix ceea ce am scris eu în acest articol. Suntem încuiați, înapoiați și ne e rușine până și de noi înșine. Ne e rușine și teamă să acceptăm probleme reale și grave ale societății și refuzăm să le rezolvăm pentru că suntem exact ca acei părinți care-și reneagă copiii atunci când ei se poartă fix cum au fost educați.

Nu știu cum să închei acest articol, pentru că, sincer, nu vreau să închei acest subiect până nu văd că lucrurile încep să se schimbe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam către așa ceva ne îndreptăm dacă nu chiar am ajuns acolo.

    Nu vă ia cu transpirații reci pe șira spinării?

    Eu zic că ar fi cazul.
    • Like 0
  • Acum, la cumpăna dintre ani, fie ca noile norme care asigură simultaneitatea contrastelor să vă inducă o stare bivalentă (trivalentă, sau mai augmentată, în funcție de familie) care să vă asigure un mediu propice de dezvoltare personală în contextul multitudinii de alegeri pe care mediul ni le oferă în mod egal cu șanse egale fiecăruia dintre noi.

    Anul Nou să vă ajute să fiți proactivi și determinați!

    La mulți ani!
    • Like 0
  • cum dracu educatia sexuala e tabu intr-o tara "lider mondial in video-chat"???
    bai nene, nr 1 in lume in videochat, si nu e gluma! ...search google!
    despre ce tabu vorbim?
    • Like 3
  • La urma urmei voi ați ajuns să vă plictisiți și să vă simțiți sictiriți de ortodoxie fără ca nici măcar să o fi cunoscut-o.

    Voi sunteți supărați pe ceva ce nu cunoașteți.

    Pentru că, din an în Paști ați mers pe la o cununie, pe la un botez, obligații de familie sau de serviciu, și ați avut pretenția că aveți legătură cu credința în care v-ați născut și botezat.

    Greșit total.

    Comiteți o greșeală de a vorbi despre lucruri la care nu vă pricepeți.

    Și vă faceți de râs sistematic.

    Dacă vă întreabă cineva despre teoria relativității, spuneți că nu vă pricepeți.

    Și bine faceți.

    Când vine vorba de credința ortodoxă vă dați cu părerea plenar și sforăitor.

    Făcându-vă de râs sistematic.

    Băi! Vouă chiar nu vă e rușine?!
    • Like 1
    • @ Dan Popescu
      De unde stiti ca nu ne pricepem? Sau de unde va pricepeti dumneavoastra atat de mult? Nu de alta, dar ce scrieti ar putea fi perceput ca pacatul trufiei, si pacatul impotriva Duhului Sfant, care in ortodoxia pe care o cunoasteti atat de bine este pacatul final.

      Pacatul impotriva Duhului Sfant este pacatul omului care ia judecata divina in propriile sale maini, sau in propria sa minte, atat pentru sine, cat si pentru altii.

      Sunt crestin-ortodoxa, si aparatorii religiei de tagma dumneavoastra ma intristeaza.

      Mai incercati o data Cartea Genezei, in care rusinea e primul semn al decaderii umane. Dumnezeu ne-a creat in imaginea sa, goi, si fara rusine.

      Mai incercati un Matei, un Ioan, mai incercati scrieri teologice ortodoxe.

      Mai incercati si unele catolice, cum ar fi Confesiunile Sfantului Augustin, si incercarea mintii umane de a cuprinde divinitatea intr-o scoica.

      Mai incercati. De dragul diversitatii, cititi o carte.
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Tanti Maria Zamfir.

      De abia au așteptat spălații pe creier care citesc aici să dea și un like cuiva care să mă combată.

      Pentru mine matale nu ești decât o matracuca care face un talmeș balmeș între ortodoxie și catolicism.

      Ecumenism se numește. Dar văd matale habar n-ai.

      Catolicii au fost denumiți în ultimii 1000 și ceva de ani eretici.

      Și știi cine i-a numit eretici?

      Sfinții părinți ortodocși de care spui matale că ți-ar fi la evlavie.

      Cetățeanul Augustin nu este sfânt. Pentru că nu este nici măcar ortodox.

      Iar catolicismul nu are sfinți. Pentru pur și simplu faptul că sunt eretici. Ei sunt erezie.

      Iar dându-mi în cap cu citate din sfânta Scriptură, din geneză și din alte lucruri nu faci altceva decât să te descrii ca o adventistă.

      Nu mai neoprotestanții îți aruncă cu biblia peste gard în curte.

      Așa că salata religioasă de care suferi mata îți este mortală.

      Deviza matale în credință este următoarea: “să fie bine ca să nu fie rău”.

      Te zbați între două acatiste date la ușa altarului, lumânări, brățări și colive.

      În ceea ce privește cunoașterea credinței proprii ești pa la revedere.

      De aceea ai și reacționat ca o curcă mândra în vârful grămezii acuzându-mă pe mine de trufie.

      Marș la Arsenie Boca matracuco!!!

      Acolo s-a format coada înșelaților.

      Poate prin august îți vine și ție rîndul să pui genunchiul la mormântul lui de înșelat.
      • Like 0
  • La ce tot ne mai bateți la cap cu political corectness, multiculturalism, acceptarea diversității și libera informare dacă din start vreți să dați cu piciorul afară ortodocșilor și credinței ortodoxe din instituții și din școli și din viața publică?
    • Like 0
  • Nea Caisă Nicolae Apolzan s-a trezit brusc din somn, a postat un comentariu și s-a culcat la loc.

    Este similar cu a trage o bășină în lift la oră de vârf și să cobori la primul etaj lăsându-i pe ceilalți în mirosul bășinii tale.

    “si de ce nu si de la preotii care s au infiltrat cu religia mai usor in scoala”

    Așadar să-i răspundem lui nea Caisă Apolzan.

    Ambii mei copii, de când a intrat în sistemul de învățământ au primit informația că dinozaurii au vârste de 45 milioane de ani.

    Și au fost “ajutați” să se obișnuiască cu această idee prin metode simpatice: expoziție de dinozauri “împăiați” sau mecanizați și cu sisteme electronice care să-i facă să miște gura și ochii.

    Asta în timp ce noi creștinii ortodocși și români în același timp credem că mai încolo de 7500 de ani nu a fost nimic.

    Sunt dovezi din surse istorice de necontestat.

    Cine vrea să conteste aceste surse istorice să se apuce de treabă încă de pe acum. Îi va lua tot restul vieții.

    Așadar imixtiunea în viața copiilor mei cu informația că s-a întâmplat ceva concret înainte de 7500 de ani nu constituie o infiltrare. Dar prezența preoților cu ora de religie în școli constituie o infiltrare.

    De asemenea: copiilor mei le-au fost lăsate două teorii paralele: teoria creaționismului, de la Adam și Eva, respectiv teoria evoluției lui Darwin.

    Adică i-a lăsat pe copii să aleagă una dintre cele două prin acest political corectness de care se tot vorbește.

    Și, până să se introducă orele de religie în școli, teoria Darwinismului a fost susținută la orele de anatomie și biologie și de științele naturii și uneori chiar la fizică.

    Așadar acest political corectness a fost trimis la plimbare în cazul acesta.

    Iar când s-au introdus orele de religie în școli care să echilibreze acest dezechilibru informațional, oamenii, presupuși români și născuți ortodocși, s/au opărit intelectual.

    Iar mea Caisă Apolzan se opărește chiar și astăzi prin comentariul lui.

    Dar ca să îl liniștesc pe cei care își rod unghiile citind aceste rânduri, îi anunț că noi, ortodocșii trăitori, îi contestăm și îi arătăm cu degetul pe preoții care au vândut ortodoxia.

    Se numesc ecumeniști și pe unii dintre ei îi găsești prin școli predând credința.

    Acești presupuși preoți au făcut un mare deserviciu, o foarte proastă publicitate credinței ortodoxe.

    Adică au făcut de așa natură să îndepărteze pe cei care se născuseră și se botezaseară ortodocși de credința în care se născuseră: ortodoxia.

    Așa că argumentul:

    “băgăm și noi educația sexuală în școli pentru că și popii au băgat orele de religie în școli”,

    este o schizofrenie.

    Dacă oamenii ca nea Caisă Apolzan au ales de bunăvoie să trăiască fără credință și fără Dumnezeu, eu nu-i condamn și nu mă bag peste viața lor.

    Dar am pretenția ca și ei să facă de asemenea la adresa mea și la adresa copiilor mei.

    Altfel ne supărăm.

    (Știți, supărarea este un sentiment omenesc, de înțeles...)
    • Like 0
  • Internetul ofera de toate,asa ca trebuie doar sa invete tinerii cum sa deosebeasca ceea ce inseamna bine si rau in educatia sexuala,de la parinti,de la scoala,de la societate,si de ce nu si de la preotii care s au infiltrat cu religia mai usor in scoala.
    • Like 2
  • Printre cititorii platformei Republica se află destui care de-l abia așteaptă să găsească în borcan embrioane gata făcute la Lidl. Când se va întâmpla acest lucru ei vor face bairam cu artificii.

    Pentru că sunt mai preocupați să stea la birou, să scrie articole stupide precum cel de mai sus și să zacă prin pub-urile de pe Lipscani cu cocteiluri sclifosite în față.

    Pentru realizarea unui copil e nevoie de două persoane de sexe diferite care să se nimerească în același timp în același loc.

    Condiție sine qua non.

    Am citit eu într-o carte la pagina 32 paragraful de jos.
    • Like 0
  • Mă numesc Filip Stoler.

    Vă rog frumos să mă ajutați și pe mine.

    Mi-au spus niște prieteni că îmi vor da câte 10 € de fiecare like pe care îl voi primi la comentariul de mai înainte.

    Am văzut un costum frumos la mall Băneasa. Și vreau să mi-l iau.

    Pentru a se evita aglomerația vă rog să veniți cu bani potriviți.

    Vă mulțumesc.
    • Like 0
  • Ma numesc Filip Stoler.

    Tanti, nu știu cum se face că ai vrut să scrii un lucru serios dar ți-ai atras la comentarii numai bărbați puși pe caterincă.

    Există și o explicație pentru acest fenomen.

    Lucrul serios pe care ai încercat matale să-l abordezi nu poate fi tratat decât cu caterincă.

    Ați înnebunit cu totul.

    Poate că am rămas eu puțin în urmă: s-a schimbat ceva semnificativ în tehnologia înmulțirii de la Adam și Eva până astăzi?

    Se bagă dânsa într-însa altfel decât acum 7500 de ani?

    Este nevoie să scoatem copiii la workshop la Moeciu Bran ca să le explicăm tehnologia înmulțirii?

    Înseamnă că până mai astăzi omenirea a fost de-a dreptul cretină înmulțindu-se fără “Instrucțiuni de folosire”.

    Iar copiii între zero și patru ani trebuie să învețe să vorbească despre ce au între picioare, iar copiii de la patru ani încolo trebuie să și le arate unii altora pentru că așa vrea o cucoană care scrie pe platforma Republica.

    Pe cale de consecință te îndrum să vizitezi chestia aceea a mamei tale.

    Pentru că eu și cu soția mea și cu copiii mei ne descurcăm cu ce a lăsat Dumnezeu acum 7500 de ani.

    Nu avem nevoie de instrucțiunile matale de folosire.

    Și dacă se întâmplă cumva să simți nevoia de instrucțiuni explicite de folosire, există site-uri porno la dispoziția tuturor.

    Iar dacă nu poți dormi noaptea de tristețea femeilor violate, mai pune mâna pe o carte ortodoxă.

    Părerile dumitale sclifosite sunt pentru mine un atac la persoană și la familia mea.

    La modul cel mai sincer, dacă aș ajunge să stau față în față cu matale, ai ieși destul de șifonata din această întâlnire cu mine.

    Stai liniștită, nu mă refer la violență.
    Nu te-aș pălmui.

    Dar te-aș face la modul cel mai elegant albie de porci.
    Lucru pe care nu-l pot face aici la secțiunea de comentarii.

    După cum vezi și primitivii pot să alcătuiască fraze complicate și să se folosească de particulele gramaticale, de sintaxă, de morfologie, de semiotică și de semantică.

    Poate vrei să propui un proiect de lege care să reglementeze și utilizarea mecanismelor gramaticale numai în baza unui atestat.

    Iar șeful biroului de emitere a acestor gen de atestate să fie Cristian Tudor Popescu, șeful vostru de la Republica.

    Hei. Simplul fapt că vorbim limba română și că locuim în această țară, nu înseamnă că eu și cu voi alcătuim un popor.

    Suntem popoare diferite.

    Eu nu vă recunosc ca și conaționali și compatrioți ai mei.

    Asta ca să fie limpede.

    P.S.
    Sifiliticilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult